neděle 30. října 2011

Mrkvová polévka se zázvorem

Dneska v noci se posunul čas a to znamená, že moje podzimní "bezva" nálada přichází. Ráno sice bude světlo o hodinu dřív, ale to je mi úplně fuk, protože tak brzy z postele stejně nikdy nevylezu. Zato odpoledne to bude pecka. Z práce za tmy - to mám pak chuť ještě něco dělat nebo někam chodit. Leda tak do postele. Vlastně ani nemívám chuť vařit a péct nic nového, protože ať dělám, co dělám, světla na focení jídel mám vždycky málo. Jediné co mi zbývá, je využít každou minutu z víkendu a doufat, že v tom šeru se mi povede vyfotit aspoň něco. 
Když je ten víkend navíc prodloužený, jsem šťastná jako blecha. Jeden den proflákám a ještě mi zbývají dva volné. Možná jsem je využila kapku nudně, ale uklizený byt, povlečená postel a umytá okna mi stejně dělají radost. Taky jsem zasadila vřes. Můj první zahradnický pokus - ve dvou truhlících za oknem.


A teď už přejdeme k vaření. V kuchyni jsem strávila vlastně celý víkend. Vývary, dušené hovězí na houbách a pyré z kořenové zeleniny, hruškový koláč, panna cotta s karamelizovanými hruškami a tak. A hlavně - konečně došlo na tuhle polévku. Od chvíle, kdy jsem si koupila kuchařku Recepty z farmářského trhu od Hany Michopulu, věděla jsem, že jí prostě chci (no dobře, chci vyzkoušet všechno, ale tenhle recept nejvíc). Vždycky jsem si koupila spoustu mrkve, ale dřív, než došlo na vaření, snědla jsem jí syrovou jen tak. Nebo dušenou se ztraceným vajíčkem. Nebo pečenou. Nebo v salátu. Prostě miluju mrkev, no. Tentokrát se stal zázrak a povedlo se mi sníst jen půlku. Ještěže tak.

Ingredience:
6 velkých mrkví
2 lžíce olivového oleje
1 malá cibule
750ml vývaru (dala jsem zeleninový, ale klidně použijte kuřecí)
4cm kousek zázvoru (dala jsem trošku víc a ničemu to nevadí)
1 limeta nebo 2 pomeranče (hlasuji pro limetu)
hladkolistá petržel nebo koriandr na ozdobu (jsem jednoznačně pro koriandr, ale v mrazáku mám petržel)
sůl, pepř

Postup:
Očištěnou mrkev nakrájíme na větší kousky (asi 5 cm) a spolu s nadrobno nakrájenou cibulí jí chvilku restujeme na rozehřátém oleji, až cibule zesklovatí. Zalijeme horkým vývarem, přidáme nahrubo nastrouhaný oloupaný zázvor a vaříme asi 10 minut, než mrkev změkne. Nerozváříme jí.
Pomocí tyčového mixéru (nebo blenderu) rozmixujeme polévku dohladka. Dochutíme solí, pepřem a šťávou z půlky limety.
Podáváme s čerstvě mletým pepřem, hrubě posekanou zelenou bylinkou a dílkem limety pro případné dochucení.

Rada na závěr - jděte do ní, je prostě božská!

28 komentářů:

  1. Mam mrkev z trhu a cerstve uvareny kureci vyvar a ted radost z tohohle receptu. Zitra koupim koriandr a zazvor a vecer bude mrkvova!

    OdpovědětVymazat
  2. ja milujem túto polievku, aj ja mám recept na blogu, aha tu - http://styleofbecca.blogspot.com/2011/04/carrot-ginger.html

    najlepsia polievka, podla mna :) aj vcera som ju robila :D

    OdpovědětVymazat
  3. jojo,stará dobrá mrkvovka:)u nás doma je milovaná i jinak zarputilými odpůrci mrkve. Jinak s mizením mrkve mám stejný problém, miluju ji já i pes a než se dostanu k vývaru, mrkev nikde:)ale moc prosím: jak děláš dušenou mrkev?toužím po nějaké inspraci, já se vždycky odhodlávám k novotám a pak to vždycky skončí mrkví na másle(nemůžu si pomoct, tahle kombinace je neodolatelná), nkdy ještě s lžící medu nebo třtinového cukru. a ještě jedna věc-"Vývary, dušené hovězí na houbách a pyré z kořenové zeleniny, hruškový koláč, panna cotta s karamelizovanými hruškami ..." co slovo, to perla!!touhou jsem se skoro rozbrečela, chci to, chci to všechno!!:))) máš úžasnou fanazii a pracovní nasazení:)

    OdpovědětVymazat
  4. Přesně tak to bylo u nás! :-) Skvělý hovězí vývar, z toho pak vařené hovězí, vařená zelenina z vývaru s křenem - dobrota! :-) Docela důkladný úklid bytu, který chvílemi vypadal jako malé stěhování :D Okna ještě počkají. Polévku jsem dělala opět dýňovou - milujeme :-) Sobota v přírodě, jinak relax. S tím focením to teď bude těžké: za tmy do práce, za tmy z práce :-( Uf

    OdpovědětVymazat
  5. Byli jsme zjevne sousedi - trochu zvlastni pocit, ze blog, ktery ctu pravidelne a rad, vznikal doslova par metru od meho byvaleho bytu.

    Doufam, ze i pred podzimni temno budu mit i dal co pravidelne a rad cist :)

    Zdravim, Petr

    OdpovědětVymazat
  6. Tak do téhle polívky určo jdu! mám moc ráda mrkvovou s tymiánema pomerančovou šťávoua tohle zní dost podobně, takže až se mi podaří sehnat u nás čerstvý zázvor, tak jdu na věc, šéfe :-)

    OdpovědětVymazat
  7. to Klara: tak doufam, ze ti bude chutnat tak, jako mne. Dneska se v ni jeste vic rozvinula chut toho zazvoru a je fakt genialni. Dovedu si ji predstavit jeste s kapkou kokosovyho mlika...
    to Becca: je fakt skvela :-)
    to Arion: dusenou mrkev delam taky na masle a pred dovarenim pridam jen trosku nasekane petrzelky... Nebo troska exotiky - teply mrkvovy salat (http://jendovakuchyne.blogspot.com/2011/08/srpnova-vyzva-daring-cooks-appam-curry.html)
    Dekuju mockrat za vsechny komplimenty :-)
    to Papaja: ale zase bude lip ;-)
    to Petr: ... a to jsem se snazila vybrat fotku, na ktere nebude poznat, kde bydlim ;-) Kazdopadne dekuju a budu se snazit :-)
    to Madla: ja jsem prave nechtela s pomerancem, aby nebyla moc sladka - chtela jsem si spis uzit tu zemitou chut mrkve a neprislazovat ji. Rozhodne ji ale zkus, je fakt skvela :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Mrkvovú krémovú polievku nám servírovali rodičia od detstva, aj keď zázvor v tých časoch sa bežne v našich končinách nepoužíval. Krémové polievky sú skvelé, najmä tie jednodruhové, chuť zeleniny v nich nádherne vynikne.

    OdpovědětVymazat
  9. Mrkvovo zázvorová polévka je vynikající! Navíc v tomto sychravém počasí zázvor krásně zevnitř prohřeje! Skvěle načasovaný recept :-). Jinak vřes máš nádherný, taky jsem zasadila a nemůžu se přestat kochat :-).

    OdpovědětVymazat
  10. Je to neuvěřitelné, ale já se připojím, státní svátek jsem také světila jako myč oken. K obědu silně nezdravý, o to více chutný vepřový ovar s křenem, v sobotu jihočeská kulajda ze sušených hub. Po mrkvové polévce s pomerančem pátrám od té doby, co znám nabídku z karlínské Polévkárny. Ale dám jí s limetou a koriandrem, i když se prý nemá mrazit, já jej v mrazáku mám.

    OdpovědětVymazat
  11. to Katka: to asi davali rodice kazdemu - ovsem nijak zvlast ochucena mi nikdy nechutnala - se zazvorem a limetou je to uplne jine jidlo :-)
    to Pavla: dekuju :-)
    to toffo: ... taky kdy ma clovek ten uklid udelat, zejo ;-) Kulajdu bych si dala ihned!

    OdpovědětVymazat
  12. Rozhodne vyzkousim. Myslite, ze by slo pouzit kureci vyvar, ve kterem je vyvareny koren koriandru? Pouzivam ho na mexickou rajcatovou, tak by dalsi den byla mrkvova.
    Dusena mrkev trochu jinak: http://www.gurmanka.cz/2011/03/dusena-mrkev-po-cesku-i-po-francouzsku
    Mate skvely blog.

    OdpovědětVymazat
  13. to Lenka: ja myslim, ze urcite... Sice jsem takovy vyvar nikdy nejedla, ale mrkev+zazvor+koriandr je skvela kombinace. Muzu vas pozadat o recept na tu mexickou rajcatovou? Dekuji mockrat :-)

    OdpovědětVymazat
  14. to Lucie: dekuji za odpoved, zkusim pohledat kontakt a recept poslu.

    OdpovědětVymazat
  15. Skvělá polévka, já posledně dělala krémovou - mrkvovou se zázvorem a smetanou :) Miluju polévky :))

    OdpovědětVymazat
  16. to Meg: dekuju :-) Ja taky

    OdpovědětVymazat
  17. Ahoj :-) chci se zeptat, v kterých obchodech nakupuješ suroviny? Spar, Tesco, ... ? A neporadila bys, kde sháníš stále čerstvé bylinky? Nebo si je sama pěstuješ? Já mám v květináčku bazalku, ale je to úplný miminko a ten 1 lísteček, co se statečně plazí nahoru rozhodně užívat nechci :-)

    OdpovědětVymazat
  18. to Linda: ahoj Lindo - nakupy beznych surovin delam v obchodech, ktere mam cestou z prace - tedy Albert hypermarket a Interspar, nekdy Tesco, zakladni potraviny kupuju na trhu. Pro cukrarske veci, ktere nikde nemaji chodim k Fialovi a pro bylinky nejvic k vietnamcum do zeleniny, v lete do truhliku za oknem a obcas je koupim i v obyc. supermarketu (ne ty v kvetinaci, ale v plastove krabicce).

    OdpovědětVymazat
  19. Jako vždy, Lucko, super. Zázvoru to chce víc, také jsem pro limetku (podruhé jsem dala citron a taky ok, ale s pomeranem je to jako džus ☺) Musela jsem se k ní "projíst" vařím ji bez vývaru (nejím maso) a hustou jako řidší kaši. Druhý den je ještě lepší - zázvor se rozvinul a minule jsem ji jedla třídenní a byla ještě lepší :-)

    OdpovědětVymazat
  20. to Janaen: dekuju :-) Ja jsem davala zeleninovy vyvar, myslim, ze to tomu doda lepsi chut nez dat jen vodu...

    OdpovědětVymazat
  21. Se zázvorem raději opatrně - množství co stačí na slití silného čaje ve skutečnosti v polívce necháváte rozmixováno, a tedy výsledná síla oproti čaji bude mnohonásobná. To jsem si neuvědomil a 4cm zázvorem jsem před chvílí zkazil celou polívku, a je to opravdu hodně zkažené. Raději tam dejte sotva půlku doporučeného množství, když vaříte poprvé. Výsledkem přece má být *mrkvová* polévka:)

    OdpovědětVymazat
  22. to Anonymní ze 6. 12. : miluji zázvor a právě větší množství mi nevadí, naopak. Mrkev je v ní cítit dosti a mně, zimomřivku, aspoň opravdu zahřeje.

    Lucko, zeleninový jsem neměla po ruce, ale jde prý použít i vývar z brambor (tedy, voda z vaření brambor) a dokonce podle jednoho receptu se tam může i vařená brambora rozmixovat, prý zjemní chuť. Já nevím, ale tvoje mrkvovo-zázvorová je momentálně můj TOP a to jsem porovnávala recepty i ze zahraničních webů.

    OdpovědětVymazat
  23. to Janaen: dekuju moc :-)

    OdpovědětVymazat
  24. vaříme tuhle polívčičku už několik let (poprvé jsem ji viděla v Apetitu), někdy i s pár rozmixovanými brambůrkami, někdy s trochou sladké smetany - zvláště, když se zázvor trošku příliš rozvine:-). Je naprosto úžasná!!!

    OdpovědětVymazat
  25. Ta smetana navrch (nejlepší je hustá zakysaná) dodá téhle polívce ten správný šmrnc

    OdpovědětVymazat
  26. Marcela: ja tuhle radsi bez smetany, spis prihodim trosku chilli... Ale ke kremovym polevkam vseobecne smetana jde :-)

    OdpovědětVymazat
  27. Tak tenhle recept nás s mužem odrovnal. Vůbec jsme dneska nevěděli co vařit a když jsme teď na zahradě sklidili hromadu mrkve, tak nebylo co řešit :) Takže moc děkuji za něj a nejraději bych Vám poslala fotku, jak se to povedlo. Jinak v pracovních dnech většinou moc času na vaření nezbývá, tak to občas řešíme takto a musim říct, že také výborné.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...