čtvrtek 28. února 2013

Štafetky

 
Občas, po nedělním obědě, jsme sestra nebo já byly vyslány do cukrárny pro něco sladkého "ke kafi". Většinou jsme mohly vybírat z české "retro klasiky" - rakvička se šlehačkou, žloutkový řez, laskonka, větrník, indiánek nebo špička. Oblíbené byly i ovocné řezy zalité želatinou. Mamka si často poručila štafetku - ořechovo-kávovou kostku máčenou v čokoládě. Když jsem přemýšlela, jaký dort mám mámě upéct k letošním narozeninám, vzpomněla jsem si právě na štafetky, které jsem v cukrárně neviděla ani nepamatuju.
Pro recept jsem šla do kuchařky Kouzlo kuchyně Čech a Moravy, ale byla jsem zklamaná. Bezé s kokosem a náplň z vanilkového pudingu? Takhle si štafetku nepamatuju. Trošku jsem googlila a našla recept, který vypadal docela použitelně. Přemýšlela jsem, jestli se mám přiznat, řekla jsem si, že se přiznám a tak se přiznávám (i když je mi u toho fakt těžko), ale recept je z mimibazaru.
 
Ingredience na 10 štafetek:
90g cukru krupice
4 bílky
40g hladké mouky
40g mletých vlašských ořechů
---
15g+50g másla
30g hladké mouky
30g+15g moučkového cukru
80ml silné kávy
---
čokoládová poleva (nedávám recept, protože ta moje nebyla úplně v pořádku)
 
Postup:
Troubu si předehřejeme na 200°C, plech vyložíme pečícím papírem.
Z bílků a cukru krupice vyšleháme pevný sníh. Vmícháme mouku a ořechy a rozetřeme na připravený plech. Pečeme krátce, mně to trvalo asi 7 minut, hlavní je, aby se plát těsta nevysušil. Ihned ho překlopíme a sundáme pečící papír. Necháme vychladnout.
První část másla rozpustíme v kastrolu, sundáme z ohně a vmíchíme mouku a první část cukru moučka. Vrátíme na sporák a mícháme, až se hmota spojí. Vlijeme kávu (doporučuji postupně a za stálého prošlehávání hmoty metličkou) a chvilku za stálého míchání povaříme. Necháme vychladnout.
Druhou část másla utřeme se zbylým cukrem a postupne zapracujeme vychladlou kavovou směs. Šleháme, až krém nabyde na objemu.
Vychlazený plát těsta ořízeme a nakrájíme na 3 stejné pláty. První plát namažeme polovinou krému, přiklopípe druhým plátem, namažeme druhou polovinou krému a přiklopíme posledním plátem. Necháme vychladit v lednici.
Krájíme na jednotlivé řezy a šikmo je máčíme v čokoládové polevě. Necháme zatuhnout.
 
Mamce řezy moc chutnaly a řekla bych, že se hodně blíží tomu, co si pamatuju z dětství.

46 komentářů:

  1. Taky jsem byla z receptu v kuchařce Kouzlo .... zklamaná. Ještě jsem je nedělala, ale protože si je často kupuju, tak vím, že takhle rozhodně chutnat nemají. Kokos a vanilkový pudink to teda asi né. Díky mooooc za tento recept a už vím co budu péct o víkendu. Ještě jednou díky. Nosanda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono to hnusne nebude, jen to neni to, co jsem hledala a pamatovala si...

      Vymazat
  2. Štafetky je super retro, mamka je má taky ráda :)

    OdpovědětVymazat
  3. :-D to přiznání muselo bolet :-D Ale taky jsem je podle tohoto receptu pekla... a až na to, že jsem zapomněla dát do krému to kafe, tak se moc povedly. Ty tvoje vypadají výstavně! E.

    OdpovědětVymazat
  4. Musím je zkusit! A nevadí, že jsou z mimibazaru. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak doufam, ze si pochutnas, jako moje mama. Dokonce se priznala, ze ani kousek nenechala tatovi :D

      Vymazat
  5. Lucko, to je retro jak vyšitý, to je asi fakt záležitost maminek, moje je taky měla ráda, stejně tak jako takovou mokrou kouli v čokoládě (co byla splácaná ze všech zbytků, řekla bych).
    A mimibazar...no, někdy se tam ale dá najít i použitelný recept, konkrétně mám tedy zkušenosti se slovenským. Pokud tu nebudou tleskající a na frkačky troubící smajlíci, tak prominuto :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, ty smajlici, to je ZLO ve sve nejcistsi podobe ;-)

      Vymazat
    2. Oh, tu mokrou kouli bych si dala, tu jsem neměla čtyřicet let...

      Vymazat
  6. hahaha, to se hezky sešlo, zrovna minulý víkend jsem potřebovala nějaký těžce retro dort či zákusek pro mou konzervativní babičku k narozeninám. Nejdřív jsem byla odhodlaná udělat pořádné karamelové větrníky, jak si je i já pamatuju z cukrárny (s tou nefalšovanou polevou a náplní), ale jelikož jsem je ještě nikdy nedělala, měla jsem málo času a z představy, že bych hledala recept v třimilionovém zástupu linků, co by na mě vyjelo na Googlu, jsem se raději nakonec uchýlila k prachobyčejnému staromódnímu ořechovému dortu s moka krémem podle Šárky, kterému jsem trochu dodala šmrnc rybízovou marmeládou. No úspěch obrovský, ale stále mi to nedá spát, takže teď už jen čekám, až se ten recept na ty větrníky objeví tady, abych nemusela riskovat s nějakým mimibazarovským recipem :) Anebo - nechtěla bys ještě zkusit třeba likérové špičky? Další věc, co by mě fakt lákala, jen z těch receptů, co jsem našla na netu, se mi nelíbil jediný. Jak se jen vyhnout tomu všemu ztuženému tuku? Prostě jednoduše nahradit máslem? Obávám se, že takhle to asi nebude fungovat :/
    Jinak teda štafetky bezva retro věc, v rámci své "dodětstvísefurtvracející" nálady bych tu takové věci uvítala klidně i častěji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Recept na vetrniky (resp. labute) tady mam, jen vynechas ty hlavy :-) Likerove spicky me vubec nelakaji a navic, je na to potreba nejaka specialni formicka a ja si nechci zahlcovat jiz tak nacpanou kuchyni...

      Vymazat
    2. Špičky jsem vyřešila tak, že upeču piškot na plech. Po vychladnutí namažu kakaovými máslovým krémem (máslo+kaše z mouky, nebo máslo+puding). Nadělám tam brázdy, které vyleju vaječňákem a zaleju čokoládou. Všem to chutná. Mně nejvíc.

      Vymazat
  7. Tak ted te vsichni bloggeri ukamenujou!! ;)

    OdpovědětVymazat
  8. Moje maminka milovala a miluje štafetky a písně Barbry Streisand, já v děství neměla ráda kávové věci a Barbru až na The way we were a štafetky... . Tento recept vypadá,že má jen jednu chybu a tou nebude MMB ( ten má asi mnoho záporného i kladného, jako vše na světě, ale já říkám díky za něj, protože znám maminy, které se až díky po jeho stránkáchstaly super mámama a nejen co se vaření týče )
    , tou chybou bude množství - jen 10 ks.... . Také je pamatuji ve tvaru válečků. U nás se stále dají objednat i jako mini zákusky.
    Už se těším, až vyzkouším. Jiřka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Puvodni recept je na trojnasobek, ale nebot nechci, aby ma krasna stihla matka vypadala jako koule, tak jsem recept pokratila :-)

      Vymazat
  9. no nahodou, Lucka, vynimka potvrdzuje pravidlo, a na mimi najdes aj vynimku a pozri aky pekny receptik.
    Krasny nazov, stafetky :-) ja sa u nas na podobny kolacik nepamatam, skor sme chodili na puncove rezy, dobosky a rozne rolady. ale co je hit, a u mna doma urcite je zltkovy rez! to je king!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vyjimky tam urcite jsou, ale me tak nejak irituji ty uzivatelky, co pochvali kazdou sracku, jejich sileny slovnik, neznalost gramatiky a premira desivych smajliku... A toho je tam takova vetsina, ze se vetsinou nevyplati se v tom marastu brodit a hledat perlu :)
      U nas zase nezname dobosky (predpokladam, ze je to dobos torta), ale zloutkovy rez - mmmmm :)

      Vymazat
  10. Je super, ze na MMB dokazes najit skvost, a vubec se za to nestyd :) Ja stafetky nikdy moc nemusela, zato jsem se mohla utlouct po rakvickach special s vajecnym likerem uvnitr, politych cokoladou... A mam zalusk na domaci likerove spicky, jen u stanku s vykrajovatkama a formickama byly minule ty nastavce vyprodane. Ale ja se k nim dostanou a budou :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, nasel mi to google, dobrovolne bych se v tom hrabat nesla ;-) Ty rakvicky jsou bozi, hned bych si dala (a mam formicky, takze mi vlastne nic nebrani...)

      Vymazat
  11. Jak bych si dala něco z ceske cukraaaarny:)
    Jestli chces můžeme se vzájemně sledovat :)
    Www.olivains.com

    OdpovědětVymazat
  12. Tak to je moc hezký, že sis takhle vzpomněla. Maminka bude mít taky brzo narozeniny, takže vůbec nevím. Ale mělo by to obsahovat čokoládu, pak jí to bude chutnat. :D Ale možná si troufnu na medovník, to by jí taky chutnalo. :))
    Já jsem štafetky nikdy nejedla, ale vypadá to moc chutně. :)

    OdpovědětVymazat
  13. Perfektné.....štafetky milujem :-)

    OdpovědětVymazat
  14. Já jsem zase hledala jeden určitý recept z kynutého těsta a taky mi "strýček gůgl" našel mimibazarovský a taky byl skvělý. Ale jak píšeš dobrovolně bych ho tam hledat nešla, navíc se bojím že ztratím cit pro český jazyk. Tyhle štafetky udělám v květnu na narozeniny.

    OdpovědětVymazat
  15. Štafetky jsem taky nikdy neměla ráda, právě že jsou kávové. Ale ostatní klasiky české cukrařiny jako větrníky, věnečky, griliášové trubičky, špičky....ty já miluju dodnes. A taky se často napálim, když mě nalákájí vystavené v cukrárně, pak si kousnu a rovnou to letí do koše. :( Nejradši však vzpomínám na období na intru, kdy jsme chodili do cukrárny pro marcipánové koule - piškotové polokoule slepené krémem a obalené v marcipánu, nebo cukrářské piškoty s máslovým krémem a polomáčené v čokoládě. Za 4 kč! V roce 2000! Nešizené, nadýchané, měkounké.... Děkuji za inspiraci, vždy mě navnadíš. Teď mi sice doma kyne kvásková tvarohová bábovka, ale hned bych se pustila do nějakého zákusku.

    OdpovědětVymazat
  16. Dobrý den, recept jsem vyzkoušela a protože už jsem neměla ořechy, zkusila jsem je nahradit mandlemi. Možná už to nebyly pravé štafetky, ale rozhodně to nemělo chybu - kombinace mandle a káva snad ani nemůže být špatná. Jinak je recept geniálně jednoduchý a jde to rychle.Takže díky za inspiraci.

    OdpovědětVymazat
  17. Úžasný recept, hned se mi začali sbíhat sliny, jinak štafetky a jiná "retro" česká klasika zákusků je pořád k dostání, jen člověk musí znát ty správné cukrárny:) (to my kteří si nedovedeme představit týden bez návštěvy cukrárny víme-ale těch kcal, to pak navlýknu svůj sportovní "mundůr" a alespoň hodinu si zaběhám), no jo ale stojí to zato:) Veru

    OdpovědětVymazat
  18. Emma: tak at se povedou :-)
    Ella: tyhle koule v marcipanu vubec rada nemam, ale jinak retro dezerty muzu :)
    margareta: videla jsem i recept s kokosem, je to proste beze a k tomu se ruzne orisky hodi paradne :-)
    Veru: tech spravnych cukraren je bohuzel velmi velmi malo... :/

    OdpovědětVymazat
  19. milujem štafetky,od detstva som si ich kupovala práve u vás ,..niekedy bolo aj sklamanie,práve preto,že pod názvom štafetka ,ponukali v cukrárni niečo "iné" ochutnala som štafetky od Moravy po Prahu a najlepšie robievali v mini cukrárničke v Prahe,na Pankráci a majiteľka mala korene v Chorvátsku:)no zákusky originál receptura,žiadné čudá,veterník bol veterníkom,štafetka ,štafetkou,čerstvou,perfektnou :)
    U nás na Slovensku su štafetky vačšinou v domácej ponuke,sem-tam na svadbe,ale v cukrárni chýbaju .Preto som tiež dlhšie hľadala recept ,ktorý by bol ten "eno nuno "
    s mimibazárom suhlasim tiež,navyše kočky tam často recepty len okopíruju,napíšu si svoj názov a rátaju smajlíky asi na prstoch
    Radšej mám recepty z varechy ,kde si každý nájde to svoje
    Dakujem Lucka,že máš tento blog

    OdpovědětVymazat
  20. Musím poděkovat za recept, protože štafetky byly až moc chutné. Bylo 14 štafetek a zmizely asi do 2 hodin.. Opravdu výborné, rozhodně upeču znova.
    Dominika

    OdpovědětVymazat
  21. anonymni: diky za komentar
    Dominika: to me moc tesi :-)

    OdpovědětVymazat
  22. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  23. Dobrý den, Lucko.
    Děkuji za recept na štafetky. Můj přítel je miluje a poprosil mě o jejich výrobu na jeho narozeninovou oslavu. Protože chci předejít situaci, že by se mi v osudný den nepovedly, již jsem si je jednou vyzkoušela upéct. Chtěla jsem Vás poprosit o radu. V receptu uvádíte, že plát po upečení ihned překlopíme a sundáme pečící papír. Na jaký povrch plát přendaváte? Použila jsem totiž čistý pečící papír a ten se k sladké vrstvě přilepil. Ještě mě napadla varianta nedopečenosti korpusu. Děkuji Vám za odpověď a přeji mnoho sladkých zážitků.

    OdpovědětVymazat
  24. Kaci: preklapim na cisty pecici papir lehce posypany mouckovym cukrem. At se vam podari :-)

    OdpovědětVymazat
  25. Moje tchýně peče luxusní štafetky, mám zjistit recept? Je rodinný, osvědčený a na oslavách se po nich vždy zapráší .)

    OdpovědětVymazat
  26. mám pravý recept z cukrárne: 250 gr bielky,250 gr kryšt.cukor,100 gr hladká múka,100 gr burské orechy, Krém: 3 dcl mlieko,200 gr cukor,1 zlatý klas,250 gr maslo,trochu mletej kávy/suchej/ postup je rovnaký

    OdpovědětVymazat
  27. Výrazy jako "famózní", "fantastický", "lepší jsem už dlouho, dlouho, dlouho neměla" snad hovoří za vše. :)
    ...škoda jen, že pro sebe jsem si musel ještě upéct bábovku protože já kávové věci nerad. Ostatní si, ale zřejmě pochutnali :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...