úterý 12. června 2012

Savoiardi


Až se zase někde dočtu, že někdo musel nacpat do tiramisu dětské piškoty, protože v tom zapadákově, kam chodí nakupovat, nic lepšího nemají, tak se asi neudržím. Vajíčka, cukr, mouku a kukuřičný škrob tam mají? Ano? Výborně! Takže nepindáme, nenahrazujeme a upečeme si svoje vlastní italské piškoty - tedy savoiardi. Je to jednoduché jako facka!

Ingredience na 30 piškotů:
3 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
75g cukru krupice
90g hladké mouky
2 lžíce kukuřičného škrobu
50g cukru moučka

Postup:
Troubu předehřejeme na 175°C. Dva až tři plechy vyložíme pečícím papírem.
Z bílků s cukrem ušleháme pevný, lesklý sníh. Žloutky prošleháme vidličkou a opatrně je vmícháme do sněhu. Navrch prosejeme mouku se škrobem a zlehka promícháme tak, aby hmota zůstala nadýchaná. Přendáme ji do cukrářského sáčku s velkou hladkou koncovkou (nebo jen s ustřiženým rohem) a na připravené plechy nastříkáme piškoty. Posypeme je polovinou moučkového cukru, asi pět minut počkáme, až se cukr rozpustí a posypeme zbytkem. Pečeme dozlatova, trvá to asi 15 minut. Necháme vychladnout na mřížce.
Ve vzduchotěsné krabici je můžeme skladovat až 3 týdny (pokud je někdo nesežere mnohem dřív)


Slibuji (hlavně sama sobě), že už nikdy, ale opravdu NIKDY, nebudu běhat dvě hodiny po obchodech ve snaze ty pitomý savoiardi sehnat. Příště - hned po neúspěchu v prvním obchodě - jedu domů, zamíchám ingredience a zapnu troubu, nebudu lítat po Praze jako blázen, nezmoknu a už vůbec si nebudu dávat žádný alkohol na uklidnění. No možná si trošku dám - za odměnu.

37 komentářů:

  1. Vtipné :-)

    http://mamou-stylove.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  2. Byly fakt dokonalé, já už nebudu zkoušet ani ten první obchod.

    OdpovědětVymazat
  3. hahah skvelý članok, a recept si píšem :)

    OdpovědětVymazat
  4. Lucka, Tvoje "slovo" sa mi vždy dobre číta a aj sa pri tom nasmejem :-) Piškóty napečiem :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Perfektne:-) len som si neni ista, ci mi vydrzia, kym spravim tiramisu:-)

    OdpovědětVymazat
  6. vtipný článek a fajn recept :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Ráda si čtu komentáře k receptům, pobaví a nakopnou :-) Takže už jsem zkoušela bráchovi k narozeninám vanilkový cheescake s malinami a brzy se pustím do piškotů. Syn bude na hřišti za hvězdu, až si je mezi dětmi vytáhne k svačině :-D
    Díky za skvělý blog, který mě láká začít zase v kuchyni experimentovat a nejen frfňat, že už zase musím vařit :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Dcerka propadla tiramisu. Díky tomuhle receptu ho asi budu muset dělat častěji - výmluva, že nejsou v obchodě ty pravé piškoty už nezabere!

    OdpovědětVymazat
  9. Lucko, jako vždy, díky, díky, díky!!! A ještě by to chtělo dodatek: Kdo do tiramisu nacpe lučinu nebo pomazánkové máslo tak...no, tak nevím co mu provedem :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Mně se teda ještě nestalo, že bych cukrářské piškoty někde nesehnala. :) Asi mám štěstí. I když často jsou mrchy v regálu někde u země. :) Tiramisu jsme dělali v pátek jako dárek na oslavu narozenin a už jsem skoro zapomněla, jak je to dobré.
    Spíš by mě zajímalo, kde v Praze/ČR sháníte 100% kakao za rozumnou cenu? Já si ho musím pořád vozit z Francie a kdo ví, kdy o tuhle možnost přijdu.

    OdpovědětVymazat
  11. Pobavila si mě:))) Já nepindám a zatím nakupuji ty pravé italské ,ale možná se někdy dopindám i k domácím:))) Super fotky, recept i článek:))

    OdpovědětVymazat
  12. Hm...Tak já bydlím v takovém zapadákově, že tu nemají ani kukuřičný škrob:-( Maximálně tak bramborový.
    Takže vítězí piškoty:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A co třeba to nějak zkusit? Většina pudinkových prášků je jen kukuřičný škrob, aroma, jiné typy piškotu se mi celkem dařily i s bramborovým... Určitě to bude věrohodnější, než jen dětské piškotky:)
      Jinak já si určitě cukrářské piškoty zkusím, jen co najdu jednu součást ke zdobicímu sáčku, někam během stěhování zmizela a už se nevrátila. Přinejhorším vezmu obyčejný a nebudou tak pěkné, no:)

      Vymazat
    2. Ha. Stačilo setinu hledat a pohoda, dají se najít verze se škrobem bramborovým i kukuřičným, ba dokonce i bez, tzn. na 90 % to bude fungovat. To jsou přesně ty výmluvy;)

      Vymazat
    3. Ale jistě, všechno se dá:-))
      Taky se dá skočit do auta a jet 35 km do Plzně, tam hodinu běhat po Albertovi, nenajít kukuřičný škrob, resp. nenajít vůbec žádný škrob a nasraně odjet domů, což sem včera mimochodem udělal:-( a ztratil tím celé odpoledne, které jsem mohl věnovat třeba hraní s dětma nebo péči o zahradu. A v takovém světle vítězí piškoty, páč ty mají i v našem vesnickém krámku:-)

      Vymazat
    4. Ok, ok:) Já to nemyslela zle! Jestli je váš nejbližší "velkooobchod" (Albert) až takhle strašně vybaven, tak to je esence zla, myslela jsem, že vyhrává náš A. Ale zase máme vždycky nazelenalé uzeniny, to je jistota!:)
      I když u nás jsou někdy i oba druhy, hoho, a přinejhorším můžu jít kamkoli jinam...

      Vymazat
    5. IMHO mnohem důležitější než piškoty je dobrý mascarpone. Tak to pojmenuj místo tiramisu "vylepšovač nálady" (volný překlad:)) a vraž tam piškoty. My zase občas nemáme Amaretto, tak jsme tam dali naší nejlepší metaxu a taky to bylo dobrý. :) Co se dá dělat no, taky nejsem Rockefeller, abych musela mít úplně každou věc doma. Puristi se pominou, ale my si pochutnáme. :)

      Vymazat
    6. Farfallo, však já se na vás nehněvám, já byl jen tak obecně nasrán.
      Jinak Albert je esence zla a už tam nepůjdu...
      Mimochodem, páč amaretto se u nás taky nějak nevyskytuje, dáváme skotskou a jak si pochutnáme:-)))

      Vymazat
    7. Sejra: Donedávna jsem do tiramisu používal recept na cukrarske piškoty bez skrobu. Jsou skvrle, jediný rozdíl je v tom, ze nebudou tak tvrde, ale i tak drží krasne pohromadě a sajou. Nebojte se vyzkoušet.

      Jinak co se týče mascarpone. Je to jen uvarena smetana s citronovou stavou. Recepty jsou na webu. Tiramisu jde komplet udelat ze základních surovin.

      Vymazat
    8. Nejsem teda zadna znalkyne, ale neni to spis ricota?

      Vymazat
    9. Mascarpone je jemný, krémový čerstvý sýr vyráběný ze smetany působením kyseliny vinné bez odstraňovaní syrovátky. Pochází z Lombardie (slovo Mascherpa označovalo v tamějším dialektu sýr ricotta), dnes se však vyrábí po celé Itálii. Mascarpone se používá jako přísada do dezertů (např. tiramisu) a dortů.

      Vymazat
  13. Vypadají křehounce a velice chutně. Já ty Tvoje články miluji.....vždycky se tu směju na celé kolo.....děkuji....:-D

    OdpovědětVymazat
  14. Tak to se teda divím, že si je měla problém sehnat, ale tato domácí verze se mi moc líbí:) určitě někdy vyzkouším

    OdpovědětVymazat
  15. Pane jo, že já jsem sem vůbec lezla! Mám hroznou chuť na sladké a myslíš, že si po těchle křehkých sladkých dobrotách půjdu dát disciplinovaně pár jahod a zapiju to podmáslím? Bouby s octem, budu tu snít o dlouahtánských piškotech s jemným popraškem cukru a uslintám se do bezvědomí.
    Skvěle se čteš, Lucie, a já slibuju, že si do pravého Tiramisú upeču vlastní piškoty a udělám vlastní mascarpone :-)

    OdpovědětVymazat
  16. Cha, pravé kakao za rozumnou cenu by mě taky zajímalo. Jeden čas ho mívala cukrárna v Perlovce, ovšem já i si vždycky přivezu několik plechovek z Belgie a nouzí netrpím...
    Jinak ty piškoty jsou parádní - že by jahodové tiramisu?

    OdpovědětVymazat
  17. Bojím, bojím ;-) toho tučného odstavce.

    OdpovědětVymazat
  18. Jé ty vypadají skvěle !, Určitě co nejdříve vyzkouším, skvělé je, že se dají i dlouho skladovat (pokud je tedy uchráním před piškotuchtívému příteli;)).

    OdpovědětVymazat
  19. Alizia: dekuju :-)
    Klara: diky :-) A mozna mas recht...
    stylish fox: dekuju :-)
    Zuzana Noskova: diky a doufam, ze ti budou chutnat :)
    sunny: no prave, mne taky nevydrzely ;-)
    kivi: dekuju :)
    Bara: dekuju za mily komentar :-)
    HaF: nastesti, tiramisu je ten nejrychlejsi dezert pod sluncem :-)
    Janaen: neni zac :-) Kdo si do tiramisu nacpe pomazankove maslo, ten se potresta sam, netreba plytvat energii ;)
    Sju: zrovna ten den byly vyprodane, druhy den uz je zase meli... Proste smula. Kakao kupuji obycejne holandske, ted jsem koupila v M&S
    Jana: dekuju :)
    Sejra: je velka spousta nepecenych dortu z detskych piskotu, ovsem nerika se jim tiramisu... Ale asi nema cenu se hadat, kazdy at si ji co chce a rika tomu jak chce... Hlavne uz neztracejte cas vymluvami, at se muzete venovat detem / zahrade.
    Sju: ja nevidim problem v tom, ze si kazdy do svych dezertu dava to, co ma rad, ale v tom, ze to nazyva nepravym jmenem a pak to treba nabizi navsteve. Ta ceka nadychane bajecne tiramisu a dostane se ji kejda z pomazankoveho masla... A to ani nemluvim o restauracich...
    Monika: to jsem rada a taky dekuju :-)
    Kristina: asi spatny den - nikdy predtim jsem problem nemela
    Madla: diky :-)
    Dv: cast se snedla jen tak, cast sla do falesne charlotty
    Luci enda: :-) tak tak
    toffo: ?
    Kulisek: dekuju a doporucuji dvojitou davku ;-)

    OdpovědětVymazat
  20. Jj, já si třeba Tiramisu nikdy v restauracích kromě jedné (La Casa Cafe) nedávám (a tam už jsem sakra dlouho nebyla :/). Kdyby radši ve většina kaváren upekli nějaký normální koláč, většinou by to dopadlo lépe. :))
    Ale zase stresy kvůli tomu, že nemám (třeba naposledy) na okyselení salátu citrón, protože z lednice vysublimoval do okolního prostředí, ale já VÍM, že tam prostě byl, už odmítám. Měla jsem aspoň v zásobě dobrý ocet. Případně když mi chybí nějaká bylinka na zahradě (mrcha koriandr nějak nevstřebala mojí láskyplnou péči), tak občas raději sáhnu po nějaké trochu onačí, ale raději čerstvé, než sušené, protože ty bohužel kvalitní nemám. Samozřejmě, jsem si vědoma, že to není úplně to, co to má být, proto jsem to taky "přejmenovala" a případné vyžírací (a ještě lépe ty neohlášené!!! :) návštěvy na to upozorňuji. I když teda u většiny je to stejně pod jejich rozlišovací schopností... :)
    A samozřejmě někdy jsem prachsprostě nechutně líná, což jsem odkoukala od koček! Úplně vám závidím, že vás to vaření tak bere. To se mně stává opravdu někdy. :( Jakmile vysvitne ta žlutá mrcha, nemůžu se uvnitř udržet a jsem z vaření spíš nervózní a nervní. :(

    OdpovědětVymazat
  21. Sju: nikdo preci netvrdi, ze nikdy nelze zamenit suroviny v nejakem receptu. Ovsem potom, pokud se jedna o klasicky recept, je treba konzumenty upozornit :-) V restauraci je to navic skoro podovod, kdyz si objednavam neco konkretniho a oni za to vydavaji neco uplne jineho...

    OdpovědětVymazat
  22. Nebudete mi to věřit, ale když na něco nemáte talent, tak ho prostě nemáte. Dívám se na recept a hlava mi ho nedokáže složit dohromady, je to úplně stejné, jako kdyby mi někdo vysvětloval výměnu pneumatiky. Neuvařím, neupeču, jen něco málo. A závidím, když někdo vařící buňky má. Já mám jen chuťové.

    OdpovědětVymazat
  23. Lucie: mate pravdu, nebudu... Tohle neni o talentu, je to vazne snadne skoro jako uvarit caj... Zkuste to, v nejhorsim se to nepovede ;-)

    OdpovědětVymazat
  24. Mňam,ty jsou výýýborné!
    Právě jsem je dopekla. První várka pro syna bez cukru s javorovým sirupem a druhá pro syna na jeho narozeniný dort k roku. Děkuji za tento a vlastně za všechny receptíky :-) V.

    OdpovědětVymazat
  25. Dobrý den, ráda bych se zeptala jestli lze piškoty udělat s menším množstvím cukru. Děkuji

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...