neděle 10. března 2013

Loupáky a.k.a. Makovky


Kdovíproč jsem měla dojem, že když nebudu mít doma nic k jídlu, vyhnu se večernímu a nočnímu mlsání. Myslela jsem při tom na čokoládu, sušenky, bonbóny, dortíky a tak. Zdá se, že jsem se spletla. Úplně nevinné a standardní zásoby, jako je mouka, cukr, mléko, ubohý zbytek droždí a tak podobně, v kombinaci s reklamními pauzami, způsobily, že jsem kolem desáté večerní tahala z trouby šest zlatých, nadýchaných loupáků. Sakra!

Recept mám z kurzu v Prakulu a nebojím se použít odborné pekařské termíny.

Ingredience na 12 loupáků:
500g hladké mouky
60g cukru krupice
50g změklého sádla
6g soli
30g čerstvého droždí
25g vajec (je to asi polovina vajíčka, zbytek schováme na potření loupáků)
225g vlažného mléka
---
mák na posypání

Postup:
Tentokrát to bude rychlovka, nebudeme dělat "omládek" (normální lidé tomu říkají kvásek), ale pojedeme "nazáraz" (tedy najednou).
Do mísy vlijeme vlažné mléko, rozdrobíme droždí a přidáme i všechny ostatní suroviny. Hněteme asi deset minut, až se těsto začne odlepovat od stěn a je vláčné. Mísu přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme "zrát" (kynout) 20 minut.
Bochánek rozdělíme na poloviny a z každé vyválíme kruh. Ten rozřízneme na 6 trojúhelníků a zavineme je od základny po špičku do tvaru rohlíku. Necháme na plechu kynout 30-40 minut.
Vykynuté rohlíky pomašlujeme rozšlehaným vajíčkem a "dekorujeme" (posypeme) mákem. Sázíme do trouby rozpálené na 250°C, teplotu po minutě stáhneme na 160°C a dopečeme asi 15 minut dozlatova.
Necháme vychladnout na mřížce.

Ponaučení nejen pro dnešní den - pokud se nechceme po nocích krmit, nesmíme mít v lednici ani ve špajzu vůbec nic. Vítáno je i bydlení v takové... , kde večerka zavírá už v osm, případně se tam vůbec nenachází.

24 komentářů:

  1. Jó, vypadají moc krásně! Pekla jsme nedávno velice podobné, jen z bílého pšeničného kvásku a byly úžasné! Já teda dávala máslo a dva žloutky a byly tak jemné a nadýchané, že ty z obchodu se můžou jít bodnout. Domácí pečivo prostě boduje!

    OdpovědětVymazat
  2. Pro dnešní večer jsem ztracena! V lednici těsto na cibulový quiche, zbytek kachního sádla a droždí akorát na tyto loupáčky. Já tu sukni asi nikdy nedošiju a až se k ní dokopu, tak už ji, myslím, nezapnu;-)

    Můžu se zeptat na mírný offtopicový makronkový dotaz? Dělala jsem teď makronky a barvila je na zeleno. Už se mi ale kdysi stalo, že když jsem dělala barvy jako modrá a ještě jakási, tak mi někdy ztmavnou okraje do světlehněda (spálené to ale není:-), někdy i samotný vrch. Přitom když dělám makronky, které nepřibarvuju, nebo žluté, tak max. mám lehce jiný odstín žluté, nebo přírodní barvy, ale nikdy ne ztmavlé okraje. Nějaké tipy, co s tím? Třeba dát v půlce pečení nahoru další plech, aby už se dál "nevybarvovaly"? Díky. Jinak jsem poprvé zkoušela postupovat podle tvého postupu a klobouk dolů, máš to moc pěkně popsané, vesměs 90 % vyskočilo tak, jak mají. Jen na ně musím vychytat teplotu, na mojí troubě je 150 málo, sice měly krásnou barvu, ale ten vnitřek byl lepkavý a "strop" zas něco jako odskočený. Ideální bylo 170, ale to sa mi zas změnila ta barva na dosti kafe-braun-do zelena a nejednalo se tudíž o repre vzorky vhodné pro návštěvu. Naštěstí Merci 70 % to jistila;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Lucie, vypadají nádherně .... děkuju za inspiraci, určitě je vyzkouším .... Marki

    OdpovědětVymazat
  4. Přesně podle tohohle receptu (z Pokladů nebo Kouzla od Vaňka, teď si nevzpomenu)jsem je taky nedávno dělala. Podobně jako Kačka Žvýkačka jsem je ještě nestihla dát na blog. Asi tam dám jen fotku s odkazem sem :-D

    OdpovědětVymazat
  5. Jee, ty jsou krasny :) Zrovna dneska jsem mela loupak(kupovany) na snidani a rikala jsem si, ze bych chtela zkusit domaci :)

    OdpovědětVymazat
  6. Tak tenhle recept ukládám a brzy vyzkouším! :)

    OdpovědětVymazat
  7. Ještěže nemám televizi, takže mě žádné reklamní pauzy nemůžou ohrozit :D
    teď vážně - aspoň pro malou útěchu musím říct, že večerně-nočnímu mlsání podléhám taky. A i když si myslím, že doma fakt NIC nemám, vždycky se prostě něco najde. Naposledy sklenička babiččiných povidel. Došla si pro mě až ze sklepa:) Ach jo, ta moje úplatná vůle!

    OdpovědětVymazat
  8. Tak už nám zbyly jen dva kousky. Sice byly bez máku, neb došel, ale i tak to ušlo;-) Těsto je fajn, vyloženě si říká o mazancovou verzi. Přidám citronovou kůru, mandle a nechala bych ho kynout aspoň den v lednici.
    A malý dodatek, tomuhle pečivu se u náš říká sladké rohlíky, loupáky jsou něco a la croissanty. O tom, co je správně, se dají vést dost sáhodlouhé debaty, nejlépe u piva;-)

    Irresistible

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pravda s tĕmi loupáky. Jako dĕti jsme je milovali. Odpadávaly z nich drobky, jak byly křehké.

      Vymazat
  9. Vypadají úžasně, mám je nejradši s ovocným salátem, mňam:). A k tomu nočnímu jedení, můj děda byl politický vězež za "minulého režinu", a tak co ho pustili musel celý život pracovat v uranových dolech, měl samozřejmně i noční směny a tak se naučil jíst i v noci:), já jako malá jsem se nestačila divit když babička připravila dědovy vydatnou noční sváču,i přes to nikdy nebyl tlustý. Podle mně nevadí kdy člověk jí(jestli skončí třeba už v 6 večer nebo déle důležité je aby ty kalorie spotřeboval:) Veru

    OdpovědětVymazat
  10. Vyzkoušela jsem, trochu improvizovaně se sušeným droždím místo čerstvého a máslem místo sádla, ale jsou opravdu výborné, jednoduché a určitě je budu péct znovu : )

    OdpovědětVymazat
  11. luxus, Lucie, ráno jsem je vytáhla z trouby. Jeden vlažný jsem vyzkoušela a .....
    Mám bezmakovou verzi, neboť s tím bych doma neuspěla, ale i tak jsou vynikající.

    OdpovědětVymazat
  12. Jo toto vypadá užasně, vždycky mě takovéé jídlo chutnalo a bude chutnat :)

    OdpovědětVymazat
  13. Mila Lucia v utorok vecer som si recept precitala, v stredu doobeda vytiahla z truby a najradsej by som Vas od radosti vystiskala, ked som ich skusila. Konecne mam recept na lupacky, ktore chutia ako lupacky, Velka vdaka za tento recept, ste sikovna a mate vtipný a uzitocny blog, zelam prijemné dni a dakujem adela

    OdpovědětVymazat
  14. Mila Lucia v utorok vecer som si recept precitala, v stredu doobeda vytiahla z truby a najradsej by som Vas od radosti vystiskala, ked som ich skusila. Konecne mam recept na lupacky, ktore chutia ako lupacky, Velka vdaka za tento recept, ste sikovna a mate vtipný a uzitocny blog, zelam prijemné dni a dakujem adela

    OdpovědětVymazat
  15. Super určitě je zkusím díky za tip!

    OdpovědětVymazat
  16. Madla: ja je potrebovala hned, tak nebyl cas na kvasek :-)
    Irresistible: u nekterych barev se mi to stavalo taky, ale vetsinou to bylo spatne umichanym testem a nepovedly se celkove. U tech podarenych problemy s barvami nemam...
    Marki: dekuju :)
    Lenka K.: to je vtipny, jak casto vari/pece vice lidi to same ve stejnou dobu :)
    Meg: diky :-) Ty kupovany jsou takovy suchy (ale obcas si ho stejne koupim...)
    Bara: tak at se povedou :)
    Arion: :D
    Irresistible: co je spravne asi zalezi na miste... ;-) Sladke rohliky tomu nikdo, koho znam nerika... Odjakziva loupaky, jen v pekarne tomu rikaji makovky, coz je pro me oznaceni nudli s makem :D
    Veru: omg, preci nejde o to, ze se ji zrovna vecer, ale o to, ze se pak jde spat... Porovnavat to s tim, ze deda jedl pred smenou v uranovych dolech hodne a nebyl tlusty je fakt totalne mimo...
    anonymni: jsem rada, ze chutna :-)
    Terezka: to mam radost :-)
    Joina: diky
    Adela: diky moc za mily komentar :-)
    Martina: rado se stalo :)

    OdpovědětVymazat
  17. Vyzkoušeno, posnídáno, děkuji za skvělý recept! A moc se mi líbí Váš blog, i když jsem na něj narazila spíš náhodou, je pro mně velkou inspirací :) Lucka z Písku

    OdpovědětVymazat
  18. Pěkný recept, chystám se teď o víkendu vyzkoušet :) Nejraději bych si dala teplé loupáčky na snídani.. jenže jak to udělat? Dá se těsto udělat dopředu - večer? Protože kdybych je začala připravovat až ráno, tak budu čekat celkově počítám tak 2 hod. a tak dlouho na lačno nevydržím..:-/

    OdpovědětVymazat
  19. Pastelka: myslim, ze kdyz se ubere 1/3 drozdi, muzes udelat testo vecer, nechat vykynout, vytvarovat rohlicky a dat kynout do lednice. Rano vytahnout, pockat az se nahreje trouba a voila, snidane je na stole :-)

    OdpovědětVymazat
  20. Uz som robila 4x a zakazdym uzasne, super recept, som zan velmi vdacna!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...