úterý 18. října 2011

Triple Chocolate Mousse Cake - narozeninový

Jsem hrozná ostuda. Narozeninové dorty peču pozdě, recepty na ně zveřejňuji ještě později. Narozeniny mojí kamarádky připadají na 25.6., dort jsem pekla začátkem září. Je tedy jasné, že více než dvouměsíční zpoždění bylo třeba vyžehlit něčím opravdu exkluzivním.
A protože je kamarádka čokoládová (teda, ne že by byla černoška, jen miluje čokoládu), vymýšlela jsem nějakou novinku na tohle téma. Hutný čokoládový dort se mi doprostřed léta nějak nehodil, máslovo-piškotové retro je věc, o které se odmítám bavit a cheesecake dělám tak často, že o exkluzivitě se nedá mluvit ani omylem. A pak jsem si vzpomněla na malé pruhované dortíčky, které jsem zahlédla "někde na internetu". Tmavý kakaový korpus, vrstva pěny z hořké a další vrstva z mléčné čokolády. Jenže - kde jsem to jen viděla? Dva dny se mi recept nedařilo najít a pak jsem na něj narazila omylem, při hledání něčeho jiného. Ostatně, stejně jako poprvé.

Originál recept je od Marthy Stewart, já jsem použila jiný (zejména kvůli své lenosti přepočítávat jednotky), který z něj vychází.
Podle receptu připravíte dort o průměru 20cm (já jsem dělala korpus z 1/2 dávky, ale byl to takový tenký chudáček).

Korpus
Ingredience:
85g hladké mouky
40g holandského kakaa
1/2 lžičky jedlé sody
3/4 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
80g cukru krupice
1 vejce
60ml mléka
3 lžíce rostlinného oleje
1/2 lžičky vanilkového extraktu
60ml vody
máslo a kakao na formu

Postup:
Troubu předehřejeme na 180°C. Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme kakaem.
Do velké mísy prosejeme mouku s kakaem, práškem do pečiva, sodou a solí. Přidáme cukr a promícháme. Vmícháme vejce, mléko, olej, vanilkový extrakt a vodu a mícháme dohladka. Těsto přendáme do formy a pečeme asi 20 minut. Po chvíli sundáme boky formy a necháme vychladnout na mřížce. Seřízneme vršek korpusu do rovna.
Studený korpus přemístíme na servírovací tác, seříznutou stranou dolů. Z pečícího papíru vytvoříme kolem dortu asi 10cm vysokou "ohrádku" a zafixujeme okružím z dortové formy. Pokud "ohrádka" netěsní (budeme do ní nalévat čokoládovou pěnu, která je úplně tekutá), vycpeme mezery (v prostoru mezi formou a papírem) ruličkami z pečícího papíru (nebo něčím takovým). Já jsem místo "ohrádky" z pečícího papíru obalila okruží formy do fólie a jak pitomě to dopadlo, vidíte na fotkách.

Čokoládové pěny

Ingredience:
790ml smetany ke šlehání (rozdělit napůl) - pozor, zkušenosti ukazují, že "modrý Kunín" není ve většině případů dostatečně hustý, takže dort pak teče. Doporučuji smetanu Moravia nebo MilkIn.
8 žloutků (rozdělit napůl)
100g cukru krupice (rozdělit napůl)
60ml golden sirupu (nebo medu) (rozdělit napůl)
60ml vody (rozdělit napůl)
2 lžičky vanilkového extraktu (rozdělit napůl)
sůl
100g rozpuštěné hořké čokolády
100g rozpuštěné mléčné čokolády

Postup:
Připravíme dva druhy čokoládové pěny - hořkou a mléčnou.
Polovinu žloutků šleháme elektrickým šlehačem na vysokou rychlost, až zesvětlají a nabudou na objemu - trvá to asi 5 minut.
Zatím v kastrůlku přivedeme k varu polovinu cukru, golden sirupu a vody a necháme vařit asi minutu. Snížíme rychlost mixéru na střední a za stálého míchání pomalu přiléváme horký sirup - nejlépe po stěně mísy. Opět zvýšíme rychlost mixéru a šleháme dalších 5 minut.
Vypneme mixér a pomocí stěrky zapracujeme do žloutkové hmoty rozpuštěnou hořkou čokoládu, polovinu vanilkového extraktu a špetku soli.
Polovinu šlehačky vyšleháme ve velké míse do tuha. Přidáme třetinu čokoládové směsi a prošleháme. Potom zašleháme i zbytek čokoládové směsi. Pěnu nalijeme na připravený korpus, uhladíme a dáme chladit alespoň na 20 minut.
Z druhé poloviny ingrediencí a mléčné čokolády připravíme stejným způsobem světlou pěnu. Na tmavou vrstvu jí opatrně navrstvíme lžící, aby se pěny nesmíchaly.
Dort necháme chladit přes noc a před podáváním ho vysvobodíme z papírové ohrádky. Můžeme ho ozdobit třeba čokoládovými hoblinami nebo čočkami.

Ochutnala jsem trošku od každé pěny i kousíček odkrojeného korpusu a musím říct, že tenhle dort je naprostá bomba. Nadýchaný, čokoládový, hebký. Příště se budu víc snažit v oblasti estetické a bude to dokonalé.

46 komentářů:

  1. presne tento kolac je jednou z veci, ktore ked vidim napadne slovo DOKONALOST..

    a co este keby som niekedy mala to stastie nieco tak pohadkove ochutnat..
    potlesk z bratislavy! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Vyzerá hodne čokoládovo, vyskúšam!

    OdpovědětVymazat
  3. Luci, ked budes este niekedy mat chut vyskusat tu od Marthy, mimochodom, je uzasny, tak nakukni ku mne http://lucylovetobake.blogspot.com/2011/06/cokoladova-torta-trojfarebna.html a nemusis ani prepocitavat, ja uz som to urobila a btw, tiez to neznasam. :-))

    OdpovědětVymazat
  4. Jeeej a teraz som zistila, ze moj povodny nie je od Marthy ale z Annie´s eats. Chybicka se vloudila:-))

    OdpovědětVymazat
  5. No tak ten je teda luxusní, hned bych si ho dala!:) Díky za sladký večer:)

    OdpovědětVymazat
  6. Panečku, takovou chuť na čokoládu, jako mám teď, jsem snad ještě neměla. Ten dort je božskej! :)

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj, hrozne rad bych ho udelal drahe polovicce k narozeninam, ale nema rada horkou coko. Nejaka rada/modifikace?

    OdpovědětVymazat
  8. to Babs, Marysity, Gabriel, Sasa & Paninky: dekuju vam vsem :-)
    to Lucia: no na tvuj dort jsem samozrejme pri hledani taky narazila a malem jsem ho i delala, ale nesehnala jsem dobrou bilou cokoladu a chtela jsem nejaky pevnejsi korpus naspod (kvuli prevozu)... Ale priste asi zkusim ten tvuj, protoze se mi zda, ze dort uplne bez mouky bude urcite lepsi :-)
    to byF: ona ta pena sice je z horke cokolady, ale je tam cukr, golden sirup, smetana a zloutky, takze je to nejen sladke, ale i zjemnene... Myslim, ze udelat dort jen z mlecne a nebo z mlecne a bile by sice slo, ale bude to hrozne preslazene... Zkusila bych udelat jen malou varku te peny (treba ze 1/4 davky) a naservirovat ji pritelkyni jako dezert a kdyz ji to bude chutnat, pustis se do dortu :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Lucka, toto znie hriesne dobre. Mnaaaaaaaam. Verim ti , ze je tato torta je "naprosta bomba". Niekedy budem musiet vyskusat.

    OdpovědětVymazat
  10. Ha, 8 zloutku! To se pak delaji macarons :). Jelikoz si vsechno zjednodusuju, premyslim o tom, ze bych penu nalevala rovnou do formy na korpus, az by ztuhla, mohlo by to jit dobre dolu. No anebo to bude katastrofa, budu te informovat. Kdo ma sakra brzy narozky...?

    OdpovědětVymazat
  11. to Adriana: cokolada zni vzdycky dobre :-) diky
    to Klara: veris tomu, ze tyhle sly do kose? Pekla jsem tesne pred dovolenou a nestihla nic... Co se tyka nalevani primo do formy - taky jsem to tak chtela udelat, ale on se ten korpus po vychladnuti trosku zmensi a forma je mu velka :-(

    OdpovědětVymazat
  12. Kacka, Lucie - ja vetsinu naplni leju i na ten zmenseny korpus primo do formu jak to ztuhne, neni videt, kde je korpus a je to pekne rovne a kdyz se to podebere nozem, nejak to zvladne i ten presah.. tyhle tricky s manzetou z peciciho papiru a pod. mi nikdy nic lepsiho (krom nadavani a velke spotreby papiru a folii) neprinesly, ale treba casem..
    Je pravda, ze ted jsme se segrou delaly dort ve tvaru srdce a vzhledem k tomu, ze forma nebyla rozeviraci, jsme to zase zkusily.. dopadlo to celkem dobre, ale pri blizsim zkoumani je to proste takove vlnkovate, krivolake (mimochodme, ovocno-piskotove retro se smetanovym kremem to bylo, ale bratr si zadal) a hromada prace.

    OdpovědětVymazat
  13. Tak tomu říkám luxusní čokoládová bomba! Miluju různé varianty čokoládových pěn, takže tohle je pro mě úplný ráj! To se dělá, prezentovat tu takové dobroty, já se teď večer asi uslintám :-)

    OdpovědětVymazat
  14. to farfalla: ja bych se taky na nejake manzety a serepeticky vybodla, ale jaksi by se pak ztratil ten efekt trojbarevneho dortu :-)
    to Madla: tak si udelej trosku peny jen tak z jednouho, dvou zloutku do hrnecku ;-)

    OdpovědětVymazat
  15. Vypadá to báječně, a čokoládovou pěnu u nás můžou všichni, určitě by měl úspěch. Co se týče těch korpusů a náplní - posledně už jsem to celkem vychytala. Upeču korpus ve větší formě a pak ho nacpu (případně po fakt malinkým oříznutí) do o trochu menší a můžu dávat náplň bez problémů :)

    OdpovědětVymazat
  16. to Meg: diky :-) S tim vetsim korpusem jsem si to uz taky rikala, ale pak na to vzdycky zapomenu, upecu to ve 20cm forme a nejblizsi mensi mam 12cm... Tak snad si priste vzpomenu

    OdpovědětVymazat
  17. Luci, tak toto je vážně bomba! Ještě že nejsem onou kamarádkou, pro kterou jsi dort pekla, protože bych hned byla o tři kila těžší, jak bych tuhle čokoládovou dobrotu snědla na posezení :D Fakt nádherný!
    Mimochodem, jak jsem četla první odstavce o tvém zpoždění s dortem, napadá mě, že bych si nakonec taky mohla ještě upéct dort k narozeninám :D Mám ještě měsíc rezervu :D

    OdpovědětVymazat
  18. to Catalina: dekuju moc! Ona ta kamaradka ten dort nejspis snedla taky sama (az na kousek pro dedu), protoze jeji pritel neji cokoladove veci (neni divnej?)
    A k narozeninam si ho upec - stoji za to :-)

    OdpovědětVymazat
  19. ďakujem za inšpiráciu :-)
    http://hriesnesladkyblog.blogspot.com/2011/10/triple-chocolate-mousse-cake.html

    OdpovědětVymazat
  20. to Andrejka: neni vubec zac. Povedl se ti krasne, pena je bozsky nadychana :-)

    OdpovědětVymazat
  21. Ahoj, dort se chutove povedl, ale temer cela prostredni vrstva mi neztuhla a pri rozendani formy mi vytekla, i kdyz byl v lednicce cely den

    OdpovědětVymazat
  22. Pekla jsem dort kamarádce k narozeninám, byl výborný ale horní pěna skoro vůbec neztuhla takže na pohled nebyl tak krásný. Myslíte že by šlo přidat trochu ztužovače, aby pěna zůstala, kde má? :)

    OdpovědětVymazat
  23. to byF: zrejme chyba v postupu - malo vyslehana vejce, nekvaitni slehacka... Netusim
    to veronika: nezkousela jsem, nebylo potreba... Ztuzovac podle mych zkusenosti velmi negativne ovlivni chut i konzistenci peny...

    OdpovědětVymazat
  24. Tak jsem tento dort dělala již po druhé. Pokaždé je dokonalý. I když jsem si nyní popletla zlatý sirup s citronovým syrupem:-( Vyšla z něj velice zajímavá čkoládovo-citrónová chuť. I tak sklidil velký obdiv

    OdpovědětVymazat
  25. to VeronikaCer: jsem moc rada, ze aspon nekomu ten recept funguje :-) A cokolada s citronem nemusi byt vubec spatna

    OdpovědětVymazat
  26. Máš nějaký návrh, co udělat s bílky? Na makronky si zatím netroufám...

    OdpovědětVymazat
  27. Lucichen:
    treba Pavlova http://luciedvorakova.blogspot.com/2011/01/pavlova.html
    nebo laskonky
    http://luciedvorakova.blogspot.com/2011/01/laskonky-s-orisky.html

    OdpovědětVymazat
  28. Dobrý den, Lucie,
    mám trochu nejasnost ohledně těch čokoládových pěn. V receptech, na které odkazujete, má Martha Stewart na každou pěnu 7 oz čokolády, zatímco Gracesweetlife píše "100 g (7 ounces)", což vypadá jako chyba (7 oz je 200 g). Vy jste tedy použila na každou 100 g a fungovalo to dobře?
    Taky jsem uvažovala o té variantě, kterou tady v diskuzi zmínila Lucia, kde se pěna dělá jenom z čokolády a šlehačky, ale bojím se, že se to rychle rozteče. Nemáte s tím zkušenost?
    Díky. Petra

    OdpovědětVymazat
  29. Petra: pouzila jsem takove mnozstvi, ktere uvadim v receptu, tedy jen tech 100g... A fungovalo to... Zkusenost s penou bez vajec nemam.

    OdpovědětVymazat
  30. Lucie, děkuji. Nenechala jsem nic náhodě a dala 200 g. Dort měl ohromný úspěch, čokoládomilná oslavenkyně byla nadšená. Ani moc nevadilo, že ta horní vrstva nebyla úplně tuhá, příště ale zkusím sehnat nějakou lepší mléčnou čokoládu. Moc díky za recept. (Chtěla jsem napsat ...a těším se na další, ale než vyzkouším všechny nádherně vypadající recepty, které už tady máte, tak to mám minimálně na příští pětiletku. Stejně se těším, moc hezky se to čte a z fotek ty dobroty málem vyskakují.)
    P.

    OdpovědětVymazat
  31. Petra: dekuju mockrat za mily komentar a pochvalu, jsem rada, ze se dort povedl :-)

    OdpovědětVymazat
  32. Dort tuhne v lednici a já si nadávám, korpus se mi povedl úžasně (a ano, jsem z toho nadšená, protože jsem úplná začátečnice), pěna z hořké čokolády mi tak nějak vytekla a nevypadalo to jako pěna :D, myslím, že jsem málo šlehala a určitě byla špatná ta ohrádka z pečícího papíru...pěna z mléčné čokolády vypadala dokonale, nadýchaná, konzistence podle mě akorát, nalila jsem na dort(ten byl v lednici asi hodinu) a myslím, že se mi trošku pomíchali..uvidíme...a asi jsem se zbláznila, ale mám ještě dvě šlehačky a bílou čokoládu..že bych přidělala ještě jednu vrstvu? A jestli budou vidět nesrovnalosti ve vrstvách a bude to moc "vlnkovaté" tak boky ráno přemáznu polevou a ještě pokapu vršek ;)
    A ještě dodám, že tvůj blog je super, recepty, fotky...a ještě je to úžasně čtivé :))

    OdpovědětVymazat
  33. Dobrý den, měla bych dotaz: Přemýšlím, že bych každou z pěn udělala ještě z poloviční dávky (tedy na obě dohromady 4 žloutky atd ...) a tak se chci zeptat: bude náplně dostatek? Je mi jasné, že dortík nebude tak vysoký, jako u vás na obrázku, ale jen se bojím aby pak nebyl příliš "suchý".

    OdpovědětVymazat
  34. Pavuu: dort je celkove vysoky jen asi cca 5cm, takze z polovcni davky to uz bude docela chudak. Co zkusit mensi formu nebo treba plnit sklenicky? Jakoze upect korpus, vykrajet z nej kolecka, ty dat na dno sklenicek a pak vrstvit penu. Bude jistota, ze to bude drzet, pekne vypadat a nebude treba tolik ingredienci.

    OdpovědětVymazat
  35. Děkuji za odpověď a radu :) Pro dnešek to rozhodla zdrcnutá šlehačka, takže pokračování až zítra.
    Jinak musím říct, že váš blog je úplný skvost! :) Moc se mi líbí si prohlížet všechny ty fotky a recepty a doufat, že jednou budu umět taky takhle péct. :)

    OdpovědětVymazat
  36. Pavuu: achjo, nekdy jsou ty slehacky peklo... Diky za pochvalu :)

    OdpovědětVymazat
  37. Moc děkuji za skvělý recept, všechno se povedlo, tak jak má. Jeden z nejlepších dortů, jaké jsem kdy jedla.
    (V lednici osm bílků, takže zítra poprvé v životě vyzkouším makronky. Tam ale takový úspěch neočekávám... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neni vubec zac, jsem rada, ze sis pochutnala :) A na macarons samozrejme drzim palce :)

      Vymazat
  38. Táta měl teď svátek, tak jsem se pustila do téhle čokoládové bomby, protože ta pěna mě neuvěřitelně lákala. Všechno šlo jako po másle a já měla neuvěřitelnou radost, že se mi konečně napoprvé něco povedlo přesně tak, jak mělo. Druhý den ale přišla zrada :( Dort jsem vyndala z lednice, sundala papírovou ohrádku a po chvíli se kraje jakoby rozlily, takže dort neměl tak pěkný tvar...šel by tam pro jistotu přidat i ztužovač? Šlehačku jsem měla vyšlehanou dobře (Moravia) a nevím, čím jiným by to mohlo být...Každopádně chuťově je naprosto skvostnej a měl obrovský úspěch, takže díky za recept!

    OdpovědětVymazat
  39. C.: ztuzovac by urcite pridat sel, ale bude citit v chuti... Kazdopadne me tesi, ze chutnal :-)

    OdpovědětVymazat
  40. Také jsem dort zkoušela, na korpus jsem použila recept bez mouky, na který zde v diskusi bylo odkazováno a pěny podle lucie, ale horní pěnu z bílé čokolády. Dobrt byl úžasný a všem moc chutnal, ačkoliv bílá pěna mi neztuhla. Tmavá ztuhla dokonale. Myslím, že to bylo šlehačkou, protože nešla moc vyšlehat :( Jinak mě napadá na bílou čokoládu příště přidat lžičku želatiny, připadá mi to lepší nápad ztužovač, který má poměrně umělou chuť.

    OdpovědětVymazat
  41. anonymni: u te bile cokolady pozor, chova se jinak nez hneda - je treba ji dat vyssi pomer nez u horke... Zelatina je dobry napad, jen to neprehnat, at to neni gumove ;-)

    OdpovědětVymazat
  42. Dort chutna skvele, jen mi neztuhla pena :-(. Mohlo by to byt tim,ze jsem peny prohodila?

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...