sobota 5. ledna 2013

Salát Waldorf

 
Ať už jste se o Vánocích přecpávali nebo nepřecpávali, recept na jednoduchý salát se může hodit. Zejména teď, když na zahradě nic neroste a je třeba vyjít s uskladněnou zeleninou a ovocem. Nebo s umělohmotným rajčetem. Jak kdo chce.
Salát poprvé připravil v roce 1893 maître d’hôtel ve Waldorf Astroria Oscar Tschirky. V původním receptu byl jenom celer, červená jablka a majonéza. Postupem času se přidaly ořechy, někdo dává i hroznové víno, část majonézy se nahrazuje jogurtem. Tady je moje verze; postupným přidáváním a vylaďováním se mi to "navařilo" na obrovskou mísu snad pro deset lidí.

Ingredience:
1 bulva celeru
2 sladká červená jablka
dvě hrsti vyloupaných vlašských ořechů
dvě hrsti kuliček červeného hroznového vína, nejlépe bez zrníček
1 malý bílý jogurt
2 lžíce majonézy
citrónová šťáva, pepř a sůl

Postup:
Celer oloupeme a nakrájíme na tenké nudličky. Z jablek odstraníme jádřinec a nakrájíme je stejně jako celer.
Ořechy nasucho opražíme na pánvi nebo v troubě a nasekáme nahrubo.
Kuličky hroznového vína překrájíme na poloviny.
Z jogurtu, majonézy, citrónové šťávy, pepře a soli umícháme dresink.
Všechno smícháme ve velké míse a před podáváním necháme vychladit.

30 komentářů:

  1. Já ho dělám z řapíkatého celeru, ne z té bulvy, to se mi zdá šťavnatější :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. v nekterych receptech jsem nasla i kombinaci obou celeru, ale mela jsem pozadavek od jednoho hosta, ze rapikaty neji

      Vymazat
  2. Miluju Waldorf, taky ho ale dělám z řapíkatého celeru, a vlastně i zelených jablek a hroznů :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To nezni vubec zle :) Kazdopadne vlastne ve vsech receptech, co jsem nasla, figurovalo cervene jablko - dokonce konkretni odruda (uz si ji nepamatuju)

      Vymazat
    2. Ta "doporučovaná" odrůda je Grany Smith, nebo Pippin McIntosh, případně červené Red Ontario. Doporučují se i dvě odrůdy na kombinaci - jedna zelená a jedna červená (dokonce i v poměru 2:1 :-) ). Cílem je buď aby salát byl kyselejší nebo sladší - podle toho se volí odrůdy. Červená barva jablka je doporučovaná kvůli barevnosti salátu. O Waldorfu by se dala napsat menší práce. Psala jsem o něm před pár lety taky a bylo dost zajímavé prohrabávat se v receptech a informacích. :-) viz http://www.codnesvaris.estranky.cz/clanky/dnes-varim/salat-waldorf.html
      Ilona alis Iwika

      Vymazat
  3. Hmmm, to je něco pro mě! Bulvový celer zbožňuju a v kombinaci s hroznovým vínem je geniální :-)

    OdpovědětVymazat
  4. I first tasted waldorf salad at a Christmas party. It really is delicious! I must try to make it.

    OdpovědětVymazat
  5. Musela jsem si v jednu v noci jít udělat salát z toho, co jsem našla ve špajzu. :D

    OdpovědětVymazat
  6. Ten miluju, doma se pak ještě dělá variace s kuřecím masem a ten je taky skvělý.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja ho delala jen jako predkrm pred buckem, takze jsem maso nepridavala, ale jako hlavni jidlo musi byt s kuretem nebo krutou moc dobrej :)

      Vymazat
  7. Já jsem třeba ještě nikdy nezkoušela, ale chtěla bych ho vyzkoušet třeba s jablky :))

    OdpovědětVymazat
  8. Tak tenhle salat se mi doted vyhybal, jak je to jenom mozne :)) Diky za pripomenuti, asi budu muset sepsat nakupni seznam :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja ho mela v hlave uz roky, ale teprve ted se mi hodil do menu - hlavne tim, ze byl jednoduchy a zvladla jsem ho udelat po tom utrpeni s buckem podle Hestona :)

      Vymazat
  9. Waldorf som prvý raz jedla v Anglicku, keď som bola na služobke a moje chuťové poháriky sa zamilovali. Dáko sa mi vytratil z pamäti, asi oprášim spomienky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja se toho syroveho celeru trochu bala, ale byl fakt skvelej

      Vymazat
  10. Asi budeme mít v kuchyni Celeristán :-) O víkendu celerovo-bramborovoý krém a teď tohle, tomuhle salátu se prostě nedá odolat! A to píšu jako člověk, který se ještě před rokem celeru vyhýbal jak čert kříži ...

    OdpovědětVymazat
  11. Omlouvám se, že nepíšu komentář přímo k tomuhle receptu. Chtěla jsem jen poděkovat za recept na dort z řeckého jogurtu s medem a ovocem. Potřebovala jsem něco, co se dá trochu upravit pro alergiky, takže jsem ho malunko zneuctila :-), ale základ zůstal a všem (dětem i dospělým) hrozně moc chutnal (i když se slovo hrozně nemá spojovat se slovy kladného významu :-) ), kdybyste náhodou chtěla mrknout na mou verzi, tak tu :-):
    http://katorovo.blogspot.cz/2013/01/na-podzim-jsem-cetla-na-blogu-kacky.html
    Díky moc a krásné dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bezva, jsem rada, ze recept poslouzil :-) Musim ale priznat, ze neni muj, ale Sarky z blogu Gurmanka, takze veskere diky patri ji :-)

      Vymazat
  12. úžasný!♥♥ musim zkusit!!♥ díky

    http://spectrum-of-infinity.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  13. Tak jsem ho právě vyzkoušela. Je vynikající. :o) Měla jsem strach z úplně syrového celeru, takže jsem ho chvilku povařila (cca 3-4min) a myslím, že se vydařilo. Zkusím i variantu s řapkatým celerem. Díky a mnoho dalších nápadů, abych mohla i já chytat inspiraci :o)
    Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jsem rada, ze chutnal, v nekterych receptech se o kratkem povareni celeru take zminovali.

      Vymazat
  14. Tak to je bomba.

    Poslintal jsem klávesnici!

    http://www.tradicnirecepty.cz/salaty/celerovy-salat-vareny/

    tohle mi to trochu pripomina :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiri, Jiri, co vam mam na tohle napsat? S fotkou brokolicoveho salatu u receptu na salat celerovy zrejme vase stranky slavu nezjiskaji ;-)

      Vymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...