pátek 7. října 2011

Pražma v papilotě

Ve foťáku jsem našla pár fotek jídel ještě z léta. Teď, když skončilo už i léto babí, smutně vzpomínám na sobotní nákupy na Náplavce, lehounké šaty, žabky a letní pohodu. Líně jsem se procházela kolem Vltavy, pomalu si vybírala, co koupím a užívala si sluníčka. Teď moje nákupy vypadají trochu jinak. Nejenže trh se převlékl z mého oblíbeného letního na podzimní (což ještě ujde, v zimě budu mít smůlu úplně), ale v té kose se mi nikde procházet nechce a u řeky už vůbec ne. Prostě rychle nakoupím pár věcí a spěchám domů.
Komu se ošklivý podzim nelíbí, tak jako mně, může si zkusit trošku vzpomenout na léto s tímhle receptem. Ryba pečená v balíčku z pečícího papíru zůstane šťavnatá, chutě bylinek a dalších ingrediencí se krásně prolnou a po rozbalení vás omámí nádherná vůně (ale pozor na horkou páru).


Ingredience:
pražma (nebo jiná bělomasá ryba)
citrón
bazalka
sůl, pepř
olivový olej
(bílé víno)
pečící papír

Postup:
Vykuchanou rybu omyjeme, osušíme a zevnitř i zvenku osolíme a opepříme. Do břišní dutiny vložíme bazalku a několik plátků citrónu, další bazalku a citrón dáme navrch a přivážeme provázkem. Z pečicího papíru si vystřihneme obdélník, položíme na něj rybu, lehce ji pokapeme olivovým olejem a vínem (nemusí být) a zabalíme do úhledného balíčku. Ten buď převážeme provázkem, aby nám z něj neuniklo nic dobrého nebo alespoň pořádně zahneme rohy. Pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi půl hodiny - záleží na velikosti ryby. Moje byla jen pro jednu osobu a tak ji stačilo necelých pětadvacet minut.

10 komentářů:

  1. Lucka, vy máte v Prahe ošlivý podzim? Nás začal az dnes, do včera to bola nádhera, krátke rukávy a ja pevne verím, že sa to ešte vráti ;) Dážď a tmu veru nemusím. A ďakujem za pripomenutie, na rybky sa chystám už od leta, stále do okladám, ale vidím, že zajtra pošlem drahéhu po nejakú pražmu alebo vlka ;)

    OdpovědětVymazat
  2. to Adusha: no rano a vecer je zima, vcera vecer dokonce lilo a foukalo a dneska je asi 10°C... Sice ted trochu vykouklo slunce, ale ja uz jsem asi v podzimni depce :-(

    OdpovědětVymazat
  3. vyzera to uuzasne, prazma je uplne dokonala ryba!!!

    OdpovědětVymazat
  4. Hm, vypadá to skvěle. A hned jsem dostala chuť na rybu, ale kdo mi jí uvaří????
    Každopádně díky za tip.

    OdpovědětVymazat
  5. Taky nemám ráda ošklivý podzim :)) škoda jenom, že nemám moc kde sebrat takové krásné rybky...

    OdpovědětVymazat
  6. to Anetka: dekuju :-) Ja mela prazmu poprve a byla jsem nadsena
    el Familia: co treba, uvarit si ji sam/sama? ;-)
    to Meg: a neexistuje nejaky rybi e-shop? Treba http://www.cerstveryby.cz/

    OdpovědětVymazat
  7. Lucie: Jo, no, existuje, ale tenhle je taky treba jen Praha a okoli :) Tak budu muset vic patrat nekde okolo nas :)

    OdpovědětVymazat
  8. Skvely recept, zkusil jsem to loni nekolikrat, a hned na poprve se to povedlo (venku a grill), a ta bazalka je s ni, prazmou, je skvela (lepsi nez tymian apod.).

    Chtel jsem si to dnes zopakovat, ale byl jsem nepozorny, a koupil nevykuchanou a s vnitrnostmi. V predchozich pripadech mi je pan prodal vzdy uz s vybrannymi vnitrnostmi (na coz me i upozornil). Nastvany, ze koupil nevykuchanou a s vnitrnostmi, nasledovalo nekolik velmi nechutnych videi. Nez jsem prisel na to spravne (jak vykostit prazmu). Fujtajbl operace (pardon), s cistymi rukami bych to nedal, ale nastesti jsem zahledl rukavice na obraceni vinylu (fajnsmekri odpusti). Slo to, ale casto jsem musel odvratit pohled, jak jsem se v ni "hrabal". Uz je v troube, uvidime jaky bude vysledek, ale priste budu pozorny! Tak pozor!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. diky za upozorneni, ale zase si muzes gratulovat, ze jsi se naucil vyvrhnout rybu! :-) Jsem rada, ze ti chutna.

      Vymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...