sobota 28. července 2012

Crazy for Crackers - Výzva The Daring Bakers'

Červencovou výzvu ve znamení slaných sušenek a krekrů pro nás připravila Dana McFarlane, neblogující členka Odvážných pekařů. Udělala mi opravdu radost, protože krekry jsou nenáročné, variabilní a ještě nikdy jsem je nezkoušela. Dostali jsme na výběr několik receptů a měli vyzkoušet alespoň dvě metody přípravy. Výzvu jsem chtěla stihnut před odjezdem na dovolenou a nakonec to dopadlo tak, že jsem napekla v noci před odjezdem a každý účastník zájezdu dostal balíček na cestu. Větší úspěch měly krekry s kmínem, ale i můj favorit - máslové s ořechy, zmizely ze sáčků docela rychle.
Přiznávám se, že nákup surovin jsem tentokrát dost odflákla. Neměla jsem vůbec čas (čti odbarvovala jsem se na blond, popíjela kávu, nakupovala krémy na opalování a nové boty) a tak jsem skončila v Lidlu. Pravda ovšem je, že tak jako tak v Modřanech není obchod, kde by měli něco kloudného. S lepšími sýry by krekry dopadly ještě o něco lépe, ale i s pseudo-goudou a 45% Eidamem to šlo.


Kmínové krekry
(rozvalované těsto, množství na 2 plechy)

Ingredience:
235g hladké mouky
225g sýra (dala jsem 45% Eidam)
1 lžička soli
1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
120ml oleje
120ml vody
kmín na posypání

Postup:
Ve foodprocessoru nebo v míse promícháme mouku, sýr, sůl a pepř. Přidáme olej a dáme směsi pár "pulsů", aby se začala trochu spojovat. Po částech přiléváme vodu a mícháme, až vznikne kompaktní těsto (je možné, že nevyužijeme všechnu vodu). Z těsta vytvoříme dva disky, zabalíme je do fólie a necháme několik hodin až přes noc v lednici.
Troubu si předehřejeme na 160°C. Na pomoučněné ploše vyválíme těsto na 3mm. Těsně před doválením posypeme plát těsta kmínem a "zaválíme" ho dovnitř. Ostrým nožem nebo rádýlkem nakrájíme placku na požadovaně velké čtverce nebo vykrájíme tvary vykrajovátkem. Přesuneme je na plechy vyložené pečícím papírem a pečeme 20-25 minut.
Krekry vydrží asi 3 dny.


Máslové sušenky s ořechy a rozmarýnem
(krájené těsto, množství na 2 plechy)

Ingredience:
115g změklého másla
225g sýra (dala jsem "goudu")
190g hladké mouky
1 lžička soli
60g jemně posekaných ořechů (dala jsem vlašské a pistácie)
1 lžíce jemně nasekaného rozmarýnu

Postup:
V míse promícháme máslo, rozmarýn a sýr. Přidáme mouku, sůl a ořechy a zpracujeme těsto. Rozdělíme ho na poloviny a z každé uválíme váleček o průměru asi 5 cm. Válečky zabalíme do fólie a necháme v mrazáku alespoň hodinu. Můžeme je tam ale nechat až několik měsíců a mít tak připravené těsto na pohoštění pro nečekané návštěvy.
Troubu předehřejeme na 160°C. Válečky nakrájíme na 5mm plátky, rozložíme je na plech vyložený pečícím papírem a pečeme asi 20 minut dozlatova.
Sušenky vydrří asi 3 dny.

14 komentářů:

  1. Ve skutečnosti vydrží i 2 týdny dost v pohodě :) (resp. pochybuju, že by se tyhle chovaly jinak než všechny, co jsem zatím pekla :).

    OdpovědětVymazat
  2. Hmm, ty ořechové s rozmarýnem vypadají vážně skvěle! V takovém vedru se mi sice péct vůbec nechce (zmůžu se tak akorát na výrobu zmrzlina sorbetů), ale že bych je zítra upekla, má přijet návštěva a slané se hodí vždycky :-)

    OdpovědětVymazat
  3. To vypadá hodně dobře!! asi vyzkoušíme :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Milá odbarvená blondýnko v sexi botičkách... děkuji za recept na slané máslové sušenky... jsou božské. S pozdravem. Marcel

    OdpovědětVymazat
  5. Mmmmm, two delicious crackers. I particularly like the cheese and caraway!

    OdpovědětVymazat
  6. Krekry jsou boží věc. Už jen proto, že tam můžeš nacpat celozrnnou mouku a mít pocit, že baštíš zdravě :)

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj Lucie, Je naozaj nevyhnutné dať do nich taký tučný syr, ako je Gouda? Nešlo by to povedzme s cheddarom alebo iným polotvrdým syrom? A čo Pecorino? ďakujem
    (inak, myslím, že u vás v Česku je ponuka v Lidli omnoho mizernejšia, ako tu na Slovensku. Ja tam napríklad nakupujem nemecké syry stále, lebo sú dobré a ešte ma nesklamali)

    OdpovědětVymazat
  8. Aja: hele, ja ti nevim... Nedelala jsi je se sadlem? Tomu maslu bych tak neverila... A stejne se snedly docela rychle ;-)
    Martina: diky moc :)
    Madla: diky :-) Ja nastesti v kuchyni nijak extra horko nemam, slunce tam sviti jen chvilku rano...
    AndaH: diky, doufam, ze si pochutnas :)
    Tamara: thank you :-)
    Marcel: dekuji, jsem rada, ze chutnaji
    Marcellina: thank you :-)
    Michala: hihi, to je fakt :-)
    Ivana: myslim, ze se syrem se muze experimentovat dle libosti. V odkazu na puvodni recepty jsou i s cheddarem, ale ja ho nerada... Jinak syry v Lidlu nejsou zle, jen nebyl vyber nejakych "lepsich"

    OdpovědětVymazat
  9. Ty druhé se mi líbí moc. Ty se u nás brzo objeví na stole, díky za tip.

    OdpovědětVymazat
  10. Vanda: neni zac, doufam, ze budou chutnat :)

    OdpovědětVymazat
  11. Vyzkoušela jsem kmínové krekry, u nás doma nevydržely ani den :) Jsou božské, takže díky za skvělý recept.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...