úterý 1. listopadu 2011

Hruškový koláč s mascarpone

Oukej, přiznávám, že moje stesky nad neoblíbeným ročním obdobím jsou úplně neoprávněné. Rukavice mám zatím jen připravené v kapsách, podzimní smutnění mě ještě nepřepadlo a hlavně - na trhu ještě pořád prodávají spoustu zeleniny i ovoce. Třeba nádherně voňavé, zralé hrušky. Pro tentokrát tedy depky stranou a hurá na koláč. 

Recept je převzatý z časopisu Apetit 11/2011 (a ano, upravovala jsem)

Ingredience (na koláčovou formu o průměru 26cm)
300g hladké mouky
90g cukru krupice
160g vychlazeného másla
3-4 lžíce ledové vody
---
90g cukru krupice
250g mascarpone
2 vejce
2 lžíce hladké mouky
3 zralé hrušky
50g plátků mandlí
citrónová šťáva (není nutná)

Postup:
V robotu promícháme mouku, cukr a máslo nasekané na kousky, až vznikne cosi jako drobenka, přidáme ledovou vodu a ještě krátce promixujeme. Vyklopíme na lehce pomoučněnou plochu a rychle vytvarujeme bochánek. Ten zabalíme do fólie a necháme alespoň hodinu chladit.
Tři čtvrtiny těsta nastrouháme do formy a pomocí prstů přitlačíme ke dnu a krajům. Ze zbylého těsta vyválíme placku, rádýlkem jí nařežeme na proužky a upleteme několik copů, které přitlačíme kolem okraje formy. Formu s těstem dáme do mrazáku, zatím předehřejeme troubu na 180°C. Těsto pečeme asi 25 minut, necháme vychladnout.
Cukr, mascarpone, vejce a mouku promixujeme dohladka. Hrušky oloupeme, přepůlíme a zbavíme jádřince (pokud si je chceme připravit předem, pokapeme je citrónovou šťávou, aby nezhnědly), můžeme je také ozdobně nařezat.
Krém vlijeme na předpečený koláč, navrch naaranžujeme hrušky a vše posypeme mandlemi (musela jsem ubrat několik lžic krému, protože po přidání hrušek by vytekl - doporučuji tedy použít trochu hlubší formu než klasickou vroubkovanou koláčovou nebo počítat s tím, že pár lžic krému zbude).
Pečeme na 180°C 35-40 minut.

Řekla bych, že zkusím vynalézt ještě nějakou verzi s hruškou a čokoládou. 

23 komentářů:

  1. Ten je krásnej, jak z reklamy :-) Jdu pro hrušky!

    OdpovědětVymazat
  2. pokazde, kdyz vidim nejaky Tvuj kolac, dostavam neskutecnou chut aspon na maly kousicek... miluju hrusky, miluju mascarpone a uz jen predstava te kombinace me... naprosto odvadi od prace :D

    OdpovědětVymazat
  3. Mňam, tak ten musím zkusit! Přítel má v pátek svátek, tak mu ho zkusím upéct :-)

    OdpovědětVymazat
  4. S hruškou a čokoládou? Vymyslela jsem si tenhle a je skvělý: http://mlsnakocka.blog.cz/1110/hruskovo-cokoladovy-kolac-a-svestkovy-bonus
    P. :-)))

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Luci, tento je suprový a ked hľadáš s hruškou a čokoládou kuk sem je naozaj svetovýýýý. http://matapecie.blogspot.com/2011_08_01_archive.html

    OdpovědětVymazat
  6. to Pavli: jee, dekuju... :-)
    to Katerina: dekuju... me zase casto odvadeji od prace myslenky na to, co upecu priste :-)
    to Simone: ten se ale bude mit! :-)
    to Papaja: uz jsem nad nim slintala driv :-) Zda se, ze je skoro stejny jako tenhle, jen s pridanim cokolady... Ja si chci ale vynalezt vlastni ;-)
    to tina24: nehledam - chci si ho vymyslet sama ;-) Ale stejne diky

    OdpovědětVymazat
  7. Lucie, tento vyzera vyborne :) uz sa tesim na vynajdenie nejakeho Vasho cokoladovo hruskoveho.. ale ak budete nabuduce piect nejaky na sposob tohto skuste natriet na predpecene cesto 100-150gramov roztopenej horkej cokolady :) a zvysok tak ako je v recepte :)) snad bude chutit

    OdpovědětVymazat
  8. Teda, tebe by normálně měli zavřít za provokaci chuťových buněk! Taková dobrota a já hrušky kvůli jejich nadýmavosti nemůžu a sladké hodlám kvůli dietě vyřadit úplně :-( Asi se zblázním jen z pročítání receptu, navíc ty fotky, to mi děláš naschvál! Jdu si slintat někam do kouta.

    OdpovědětVymazat
  9. aaaa tak toto by som si naozaj dala. MNAAAAM!!! musim sa priznat, ze som este nikdy nepiekla hruskovy kolac. trapas:-DDD musim to zmenit!

    OdpovědětVymazat
  10. to mari: dekuji a dekuji i za tip, ale mam jiny plan :-)
    to Madla: me?! A co tvoje panna cotty? Ha!
    to Anetka: dekuju :-) A myslim, ze zadny trapas to neni - peces miliony jinych dobrot
    to Daniela: tak hura do toho ;-)

    OdpovědětVymazat
  11. Lucka, kolacik vyzera uzasne. Hrusky a mascarpone , mnaaaaaam. Obe velmi milujem, takze mala by som ho co najskor vyskusat:) Och, ako mi skrka v zaludku:)

    OdpovědětVymazat
  12. to Adriana: dekuju mockrat :-)

    OdpovědětVymazat
  13. Mňam! Tak toto určite vyskúšam, pretože to vyzerá naozaj dobre! ♥.

    http://theworldbykejmy.blogspot.com/.
    Kejmy ♥.

    OdpovědětVymazat
  14. Hrušky už mi letos došly, ale hned bych ho jinak vyzkoušela! Vypadá extrémně jedle a ještě je z mascarpone :) Mňam :D A že trochu krému zbyde? Nevadí, já bych ho hnedka snědla :D

    OdpovědětVymazat
  15. to Kejmy: doufam, ze ti bude chutnat :-)
    to Catalina: problem je, ze v tom kremu jsou syrova vejce a mouka... ;-)

    OdpovědětVymazat
  16. Som veľmi rada že som natrafila na tvoj blog! Určite ťa sledujem a teším sa na nové recepty :)

    http://stylishfox.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  17. to stylish fox: dekuju :-)

    OdpovědětVymazat
  18. Dobrý den, chci Vám poděkovat za recept na tenhle vynikající hruškový koláč, upekl jsem ho rodince teď v sobotu a sklidil jsem obroský úspěch. Použil jsem keramickou koláčovou formu která je hluboká asi 5 cm, takže tam vešel všechen krém bez problémů a bylo to skutečně vynikající !!!

    OdpovědětVymazat
  19. to anonymni: rado se stalo, jsem rada, ze jste si pochutnali :-)

    OdpovědětVymazat
  20. Taky jsem tenhle páj podle Apetitu upekla a měla jsem stejný problém s množstvím krému jako vy :-D takže můj pracně upletený copánek byl kompletně zalitý náplní :-)) hrušek mi přišlo málo, takže jsem je nakrájela na menší kousky a poházela do těsta, vešlo se jich tam víc a hlavně se to i dobře jedlo :-) pro příště jen méně těsta na dně, málo jsem ho vytvarovala..jsem ráda, že ho taky někdo zkusil :-))

    OdpovědětVymazat
  21. Dobrý den Lucie, děkuji za skvělý recept - pekla jsem ho letos už po druhé a připojuji dobrou informaci pro všechny pomatené a zapomnětlivé kuchařky, jako já - vzhledem k několika souběžným zátěžovým faktorům (venkovní teplota 37 st., příprava tří pokrmů najednou a 7. měsíc těhotenství), jsem zapomněla dát předpéct korpus a na syrový rovnou dala krém i hrušky - nejdřív děs v očích, pak jsem se ale rozhodla koláč péct o něco déle, cca hodinu a byl také moc vyvedený - takže don´t worry be tasty :-)) ještě jednou díky, Jana

    OdpovědětVymazat
  22. Jana: diky za tip na pripadne reseni nepozornosti :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...