pondělí 27. ledna 2014

Baumkuchen - Výzva The Daring Bakers'


První letošní výzvu, stejně jako první loňskou, hostila Francijn z blogu Koken in de Brouwerij. Vyzvala nás, abychom upekli tradiční koláč Baumkuchen. Nikdy jsem o něm neslyšela, ale po přečtení receptu jsem se na přípravu moc těšila. Baumkuchen se totiž připravuje tak, že pečete jednotlivé vrstvy těsta na sobě, vždy po upečení jedné přidáte navrch další a tak dále. Prostě další bezvadná Výzva, kde se naučím něco nového. Trochu jsem se bála, jestli se mi koláč po stranách formy nespálí, což se samozřejmě stalo, ale okrájela jsem kraje a dopadlo to nad očekávání.

Ingredience na kulatou formu o průměru 25 cm nebo hranatou 20 x 25 cm:
6 vajec, žloutky a bílky zvlášť
špetka soli
120g cukru krupice
150g marcipánu
200g změklého másla
100g cukru moučka
2 lžičky vanilkového cukru
100g hladké mouky
---
100g meruňkové marmelády
2 lžíce pomerančového likéru (já dala kubánský rum, ale alkohol lze zcela vynechat)
200g hořké čokolády
1 lžíce kokosového oleje, aby čokoládová poleva zůstala měkká (vynechala jsem)
---
kandovaná grepová kůra na ozdobu (nemusí být, ale já ji mám v mrazáku pro všechny případy)

Postup:
Troubu si předehřejeme na 230°C. Dno i boky formy vyložíme pečícím papírem.
Z bílků se solí ušleháme téměř pevný sníh, přisypeme cukr krupici a ušleháme dotuha. Dáme stranou.
Marcipán nastrouháme nebo nadrobíme do mísy, přidáme máslo, cukr moučku a vanilkový cukr a ušleháme do pěny. Po jednom zapracujeme žloutky.
Do směsi opatrně vmícháme sníh a přesátou mouku.
Do připravené formy dáme 1/12 - 1/10 těsta (jsou to asi 3 lžíce) a rovnoměrně rozetřeme.
Pečeme asi 4 minuty, až povrch zhnědne. Na upečenou první vrstvu dáme druhou a opět pečeme 4 minuty. Pokračujeme, než nám dojde těsto.
Koláč vyklopíme z formy na mřížku a necháme vychladnout. Pokud jsou okraje příliš tmavé, jako byly u mě, okrájíme je ostrým nožem.
Marmeládu zahřejeme a přepasírujeme přes sítko. Přidáme alkohol a směsí pomažeme celý koláč.
Čokoládu s kokosovým olejem (nebo bez něj) rozpustíme ve vodní lázni, necháme trochu vychladnout a polijeme koláč. Posypeme kandovanou kůrou a polevu necháme ztuhnout. Porcujeme horkým nožem, aby čokoládová poleva nepopraskala.


Děkuji Francijn za rozšíření obzorů a výborný recept. Během pečení to doma krásně vonělo, skoro bych řekla, že "palačinkově". Těším se na další Výzvu.

49 komentářů:

  1. Zajímavé na wikipedii se v podstatě jedná o trdelník :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uplne original baumkuchen se pece na podobnem zarizeni jako trdelnik, ale postupuje se tak, jako v tomhle receptu. Tedy pece se jedna vrstva, pak se namaze dalsi a dalsi. Trdelnik jaky se prodava tady u nas na trhu je neco uplne jineho.

      Vymazat
  2. To vypadá naprosto famózně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. dekuju, byla jsem po nakrojeni uplne nadsena, jak se to krasne povedlo :)

      Vymazat
  3. to je krásný, někdy to zkusím upéct, abych to ochutnala, akorát se bojím toho připálení :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pripeklo se to jen malicko, je teda treba to dost hlidat, je to rychlost :-)

      Vymazat
  4. Vypadá to nádherně, jak moc to je sladký? Měla bych chuť to zkusit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky :-) Je to sladle, ale horka cokolada a nakysla merunkova marmelada to docela srovna.

      Vymazat
    2. Tak vyzkoušeno, není to ani moc sladký, ani vysušený. Je krásně cítit po marcipánu a meruňková marmeláda s pomerančovým likérem je super. Navíc koláč vypadá moc hezky.

      Vymazat
  5. Palančinková buchetka vypadá skvostně, jen vyzkoušet-)

    OdpovědětVymazat
  6. No výborně, já cítila palačinko-vaflovou vůni...já jsem také z výzvy nadšená.
    http://tege.blog.cz/1401/the-daring-bakers-january-baumkuchen

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj, kde kupuješ marcipán? Bude stačit ten balený dr.oetker, nebo myslíš, že se mám poohlédnout někde v cukrárnách?

    OdpovědětVymazat
  8. Vypadá to zajímavě, jen mě napadá jestli koláč není po upečení suchý?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neni, je vlacny a dobry a to jsem dokonce tu svoji odkrojenou porci na foceni zapomnela jen tak na talirku na lince a do vecera to vubec nevyschlo.

      Vymazat
    2. Emmo, ja tam dala spoustu alkoholu a suchy rozhodne neni;-)

      Irresistible

      Vymazat
  9. Vypadá moc zajímavě, ten tvlj grilovaný dort :-) A co ho povyšuje nad úroveň ostatních je ten kandovaný grep, ten musím někdy vyzkoušet. Opět krásné fotky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky Madlo, s fotkou jsem po dlouhe dobe spokojena, je to fotogenicky moucnik :)

      Vymazat
  10. Ta kandovaná kůra navrchu zní skvěle :) Taky mě to naladilo na další výzvu, snad bude taky takhle fajn :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. diky :-) Potrebovala jsem to necim nazdobit a mela jsem zasobu v mrazaku...

      Vymazat
  11. Škoda, že není víc fotek, myslím z průběhu pečení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pecu po nocich a pod umelym svetlem jsou ty fotky k nicemu. Mrknete k Tereze na blog, ta tam fotky ma - http://tege.blog.cz/1401/the-daring-bakers-january-baumkuchen

      Vymazat
  12. Zisi, to je zas celindz;-) Ale jak je nekde marcipan, pomerancovy liker a cokolada, nemuzu chybet:-D Pristi tyden jdu na to:-)

    Irresistible

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufam, ze si pochutnas :-) Kdybys chtela, tak posli fotku vysledku na ChezLucie@email.cz.

      Vymazat
    2. Vysledek je vice nez skvostny tedy a predcil ma ocekavani. Po dvou dnech v lednici je paradne rozlezely. Po upeceni jsem ho propichala skrz na skrz tlustou jehlou a prolila 3 lzicemi svareneho grand marnier s cukrem (pozustatek z jineho dezertu). Kraje byly lehce prismahle, ale nebyl problem to cca pul cisla okrojit po obvodu. Na rezu vypada opravdu velice efektne. Zaradim do naseho staleho repertoaru, vdaka:-)

      Irresistible

      Vymazat
    3. super, to zni tak dobre s tim grand marniere :-)

      Vymazat
  13. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  14. úžasný recept. dneska jsem vyzkoušela koláč chutná skvěle.!

    OdpovědětVymazat
  15. Dobrý den, Lucie! Rozhodla jsem se recept vyzkoušet, bohužel se mi ale jednotlivé vrstvy tak trochu slily dohromady, takže výsledný efekt není zdaleka tak pěkný jako u vás :( Chtěla jsem se proto jen zeptat, jestli nevíte, čím by to mohlo být? Trochu jsem se bála, že se poslední vrstva neupeče, tak jsem ji nechala v troubě o něco déle, myslíte, že by to mohlo být tím? Díky za odpověď a fandím vám! :) Tereza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terezo, ja asi nechapu, jak se vam ty vrstvy slily dohromady? Ja mela kazdou docela solidne zapecenou do tmavohneda, melo to uplnou kurku. Delsim pecenim to myslim nebude...

      Vymazat
    2. No, tak, že ve výsledku by to asi vyšlo nastejno, kdybych tam těsto nalila najednou a upekla to vcelku. Prostě tam ty vrstvy pak v řezu nebyly skoro vidět. Pekla jsem každou vrstvu 4 minuty, než začala hnědnout, ale tak upečené jako ty vaše určitě nebyly, protože jsem musela dávat dost pozor, aby se mi ta spodní vrstva nepotrhala a těsto neproteklo... No, občas se mi to tak úplně nepovedlo. Takže možná bude problém v tom, že jsem je tedy málo upekla...? Tereza

      Vymazat
    3. vypada to tak - jednotlive vrstvy jsou fakt hnede a nemela jsem problem, ze by se trhaly pri nanaseni dalsi vrstvy testa.

      Vymazat
  16. Ahoj Lucie.
    Po dlouhé době jsem zas projížděla stránky různých foodblogerek a narazila na tento dort, který mě hned učaroval, nejen vzhledem, ale také tím, že je z marcipánu. Marcipán zbožňuju a kus se mi zrovna doma válí. Bála jsem se, že by se mohl zkazit, tak už nějakou dobu přemýšlím, co z něj jen udělat. Od tebe mám už několik receptů odzkoušených, tak jsem šáhla po tvém.

    A i když to bylo časově náročné, výsledek rozhodně stojí za to.Nejlepší zákusek, co jsem zatím okusila. :) Trochu jsem si tedy pozměnila recept - např. místo té polevy jsem udělala ganache z hořké čokolády. Nakonec jsem stejně sloupala čokoládu, protože mě ta hořkost rušila v tak lahodné chuti vláčného marcipánového korpusu.

    Jinak jsem pekla v dortové formě o průměru 22 cm a při pečení se těsto akorát vešlo. Těšila jsem se, že bude dortík vyšší, ale po vychladnutí stejně spadnul o 2 cm. S připalováním jsem neměla problém, spíše bych řekla, že by mohl být více dopečený, ale to je potíž s mojí trobou, protože v ní se dá nedopéct i takovýhle dort, i když běžela úplně naplno (prý 275°, pche).

    Tákže díky za recept! :)

    Mori

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem rada, ze jsi to zkusila a kolac ti chutnal :-) Diky za komentar.

      Vymazat
  17. Beritanya bermanfaat gan, Terimakasih http://www.dsher-bal.com/2016/08/obat-gatal-selangkangan-paling-ampuh.html

    OdpovědětVymazat
  18. Beritanya bermanfaat. Saya tunggu berita terbarunya , Terimakasih http://goo.gl/J25UYS http://goo.gl/Zg39u8

    OdpovědětVymazat
  19. Ijin Ser Gan, Cara Mengobati luka melepuh dan terinfeksi dengan obat herbal QnC Jelly Gamat. Kunjungi webnya http://goo.gl/aC4zjR

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...