úterý 16. července 2013

Tvarohový koláč s třešněmi


Nemohlo by to ovoce prosimvás dozrávat nějak pomalu a postupně? Chci si ho všechno užít, ale už zase je rychlejší než já. Z rebarbory jsem stihla jeden koláč, z jahod jsem neudělala ani džem, ani panna cottu, ani nic - všechny jsem je snědla jenom tak (pokud nepočítám rozmačkané jahody se zakysanou smetanou nalíté na knedlíky) a teď najednou dozrává úplně všechno. Třešně, borůvky, maliny, rybíz, angrešt, meruňky - a já nevím, co dřív.
Tak třeba koláč z tvarohu s třešněmi, protože tvaroh se mi nikdy neomrzí. Původní recept počítá s borůvkami, ale já měla třešně a ty jdou ke tvarohu taky moc dobře.

Recept je z kuchařky Recepty z farmářského trhu - II. díl od Hany Michopulu.

Ingredience na 20 cm formu:
250g vypeckovaných třešní
200g tvarohu
200g žervé, lučiny nebo Philadelphie
160g cukru moučka
2 vejce
1 lžička vanilkového extraktu
60g dětské krupičky
30g polohrubé mouky
60ml kefíru nebo mléka

Postup:
Troubu předehřejeme na 180°C. Formu vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme máslem a vysypeme moukou.
V míse utřeme tvaroh a žervé s cukrem. Vmícháme vejce a vanilku. Přisypeme krupičku a mouku a zamícháme kefír nebo mléko.
Těsto vlijeme do připravené formy, navrch naskládáme třešně a pečeme 45 minut.

Upřímně musím říct, že koláč sice není špatný, ale není takový, jak bych si přála. Zvyklá na krémové cheesecakes, přála bych si něco méně hutného.

10 komentářů:

  1. Před chvíli jsem dojedla ten s borůvkama :)) je to vynikající záležitost ;-))

    OdpovědětSmazat
  2. Vyzerá výborne! :) akurát riešim dilemu, čo upiecť, priateľ chce tradičnú bublaninu, ja by som radšej niečo tvarohové.. tak skúsim niečo pokombinovať :)

    OdpovědětSmazat
  3. Naprosto s tím ovocem souhlasím! A v zimě budeme bečet, že nic neroste a nic nemáme :( :D
    Koláč vypadá skvěle! Přemýšlím, že vyzkouším s těmi borůvkami :)

    OdpovědětSmazat
  4. vypadá nádherně, k nakousnutí :)

    OdpovědětSmazat
  5. Vypadá jak na výstavku do cukrárny :) Já zatím zvládla třešně, rebarboru a jahody, dávám si za cíl dát ještě minimálně borůvky a meruňky, tak schválně :D

    OdpovědětSmazat
  6. nádhera! Já zvládnu tak akorát obyčejnou buchtu a ještě hrnkovou! Ale aspoň jsem přidala meruňky. Nicméně s tebou se srovnávat nemůžu :D.

    http://gastronautkavbrne.blogspot.cz/2013/07/makova-buchta-s-merunkami.html

    OdpovědětSmazat
  7. Nápodobně :-) Nestíhám a lifruju (skoro)všechnu úrodu do mrazáku ve stavu připraveno k použití. Postupně vytahuju a vařím džemy, mrazím zmrzky a sorbety... Jen na koláče a do pusy stíhám dávat rovnou utržené ;-)
    Koláč vypadá nádherně!! Právě tady mám třešně ze zahrady... jen kde vzít tvaroh ???

    OdpovědětSmazat
  8. Tereza: ja letos jeste boruvky nemela, asi si budu muset koupit cestou z prace :-)
    Sabina: diky :-)
    Margaretka: diky :-) Takove dilema neresim, bublaninu nerada ;)
    Blondy: nebudem brecet, budeme pect cokoladove a orechove a kavove ;-)
    Suzanne: dekuji :-)
    Esme: dekuji, taky vlastne sel na vystavku :-) Ja uz merunky odsrktla, brzy sem dam recept na kolac
    Gastronautka: ale, to se podda... ;-) Kazdy kolac muze byt hrnkovy, kdyz se pouzije spravny recept ;-)
    Kaya: docela usel a prekvapive nebyl tak sladky, jak jsem se bala, ze bude
    anyzovka: ja mam asi prilis maly mrazak, vecne plny vyvaru :-D

    OdpovědětSmazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...