pondělí 27. února 2012

Quick breads - Výzva The Daring Bakers'


Quick bread je označení pro vláčné, nadýchané pečivo, které je rychle hotové (quick=rychlý), protože k jeho nakypření se místo droždí používá prášek do pečiva. Quick breads se rozšířily po roce 1843, kdy Alfred Bird prášek do pečiva vynalezl.
Únorovou výzvu pro nás připravila Lis, zakladatelka Odvážných pekařů. Vyzvala nás, abychom připravili jakýkoliv "quick bread"; sladký či slaný, ve tvaru bochníku nebo muffinů, jen jsme nad receptem neměli trávit více než hodinu a půl.
Moje pesimistické já si po přečtení únorové výzvy Odvážných pekařů řeklo, že už ho tyhle jednoduché věci, co jsou za hodinu hotové a nenaučí se při nich nic nového, vůbec nebaví. Moje optimistické já, které doufám letos konečně zvítězí, si řeklo, že výzva je super a alespoň bude čas na vyzkoušení více variant. Moje realistické já nakonec upeklo dvě.

Slaný chlebíček s kozím sýrem, sušenými rajčaty a tymiánem

Ingredience:
230g mouky (dala jsem půl hladké, půl polohrubé)
2 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky soli
3 rozšlehaná vejce
1 bílý jogurt
2 lžíce dijonské hořčice
100g čerstvého kozího sýra
6 sušených rajčat nakládaných v oleji
2 lžíce čerstvého tymiánu


Postup:
Troubu si předehřejeme na 220°C. Formu na biskupský chlebíček vymažeme máslem a vysypeme moukou.
Mouku s práškem do pečiva a solí prosejeme do mísy. Přidáme vejce, jogurt a hořčici a pořádně promícháme, až je těsto těsto hladké a tvoří se na něm bubliny. Zlehka vmícháme pokrájený sýr a rajčata a nasekaný tymián.
Těsto vlijeme do připravené formy a pečeme 30-40 minut dozlatova, propečenost vyzkoušíme pomocí špejle.


Banánový chlebíček s čokoládou a ořechy
(recept: http://joyofbaking.com/breakfast/ChocolateBananaBread.html)

Ingredience:
55g vlašských ořechů
113g másla
230g hladké nebo polohrubé mouky
30g holandského kakaa
1 lžička prášku do pečiva
1/4 lžičky jedlé sody
špetka soli
100g cukru krupice
3 přezrálé banány (450g)
2 prošlehaná vejce
1 lžička vanilkového extraktu
85g hořké čokolády (nasekané nahrubo nebo čokoládové čočky)


Postup:
Troubu zapneme na 180°C. Formu na biskupský chlebíček vymažeme máslem a vysypeme moukou.
Ořechy dáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme je v troubě 8-10 minut. Po vychladnutí je nasekáme nahrubo.
Rozehřejeme máslo.
Do velké mísy prosejeme mouku s kakaem, práškem do pečiva, sodou a solí. Vmícháme cukr.
Ve druhé míse smícháme rozmačkané banány, vejce, rozpuštěné máslo a vanilkový extrakt.
Smícháme "mokrou" a "suchou" směs a přidáme čokoládu a ořechy.
Těsto přelijeme do připravené formy a pečeme 55-65 minut. Opět špejlí vyzkoušíme, zda je hotovo.


Ještěže to svoje optimistické já mám! Banánový chlebíček je skvělý, dělala jsem ho dokonce dvakrát a radši jsem hodně rozdávala, abych ho nesnědla sama. Slaná varianta je možná ještě lepší - nebála bych se říct, že je vhodná i pro fajnové hosty, co jídlu rozumí.

40 komentářů:

  1. Tvoje chlebíčky vypadají fantasticky.

    OdpovědětSmazat
  2. taky zkusím, vypadá to dobře :))

    OdpovědětSmazat
  3. Oba chlebíčky vypadají úžasně. Ale moje chutě by si v tuhle chvíli daly ten oříškovo čokoládový :)

    OdpovědětSmazat
  4. Both loaves look amazing! Your photos are mouthwatering! I still want to try a savory quick bread like yours... yummm

    OdpovědětSmazat
  5. Vypadají nádherně :D To moje realistický já se dokonce dokopalo jen k jednomu, a prostě se slovem "výzva" to moc společného nemá, no :) Původně jsem chtěla udělat přesně ten čokoládovo-banánový a ještě pivní, ale... :) Ten slaný od tebe bych si dala hned :)

    OdpovědětSmazat
  6. I love the look of both loaves, the crumb you obtained is perfect. A great job on this challenge. Cheers from Audax in Sydney Australia.

    OdpovědětSmazat
  7. The chocolate one looks so rich and the savory flavored seems also mouthwatering! I especially like the composition of the three photos fo each one. Great job!

    OdpovědětSmazat
  8. Ten slaný je naprostá bobma! Ješteže máš i své optimistické Já a přeju mu vítězství ve všech rozmluvách :-)
    Je ale pravda, že ani mě by takováhle "výzva" asi moc nenadchla, protože podobné chlebíky páchám dosti často.
    Ale díky moc za objev jména vynálezce kypřicího prášku, ten pán by zasloužil Nobelovku :)

    OdpovědětSmazat
  9. Daniela: slaný už je v troubě, tak jsem zvědavá, jak dopadne :) Díky za inspiraci!

    OdpovědětSmazat
  10. Martina: dekuju
    Jana: diky (cokoladou clovek nic nezkazi ;-))
    lucienda: dekuju a opravdu doporucuju - oba jsou jednoduche a moc dobre :-)
    janyany: zrovna ted by si moje chute daly take rict alespon jeden kousek cokoladoveho :-)
    Renata: thank you Renata! I wanted to try your popovers but have no time because of moving. I hope I'll make it this week.
    Meg: dekuju moc. Abych se priznala, tak bananovy vznikl kvuli hrozne prezralym bananum, co kolegyne syslila v kancelari a slany proto, ze jsem chtela donest nejake pecivo na jeden vecirek a nestihala jsem nic kynuteho... Tesim se na tvou verzi :-)
    Audax: thank you very much Audax. I wish I was so creative as you were :-)
    I: thanks
    Madla: dekuju Madlo :-)

    OdpovědětSmazat
  11. Daniela: wow, to je rychlost :-)

    OdpovědětSmazat
  12. Daniela: To je tak, když má člověk psát diplomku, ale u toho už vymýšlí, co by si dal k večeři :) Už je venku :) vypadá božsky a voní ještě líp, takže se těším na večerní hodování ve společnosti grilované zeleniny a tohohle zázraku :)

    OdpovědětSmazat
  13. Ty jsou báječné, líbí se mi hlavně ten první - skvělý podle mě i na nějaké posezení s vínem a přáteli. :)

    OdpovědětSmazat
  14. That savory bread sounds SO GOOD! Nice job on this challenge :)

    OdpovědětSmazat
  15. Tak ten čokoládový už je v troubě! :-D Jen byl pouze jeden banán a místo ořechů mandle... Já prostě málokdy dodržím recept do detailů... :-) Zdraví Ikynka

    OdpovědětSmazat
  16. Daniela: rozumim ;-) Doufam, ze sis pochutnala
    andurejka: diky moc
    slecna L.: no, tak nejak to s nim bylo :-) Dekuji
    Korena: thank you :-)
    Ikynka: asi bude malicko sussi, ale i tak bych rekla, ze bude fajn :-) Jsi pekne akcni :-)

    OdpovědětSmazat
  17. Great challenge finale :) Lovely cakes :)

    OdpovědětSmazat
  18. So many yummy chocolate breads this month! Yours looks and sounds fantastic, chocolate and bananas are so perfect together.

    OdpovědětSmazat
  19. Aleksandra&Joanna: thank you, ladies :-)

    OdpovědětSmazat
  20. Wow your Chocolate Banana Bread and your Goat Cheese Bread look Fantastic and so Delicious! You've done a admirable job on this challenge :)!

    OdpovědětSmazat
  21. Už mě vážně začíná štvát, že se nekamarádím s kozími sýry, protože ten slaný bochník vypadá krásně. Opravdu taková fajnová záležitost.
    A ten banánovo-čokoládový s ořechy si někam musím poznačit, ať pořád dokola nepeču jen tu "svoji" banánovou verzi. Sečteno podtrženo, zase se ti to moc povedlo! :)

    OdpovědětSmazat
  22. Měli jsme doma 4 banány, které volaly o spotřebování a všechny ostaní ingredience na čokoládový chlebíček. Je dobrý, nemůžu říct, že bych do zařadila mezi oblíbené... Mně přijde že tam ty banány mají takovou "pachuť", ale každ má jiné chutě, tak snad nevadí že jsem sem napsala svůj "názor" a nikoho neodradím ho vyzkoušet :)

    OdpovědětSmazat
  23. Karoleena: myslim, ze klidne muzes syr vynechat a dat vice rajcat, nebo ho treba zamenit za fetu nebo balkan... Zda se mi, ze je to velmi variabilni recept :-) Dekuju moc za pochvalu.

    OdpovědětSmazat
  24. LuckaM: samozrejme, ze to nevadi :-) 100 lidi, 100 chuti... Ja tam zrovna tu bananovou chut mam rada :)

    OdpovědětSmazat
  25. Prosím Tě, Lucie, na kolik je to tak plátků/ porcí. Ráda bych slaný upekla na oslavu. :)

    OdpovědětSmazat
  26. slecna L.: delala jsem ho v tehle forme http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/40133036/, tedy je to velke asi jako normalni biskupsky chlebicek

    OdpovědětSmazat
  27. upekla jsem podle těchto receptů oba. A oba mají za mne velké mňam!! Akorát u toho slaného jsem zapomněla koupit jogurt, tak jsem tam lupla nízkotučný tvaroh a kozí sýr nahradila sýrem feta.Teď si přijdu jak Babica :-))) Pekl se dlouho, už jsem ztrácela nervy :-), tvaroh vnesl více vlhkosti. Musím konsatovat, že slaná varianta chutná nejlépe vychladlá až druhý den, kdy se tak jednotlivé chutě pěkně spojí. Díky za inspiraci. Jana

    OdpovědětSmazat
  28. Jano, super, ze jsi vyzkousela obe varianty :-) A ze sis je upravila podle chuti a momentalniho stavu zasob? Podle me to k tomu primo laka :-)

    OdpovědětSmazat
  29. Tak hlásím, že ten čokoládový banánový chlebíček funguje i v bezlepkové varientě, gramáž mouky nezměněna, směs umíchána doma (kukuřičná mouka, rýžová), bez nepřístupných zahušťovadel (guma guar, xantanová). Pro jistotu jsem ale vejce s cukrem hodně našlehala a dala jen dva banány (kdyby to náhodou ta mouka neudržela, aby se moc nerozblemcal) a pro příště myslím, že to není potřeba, takhle nebyl zas tolik vláčný (no dobře, je fakt, že másla bylo jen 50 g a zbytek jsem doplnila podmáslím), každopádně, jistě by ještě jeden banán unesl:) Kombinace čokoláda a banány je jedna z mých nejoblíbenějších, takže jsem ráda, že mohu rozdávat štestí smích i moučně handicapovaným:)
    Ale stejně mě to štve... jak se smyčka stahuje:)

    OdpovědětSmazat
  30. Julka: v mem okoli nikdo bezlepkovy neni (nebo o tom nevim), ale treba se recept bude hodit nekomu ze ctenaru... Diky

    OdpovědětSmazat
  31. Zrovna peču banánový chlebíček, snad se povede. Z receptu ti vypadlo máslo, asi se přidává do mokré směsi, že :)? Eva A.

    OdpovědětSmazat
  32. Eva A: jejda, dekuju moc za upozorneni, uz jsem to doplnila...

    OdpovědětSmazat
  33. Ten čokoládový je opravdu výborný! Můj první banánový pokus byl též z joyofbaking, ale bez čokolády (http://www.joyofbaking.com/breakfast/BananaBread.html) - připadalo mi, že banány+čokoláda+ořechy bude až moc dobrého najednou. Chyba lávky, s čokoládou je o dost lepší (a to jsem do toho minulého dělala dokonce brown butter...) A dobrý (a rychlý) je i v muffinové verzi. Díky moc, recept putuje do složky "osvědčené" :)

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Delala jsem taky oba a rozhodne hlasuju pro cokoladovou verzi :-)

      Smazat
  34. Super recept. Taky jsem dělala oba a hlasuju pro slanou verzi. :-) Nicméně moje pokusy, kdy jsem nutně, vzhledem ke zvyšující se závislosti na blogu "Chez Lucie", musela upéct něco dobrého, jsem zjistila, že nemám doma ani kozí sýr ani sušená rajčata. A tak jsem zkusila jenom bylinky (provensálské) a kousky oliv. No a výsledek byl velice velice povedený, až tak, že jej peču pravidelně v různých variacích (a nejenom já). :-) Takže děkuji za úžasné recepty!
    Eliška
    PS: Fakt nejsem Babica. ;-)

    OdpovědětSmazat
  35. eliska: to mam radost, ze chutnal :-)

    OdpovědětSmazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...