úterý 29. května 2012

Třikrát jarní sirup

O tom, jak to u nás doma bylo s domácí marmeládou, mošty, kompoty a podobnými dary léta, jsem psala už dávno. Já se ale sveřepě snažím překonat rodinnou anamnézu (nebo mám v sobě kousek sysla?) a do sklenic a lahví cpu jaro i léto pečlivě a poctivě.
Květen spolu s červnem jsou moje vůbec nejoblíbenější měsíce. Všechno kvete (a já smrkám a slzím jen maličko), každý solidní zahradník se chce zbavit většího než malého množství rebarbory (hej, sem s ní!) a na konci května už zrají první jahody. Jsem z toho celá roztěkaná a nervózni a dokud neočešu alespoň pár bezových keřů a nesním první vaničku jahod ještě cestou z trhu (neumyté, yes!), nenajde moje duše pokoj.

Bezinkový sirup
V případě, že jste viděli v uplynulých dnech kancelářsky oblečenou osobu schovávající se v bezovém keři, vězte, že to nebyl úchylák, ale já. Při prvním sběru jsem si neprozřetelně nevzala nůžky a možná jsem z toho bezu trošku klela.
2 litry vody
40 velkých bezových květů
70g kyseliny citrónové
2 citróny
2kg cukru
láhve o celkovém objemu asi 2,5l

Vodu převaříme a necháme ji zcela vychladnout. Přidáme kyselinu citrónovou a oloupané, na kolečka nakrájené citróny (nebo chemicky neošetřené i s kůrou). Čerstvě natrhané bezové květy zbavíme případných broučků (odvážní neoplachují a mají pak lepší sirup) a vložíme je do připraveného nálevu. Tam je necháme louhovat 24 hodin. Přecedíme - nejlépe přes jemné plátno nebo plenu - přidáme cukr a za občasného míchání necháme přejít varem. Sesbíráme případnou pěnu a plníme do čistých, horkých, suchých lahví. Navrch kápneme trošku alkoholu (já dala vodku) a doufáme, že se sirup nezkazí. V lednici by měl prý vydržet až rok, ale vyzkoušené to nemám.

Bezinkovo-mátový sirup
Na druhý bezový sběr jsem se vybavila trošku tupými dětskými nůžkami a vyrazila na cyklostezku do Modřan. Největší naleziště, které jsem měla vyčíhnuté z tramvaje, bylo bohužel oplocené, ale po pěkné procházce a jednom zranění (koukat po chlapech, když stříháte, se nemusí vyplatit) jsem měla plnou tašku. Nasbírala jsem toho vlastně tolik, že jsem mimo druhé várky bezinkového sirupu, uvařila ještě i variantu s mátou od Kačky Žvýkačky.
2 litry vody
30 velkých bezových květů
pořádný svazek máty
50g kyseliny citrónové
2 limety
2kg cukru
láhve o celkovém objemu asi 2,5l

Rebarborový sirup
Můj oblíbený německý drink je rhabarber schorle - kyselý, osvěžující a když mi ho servíruje v mém oblíbeném Café CK ten nejroztomilejší barista v Berlíně, nechybí mu naprosto nic. Jsem vlastně ochotná ho vyměnit (ten drink samozřejmě!) jen za rebarborový koktejl s vodkou z Otesánka.
4 hrnky rebarbory (pokrájené na kousky, neloupala jsem)
1 hrnek cukru
1 hrnek vody
šťáva z 1/2 citrónu
láhev o objemu 0,5l

Všechny ingredience dáme do hrnce a vaříme na mírném ohni, až rebarbora změkně. Přes jemné plátno nebo plenu přecedíme, vyždímáme a nalijeme do čísté, horké, suché láhve. Zakápneme silným alkoholem (dala jsem vodku) a zavíčkujeme. Rozvařenou rebarboru můžeme servírovat třeba se zmrzlinou nebo místo marmelády.

22 komentářů:

  1. Já ten rebarborový moc potřebuju ochutnat :)!

    OdpovědětVymazat
  2. ten rebarborový vyzkouším! bezinkový děláme taky ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Bezinkový i mátový jsem už dělala, chutnal jenom mě, děti to plivaly, manžel nejásal. Takže letos si udělám sirupy jen a jen pro sebe. Díky za tip na rebarborový, ten mě láká dost :-).

    OdpovědětVymazat
  4. Benzinkový je moje láska,ale ještě jsem ho sama pořádn nezkoušela:) Tak možná letos

    OdpovědětVymazat
  5. Letos jsem poprvé vytvořila svůj bezinkový sirup a bezhlavě jsem se zamilovala. Bezinka a máta musí být totální bomba, jen se obávám, abych tolik blaha vůbec unesla :-)
    slečna Barbora

    OdpovědětVymazat
  6. párkrát jsem se pokoušela o mou milovanou bezovou limonádu...no, moc dobře to nedopadlo, vždycky to bůhví proč nějak moc zkvasilo a bylo po ptákách. Sirup je možná lepší volba - vyzkouším. Jen jak je to prosím s trvanlivostí?

    OdpovědětVymazat
  7. Jé, to je ale nádherná voňavá smršť! Hned bych ochutnala! já vždycky v létě dělám spoustu bylinkových sirupů (mátový, meďuňkový, dobromyslový, rozmarýnový, levandulový), ale bezový jsem ještě nezkoušela. Je načase se do něj pustit :-)
    Už se vidím, jak kradu v houští bez, před keřem mám nenápadně kočár se řvoucím miminem a kolem freneticky pobíhá naše neunavitelné tříleté torpédo ... Ale já do toho jdu, protože hlavně ten bezinkovo-mátový mě neskutečně láká!

    OdpovědětVymazat
  8. Já už mám nazavařováno:) A ta úvodní fotka je moc pěkná.
    Všechny schorle mám taky ráda. Hlavně mám ráda to, že se dají lahvované koupit v každém blbém supermarketu (když člověk nemá chuť na čistou vodu), 1:1 ovocná šťáva a soda za cenu líbivější, než sladké Cola a spol. Akorát rebarborovou jsem ještě neměla (ale vyzkouším, mám množství akorát tak na tvůj recept), určitě to bude nějaká überhipster novinka, nebo jezdím do zaostalých krajů:)

    OdpovědětVymazat
  9. Klara: neboj, ja ti donesu
    happy.lenulka: chtel by vic okyselit, ale jinak dopadl dost dobre
    Kamila: to jsou ale nevdecnici! ;-)
    Jana: tak sup, sup, bez uz odkveta
    slecna Barbora: kdyztak ta mata jde pridat i do hotoveho drinku ;-)
    Arion: ja doufam, ze mi to nezkvasi... Ohledne trvanlivosti je info v textu
    Madla: ja nekradla bez nenapadne, ja tam proste nakracela a ostrihala ho :-) Ale predstavuji si tebou popisovanou scenku a smeju se :-D
    farfalla: diky :-) Schorle je super vec, skoda, ze u nas to nefrci (ale videla jsem ho v Intersparu)... Jeslti je to uberhipster novinka nevim, ale meli ho v Berline uz loni :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Lucko, už se těším až ochutnám tvé dobroty na apetit pikniku!!!

    OdpovědětVymazat
  11. Lucie, tvoj post mi prišiel do rany. Nechcela som spracovávať cukrovary a už je to tu. Dvojitá dávka bazového sirupu už 3 hodinky kvasí, teším sa na sobotu, keď bude hotovo. Ak mi vzíde levandula, čo od nej bezpodmienečne očakávam a verím v ňu, pustím sa aj do levandulového sirupu.

    OdpovědětVymazat
  12. happy.lenulka: snad se mi to vsechno povede :-) Tesim se
    katka: mnam, levandulovy sirup musi byt dobry... Moje kamaradka dela levandulovy extrakt a pak si to michame s ginem a tonikem ;-)

    OdpovědětVymazat
  13. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  14. omg yummy i am going to have to make this!!! Hugs from California! xx,
    The Golden Girls

    OdpovědětVymazat
  15. Pavlina: diky, jsem rada, ze se povedl :-)
    The Golden Girls: hope you'll enjoy it :-) Thanks

    OdpovědětVymazat
  16. Tak bezinkový sirup už není :-(, a na příští rok doporučuju nahradit bezinky lipovým květem ve stejném množství...něco úžasného....

    OdpovědětVymazat
  17. Josef: ja jeste mam ;-) Lipovy kvet bych chtela vyzkouset, ale mam k nemu z detstvi zafixovany odpor... Pokusim se ho prekonat :-)

    OdpovědětVymazat
  18. Už je zase čas sirupů:) Byla jsem odvážná a nepřevařovala, tak jsem zvědavá jak dopadnu... uvažuju, že udělám ještě převařenou dávku na zimu - čistě na chuť. Jinak ten lipový v komentářích mě nadchnul! Veronika

    OdpovědětVymazat
  19. Veronika: ja odvazna nejsem, tak prevaruju :-) A ted jsem nasla v krabici zapomenuty jeden z lonska a je porad dobry :-)

    OdpovědětVymazat
  20. dělám za tepla i za studena bezinkový sirup a vydrží rok - nepřevařuju jen zahřeju na 80 st a pak počkám až zchládne na 40-50 a leju do petek až po víčko, které vytřu slivovicí. položím a nechám zchládnout. Skladujeme v chladném sklepě naležačku a vydrží nám rok v pohodě :-) Děláme cca 20ks 1,5l lahví pro naši rodinku :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud skladujete v chladnem sklepe, tak to mate dobre. Ja nic takoveho nemam a prevareny mi sirup vydrzel rok v teple panelakoveho bytu. Jistota je jistota ;-)

      Vymazat
  21. Vydrží i dva roky, když na to přijde .) Taky nechávám přejít varem, plním nejlépe do lahví od tvrdého alkoholu - rum, vodka (poskytne každá slušná hospoda), které nevyplachuji, využívám toho, že jsou desinfikované alkoholem; naliju tak lžičku vodky či slivovice a ihned pevně zavřu.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...