pátek 8. června 2012

Rebarborový crumbl

Já prostě miluju rebarboru. V koláči, v salátu, v alko i nealko nápojích, občas schroupu pár kousků jen tak za syrova, i když se všude píše, že se to nemá. Taky se stonky mají prý oloupat a předvařit, než se dají do koláče. Už se nepamatuji, jestli rebarboru mamka loupala nebo ne, ale nepředvářela ji určitě a reveňový koláč s drobenkou byl v dětství jeden z mých nejoblíbenějších. Protože jsem osoba líná, tak jsem se při výrobě sirupu na loupání vybodla a zbylá dužina je velmi poživatelná i se slupkou. Jak jste asi poznali, zatím žiju.
Lidová (internetová) moudrost říká, že po svatém Janu už se rebarbora nemá konzumovat vůbec, kvůli vysokému obsahu nějakých kyselin či čeho, takže neleňte a vyzkoušejte tenhle super snadný dezert teď, dokud je to bezpečné. Vzhledem k tomu, že rebarbora je zelenina, budeme ho považovat za dietní. Ha!

Recept je převzatý z knihy Deník Dity P.

Ingredience na 4 malé porce:
3 hrnky rebarbory, pokrájené na kousky
2 lžíce cukru krupice
---
50g másla
60g ovesných vloček
50g hladké mouky
65g třtinového cukru

Postup:
Troubu si předehřejeme na 180°C. Čtyři malé zapékací misky vymažeme lehce máslem.
Z másla, vloček, mouky a třtinového cukru připravíme drobenku.
Rebarboru dáme do misky a zasypeme ji cukrem. Necháme asi 5 minut stát, poté ji rozdělíme rovnoměrně do připravených misek a zasypeme drobenkou.
Pečeme asi 25 minut, až drobenka zezlátne a rebarbora začne lehce probublávat na povrch.
Před podáváním necháme chvilku zchladnout a podáváme třeba se zmrzlinou, oslazenou zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem.
Crumbl můžeme připravit i jedné velké zapékací míse.

Můj rebarborový crumbl není vizuálně příliš přitažlivý - nevím proč, ale nemám štěstí na červené stonky a všechny moje rebarborové výtvory končí zeleno-hnědě.

12 komentářů:

  1. rebarbora je výborná! miluju babiččin rebarborový koláč a sama ráda nacházím nové a nové recepty, takže díky, tenhle vypadá opravdu báječně!

    OdpovědětVymazat
  2. mňam, crumbl miluju, dělala jsem ještě navíc s jahodama
    http://delicious-blog-lucie.blogspot.cz/2012/04/rebarborovo-jahodovy-crumble.html

    OdpovědětVymazat
  3. Crumble je výtečný dezert, podávaný s créme fraiché nebo smetanovou zmrzlinou je přímo neodolatelný. Vždycky, když nestíhám a mám chuť na sladké, dělám crumble, a ten tvůj je skvělý.
    Bohužel já jsem doma jediný rebrborový nadšenec, takže "ochutnám" aspoň u tebe. Úplně cítím tu vůni :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Zrovna se crumlbem cpu a čtu tento článek :) Dělám ho podobně, jen do drobenky jsem kromě ovesných vloček přidala namleté lískové oříšky. Je to dobrota! Jinak se nebojte používat rebarboru celé léto. Loni jsem používala rebarboru ze zahrádky ještě v srpnu a také žiju :) Jediný rozdíl je, že čím pokročilejší léto je, tím je kyselejší.

    OdpovědětVymazat
  5. Tohle vypadá dost jedle:-)
    Nějaké rebarborové koláče jsem kdysi už pekla po překonání traumatu z dětství, kdy byl snad nejčastějí koláč u babičky rebarborový, námi dětmi zvaný husinec (dle zelené barvy). Jakýsi piškot a na něm rebarbora ve skupenství značně sulcovitém, asi tam byla krom cukru přidaná i nějaká želatina. Rebarbory byla plná zahrada, tak se to jedlo furt, nerada říkám blé na jídlo, ale toto si to zasloužilo.
    Od té doby taky nemusím různé ovocné bublaniny, přijde mi to jako prznění ovoce. Všecko se v tom vesměs rozblemcne, ztratí původní tvary a tak. Největší peklo je pro mě kynutá bublanina asi 10 cm vysoká a na povrchu se ztrácí hrstička ovoce, ech.....
    No nic, nějak se ve mě probudilo to trauma z dětství a muselo to ven, sorry za offtopic:-D
    Tímto se také omlouvám všem milovníkům bublanin:-D

    OdpovědětVymazat
  6. Minutý týden jsem ho dělala s mandlovou drobenkou a neměl chybu :-)

    OdpovědětVymazat
  7. rebarboru milujem tiež! a toto vyzerá úžasne :)

    OdpovědětVymazat
  8. BnM: diky :-)
    Lucie: jj, s jahodama je to klasika, ale ja je nerada tepelne upravene
    Madla: ja myslim, ze kdyz si koupis 1 stonek rebarbory a udelas si crumble jen pro sebe, ze to nikomu nemuze vadit ;-)
    Anethka: no a prave ty kyseliny jsou ve vetsim mnozstvi skodlive.. Ale co uz, jeden maly crumble nikomu nemuze ublizit ;-)
    irresistible: bublanina je vetsinou zlo - cest vyjimkam :-)
    Evza: to nezni zle :-)
    andurejka: dekuju :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Moje mamka vždy rebarboru předvařovala, ale pak se z ní stane jen takové polosladké patlavé cosi. Prostě nic moc. Já radši chutě víc do kysela v kombinaci třeba se sladkou drobenkou nebo těstem. Rybízová marmeléda na palačinky je proto the best! :)

    OdpovědětVymazat
  10. Sju: to je pravda a nikdo to pak nechce jist. Rebarboru mam rada prave pro jeji kyselost, moc ji nesladim.

    OdpovědětVymazat
  11. No jo, můj milovaný dezert kterým stále ohromuji. Miluji ho hlavně proto, že je zdravý. Nedávám moc mouky ale zato spoustu strouhaného kokosu. Cukr samozřejmě třtinový. Jako doplněk šlehačku a zdravá lahůdka je na světe!
    Bláža

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...