středa 16. května 2012

Domácí housky podle Dity P.

Tak nějak jsem si zvykla péct pravidelně vlastní chleba. Kvásek pěkně prosperuje a já nemusím kupovat podivné nedopečenosti, co třetí den zplesniví. Vzhledem k tomu, že jsem na svůj chleba sama a sním ho akorát tak před tím, než ztvrdne, nekupuju už ani žádné pečivo. Jenže občas mě popadne chuť na nezdravou (=dobrou) housku z bílé mouky a tak se mi náramně hodilo, že jsem v rámci recenzování nové kuchařky Dity Pecháčkové - Deník Dity P., mohla vyzkoušet právě její housky. Jsou křupavé navrchu, vláčné uvnitř a radši jsem jedenáct ze dvanácti rychle rozdala, abych se neproměnila v obrovskou nadýchanou megahousku.

Ingredience na 12 housek:
500g hladké mouky + na podsypání
1/2 kostky droždí
1 lžička cukru
200ml mléka + 2-3 lžíce navíc
3 vrchovaté lžíce bílého jogurtu (ne studeného)
3 lžíce změklého sádla
1 lžička soli
1 bílek (dala jsem celé vejce, protože co s tím žloutkem?)
hrubá sůl / mák / kmín na posypání

Postup:
Mouku prosejeme do mísy, uprostřed uděláme důlek a rozdrobíme do něj droždí. Zasypeme cukrem a přídáme pár lžic vlažného mléka. Zakryjeme utěrkou a necháme kvásek vzejít na teplém místě.
Do mísy přidáme jogurt, sádlo, sůl a zbylé mléko a vypracujeme pružné nelepivé těsto. Zakryjeme utěrkou a dáme alespoň na hodinu kynout na teplé místo - těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
Vykynuté těsto vyklopíme na lehce pomoučněnou plochu, trošku ho prohněteme a rozdělíme na dvanáct částí. Z každé pak uválíme tři prameny a pleteme housky.
Klademe je na dva plechy vyložené pečícím papírem a necháme je ještě 20 minut kynout.
Troubu předehřejeme na 180°C. Vykynuté housky pomažeme bílkem prošlehaným s trochou mléka / prošlehaným vejcem a posypeme podle chuti hrubou solí, mákem nebo kmínem. Pečeme dozlatova, tedy asi 30 minut. Do trouby můžeme dát ohnivzdorou misku z vodou, aby se zapařila.

Dita radí naplnit housky třeba bazalkovým pestem, mozzarellou, sušenými rajčaty a proscuittem. Já jsem svou housku snědla s tvarohovo-koprovou pomazánkou a uzeným lososem.

Hlásím, že kuchařka se mi moc líbí a už dvakrát jsem kvůli ní šla spát nad ránem. Vždycky se tak nějak začtu a dojmu a najednou je půl třetí. A já mám hlad, ale nemám sílu (ještě že tak!) jít do kuchyně a něco si uvařit.

37 komentářů:

  1. Lucka, krasne housky! Ja si tiez uz planujem objednat knizku, Dita predsa nemoze v mojej kniznici chybat! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Mmm... tak ty vypadají moc hezky... zkusím :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak tohle je nádherné! Já si je tedy tvořit raději nebudu, protože jsem si jistá, že 11 dalších housek bych nezvládla udat - a ze mě by se ta mega houska teda rozhodně stala... :D
    Kim

    OdpovědětVymazat
  4. Nádhera! Kdybychom dnes shodně omylem nenakoupily oba dva pečivo, snad bych zadělala těsto ještě teď. Ale ouha, nemám sádlo! Bude vadit, když ho nahradím máslem nebo bych o něm měla už konečně přestat přemýšlet a pořídit jej?
    Děkuji za dobrou recenzi knížky. Recepty Dity P. jsem měla ráda v Apetitu a nyní hlavně kvůli nim vyhlížím každý Albert magazín, takže jsem tušila, že to bude sázka na jistotu, těším se na ní.

    OdpovědětVymazat
  5. Tu kuchařku jsem si slíbila za jednu těžkou zkoušku, zkouška udělaná, ještě čtu pozitivní ohlasy, letím pro ni :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Lucka, sú krásne a tá křupavost navrchu je viditeľná :-). Mňam.

    OdpovědětVymazat
  7. to vypadá nádherně, ale já bych asi neodolala a všech 12 do sebe nacpala, až bych opravdu vypadala jako obrovská houska:D

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj Lucko, já jsem z knížky podobně unešená, mám ji týden a listuju pořád dokola. Tvoje housky vypadají obzvláště vypečeně a v kombinaci s uzeným lososem bych jich snědla všech dvanáct.

    OdpovědětVymazat
  9. Miluji domácí housky, táta je občas dělává, když ráno vstane dřív do práce a s mamkou nám udělá super snídani :) Voní to celým bytem a prostě není nic lepšího, než si dát čerstvé pečivo :) Určitě někdy vyzkouším, aby to nemusel dělat jen táta :D

    OdpovědětVymazat
  10. K tomu plesniveni: naucil jsem se nechavat chleba normalne na vzduchu bez obalu. Neplesnivi, negumovati, jen velmi mirne osycha. Kdyz oschne vic nez je mile, da se rozpect na par minut do trouby - je pak trochu lepsi nez cerstvy z pekarny :)

    Housky moc pekne, delame podobne a spotrebovavame tak nakysle mleko, nahrazujeme tim jogurt.

    Petr

    OdpovědětVymazat
  11. Mňam, vypadaji luxusně! Kuchařka je skvělá, mám už dlouhý seznam, co chci vyzkoušet, chystám se na BLack forest dortík.

    OdpovědětVymazat
  12. Deník Dity P. je úžasná kniha! A Tvé housky vypadají moc krásně, mňam! :-)

    OdpovědětVymazat
  13. Děkuji za první ochutnávku z Deníku, doufám, že do mých narozenin nebude rozebraný, už bohužel nemůžu být tak marnotratná jako dřív :-), tak si ten měsíc musím počkat. O víkendu jdu na ně.

    OdpovědětVymazat
  14. Adusha: diky a knizku urcite doporucuji - uz jen proto, jak je krasna :-)
    Lili.en: diky :-)
    Kim: ja je nesnedla jen proto, ze jsem je jeste horke odnesla z domu a rozdala :-D
    Marianna: dekuju :-)
    monca: dekuji :-) Ja bych nenahrazovala, preci jen je to neco jineho, a koupila - sadlo se vzdycky hodi ;-)
    Lucie: gratuluju ke zkousce :-)
    rikinka: jee, dekuju E-)
    eat run love: clovek je musi lifrovat z domu, jinak se neda odolat :-)
    stylish fox: :-) jojo
    Luci enda: doufam, ze ti budou chutnat :-)
    Vanda: diky :-)
    Bonitka: to je ale hodny tata! Urcite si zaslouzi, aby mu taky nekdo napekl cerstve pecivo :-)
    Petr: ja davam chleba do uterky a muj neplesnivi vubec, to jen ten kupovany...
    Roque: diky... ja zatim seznam nemam, spis si jen tak listuju :-)
    Veroniquez: souhlasim a dekuju :-)
    toffo: rado se stalo ä drzim palce, at na tebe aspon jeden vytisk zbude :-)

    OdpovědětVymazat
  15. Nad domácí pečivo prostě není :-) Navrchu křupavé a uvnitř měkké houstičky se už takřka nikde nedají sehnat, proto nezvýbá nic jiného, než si je sami vyrobit. A ty tvoje, s korpvou tvarohovu pomazánkou a uzeným lososem vypdají skvěle, hned bych si zakousla. :-)
    Taky už pečivo skoro nekupuju, mé tři kontinuálně dokrmované kvsáky způsobují, že domácího pečiva je vždycky dost :-)

    OdpovědětVymazat
  16. Velmi pěkně, hlavně pěkně obložená! A těším se, že snad někdy tu kuchařku taky uvidím na vlatsní oči. Podobně jako někdo výše to taky dělám, hlavně když už mi čerstvé mléko nechutná k přímému pití... Nebo je přebytek dalších mléčných výrobků.
    A jo, ten poměr funguje i s máslem - se sádlem to mám radši, ale tyjo, nechtěla bys vidět obličej kamaráda-vegetariána, když konečně po pozření houstičky uvěřil, že si nedělám srandu a do pečiva cpu tuky z mrtvých zvířat;)

    OdpovědětVymazat
  17. Ahoj, housticky vypadaji obvzlaste vypecene:-) na kucharku mrknu, diky za tip. Kdyz jsem hledala vhodneho adepta z oblasti receptu na housky a rohliky, osvedcily se mi, resp. Vice chutnaly recepty, kde se nedalo mliko, ale voda. S mlikem mi to prijde do slano-buchtova. Kazdopadne cokoliv doma vytvoreneho chutnalo lip, nez strouhankoidni bile pecivo z obchodu. Jak nekdy zapomenu upect pecivo a musime vzit za vdek rohlikama z vecerky, tak jsem vzteky bez sebe, kdyz to vidim a jim! Vzdyt to snad ani nelezelo vedle nejakeho tuků jak se to drobi, jak je to suche a sizene. O pseudocelozrnnem pecivu ani nemluvim. Nejak jsem se rozcilila, pardon:-) jo a do housek davam taktez tuky mrtvych zvirat, bez tech ani ranu:-dd

    OdpovědětVymazat
  18. Domácí houstičky miluju. Dal jsem instantní droždí místo kostkového, ale dopadlo to výborně: http://a7.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/522242_3485359965456_1015093778_32524426_1068436822_n.jpg
    Jen to z obchodu už teď nebudu chtít!

    OdpovědětVymazat
  19. Mnam, dala bych si hned! Ten losos na me tak krasne kouka... A kucharku chci taky, jen si asi budu muset chvili pockat a budu si ji prat k necemu :)

    OdpovědětVymazat
  20. Madla: diky :-) Koukam, ze oproti tobe jsem zabar - mam jen jeden kvasek :-)
    farfalla: diky, diky :-) A co se tyka vegetarianskych obliceju, presne vim, co mas na mysli. Kolega vegetarian a moje buchty mazane sadlem s rumem...
    anonymni: dekuju :-) Ja moc receptu zatim nezkousela tak nevim a tyhle byly vazne mnam :-) A bezne kupovane pecivo je vazne k vzteku...
    Michal: parada!
    Kinga: to prave doufam, ze tak nedopadnu (i kdyz, vcera jsem se v 11 vecer cpala tiramisu)
    Meg: hihi, pry krasne kouka :-)

    OdpovědětVymazat
  21. Housky už jsem dlouho nepekla..prima nápad.

    OdpovědětVymazat
  22. Tak jsem si po shlédnutí tohoto receptu udělala radost a Deník si koupila...je to opravdu podařená kuchařka, už jsem pár receptů vyzkoušela, což se mi zas tak často nestává,většinou jen plánuju, co všechno uvařím a upeču...a skutek utek. Díky za tip, Lucie...Váš blog mám moc ráda a pravidelně čtu.

    OdpovědětVymazat
  23. Výborné jsou! navíc recept jednoduchý, jediný problém jsem měla se zapracováním sádla, ale i to se mi nakonec podařilo :o) díky, kuchařku od Dity P. si asi budu muset pořídit..:-D

    OdpovědětVymazat
  24. anonymni: dekuji moc :-)
    Terez: diky a doporucuju - minimalne pro radost :-)

    OdpovědětVymazat
  25. ahoj, muze mi nekdo poradit? Moje housky jsou vzdycky citit po kvasnicich... :(

    OdpovědětVymazat
  26. Těsto mi bylo cítit po kvasnicích, když jsem ho nechala dlouho kynout. Takže teď maximálně dvě hodiny a šmytec. Anina

    OdpovědětVymazat
  27. Napečeno a snědeno. Fantazie. Neuvěřitelně mě to bavilo, byla to nádherná práce a úžasný výsledek, třetí den k snídani jsme je dojedli a pořád senzační!
    Díky.
    Bláža

    OdpovědětVymazat
  28. Dobrý den, houstičky už jsem jednou dělala, asi dva roky zpět. Výborné :-). Mezitím jsem se ale vyvinula ve vegetariána. Kterým tukem lze sádlo nejlépe nahradit? Předem děkuji!

    OdpovědětVymazat
  29. Dobré ráno,včera jsem houstičky pekla a musím říct, že k snídaní odjedeno :),jsou opravdu výborné. Místo sádla jsem dala máslo a místo 12 kusů jich bylo 16 :) sice mrňousové, ale výborné. Luci moc děkuji za super recept, který pro velký uspěch znovu zopakuji :). Krásný den. Šárka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. "dojedeno mělo být :) jsem se uklepla :) Šárka

      Vymazat
  30. Vyzkoušené a dobré. Tedy s menšími úpravami: sádlo jsem nahradila máslem a mouku smíchala celozrnnou s pšeničnou chlebovou. Kynutí jsem nechala na domácí pekárně. Pomazala také celým vejcem. Byly moc dobré, i druhý den k snídani byly skoro jako čerstvé hezky měkké i křupavé. Doporučuji i začátečníkům, myslím, že není co zkazit... :-)

    OdpovědětVymazat
  31. I were trying to baking some cake. I went to take vegetable and other things. Best Trevel Apps I were walking then I saw other person he were taking fruit.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...