úterý 11. října 2011

Kokosový cheesecake s krémem


Abyste neřekli, že jsem nepřející, že jsem schválně upekla těch dortů na Apetit piknik málo, aby ostatní nemohli ochutnat, podělím se s vámi alespoň o recept. 
Začnu tím, jak vůbec došlo k tomu, že mě napadl zrovna kokos (který nemám moc ráda). Na dovolené v Bulharsku jsem v obchodě narazila na kokosové Oreo sušenky, které se často objevují v amerických receptech, ale u nás jsou k dostání jen výjimečně a navíc pěkně draho. V Bulharsku je levně a balíček sušenek, který se v Praze prodává za padesát korun, tam mají za šestadvacet. Protože mi v hlavě často víří nápady na recepty, ani se vlastně nedivím, že jsem si sušenky hned představila pod cheesecakem, rozmixované i s jejich kokosovou náplní a troškou kokosu v samotném dortu. Doma jsem si pak vzpomněla na recept na coconut curd od Martiny, upravila jsem ho víc do kokosova a bylo to.
Aby si někdo nemyslel, že jsem tak drzá a nosím na trh nevyzkoušený dort (a taky proto, že jsem se to bála udělat), darovala jsem testovací verzi kamarádovi k narozeninám. Předání bylo trošku trapné, ale vy mě chápete, žejo?

Já: ... tak všechno nejlepší k narozeninám (a tak dále)
On: jéé, dort, mmm, děkuju
Já: no, víš... ehm... jak bych to...
Drahý: Lucka by potřebovala, abys jí kousek dal ochutnat
Já: červenající se, vysvětluji situaci

Ingredience (na formu o průměru 20cm):
150g kokosových Oreo sušenek
30-40g másla
---
600g sýra Philadelphia
140g cukru krupice
3 velká vejce
10g hladké mouky
3 lžíce kokosového mléka
50g strouhaného kokosu
---
1 žloutek
10-15g cukru krupice (podle chuti)
1/2 lžíce kukuřičného škrobu
100ml kokosového mléka

Postup:
Rozkládací dortovou formu si vyložíme pečícím papírem, boky lehce vymažeme máslem (u nepřilnavých forem můžeme máslo vynechat). Troubu předehřejeme na 180°C.
Sušenky (včetně krémové náplně) rozmixujeme ve foodprocessoru spolu se studeným máslem nakrájeným na kostičky. Vzniklou hmotu pečlivě napěchujeme na dno a na boky formy - dobře to jde lžící nebo rukama. Dáme péct na 5 minut a necháme lehce zchladnout.
Zatím si připravíme krém. Ve velké míse promícháme Philadelphii s cukrem - nešleháme, jen lehce obracíme vařečkou nebo stěrkou. Po jednom zapracujeme vejce a poté i mouku. Nakonec přisypeme kokos a vlijeme kokosové mléko. Pořádně promícháme, ale opět pozor, abychom hmotu nenašlehali. Hotový krém přelijeme na sušenkový základ a formou několikrát lehce klepneme o stůl, abychom se zbavili vzduchových bublin a srovnali vršek.
Jak už asi víte, tak je několik možností, jak cheesecake upéct:
1) úplně na začátku obalit formu vodotěsně alobalem a během pečení vložit do pekáče naplněného horkou vodou (=pečení ve vodní lázni). Takhle sice dosáhneme nejkrémovější konzistence, ale je tu nebezpečí, že se voda dostane do formy a rozmáčí sušenkovou krustu (nebo v horším případě utopí celý cheesecake)
2) vložit formu do pekáče s mřížkou (zřejmě určenou na pečení masa), nalít vody jen tolik, aby nedosahovala až k cheesecaku a péct. Tímto způsobem dosáhneme příjemně krémové konzistence a dort je v bezpečí
3) péct napřímo, takže výsledek nebude tak krémový, ale zase je to jednoduché
Takže - rozhodnutí je na vás.
Já peču podle varianty dva, nejprve 15 minut na 180°C, poté snížím teplotu na 120°C a dopékám ještě asi hodinu. Důležité je, aby cheesecake zůstal na povrchu světlý a jeho střed se po dopečení lehce třásl.
Po upečení necháme cheesecake vychladnout v pokojové teplotě a poté přes noc rozležet v lednici. Podáváme s kokosovým krémem.
Žloutky promícháme s cukrem a škrobem, přidáme kokosové mléko a za stálého míchání zahříváme ve vodní lázni, až krém zhoustne (asi jako puding). Přelijeme do misky a povrch ihned potáhneme potravinářskou fólií, abychom zabránili vytvoření škraloupu. Po vychladnutí přednáme do lednice.

38 komentářů:

  1. Ježiši to vypadá tak skvěle, ale potřebovala bych, abys mi ho upekla :D, na to nemám :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak do toho jdu! Můj manžel miluje cheesecake. A ještě víc kokos. To je zaručený úspěch - pokud to teda nezvořu já. Můžu se zeptat - kokosové Oreo? Kdepak se kupuje? Dík

    OdpovědětVymazat
  3. Hlásím se k bodu jedna i utopení cheesecaku. Ale byl božsky krémový :-D, ani se nepropadl, ani nepraskl.

    OdpovědětVymazat
  4. Klasické Oreos ale nejsou kokosové, ne? Jsou hodně hodně kakaové, s takovým bílým krémem, nebo aspoň ze států si je tak pamatuji.

    OdpovědětVymazat
  5. Moc díky za recept!!!! Na pikniku jsem si koupila jeden kousek a byl vynikající. Takže jdu na něj:))
    Veronika

    OdpovědětVymazat
  6. to Len: ale mas, tohle je fakt jednoduchy... Zadny specialni techniky, kynuti, slehani, nic... Jen smichat suroviny a upect ;-)
    to Vanda: jako novinku jsem je videla v casopise Albert, takze snad tam (ale nevim, zda kokosove) a nebo u Robertsona (taky asi jen klasicka varianta). Pokud bys nesehnala, zkus nejake jine slepovane susenky typu disko s kokosovou prichut
    to toffo: mne se to nikdy nestalo, ale par lidi si mi stezovalo...
    to Aja: ano, to jsou... Tyhle jsou taky hodne kakaove a krem je kokosovy.

    OdpovědětVymazat
  7. cheesecake vyzera byt uchvatny!

    p.s. ten rozpacity dialog pri darovani torty je uzasny:-DDD

    OdpovědětVymazat
  8. mňaaaaam!! tak toto raz musím vyskúšať!!

    OdpovědětVymazat
  9. Ak pridá recept na cheesecake aj Catalina, tak to budem brať ako cheesecakové spiknutie. Tvoje tvarohové tortičky boli na fotkách z Apetit pikniku nádherné, veľmi sa mi páči, že si išla do toľkých rôznorodých verzií. Žeby sme si dali cheesecakový október na česko-slovenských blogoch? Hmm, zvážim to :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Hmm, já kokos miluju :D Teď jsem se pustila do čokoládového cheesecaku, tak tady mám zřejmě hned další na vyzkoušení :)) A vlastně mám doma i to kokosové mléko, takže to beru jako jasný signál. Akorát bych teda musela zkusit ty disko sušenky, snad to půjde :)

    OdpovědětVymazat
  11. to Veronika: tak to jsem rada, ze ti chutnal a drzim palce, at se povede :-)
    to Anetka: dekuju moc (jsem rada, ze je z toho poznat ta rozpacitost)
    to Adusha: no rozhodne doporucuju (mne chutnal hlavne ten krem z kokosoveho mleka)
    to Katka: ja ted cheesecake pect delsi dobu nebudu - preci jen, 5 je docela dost ;-)
    to Meg: kdyztak muzes dat jine ozkousene susenky nebo kdyz budes davat disko, tak mozna to bude chtit vic masla (proste podle citu)

    OdpovědětVymazat
  12. Lucka, pozri si najnovsi prispevok na mojom blogu;-)

    OdpovědětVymazat
  13. jééé, to vypadá dobře, to musím zkusit... Jen nevím kdy tam přidám ten kokosový krém?
    Katka

    OdpovědětVymazat
  14. Miluju cheesecaky ve všech podobách a chutích, máma bude mít za měsíc narozeniny a je to kokosová fanatička, takže jestli starší a nově narozené mládě dovolí, tak tenhle cheesecake určitě vyzkouším! Jinak ten dialog je úžasný a hodně mi připomněl sebe, protože vždycky taky daruju různé dorty a pak jsem nervózní, jestli se rozkrojí přímo na oslavě :-) Minule jsem takhle donesla dva - jeden tenhle: http://madlinakuchyne.blog.cz/1007/cerna-venuse
    (jen ve verzi se dvěma tvarohy a s bílou čokoládou místo hořké) a pak jsem taky udělala jogurtový cheesecake s kardamonem a medem, na který se právě skoro nedostalo a tak proběhl podobný menší trapas jako ze tvého úvodu :-)

    OdpovědětVymazat
  15. Super! Kokosový na mě na Apetit pikniku už nezbyl, tak si ho aspoň zkusím udělat sám. :)

    OdpovědětVymazat
  16. to Anetka: dekuju :-)
    to Katka: "podavame s kokosovym kremem" - takze pred podavanim na kazdou porci das lzicku nebo vic kremu
    to Madla: tak doufam, ze mamince bude chutnat (a gratuluju k novemu prirustku do rodiny)
    to mighty food: doufam, ze ti bude chutnat :-)

    OdpovědětVymazat
  17. Ahoj Lucie, na tvůj blog jsem natrefila úplnou náhodou už na jaře a od té doby každý týden se zájmem čtu, co jsi nového upekla :-) O víkendu jsem se rozhodla upéct svůj první cheesecake, kolegyně se nad ním sice rozplývaly, ale stejně se mi tak úplně nepovedl. Myslím, že hlavní chyba byla v použité velikosti formy a tím pádem v délce pečení (koláč jsem totiž přepekla). Použila jsem dortovou formu Tesco ze silného plechu, podobnou jako mají na stránkách http://direct.tesco.com/q/R.202-6650.aspx . Forma má průměr udávaný výrobcem 20 cm, to je, ale jak jsem později zjistila, její vnější průměr, vnitřní průměr jsem naměřila cca 18,5 cm.
    Proto by mě zajímalo, když ve svých receptech na cheesecake udáváš formu o průměru 20 cm, je to její vnější nebo vnitřní průměr?

    OdpovědětVymazat
  18. to anonymni: pravda je, ze jsem to nikdy nemerila - mam tuhle a proste jsem verila udaji vyrobce http://eshop.tescoma.cz/peceni/formy-s-antiadheznim-povlakem/delicia/623252-forma-na-dort-rozkladaci-delicia-20-cm...

    OdpovědětVymazat
  19. díky za info, na tu jsem v tescome minulý týden dívala :-)

    OdpovědětVymazat
  20. Tak cheesecake včera s jistými obměnami upečen a vypadá luxusně, je krásně vysoký, ale nepodařil se mi ten krém, prostě se nedal vyšlehat, tak se chci zeptat na radu. V receptu je jeden žloutek, ale v popisu je napsáno, že smícháme žloutky. Takže má tam být jeden žloutek nebo dva? Ačkoli jsem málem zavařila šlehač, tak krém hustoty pudingu jsem fakt nedostala, jen takovou napěněnou hmotu.
    Potřebovala bych ten krém do zítřka vyrobit, protože na každý kopeček chci posadit domácí kokosku, aby měla moje máma kokosoé nebe :-)
    Tak díky moc za případné rady a ještě se chci zeptat, jestli můžu svůj obměněný recept na tenhle cheesecake přidat na svůj blog (samozřejmě s odkazem na tvé stránky a originál receptu). Díky za odpovědi.

    OdpovědětVymazat
  21. to Madla: promin, jsem pitoma - puvodni recept byl na dva zloutky, ja jsme kratila na pulku, ale postup opsala podle puvodniho... Ma tam byt jen jeden a kremu je na potrebni dortu dost... Pravda ale je, ze trva docela dlouho, nez se v te vodni lazni vysleha - nemusis slehat nijak rychle, spis jde o to chytit ten moment, kdy to zacne houstnout a v tu chvili slehat poctive... Pokud ti to ve vodni lazni nejde, zkus to na mirnem ohni v kastrolku, ale to bude pak rychlovka, tak pozor, at se to nezdrcne...

    OdpovědětVymazat
  22. to Madla: jo a samozrejme si ho na blog dej :-)

    OdpovědětVymazat
  23. Díky moc za rady, na druhý pokus se krém povedl nádherně, dělala jsem ho v kastrolku a byla to fakt rychlovka. Se lžičkou krému ozdobeného kokoskou vypadal cheesecake úžasně, jako z cukrárny. Bude někdy i recept na ten dýňový, ten bych chtěla taky vyzkoušet :-)

    OdpovědětVymazat
  24. to Madla: uff, tak to jsem rada, ze to dobre dopadlo :-) Recept na dynovy uz tu mam davno - http://luciedvorakova.blogspot.com/2010/01/cheesecake-podle-pionyrky.html (pozor, na konci clanku jsou tipy na vylepseni puvodniho silene preslazeneho receptu)

    OdpovědětVymazat
  25. tento cheesecake vyzera uuuuuzasne..milujem kokosove veci :):)
    mam vsak jednu otazocku..aku ruru pouzivate? myslim, ci elektricku, plynovu, teplovzdusnu..mam totiz novu ruru a este som si dako nezvykla, tak nech si viem pripadne upravit casy a teploty..dakujeeem :)

    OdpovědětVymazat
  26. katka: dekuju :-)
    pouzivam elektrickou troubu, nastavenou na "horni a dolni peceni"

    OdpovědětVymazat
  27. Ahoj,
    sháněla jsem disko s kokosem a taky nesehnatelné (Billa, Albert, InterSpar...). Nevíte, kde se dají koupit? Nebo jste dávali nějaké jiné?
    Díky, Pavla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. doplňuji předchozí příspěvek - nakonec jsem použila diska s mléčnou příchutí (tmavá oplatka a světlá náplň) a přidala do "hmoty" kokos a kokosové mléko a docela to vyšlo ...

      Pavla

      Vymazat
  28. Pavla: muzes pouzit jakekoliv sve oblibene susenky a pridat trosku kokosu... Nebo vyzkouset klasicke Oreo, maji je ted docela vsude

    OdpovědětVymazat
  29. dobry vecer, aa můžu zase prudit s otázkou? :D V nějakých receptech jsem našla, že společně se sýry ušlehají i šlehačku (neušlehanou), patří to do cheesecaku a změní to pak tu konzistenci? děkuju za odpověd :)

    OdpovědětVymazat
  30. MalinkaL: mozna nechapu otazku... V tomhle receptu je misto slehacky/zakysane smetany to kokosove mleko, v dalsich receptech mam bud slehacku nebo zakysanou smetanu. Nicmene u cheesecakes se nic nesleha, spis tak nejak jemne promichava, aby se do hmoty nedostalo prilis vzduchu a cheesecake zustal kremovy a nebyl "nafoukly"... Smetana se tam pridava vlastne az nakonec. Pokud jde o slehani smetany, tak jde mozna o nepeceny cheesecake, kam se nekdy dava uslehana slehacka.

    OdpovědětVymazat
  31. Milá Lucie,

    můžu místo sušenek Oreo použít sušenky Zlaté Koka (Opavia)? Sice nemají žádnou náplň, ale jsou kokosové a zbyla mi tu krabice, tak jsem si řekla, že bych je využila..

    Děkuji za odpověď! Veronika

    OdpovědětVymazat
  32. Veronika: urcite, jen to mozna bude chtit vic masla, aby drobecky drzely pohromade.

    OdpovědětVymazat
  33. Super! To jsem si taky říkala. Zítra či pozítří jdu na to, tak pak poreferuju, jak to dopadlo. :-) Snad to nepokazí moje trouba, se kterou jsem se ještě úplně nezžila (po přestěhování). :-) Děkuju moc za odpověď. Veronika

    OdpovědětVymazat
  34. Milá Lucie, tak cheescake se povedl, včera jsem ho upekla, nesla do školy (protože doma bych ho sama celý nesnědla) a zpátky jsem přinesla prázdnou formu. Takže velmi velmi chutnal!!! :-) Děkuji za výborný recept, a tím i za můj první cheescake, měla jsem radost, že se povedl, a určitě vyzkouším i další. :-) Krásný den!

    Veronika

    OdpovědětVymazat
  35. Lucie, tenhle recept vypadá dokonale. Protože sama bych měla tendenci sníst celý cheescake, musím ho někomu věnovat - a ano, děda má narozeniny! Takže se jde na věc. Doufám, že se podaří - hlavně z toho vrchního krému mám respekt... Předem díky za recept! Daniela

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...