neděle 3. února 2013

Frgál


Taky jste v dětství četli Zuzajdu a Jurajdu? Pražská holka jede na prázdniny na Valašsko a zažívá tam všelijaká dobrodružství s novým vesnickým kamarádem. Četly jsme to s mojí sestrou Zuzkou, představovaly si, že jsme to my dvě, kdo je na prázdninách u babičky. A mě solidně rozčilovalo, že Zuzajda se nejmenuje Lucajda. Zuzka mě navíc zlobila a říkala, že ona je Zuzajda a já můžu být Jurajda. No, děkuju pěkně.
Vzpomínám si, že jedno, pro Zuzajdu neobvyklé, dobrodružství spočívalo v pečení frgálů. Obrázek v knížce nebyl, jídlo mi tenkrát bylo tak nějak fuk a na frgál jsem rychle zapomněla. Až do jedné dovolené v Rožnově pod Radhoštěm. U stánku obklopeného hejnem vos prodávala stará babička obrovské koláče s různými náplněmi a já si vzpomněla na Zuzajdu a nakoupila tolik frgálů, kolik jsem unesla. Od té doby jsem na nich trošku závislá - hlavně na hruškových a tvarohových. Mno, možná i víc, než trošku - loni v létě jsem se skoro týden živila jen valašskou kyselicou a frgály. Dokonalé.

Ten nejvalašštějsí z valašských frgálů je hruškový. Náplň se připravuje ze sušených hrušek, voňavého koření, rumu a švestkových povidel. Když se mě zima zeptala, co jsem dělala v létě, tak sušení hrušek jsem si k dobru bohužel připsat nemohla. A tak mám frgál tvarohový, můj druhý nejoblíbenější. Je moc dobrý, ale něco mu chybí. Víc tuku, cukru nebo rumu? Léto, sluníčko, teplo, volno a šťastné chvíle? Kdo ví?

Inspirace u Petry Pospěchové a v Apetitu.

Ingredience na dva frgály (či frgále):
každý má průměr 30cm a měl by vážit 600g - Valaši jsou přísní
1/2 balíčku čerstvého droždí (21g)
1 lžička cukru krupice
120ml vlažného mléka
350g polohrubé mouky
40g cukru moučka
špetka soli
2+1 žloutek
mletá skořice
60+50g rozpuštěného másla
malý panák tuzemáku
---
500g měkkého tvarohu v kostce
2 vejce
cukr moučka podle chuti
vanilkový cukr
mléko na případné ředění

Postup:
Do misky rozdrobíme droždí, přisypeme cukr krupice, přilijeme polovinu mléka a rozmícháme. Kvásek necháme na teplém místě vzejít. Trvá to asi 15 minut.
Ve velké míse promícháme mouku, cukr moučku a sůl. Přidáme dva žloutky, 60g másla a kvásek. Hněteme, až se těsto přestane lepit ke stěnám mísy. Přikryjeme utěrkou nebo fólií a na teplém místě necháme asi hodinu kynout. Těsto rozdělíme na poloviny, propracujeme a vytvarujeme bochánky. Necháme opět kynout, asi 20 minut.
Zatím si připravíme náplň. Důkladně promícháme tvaroh, vejce a oba cukry. Můžeme doředit mlékem.
Vykynuté bochánky rozválíme na velmi tenké placky a případně ořízneme tak, abychom měli pěkné 30 cm kruhy. Okraje potřeme žloutkem rozšlehaným s troškou studené vody. Na každou placku dáme polovinu náplně, rozetřeme ji téměř do krajů. Povrch lehce posypeme skořicí a pokapeme máslem smíchaným s rumem. Necháme znovu kynout, než se nahřeje trouba.
Pečeme na 170°C třicet až čtyřicet minut - až okraje zezlátnou. Před podáváním necháme úplně vychladnout.

58 komentářů:

  1. toto je pokus o vrazdu. MILUJU frgaly, zvlast tvarohovy a hruskovy!!! ted tu sedim, doslova slintam (pavlovuv reflex jak vysity) a premyslim, jak strasne nefer je, ze ted takovyhle veci nemuzu :'( kazdopadne recept hazu do zalozek a jednou... jedno na nej dojde :)

    OdpovědětVymazat
  2. Taky je miluju a obzvlast ten hruskovy :) Rikala jsem si, ze prece ty suseny hrusky nekde v obchode objevit musim, a pak budou... :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. urcite je nekde maji, jenze kdyz dostanes chut na frgal v sobotu vecer, tak je tvaroh mnohem dostupnejsi surovina :)

      Vymazat
  3. Jak je možné, že se s frgálem seznamuji až teď? Kde se stala chyba?!
    Musím asi našim vyčinit, že neznám Zuzajdu a Jurajdu... Tss...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tímto jsem samozřejmě chtěla poděkovat za rozšíření mých obzorů :)

      Vymazat
  4. Tak to mám dva resty ! Zuzajdu a Jurajdu jsem nečetla a hruškový frgál neochutnala :-( To se musí napravit ! Sušené hrušky mám, kamaráda Juraje taky, už jen zadělat na koláč ;-)

    OdpovědětVymazat
  5. Frgály, božíčku! Mňam! :) Musím je někdy upéct...! :)

    OdpovědětVymazat
  6. Ja jsem lina (a hlavne leva)na vytvareni dokonalych kruhu tak vyrabim tenky kolac na cely plech.nejvic je u nas popularni kombinace naplne tvaroh+povidla.kazde pekne rozetrene na uzky pruh a pravidelne se stridaji.takze kazda porce ma obe dve naplne.mnam;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. kdyz ja chtela pravy frgal a ten je kulaty a jen s jednou naplni... Ale chystam se na chodske kolace :)

      Vymazat
  7. Taky občas dělám frgál, měla jsem hruškový povidla a zkoušela to s něma místo sušených hrušek a bylo to taky dobrý. Ale stejnak se mi nikdy nepovedl tak jako, když si ho dám v Rožnově. (Doporučuju Cyrilovo pekařství :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ten muj taky neni uplne ono, ale Roznov mam hodne z ruky... Kazdopadne diky za tip, treba se tam nekdy zase dostanu

      Vymazat
  8. Lucko, frgály pečeme v Simply good každý první víkend v měsíci v rámci Weekend baking a pokapat rozpuštěným máslem s rumem až po upečení, a to hooooodně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nektere recepty rikaji pred, jine po... Priste zkusim po... :)

      Vymazat
  9. MŇAM! Frgály miluju, jsem holka z Podbeskydí:-))) A minule jsem tetě uzmula hruškovou směs a šoupla ji do mražáku, takže teď můžu podle vašeho receptu vyzkoušet těsto:-)))

    OdpovědětVymazat
  10. Nikdy jsem to nejedla a ani neviděla :/:D Ale zní to moc dobře :) Můžu se zeptat, kam na recepty chodíš? :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tenhle konkretne mel cestu asi tak: Zuzajda & Jurajda, dovolena v Beskydech, hledani na internetu (odkaz na recepty je uveden). Jinak vseobecne se proste zajimam o peceni, ctu foodblogy, casopisy, ochutnavam na cestach a tak :)

      Vymazat
  11. Tak to já jsem na konci léta (v představě, že si upeču hruškový frgál) sušila hrušky. Jenomže ony jsou tak výborné už ve fázi sušení, že na vlastní pečení už nedošlo.

    OdpovědětVymazat
  12. Jé a já všechny nasušený hrušky už dávno s prominutím sežrala. Někdy frgál taky vyzkouším, asi teda klasiku, tvarohovo-povidlový, ale mám chuť toho péct tolik, že nevím, čím mám začít dřív :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teda Madlo, takhle nezodpovedne snist takovy poklad ;-)
      Jinak klasika je prave ten hruskovy, tvarohovo-povidlovy neni frgal (rika odborna literatura - napln je jen jednodruhova)

      Vymazat
  13. Dobře, dostalas' mě. Až trochu vyzdravím, tak tohle musím vyzkoušet. Frgál je totiž koláč numero uno mezi koláči! Snad sklep ještě skrývá hruškovidla.

    OdpovědětVymazat
  14. Ahoj Lucie. Prvně Ti chci napsat, jak skvělé stránky máš. Objevila jsem je před pár dny a už tady mám několik tipů na vyzkoušení. Peču moc ráda a Tvoje fotky a psaní jsou inspirující.

    A k frgálům - moc mě potěšilo, že se tady objevily. Navíc, pocházím z Rožnova :-) U nás dělá nejlepší maminka. Nechápu proč, i když máme stejný recept, má je vždycky lepší. Náš favorit je makový. A malý tip na vylepšení - na tvaroh před pečením místo skořice vyzkoušej perník na strouhání. Na to ještě máslovou drobenku. Vydatně kropíme máslem s rumem až po upečení :-)

    Tak a já jdu ještě péct čokoládovou bábovku, kterou jsem slíbila našim mrňouskům.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky moc Veroniko, pernik na strouhani doma mam, ale myslela jsem, ze bych ho spis dala na povidla...

      Vymazat
  15. Frgál jsem už nedělala opravdu dlouho, dala bych si. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no, ja bych si klidne dala znovu, i kdyz jsem ho delala minuly vikend :)

      Vymazat
  16. Mňam, frgálů jsem se kdysi mohla doslova naprosto užrat!♥:D Určitě se ti moc povedl!:)

    OdpovědětVymazat
  17. Mňam! Vypadá to moc dobře! (A určitě i chutná) ;)

    OdpovědětVymazat
  18. No jo, frgál, valašský to klenot. Za sebe si dovoluji dát hlas tvarohovému :-)

    OdpovědětVymazat
  19. Moc děkuju za tento článek. Jsem původem z Valašska a teď žiju v Praze. Frgály dělávala moje babička...je to taková moje nostalgická vzpomínka na dětství, kdy celý byt voněl rozpuštěným máslem a ovocnou náplní. Jako malá jsem milovala hruškový, teď si pochutnám nejvíc na tvarohovém, moderní valašské pekány už přišly i s ořechovým a na farmářských trzích na kulaťáku jsem dokonce objevila i malinové. Doufám, že si na nich pochutnáváte úplně stejně jako já kdysi:)
    Lucka

    OdpovědětVymazat
  20. Milá Lucie, váš bog jsem objevila díky OnaDnes a jsem nadšena! Frgále musím vyzkoušet, pocházím ze střední Moravy a v rožnovské jsou úžasné. Jen ty celé sušené hrušky na povidla by to chtělo... Díky! Tereza

    OdpovědětVymazat
  21. Zdravím z Valašského království :) ,
    jsem velice potěšena, že se "naše" frgaly objevily na vašich stránkách, je to prostě taková dominanta Rožnova a blízkého okolí. Vzhledem k tomu ,ze maminka pracuje v pekárne na frgaly a já sama o prázdninách chodím do pekárny na brigádu, mám za celý rok frgalu pokrk :D , avšak není nad pravý valašsky tvarohový posypaný perníkem,posypkou a pomazaný máslem s rumem.
    I když mezi stálice patří tvaroh, mák, hruška a povidla, dá se na frgal nacpat cokoliv :). U nás děláme i ovocné kombinace - borůvky, jahody, maliny, višně, meruňky, jablíčka nebo ořechy, apod. A lidé se olizuji az za ušima.
    Tož nechť chutná! Týna

    OdpovědětVymazat
  22. Dobrý den,
    sice nejsem z valašska, ale babička pochází z vysočiny - a každý rok na hody peče podobné výborné koláče. ač jsem se několikrát snažila docílit stejně chutného a tenkého těsta jako ona, nikdy se mi nepovedlo. nicméně vím že bábi využívá pár triků které v receptu nemáte. Doufala jsem že budu první kdo to napíše, ale jak jsem se pročítala komentáři, nebudu :-) Tajemství jejího koláče bylo vždy v tom, že tvaroh sypala perníkem - je to vážně lahoda. A po upečení přelévala rozpuštěným máslem s cukrem - ale trochu vydatněji než vy :-) (vím, dietní to pak tedy vážně není, ale zkuste to, tak chuť je famózní, a zvlášť okraje pak dostanou zcela jiný rozměr v chuti). Dále do tvarohu přidávala žloutky a občas pár rozinek.
    Vendula

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky Vendulo, pernik zkusim, ale maslo uz vic asi ne - nejde o dietu, ale o to, ze nemam rada mastne veci...

      Vymazat
  23. přidám další svědectví z rožnova - můj milý má ve sklepě jednu takovou frgálovou pekárnu a není nad čerstvé upečený hruškový frgál s ještě neztuhlým máslem na snídani... :-) a jinak nastrouhaný perník nahoře je k dokonalému výsledku nezbytný!

    OdpovědětVymazat
  24. pan dul: takoveho mileho bych se drzela :-)

    OdpovědětVymazat
  25. Skvělý blog, skvělý recept a výsledek..úžasný frgál. Do rána asi nic nezbyde.
    Příště zkusím zmiňovaný perník, ten doma nebyl :-)

    Stáni

    OdpovědětVymazat
  26. Ahoj Lucko, nejdříve chci poděkovat za tvé skvělé stránky, jsem pravidelný návštěvník:-) a nacházím zde vždy inspiraci:-). Mám jednu otázku, v jakém programu děláš ty změny obrázků, myslím když máš více fotek a ty se střídají např. u tohoto frgálu. Děkuju moc

    OdpovědětVymazat
  27. K frgálu ( HLAVNĚ HRUŠKOVÉMU) a kyselici bych já ještě přidala ( šáhla kousek vedle) brynzové halušky.
    Frgály peču i ty hruškový. Když je nálož hrušek, tak je vyjadřincuju a upeču- rozpeču prakticky na povidla- v troubě. Výsledek je "skoro" tak dobrý jako ze sušenejch. Sklízím úspěch jen vypeckování a předlouhé pečení v troubě je opruz. A ještě tak z 2,5 kg hrušek mi stačí slakvarda tak na jeden frgál. Ale ten výsledek........

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ajo, halusky taky - davala jsem si je na Radhosti, ale byl to hnus. Nejlepsi jsem jedla jednou od kamarada Slovaka a taky v Liberci, v jedne hodne obskurni restauraci.

      Vymazat
  28. jsem se zapomněla podepsat
    Světluš

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...