neděle 23. října 2011

Fresh, Fluffy, French - Výzva The Daring Bakers'




Pozdě, ale přece! Zářijovou výzvu se mi podařilo úspěšně prošvihnout i přes to, že jsem z tématu byla nadšená. Čerstvé, nadýchané, francouzské - je jasné, že jsou to croissanty. Mohla bych jich sníst na posezení kĺidně deset (aspoň ve Francii, kde jsou tak křupavé, máslově voňavé a prostě mňam) a ještě bych se ohlížela po dalších. Jenže, září uteklo jako voda - nejdřív dovolená, pak pečící šílenství před Apetit piknikem a najednou byl konec měsíce a já si řekla jen "jééé, už?". 
Domácí plundrové těsto, ze kterého se croissanty dělají, mám v plánu vyzkoušet už dlouho, tak jsem si nechala výmluvy na jindy a vrhla se na něj - lepší pozdě, než vůbec. Na papíře to vypadá tak složitě, že má člověk pocit, že by si měl vzít dva dny volna, aby to zvládl, ale není to vůbec nutné. Chce to jen trochu plánování (a maličko sebezapření). Přijdete z práce, zaděláte kynuté těsto a během kynutí stihnete připravit a sníst večeři, umýt nádobí a dokonce vyrobit i máslovou placku, kterou budete potřebovat později. Před spaním se s vykynutým těstem trochu pomazlíte a necháte ho spát. No a ráno si nastavíte budík jen o hodinku a půl dřív, během deseti minut provedete několik hmatů a chvatů a zase se vrátíte do postele (boží). Před odchodem do práce si s těstem ještě asi pět minut pokecáte a zase ho dáte spát. Po návratu máte dvě možnosti - upéct croissanty hned a nacpat se před spaním nebo dát těsto do mrazáku a mít ho připravené na nedělní pozdní snídani. Já hlasuju pro plán B.

Zářijovou výzvu pro nás připravila Sarah, neblogující členka The Daring Bakers', která vybrala recept z knihy Mastering the Art of French Cooking, Volume Two, od Julie Child a Simone Beck.

Ingredience:
7g čerstvého droždí
3 lžíce vlažné vody
1 lžička cukru krupice
---
225g hladké mouky
9g cukru krupice
9g soli
120ml mléka
30ml oleje
115g vychlazeného másla
---
vejce na potření

Postup:
1. V menší misce smícháme droždí, cukr a vlažnou vodu. Kvásek necháme v teple, až se na povrchu objeví pěna.
2. Odměříme a odvážíme si další ingredience
3. Trošku ohřejeme mléko a necháme v něm rozpustit cukr a sůl (neochutnáváme, je to hnus)
4. Do velké mísy prosejeme mouku
5. Přidáme olej, kvásek a osolené a oslazené mléko
6. Zlehka promícháme
7. Vyklopíme těsto na pomoučněnou plochu a necháme chvíli odpočinout (zatím umyjeme mísu)
8. Prohněteme těsto. Stačí jen málo - asi 8-10 hnětnutí a párkrát s ním praštíme o stůl (koukněte na video, všechno bude jasnější a navíc uvidíte Julii v akci. Hnětení je asi od času 6:10, ale byla by škoda to nevidět celé).
9. Těsto dáme zpátky do mísy a přikryjeme fólií
10. Necháme kynout na teplém místě asi 3 hodiny, až těsto ztrojnásobí svůj objem
11. Vykynuté těsto opatrně vyndáme z mísy na pomoučněnou plochu
12. Prsty vytvarujeme obdélník cca 20x30cm (použila jsem váleček, ale válela jsem jemně)
13. Těsto přeložíme na třetiny (jako dopis)
14. Poskládané těsto vrátíme do mísy a opět zakryjeme fólií
15. Necháme kynout ještě 1,5 hodiny (nebo přes noc v lednici, což byl můj případ)
16. Podruhé vykynuté těsto dáme na talíř, přikryjeme fólií a dáme do lednice (tento krok vynecháme, pokud jsme těsto nechávali kynout v lednici přes noc)
17. Kostku vychlazeného másla dáme mezi dva pečící papíry nebo potravinářské fólie
18. Válečkem ho roztlučeme na placku
19. Pomocí palců ho přes fólii ještě trochu rozetřeme do stran, snažíme se vytvarovat obdélník o velikosti cca 22x18cm
20. Pracujeme rychle, aby máslo zůstalo studené (já jsem si placku z másla připravila už během prvního kynutí a nechala ji přes noc v lednici)
21. Vyndáme těsto z lednice a dáme ho na pomoučněnou plochu a necháme ho chvilku odpočinout
22. Prsty (nebo zlehka válečkem) vytvarujeme obdélník cca 35x20cm
23. Přes 2/3 těsta položíme obdélník másla
24. Pokud nesedí velikost, lehce máslo pomocí prstů rozetřeme
25. Volnou třetinu těsta přeložíme přes máslo, zbývající třetinu těsta s máslem přes ní (podívejte se na fotky u receptu od Sarah)
26. Otočíme těsto o 90°
27. Lehce, abychom nevytlačili máslo, z těsta vyválíme obdélník cca 35x20cm
28. Znovu poskládáme na třetiny
29. Těsto zabalíme do fólie a dáme na dvě hodiny do lednice
30. Po dvou hodinách těsto vyndáme a dáme opět na pomoučněnou plochu
31. Lehce ho poklepeme válečkem, aby splasklo
32. Necháme těsto asi 10 minut povolit
33. Opět vyválíme obdélník cca 35x20cm
34. Přeložíme na třetiny
35. Otočíme o 90°C a znovu vyválíme
36. Těsto naposledy přeložíme na třetiny, zabalíme do fólie a necháme v lednici další dvě hodiny (nebo přes noc či den, ale v tom případě ho něčím zatížíme, aby nekynulo)
37. Teď můžeme konečně vytvarovat croissanty
38. Vymažeme plech máslem nebo vyložíme pečícím papírem
39. Vyndáme těsto z lednice a necháme ho asi 10 minut povolit
40. Na pomoučněné ploše z něj vyválíme obdélník cca 50x12cm
41. Překrojíme ho napůl
42. Jednu část vrátíme zpátky do lednice
43. Druhý obdélník znovu vyválíme do obdélníku cca 38x12cm
44. Rozřízneme ho na 3 stejné čtverce cca 12x12cm
45. Dva dáme do lednice
46. Pokud se čtverec, který jsme nechali venku, zatím smrskl, trošku ho vyválíme
47. Rozřízneme čtverec diagonálně na 2 trojúhelníky
48. Každý trojúhelník trošku natáhneme, abychom z pravoúhlého získali spíš rovnoramenný
49. Ze širší strany rolujeme těsto k protilehlé špičce. Konce zahneme, abychom získali croissantový tvar
50. Croissant dáme na připravený plech
51. Vytvarujeme croissanty i ze zbylého těsta (bude jich celkem 12)
52. Plech lehce přikryjeme fólií a necháme croissanty hodinu kynout
53. Troubu předehřejeme na 240°C
54. Vajíčko promícháme s lžičkou horké vody
55. Potřeme vykynuté croissanty
56. Pečeme 12 - 15 minut dozlatova
57. Necháme vychladnout na mřížce (vydržíme to aspoň 10 minut)


Zdá se mi, že croissanty před pečením nějak málo nakynuly - možná to bude tím, že mám v kuchyni 18°C - a jsou tím pádem dost mrňavé. Víc než dostatečně to ale vynahrazují v chuti. Křupavé, voňavé, máslové a odpadává z nich spousta drobečků (jak francouzské). Dokonalé. Díky Sarah za báječnou výzvu, doufám, že si recept někdy (brzy) zopakuji.

Zdá-li se někomu, že fotky jsou nějaké divné, tak má pravdu. Rozbil se mi foťák a asi na čtrnáct dní pojede do nemocnice v Přerově. Děkuji moc moc moc Kláře, za zapůjčení roztomilého růžového kompaktu, se kterým se snad brzy domluvím na přechodné spolupráci.

26 komentářů:

  1. Lucka, krasne sa ti podarili a opat som sa pobavila ;)Tvoj vtipný odľahčený štýl milujem! Srandovne vyzerá aj tých 57 krokov ;) A otazočka - nie je ti zima v kuchyni? Ja by som asi odmrzla ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadají nádherně, ale 57 kroků?!?! Doufám, že taky seberu odvahu a domácí croissanty někdy upeču. Skvělá práce! Jinak já mám v kuchyni taky 18 stupňů... Když je mi zima tak prostě něco upeču :-).

    OdpovědětVymazat
  3. Těch 57 kroků teda vypadá hrozivě, ale výsledek je super! Úplně si dovedu představit tu luxusní máslovou chuť. Strašně jsem se těšila na tvůj výsledek, když jsi u Cataliny psala, že se do nich pustíš a opět jsi nezklamala. Já se na domácí plundrové těsto chystám už strašně dlouho, tak jsem zvědavá, kdy se vzmužím a konečně se na něj vrhnu. (Vstávat v pět ráno nebo uprostřed noci mi problém nedělá, vstávám tak "normálně", sice ne kvůli mazlení se s těstem, ale proč neskloubit užitečné s příjemným ... :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Nahodou mne se libi nejen 57 zabijackych bodu, ale i ty fotky! Laka me to moc, ale vubec si nejsem jista, ze fakt dokazu takhle detailni recept dodrzet... mozna me k tomu primeje nejaka extra vikendova snidane ;)

    OdpovědětVymazat
  5. to Adusha: dekuju moc :-) A zima mi je, chodim porad navlecena do svetru a tlustych ponozek... Jenze drahy se tvaril, ze jsem nejaka zhyckana a pobihal tu jen v sortkach a bos - ale dneska jsem ho ukecala a uz topime!
    to Pavla: jenze my mame 18°C vsude - tedy az do dnesniho obeda - uz jsme si zatopili :-)
    to Madla: dekuju mockrat :-) Ono je tech kroku sice 57, ale to je tim, ze ve strachu, abych nejaky krok nepreskocila, jsem to temer slovo od slova prelozila z te vyzvy. No a v DB jsou takhle polopaticke postupy bezne - az si nekdy rikam, ze to trosku prehaneji. Treba, kdyz daji recept a pak se tam vypisuji i z mnozstvim ingredienci na 1/2 a 1/4 davku. Proste je to udelane tak, aby i ten nejtupejsi pekar vedel, co ma delat... :-) Btw. pokud vim, tak si delas domaci listove - tohle je skoro uplne to same, jen je tam navic ta 1. faze kynuti
    to Klara: neni to tak zabijacke, jako to, ze jsem jich snedla 5... Kazdopadne diky za pochvalu a hlavne za zapujceni fotaku (sice mam 99% fotek mazlych, ale to poladim)

    OdpovědětVymazat
  6. Krása! Když jsem si to u tebe připomenula, tak si taky říkám, že mi nakynuly míň, než bych čekala. Ty pěkně nafouknuté u mě byly ty naplněné nugetou.

    OdpovědětVymazat
  7. Má poklona..do tohohle bych se pustit bála :)

    OdpovědětVymazat
  8. to Meg: diky :-) Jsem rada, ze jsem se do toho nakonec pustila...
    to Dv: dekuju... Neni ceho se bat - je to docela jednoduche a na chuti se ti ta troska prace vrati mnohonasobne :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Zdravím, na tento blog jsem zavítala náhodou...croissanty miluji a můj syn též...jen jsem asi trochu barbar...když čtu ten recept na těsto a já ho kupuju připravené v suprmarketu... no ani nejsme tak moc kuchařka...ale všechny ty pečené sladké věci se mi takmoc líbí...a občas něco i udělám...ale pak to ani nejím, protože sladké moc nemusím :-))) asi jako něktří lidé milují sbírat houby a pak je nejí. Každopádně krásný blog a určitě zavítám znovu! Přeji mnoho úspěchů v kuchtění!

    OdpovědětVymazat
  10. to Lucie: dekuji mockrat za mily komentar... Ja to pecu a pak se drzim, abych to vsechno nesnedla :-) S houbama to mam naopak - nesbiram je, ale strasne rada je jim.

    OdpovědětVymazat
  11. Jsem moc ráda, že sis výzvu doplnila :D Od tvého komentáře na mém blogu u croissantů jsem byla napnutá jak kšandy a čekala, kdy z tvého blogu ucítím vůni čerstvě pečených croissantů :D A že vypadají doopravdy báječně! Fotky máš úplně perfektní a moc se mi líbí, jak jsi k nim zakomponovala tu červenou marmeládu - výsledný efekt je suprový :)

    OdpovědětVymazat
  12. to Catalina: dekuju mockrat, jsi mila :-) A kdybys jeste vedela, jak ta marmelada byla dobra - visnova s marcipanem podle Martiny z Dulce de Leche... Mela jsem jen lzicku, ale to neslo si nedat :-D

    OdpovědětVymazat
  13. Lucko, taktéž chci poděkovat za recept, určitě ho brzy zkusím... :) ale hlavně si myslím, že si zasloužíš obrovskou pochvalu jak za samotné pečení, tak za reprodukování tady pro nás čtoucí, skvělej web!:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky moc Moniko a drzim palce, at se croissanty vydari :-)

      Vymazat
  14. tak jsem se na ne konecne o vikendu vrhla. S pomoci tveho roceptu a obrazku z jinych webu jsme si vcera pochutnavali na uzasnych mini croissantech s cokoladou. diky za tvuj blog. jsem z nej uplne nadsena.

    vanda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vando, strasne moc me tesi, ze jsi je vyzkousela :-) Diky!

      Vymazat
  15. Přeji pěkný den, jen kté 26. jak mám těsto otočit o 90°C, předem děkuji za odpověď:)
    Veru

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky za upozorneni, samozrejme ma byt jen "otocime o 90°

      Vymazat
  16. Dobrý den, to jsem si jen dělala legraci:), croissanty vypadají úžasně a snad je někdy vyzkouším (o letních prázdninách), protože mi ty kupované často nepřipadají čerstvé, není nad domácí pečivo, Veru

    OdpovědětVymazat
  17. Dobrý den, chystám se vyzkoušet domácí croissany a nějak se nemohu rozhoznout....Našla jsem jeden recept a byla pevně rozhodnutá to podle něj spáchat ale chybí v něm jedna ingredience - OLEJ-

    500 g hladké mouky
    půl lžičky soli
    3 čajové lžičky cukru krupice
    1 vrchovatá lříce sušeného dorždí
    300 ml vlažného mléka
    kostka studeného másla
    1 vejce na potření
    Máte zkušenost s tímto těstem?Myslíte že ten ,,inkriminovaný" olej je tam důležitý?? jinak poměrově se my zdá recept stejný...Může te mi prosím poraďit?? :)

    PS:tuhle(myslím, že to bylo někdy kolem Valentýna :) ) jsem jedla od Vás Macarons, byly naprosto skvostné :) PALEC NAHORU A KLOBOUK DOLU :)
    ANNA :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anno, zkusenosti s timto testem nemam, ale treba Pierre Herme v receptu olej nema a ten 100% vi, co dela. :-)
      A diky za pochvalu, moc me potesila :-)

      Vymazat
  18. Ahoj chci se optat zda se dají croissanty vyrobit i z bezlepkové mouky???Děkuji

    OdpovědětVymazat
  19. Tak jsem recept zkusila a vse vyslo hezky, ale testo je silene slane :( ma to tak byt nebo jsem neco nepostrehla? Kris

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. silene slane urcite nebylo, nevazi vam treba spatne vaha?

      Vymazat
  20. Mmmm. Vypadají náramě.
    Paní Lucie. Vidím, že milujete výzvy. Zkuste tyhle croissanty upekat bez lepku?
    Jsem bezlepková a ráda bych si je taky upekala.
    Miroslava

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...