neděle 24. února 2013

Cupcakes s karamelovým krémem


Jejda, poslední recept před třemi týdny. Mohlo by se zdát, že mám svojí klasickou únorovou lenochodí nemoc, ale výjimečně to tak není. Peču a vařím ostošest, možná i ostosedm. Citrónové koláčky, chleby, rohlíky, paštika, bramborové knedlíky a vepřová pečeně, čokoládový dort podle Ottolenghiho a tak. Jenže, vždycky se to nějak sní dřív, než stihnu vzít do ruky foťák. Nevymlouvám se na nedostatek světla - neboť miluji svůj balkón aka fotoateliér - ale padla na mě nějaká roztěkanost a často všechny sladkosti prostě rozdám a pak si řeknu jenom "jééééé". Jsem zkrátka hrozná a nemám pro to žádnou kloudnou omluvu ani výmluvu. Mám úplatek! Nahořklý kakaový dortík s hebkým sladkým krémem, který bezvadně funguje na malé a střední smutky. Fakt!

Ingredience na 12 cupcakes:
(inspirace zde: http://joyofbaking.com/ChocolateCupcakes.html)
50g holandského kakaa
240ml vařící vody
175g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
113g změklého másla
100g cukru krupice
2 vejce
2 lžičky vanilkového extraktu
---
250g mascarpone
200g dulce de leche (např. Salko karamel)
---
2-3 lžíce cukru krupice

Postup:Kakaový prášek rozmícháme na hladkou pastu ve vařící vodě a necháme trošku vychladnout.
Troubu si předehřejeme na 190°C, formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky.
Do mísy prosejeme mouku s práškem do pečiva a solí.
Máslo s cukrem vyšleháme do pěny, poté zašleháme vejce - pěkně jedno po druhém - a vanilkový extrakt.
Přidáme moučnou směs, promícháme a nakonec zapracujeme zchladlou kakaovou pastu. Promícháme dohladka.
Hmotou naplníme připravenou formu a pečeme 15-20 minut. Zda jsou hotové, vyzkoušíme pomocí špejle. Necháme úplně vychladnout.
Krém připravíme prostým prošleháním mascarpone a dulce de leche (nejlépe v pokojové teplotě).
Vychladlé cupcakes zdobíme krémem pomocí cukrářského sáčku, kdo není tolik na sladké, udělá krému jen polovinu a cupcakes pouze lehce pomaže.
Na žáruvzdorný tác dáme pečící papír. V kastrolu se silným dnem pomalu rozpustíme cukr a utavíme na světlý karamel. Ihned vylijeme na pečící papír a dřevěnou vařečkou uhladíme tak, abychom měli tenkou vrstvu. Po vychlazení nalámeme karamelový plát na nepravidelné střepy. Zdobíme jimi vršek cupcakes.

59 komentářů:

  1. Krásné! Jako vždy! A těch nevyfocených receptů je fakt škoda... =/ Hezký večer a díky za super recepty i celý blog!!!
    Z.Z.

    OdpovědětVymazat
  2. Já mám prostě pro cupcakes hroznou slabost! Vypadají báječně, a jelikož miluju karamel, recept ozkouším:)

    OdpovědětVymazat
  3. Mám úplně stejný problém. Zmrzlina nejmíň jednou týdně, jenže jde okamžitě z domu, já maximálně olížu metlu ze stroje, takže žádné focení. A pokud to náhodou nejde z domu, hned to sní návštěva nebo tak..
    Dortíky budou určitě boží. Zbožňuju karamel.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Muzu ti vymenit dortiky za zmrzlinu ;-)

      Vymazat
  4. Tohle nemůžu číst po ráno, pak budu mít celý den chuť na sladké... ale zase jsem o krok blíž k rozhodnutí koupit si konečně ten zdobící sáček :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pouzivam jednorazove zdobici sacky. Nejsou drahe a je to hygienictejsi, nez ten praci...

      Vymazat
  5. Eva Kadrnožková: jestli můžu doporučit, zkuste jednorázové zdobicí sáčky Toppits, co prodávají v hypermarketech a drogeriích, Jsem s nimi nakonec nejspokojenější.
    http://melitta-online.cz/toppits-sacky-na-zdobeni-10ks-3-nastavce-p-61830

    OdpovědětVymazat
  6. Óóó, miluju karamel a tyhle cupcakes by dělaly parádu i v té nejluxusnější kavárně! Kam se hrabe Fabešová!
    Škoda jen těch neprezentovaných receptů, ale taky to mám poslední dobou stejné, asi je to nějaká foodblogerská infekce...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. diky Madlo... Pokusim se napravit, ale je toho na me nejak hodne...

      Vymazat
  7. Neboj se, myslím, že to všichni chápeme, že na blog prostě nemáš čas - respektivě dostatek času na vyfocení jídla v tvém případě ;)
    Tvoje články mě ale vždy potěší. Máš hezké fotky a vtipně napsaný text.

    Tvůj blog sleduji už opravdu dlouho a furt ho mám tak moc ráda. Pokračuj v tom co děláš!

    OdpovědětVymazat
  8. Tak teď jsem je dopekla a to těsto je docela katastrofa.. v troubě byly přes 20 minut a přesto uvnitř nedopečené a na vrchu se zas rozpadají. Taky jsem tam moc nepochopila tu kakaovou pastu, když můžu kakao přidat do sypké směsi a místo vody použít třeba podmáslí.. achjo. Jinak krém je skvělý.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terezo, to je mi lito, ale ja s receptem zadny problem nemam. Pekla jsem je nejmene 10x, ve 3 ruznych troubach a dopadlo to vzdy stejne - tedy dobre. Vrsek lehce popraska, ale to se zakryje kremem.
      Proc se pouziva kakaova pasta nevim, ale nechapu co je na tom spatne.

      Vymazat
    2. Proč kakaová pasta? Jednoduše. Aby se těsto rovnoměrně obarvilo kakaem a předešlo se případnému nerozpuštění kakaových hroudiček.

      Vymazat
  9. Ty se budou hodit! Malé a střední smutky mám na denním pořádku :D

    OdpovědětVymazat
  10. Úplně mi vzaly dech...jsem zvědavá, jestli je zvládnu (vyzkouším hned zítra, prozatím tleskááám) ;-).
    Vivi

    OdpovědětVymazat
  11. Prosimte, muzu se zeptat jakej pouzivas nastavec na zdobicku konkretne tady?
    Jinak recept z joy of baking je uplne super, povedly se mi podle nej vzdycky a karamelovej krem je skvelej napad.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veroniko, je to "trubicka rezana", 8 zubu, plast, ale ted z hlavy nevim, jestli prumer 11 nebo 13 (asi spis 13ka)

      Vymazat
  12. Nádherné cupcakes ale hlavně obdivuji ten krém! Mě se snad nikdy nepovede udělat tak pevný a přitom hladký krém! Tvá úvodní fotka mě ale nakopla, zkusím při nejbližší příležitosti :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. diky moc - s kremem mam casto taky problemy, ale zrovna tenhle je v pohode :)

      Vymazat
  13. Super! Tak nejak mi pripominaji, ze jsem jeste neroztridila fotky cupcakes/brownies s arasidovo-karamelovym kremem :)

    Ale presne ty problemy s nevyfocenyma receptama znam :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak sup, sup, v Lidlu je zrovna akce na arasidove maslo ;-)

      Vymazat
  14. ale to je pak nefér, my chceme ty výtvory vidět a slintat na klávesnici! :D Tento úplatek přijímáme, ale jestli bys byla tak hodná, tak to prosím vyfoť, máš vždycky tak úžasné pokrmy :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Deniso, ja se snazim, ale foceni casto znamena, ze musim vstat o pul hodiny az hodinu drive a to delam kvuli malocemu a malokomu ;-)

      Vymazat
  15. Dnes jsem dělala na oslavu narozenin ( nee mých) a krém totální propadák. Zřídnul mi, takže o nějakém zdobení cukrářským pytlíkem, se mi mohlo tak akorát zdát. Krém jsem tedy "nalila" a dala do lednice, tak snad to aspoň trochu ztuhne. Mascarpone jsem použila z Globusu, v tom je asi problém, někde jsem četla, že z Lidlu je lepší. Ale jinak chuťově dobré :)

    OdpovědětVymazat
  16. Hanka: to je mi lito, ale fakt nechapu. Krem jsem delala uz snad 4x a nikdy nebyl zadny problem. Cupcakes prevazim i MHD a krem drzi... S mascarpone z Globusu zkusenost nemam, kupuji bud v Lidlu nebo v it. potravinach

    OdpovědětVymazat
  17. Tak to tohle určitě vyzkoušíme, vypadá to úžasně:) Ráda bych pozvala všechny milovníky jídla na náš nový food blog. www.taste-it-now.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  18. Zdravím vás Lucie. Při hledání nějakého super receptu na Cup cake jsem našla ten váš, který vypadá báječně:) Opravdu v něm není žádné máslo?
    díky moc Monika

    OdpovědětVymazat
  19. Monika: je tam maslo - v receptu je uvedeno jak v ingrediencich, tak v postupu...

    OdpovědětVymazat
  20. Udělala jsem je s jiným krémem, ale musím říct, že je to první recept, do kterého příště přidám víc cukru. "Korpusky" mi přijdou dost hořké a to z 90% receptů cukr ubírám. Myslíš, že to může být kvalitním hořkým kakaem?

    OdpovědětVymazat
  21. Anca: korpus je horky, ale ten extra karamelovy krem to prave srovna... Jestli jsi delala jiny, treba ne tak sladky, je mozne, ze to dohromady nefungovalo.

    OdpovědětVymazat
  22. Dobrý večer, prosím o radu. Zase se mi nepovedl krém. První pokus se mi zdrcnul( to u me není není nic zvláštního), druhý se mi roztekl. Četla jsem tu, ze už se to někomu také stalo. Můžete mi prosím poradit jak krém míchat, ručně, el. metlou, karamel přidávat postupně, prostě jako pro trdlo... Nevzdavam se, jdu do toho znovu :-) děkuji Tereza. P.S. těsto super, to se povedlo a chutná výborně - zapijime to karamelovou omáčkou :-)

    OdpovědětVymazat
  23. anonymni: krem michejte rucne, mozna je lepsi nejdriv rozmichat salko dohladka a teprve pak ho spojovat s mascarpone. Zalezi i na znacce mascarpone, treba z Italatu to nejde a tece. Pouzivam z Lidlu, jak jsem psala nekde vys.

    OdpovědětVymazat
  24. Teď jsem je dodělala a půlka už je snědená! Skvělé!

    OdpovědětVymazat
  25. Moje úplně první cupcakes! A povedly se... Juchů!!!
    Tina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. super, gratuluju :-) Jestli chces, muzes poslat fotku vysledku na ChezLucie@email.cz

      Vymazat
  26. Cupcakes dodělané a jsou vážně úžasné! Jen artcukrářka ze mě fakt nikdy nebude :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak aspon, ze jsou dobre. Ostatni je jen trenink ;-)

      Vymazat
  27. Tak mne sa tiez nepodaril krem, je riedky a zatial ho mam v chladnicke a cakam ci zhustne? Najskor som to miesala rucne a ked to nehustlo, tak som si zobrala na pomoc rucny mixer. Ale detto.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rucni mixer to prave cele pokazi a krem strasne zridne. Jinak mam dobrou zkusenost z mascarpone z Lidlu, naopak od Italatu je uplne k nicemu.

      Vymazat
  28. Dělala jsem je jako občerstvení na státnice a slavily úspěch, krém naprosto výborný, žádný problém jsem s ničím neměla, možná byl na mě trochu sladký, ale korpus bych řekla, to hezky vyrovnal. Parádní recept, jako všechny :) Moc děkuju. Verča

    OdpovědětVymazat
  29. Dobrý den, Lucie,
    tak jsem zase zabrousila na váš blog. Hrozně se mi líbí krém v tomto receptu... Navrstvila jsem ho na ořechovobanánové muffiny (protože čoko muf.jsem dělala nedávno) a není to vůbec špatné! Krém je lahodný, tááák jemný. Trochu krému jsem zkusila osolit, ale nějak to nebylo ono (asi to chce na slaný karamel jiný krém). Opět děkuji za recept a těším se, až zase něco od vás vyzkouším. Krásný den! Daniela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Banan & karamel je skvela klasika :-) Mozna moc soli, nebo nekvalitni? Davam maldonku a i do tohoto jde fajn.

      Vymazat
  30. Muffinky byly vynikající, dneska jsem je dělala poprvé na manželovy narozeniny :-) ale měla jsem problém s krémem, vlastně to mělo konzistenci jako kondenzované mléko salko (ne to zkaramelizované) a vůbec to nedrželo tvar :-( rozteklo se to, ale naštěstí to všem hrozně chutnalo i tak. Prosím Vás, máte nějaký trik, jak ten krém udělat, aby držel? Děkuji, Michaela :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak jsem psala jiz vyse v komentarich - nektera mascarpone vice tecou, ja mam dobrou zkusenost s tim z Lidlu. Neslehat krem mixerem, jen lehce promichat.

      Vymazat
  31. Vyzkoušeno a je to dokonalé! Mascarpone jsem riskla (Lidl mám daleko) a teče, ale ten kontrast mezi nahořklým vláčným těstem a sladkým krémem, ten je skvělý!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...