úterý 10. září 2013

Čokoládový koláč s karamelem


Na malé smutky nešťastných holek přechodně pomáhá čokoláda. To ví každej. Ono "přechodně" se dá s úspěchem protáhnout přidáním karamelu. To vám říkám já. Vyzkoušeno.

Na koláčovou formu o průměru 24 - 26cm.

Pâte Sablée
1 žloutek
70g cukru (moučka nebo krupice)
250g hladké mouky
špetka soli
125g studeného másla
50ml ledové vody

Troubu předehřejeme na 180°C.
Žloutek prošleháme s cukrem a lžící vody.
Mouku se solí prosejeme na vál, přidáme na malé kostky pokrájené máslo a pomocí prstů vytvoříme drobenku.
Přilijeme prošlehaný žloutek a zbytek vody a rychle zpracujeme, až těsto začne jakž takž držet pohromadě.
Dlaní těsto jakoby roztíráme směrem od sebe po pracovní ploše, až vznikne hladké těsto.
Nejlepší bude, když se podíváte na tohle video.
Na lehce pomoučněné ploše ho rozválíme a vyložíme jím koláčovou formu vymazanou máslem. Kdo má formu s odnímatelným dnem, vyhrává.
Celý povrch těsta propícháme vidličkou, navrch položíme kolo z pečícího papíru a posypeme fazolemi - ty slouží k zatížení těsta, aby se nenafukovalo, říká se tomu pečení "naslepo". Pečeme 10 minut, poté vysypeme fazole a dáme pryč papír a dopečeme ještě 5 minut. Necháme vychladnout.

Karamel
100g cukru krupice
100ml horké smetany
(upřímně, vůbec bych se nebála udělat dvojitou dávku - víc karamelu, víc štěstí)

V kastrolu se silným dnem utavíme cukr na světlejší karamel a vlijeme horkou smetanu. Pozor, hodně to prská, tak si vezměte chňapku. Mícháme dohladka a pak necháme aspoň trochu vychladnout.

Čokoládový krém
2 velká vejce
100ml plnotučného mléka
75g cukru moučka (vynechala jsem, ale kdo má rád sladší dezerty, dá ho tam)
200ml smetany
200g hořké čokolády

Vajíčka prošleháme s mlékem (a případně cukrem) a dáme stranou.
Smetanu přivedeme k varu, sundáme z ohně a přisypeme nalámanou čokoládu. Promícháme dohladka. Necháme trochu zchladnout a smícháme s vaječno-mléčnou směsí.

Na předpečený korpus natřeme vrstvu karamelu a na něj opatrně nalijeme čokoládový krém. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 30 minut, dokud se povrch koláče nezpevní, střed se může ještě trochu třást. Necháme vychladnout a podáváme v pokojové teplotě.

Pokud se vám koláč zdá tak trošku povědomý, máte pravdu. Byl součástí červnové výzvy Odvážných pekařů a já hned věděla, že ho chci upéct. Jenže, uprostřed léta, kdy je všude kupa šťavnatého ovoce, se mi zdál trochu nepatřičný. Teď mám pocit, že pomalu, ale jistě přichází období hutných čokoládových dezertů, utěšujícího karamelu a pořádných ořechových náplní. I když, ještě budou jablka a hrušky, žejo.

30 komentářů:

  1. Už jsem ho pekla několikrát, měl obrovský úspěch :) Dvojitá dávka karamelu úspěšně odzkoušena, jen se jí občas daří trochu vybublat nahoru po krajích, takže to může trochu kazit estetický dojem. Ale zase to ten chuťový tolikrát znásobí... Navrhuju dělat tenhle koláč jako součást psychoterapie, bylo by hned líp na světě :)

    OdpovědětVymazat
  2. Mňami :))) Naprostá nádhera :))

    OdpovědětVymazat
  3. Přesně, čokoláda, jablka a hlavně momentálně švestky!

    OdpovědětVymazat
  4. Mňam.Na velký smutek by mohl zabrat větší kousek,že ?Krásný den .

    OdpovědětVymazat
  5. Ty jsi prostě nejlepší! Lenka

    OdpovědětVymazat
  6. Tak to je přesně to, co bych si dala a asi si ho nechám vyrobit od mamky místo narozeninového dortu :) Jinak znám podobnou verzi, ale se slaným karamelem. Nezkoušel si?

    OdpovědětVymazat
  7. Ano,tenhle koláč je jeden z těch, na které člověk nezapomene. Taky se těším, jak si ho v zimě zopáknu :)

    OdpovědětVymazat
  8. Jojo, kombinace karamelu a hořké čokolády je prostě super! Myslím, že tohle je odpovídající dezert do současného (a budoucího) počasí. A mě to neva, už se těším na ty spousty čokoládových dobrot, co v chladných měsících upeču (momentálně si pochutnvávám na bezlepkové verzi cuektové buchty s mandlemi a čokoládou).

    OdpovědětVymazat
  9. Vypadá báječně, asi ho spáchám pro návštěvu v neděli! Je dobrý i druhý den, nebo je lepší čerstvý? Díky a díky za mnohé inspirace ;-)

    OdpovědětVymazat
  10. Tak první pokus nedopadl nejlíp - těsto bylo hrozně drobivé, nedalo se ani pořádně vyválet (ani po opakovaném přidání vody) a vyvrcholilo to tím, že jsem vysypávala fazole a vysypala jsem i těsto... :D tak příště to snad vyjde

    OdpovědětVymazat
  11. Meg: vic karamelu, vic stesti :-)
    Monica: diky
    Terezka: nojo, je to tu :/ Mozna jeste hrusky mi trochu zlepsi naladu...
    kocicka: na velky smutek nevim, ja lecim jen male smutky :-) Nastesti
    Lenka: diky :-)
    Klara: se slanym karamelem bude urcite super, mela jsem to vlastne v planu, ale zapomnela nasypat sul :-D
    Esme: ja se chystam jeste na jednu verzi, co delala loni Kacka Zvykacka a povazuji ji za lepsi nez je tenhle. Ovsem, spatne to nebylo, to je jasny :-)
    Madla: ja si snad budu muset objednat kontejner cokolady, abych tu zimu nejak preklepala :-D
    Milena: diky. Nepozorovala jsem zadny rozdil v chuti 1. a 2. den, jen musim rict, ze je samozrejme lepsi v pokojove teplote a ne vychlazeny.
    Veronifi cated: jejda... kdyz se dari, tak se dari, zejo... ;-)

    OdpovědětVymazat
  12. Lucie, vy jste báječná! Nechcete z těch Vašich hlášek( a receptů, samozřejmě:) napsat knihu? Jsem nenapravitelně konzervativní a k pohodě v křesle s obrovskym hrnkem kafe v ruce patří prostě spíš kniha než PC...ale i tak díky!!

    OdpovědětVymazat
  13. A ještě se podepisuju k tomu předchozímu komentáři, Marie Korseltová:)

    OdpovědětVymazat
  14. Vypada to vynikajicne! Diky videonavodu se testo povedlo. A protoze jsem mela z vikendu nasbirane boruvky, kombinovala jsem s receptem ze srpna 2009 "3 letni kolace". Testo v kombinaci s pudinkovo-tvarohovou naplni a boruvkami bylo mooc dobre. Takova vzpominka na leto... V praci si to vsichni pochvalovali. Diky za vyborne recepty. Marcela

    OdpovědětVymazat
  15. Recept je super! Více karamelu = více úspěchu, krásně jsem to zmákla i bez rozkládací formy, díky. Miluš

    OdpovědětVymazat
  16. Marie: az budu velka, tak ji napisu :-) Diky za mily komentar
    Marcela: mam radost, ze se povedlo. Diky :-)
    Milus: to je jasne, karamel je nejlepsi :-) Jo a na tenhle recept neni rozkladaci forma nutna, delala jsem v kolacove vroubkovane.

    OdpovědětVymazat
  17. Vynikajuci kolac.. zbiehali sa mi nan sliny odkedy som si dala v Le Caroussel cokoladovu tartaletku, a vravela si ze nieco podobne si musim urobit doma, toto je vsak minimalne o level lepsie. Ked si spomeniem na nezdary s roznymi maslovymi cestami lepiacimi sa k spodku pekaca, tak pate sablee dopadlo perfektne, stacilo dat naspodok peciaci papier ale asi ani nebolo treba.. nemala som ani formu s odnimatelnym dnom a nevadilo to. Tento kolac som urcite nerobila naposledy.. je to lahoda.. Monika

    OdpovědětVymazat
  18. Mám prosím dotaz! Měla jsem těsto takové docela tvrdé - jako linecké. To tak má být?

    OdpovědětVymazat
  19. Monika: diky za kometar, jsem rada, ze chutnal :)
    MalinkaL: ano, testo je takoveho typu.

    OdpovědětVymazat
  20. Tiez som mala cesto podobne lineckemu, z odrezkov som malej upiekla susienky. Myslim ze to tak ma byt, mne to tak chutilo, narozdiel od niektorych tazkych masloych korpusov, toto ide dobre s tou vydatnou cokoladou. Dnes som musela upiect znova, akurat do karamelu (dvojnasobnej davky) som zamiesala 75 gramov nasucho oprazenych nasekanych vlasskych orechov, a urobila som cokoladoveho kremu o 50 percent viac, mam vyssiu formu tak to tam minule esteticky chybalo. To bude ale kaloricka bomba :D

    OdpovědětVymazat
  21. anonymni: ach, s orechy to zni taaaaak dobre

    OdpovědětVymazat
  22. Priznam se, ze me se asi nepovedl...Maslo z karamelu se jakoby vpilo do korpusu, takze je cely vlhce karamelovy a vrsek byl takovy zdrclým jako sladká vajecna omeleta. Bud mi nechutna, nebo je to prvni recept co se mi nepovedl :-/. A to se povazuji za zkusenou pekarku (makronky, cheesecake i crocambuche jsem zvladla bez problemu). Terka

    OdpovědětVymazat
  23. Pekla jsem ho už podruhé. Tak přiznávám, trošku švindluji, protože tady (= Belgie) prodávají pate sablée hotové už vyválené do kruhu. Jsem lemra líná, no. :-)) Karamel lehce solím. Minulá verze měla u kolegů v práci úspěch. Dneska jsem ho udělala dávku karamelu o polovinu větší a přidala opražené sekané lískové
    oříšky. Předpokládám, že zase zmizí rychlostí blesku.

    OdpovědětVymazat
  24. Terka: to je mi lito, ale podle popisu se to asi nepovedlo...
    anonymni: tady taky prodavaji rozvalene testo na pecicim papire, bohuzel, je v tom misto masla margarin :/ Slany karamel je super, priste na to nezapomenu :-)

    OdpovědětVymazat
  25. A smetana má být modrá nebo žlutá?

    OdpovědětVymazat
  26. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  27. Těsto se mi povedlo (díky za video, bez něj bych to asi neuměla), ale zvorala jsem asi karamel - zůstal hrozně řídký, asi jsem dala moc smetany. A když jsem na to pak lila čokoládu, tak se to promíchalo a i teď po upečení je to nějaké tekuté :-( S karamelem nemám žádné zkušenosti. Snad to příště dopadne líp. Ale dík za tento blog, je super. Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mozna, ze to ztuhne v chladu... Hlavu vzhuru, priste se jiste povede lepe :-)

      Vymazat
  28. Dobrý den,
    chtěla bych tento koláč upéct v dortové formě a dát více čokoládové náplně (karamelu samozrejmě dvojtou dávku :) mám těsto zvednout po okrajích, aby byla ta čokoládová náplň celá v těstě nebo stačí když to udrží forma (budu dávat do dortové). Děkuji

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...