pondělí 2. července 2012

Battenberg Cake - Výzva The Daring Bakers'

Pozdě, pozdě, pozdě! A nebudu se vymlouvat na Apetit piknik. Je to prostě tak, že jsem hrozná, a že mi bylo jasné hned po zveřejnění výzvy, že buď to upeču hned, nebo pozdě. Nebo taky nikdy. Takže, když se přehoupla půlka měsíce a já měla plnou hlavu macarons a cheesecakes, bylo jasné, že to nedám. Snažila jsem se své na smrt unavené já přesvědčit, že to zvládnu ráno po pikniku a Battenberg dostane moje kamarádka ke třicetinám, ale únava byla silnější než já. Odsunula jsem pečení na neurčito a popravdě - moc šancí jsem tomu nedávala. Nakonec se ale ukázalo, že Battenberg je naprosto ideální dezert na sobotní výlet s piknikem ve třiceti nebo kolika stupních. Není v něm krém, čokoláda ani šlehačka a tak byla určitá šance, že zabalený v alobalu přežije cestu na Slapy a pár hodin ve stínu před konzumací.

Červnovou výzvu pro nás připravila Mandy z blogu What the Fruitcake?!. Naším úkolem bylo připravit Battenberg cake. Jedná se o tradiční dort se žluto-růžovým korpusem s marmeládou, potažený marcipánem. Poprvé byl servírován u příležitosti oslavy sňatku princezny Victorie s princem Louisem Battenbergem (pokud se jim v Česku říká jinak, tak mě prosím opravte, v dějepise jsem byla vždycky mimo).

Ingredience:
175g změklého másla
80g cukru krupice
3 vejce
1/2 lžičky vanilkového extraktu
170g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
65g mletých mandlí
červené potravinářské barvivo
---
80ml meruňkového džemu (omlouvám se všem, dala jsem malinový)
225g marcipánu (dala jsem 300g)

Postup:
Troubu si předehřejeme na 180°C. Připravíme si formu o velikosti 20x20cm, vyložíme ji pečícím papírem a rozdělíme napůl pomocí přepážky (viz fotky u receptu od Mandy).
Máslo utřeme s cukrem a vmícháme vejce a extrakt. Přidáme mouku prosátou s práškem do pečiva a mandle. Promícháme a polovinu hmoty přendáme do jedné poloviny připravené formy. Druhou část hmoty obarvíme na růžovo, dáme do formy a pečeme asi 25 minut. Vyzkoušíme špejlí, zda je hotovo.
Korpusy necháme zcela vychladnout, poté je položíme na sebe a okrojíme strany tak, abychom získaly dva stejné kvádry. Ty pak ještě rozpůlíme a získáme čtyři dlouhé kvádry - dva od každé barvy.
Džem zahřejeme a přepasírujeme přes sítko. Jednotlivé kvádry k sobě džemem slepíme tak, aby vznikl "šachovnicový" vzor.
Z marcipánu vyválíme obdélník, do kterého zabalíme připravený korpus slepený marmeládou. Nožem na povrchu marcipánu vyryjeme charakteristické ozdoby.

Děkuji Mandy za výzvu, s výsledkem jsem byla poměrně spokojená. Battenberg je vizuálně atraktivní a chuť se dá označit za uspokojivou. I přes to, že jsem ubrala více než polovinu cukru, byl poměrně sladký, ale jak se zdá, to už je můj klasický problém.

Pro ultra příšernou fotku neexistuje dostatečná výmluva či omluva, mohu jen slíbit, že se to už nebude opakovat.

10 komentářů:

  1. A já si říkala, jestli se do Battenberga pustíš :-) A nezklamala jsi, výborná práce! A vůbec, ty fakt nejsi normální, po takovém pečícím maratónu se vrhnout ještě na tohle, máš můj neskonalý obdiv! jsi hvězda, a to myslím zcela smrtelně vážně!

    OdpovědětVymazat
  2. Hned se mi vybavil METRO desert, mnam! :)) Bylo by zajimave zjistit, zda Metro neni jen levna chemicka varianta nejakeho klasickeho receptu :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ani nevis, jakou jsi mi udelala radost! Tenhle dezert miluju od doby, co jsem byla jako dite ZS povinne v UK a ma hostitelska rodina mi ho davala k svacine:-) Kdyz se tam obcas dostanu, tak si ho koupim, bohuzel uz mi to prijde hrozne sladke a umele, je fakt, ze jsem mela vzdy zrejme jen supermarketove verze:-) Rada vyzkousim tento recept, ale az pristi tyden, neb ted mam naplanovany schwarzwaldsky dort z tvych stranek, ale urcite mi zbyde marcipan, takze mam jak ho zuzitkovat:-)

    OdpovědětVymazat
  4. Mně se tenhle měsíc výzva vůbec nedařila, jednak jsem si dort upekla až včera a za druhé to byla katastrofa v kuchyni. Korpus se ti nedrolil?

    OdpovědětVymazat
  5. Madla: nechej toho, nebo se budu cervenat... ;-) Ne vazne, moc dekuju za pochvalu, proste me to bavi a mam hodne volneho casu...
    Baab: dekuju :-)
    anonymni: metrodezert! ach! mnam! Nemela jsem ho roky...
    Iressistible: no neni to zadna pecka, ale hnusne to taky neni a kdo ma rad marcipan, ten si pochutna :-)
    Meg: nedrolil, ale je fakt, ze jsem cast mandli nahradila ryzovou moukou...

    OdpovědětVymazat
  6. Tak jsem zde s výsledkem:
    Sladké mi to teda nijak nepřišlo, samotný korpus vůbec, s tím marcipánem obalené to prostě bylo normálně sladké, chuťově vynikající:-) Asi si budu muset pořídit tu variabilní hranatou formu, mají to třeba u Fialy (4 kouskyplechu, které se spojí na rozměr, který je třeba). Včera jsem se u toho teda dost navztekala, jak jsem z alobalu dělala na plechu potřebné rozměry a v půlce plechu jsem to "brzdila" obrácenýma ramekinovýma formičkama:-)
    Jen bych to asi příště dělala z dvojité dávky, přece jen z toho byl nějaký ořez a přišlo mi toho celkem málo. Z ořezu mám v plánu jiné věci, už jsem jej smíchala s pomerančovým likérem a zbytkem meruňkové marmelády:-)

    OdpovědětVymazat
  7. irresistible: ja jsem vseobecne na mene sladke dezerty, takze sladky korpus, marmelada a jeste marcipan na me byl dost, ale verim, ze spouste lidi to prijde akorat :-) Jsem rada, ze chutnalo... Porce nam vysla pro 4 lidi a jeste asi 1/3 zbyla, ale urcite neni problem suroviny nasobit :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Tenhle zákusek znám z Anglie, kde jsem se do něj naprosto zamilovala. Obdivuju všechny, kteří ho takhle hezky umí, a nejradši bych si je nastěhovala do kuchyně, kde by mi britskou verzi "punčáku" dělali na přání:)

    OdpovědětVymazat
  9. Iri: vzdy to neni tezke, tak chute do toho! :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...