čtvrtek 16. června 2011

Tvarohové knedlíky s jahodovou omáčkou

Loni jsem dělala tvarohové knedlíky "od oka", i přes to,  že jsem je nikdy předtím nezkoušela. Trestem za mojí drzost byla plná mísa nábojů do zbraně s poměrně velkou ráží, kterou jsem servírovala místo očekávaných nadýchaných tvarohových obláčků. Drahý se je pokoušel jíst, aby mi udělal radost, ale pomocí příborového nože nešly ani ukrojit, a tak, protože nevlastníme zbraň s velkou ani malou ráží, putovaly knedlíky do koše.
Letos jsem se vyvarovala experimentů a po ranní procházce na trh pro čerstvé jahody (taky se vám zdá, že kunratické jsou nejlepší?) jsem šla na jistotu a popadla Sandtnerku. Zvolila jsem předpis číslo 778 na Tvarohové knedlíky se strouhanou houskou. Jednak proto, že jsem neměla krupici, kterou chtěl recept 779 a jednak proto, že jsem byla zvědavá, jak takové strouhankové knedlíky budou chutnat.

Ingredience (pro 2 velmi nenažrané osoby = 18 knedlíků o velikosti ping-pongového míčku)
40g změklého másla
2 žloutky
špetka soli
špetka citrónové kůry
250g měkkého tvarohu (ne ve vaničce)
120g strouhanky
20g hrubé mouky
2 bílky (sníh)
---
jahody
cukr moučka
smetana ke šlehání
---
tvrdý tvaroh

Postup:
Nejdřív si připravíme jahodovou omáčku. U nás doma se vždycky dělala studená a lila se na horké knedlíky a já myslím, že tak je to nejlepší. Vlastně si uvědomuju, že tepelně upravené jahody nemám vůbec ráda, dokonce ani bublanina mi nejede. Omáčka je tak jednoduchá, že se ani nedá považovat za recept. Prostě jen rozmačkáme zralé jahody vidličkou, podle chuti osladíme a zalijeme smetanou. Před podáváním pořádně vychladíme.
Na knedlíky si dáme vařit velký hrnec vody a než se přivede k varu, zvládneme uplácat knedlíky. Máslo utřeme se žloutky, solí a kůrou. Přidáme tvaroh a pořádně promícháme. Nakonec zapracujeme strouhanku, mouku a sníh a z těsta vytvarujeme knedlíky. Vaříme je 6-7 minut, rychle je vybereme děrovanou naběračkou a propícháme vidličkou, aby unikla pára.
Podáváme horké, polité spoustou ledově vychlazené jahodové omáčky a posypané nastrouhaným tvarohem. Mňam - léto je tady!

Pravda je, že strouhanka je v knedlících cítit docela dost, až se mi zdá, že překrývá můj oblíbený tvaroh. No nevadí, jahody ještě letos nekončí a já už jsem si koupila krupici.

21 komentářů:

  1. To je špatným poměrem mouky a strouhanky :P. Z domácích zdrojů, ověřený desítkami let vaření (v zděděném sešitě s recepty je na prvním místě)
    500g tvarohu (jj, nevaničkového)
    60g másla
    3 lžíce hrubé mouky
    6 lžic strouhanky
    3 vejce (rozdělené na žloutky a bílky)
    sůl
    Máslo se utře se žloutky, přidá se tvaroh, špetka soli a zahustíme moukou a strouhankou. Nakonec sníh z bílků. Vaří se 8-10 min v osolené vodě

    pozn. ty lžíce klidně pěkně vrchovaté, vždycky se nám do těsta dostane ještě další mouka, když na vále děláme válečky, které se pak rozkrájí na stejné kousky a udělají se z nich kuličky. Mno tak. Ve vodě se nafouknou, jak chladnou, tak splasknou, nepravidelně :)
    A my taky zálivku nejraději studenou.

    OdpovědětVymazat
  2. teda mnam!!

    http://sienastyle.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  3. Jo tohle jídlo taky miluju - akorát v rámci lenosti na to vrznu buď šlehačku, nebo bílý jogurt (Holandia) + cukr a strouhaný tvaroh. Onehdá jsem snědla 2 porce najednou (drahý měl smolíka)

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj, chtěla jsem se kacířsky zeptat, proč že je tvaroh ve vaničce takové zlo? O:-) Nikdo mi to nikdy nevysvětlil... A jaký teda kupovat? Díky! Terka

    OdpovědětVymazat
  5. to Jiturka: diky za rodinny recept - takove jsou nejlepsi :-)
    to Dania, Siena Style & Michaela: dekuju
    to anonymni: no ja jsem se rozdelila, ale o omacku nerada ;-)
    to Terka: tvaroh ve vanicce neni zlo :-) Jen na nektere recepty se vic hodi ten a na jine ten druhy... Ten vanickovy je takovy vic vodovy, ja ho pouzivam na tvarohove peny a kremy, v tech knedlikach by to nefungovalo - muselo by se dat vic mouky a nebylo by to dobre.
    Lucie

    OdpovědětVymazat
  6. Nezdá se ti to, kunratické jsou fakt nejlepší:-) Dělám jednoduchou kombinaci hrubá mouka + vajíčko + tvaroh (ve vaničce, tučný, abych nemusela přidávat máslo). Mouku sypu od oka - trochu tužší těsto dělám, když knedlíky plním, a na tyhle s jahodami dávám mouky míň, a dělám jen nočky, menší než ping-pongový míček. Ani je nepropichuju, jsou fakt dobré, hutné a zároveň jemné:-)
    Zuzka

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj Lucko, Tvůj blok mne chytl, zaujal, nadchl! Je super! Moc ráda vařím, jídla z nutnosti (ale nikoliv z nudnosti ☺)nasytit rodinu a sladké pro potěšeníčko z mlsání. A když to jde skloubit dohromady... ♥
    Hodně dalších úspěchů Janaen

    OdpovědětVymazat
  8. Ano, kunratické jsou nejlepší, ověřeno empiricky a důkladně. Nejsladší je Corona :)
    Dv

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj všem! CHtěla jsem se zeptat, vidím, že se tu občas vyskytuje jako ingredience kozí sýr-neměla bys nějaký tip, kde ho za nějakou přijatelnou cenu sehnat? A jaký typ kupovat? Mám ho moc ráda (když si ho dám v restauraci...) :-) Linda

    OdpovědětVymazat
  10. Ty vypadají výborně! Díky za fígl s nevaničkovým tvarohem, konečně chápu, proč mi tyhle tvarohové recepty nikdy nevyšly... Recept na krupicovou variantu bude? :)

    OdpovědětVymazat
  11. to Zuzka: tyhle jsem taky delala, ale prave dopadly dost spatne, tak jsem chtela zkusit jine...
    to Janaen: dekuju moc :-)
    to Dv: jj, pani od stanku mi to rikaly taky a mely pravdu. Udelala jsem srovnavaci test jak s jinou odrudou z Kunratic (taky dobre, docela velke, ale ne tak sladke), tak s jakohdami z Brezan (blede, nevyrazne, proste nic moc).
    to Linda: zalezi, na co kozi syr chces... Pouzivam cerstvy kozi syr do cheesecakeu, pak takovy "valecek" - ten davam nakrajeny na platky a rozpeceny na salat, pak je neco jako hermelin, ten jim klidne jen tak nebo taky rozpeceny, nebo pak tvrde kozi syry si krajim na kosticky a zobu k vinu. Cerstvy kozi si kupuju normalne v supermarketu, ty tvrde vetsinou na trhu nebo v syrovych obchodech (Cheesy, Kaas met Smaak).
    to Sweet Sugarfree Life: no snad se hecnu a bude :-)
    Lucie

    OdpovědětVymazat
  12. Mňam! Takové knedlíky jsem ještě neměla a při pohledu na tvoje fotky mám pocit, že bych to měla co nejdřív napravit! Knedlíky s jahodama doma děláme kynutý (kde jahoda je uvnitř) s kopcem smetany, cukru a másla (trochu bomba, ale skvělá), ale neplněný a navíc z tvarohu zní taky skvěle a navíc ta omáčka...jdu si dát pár jahod :D

    OdpovědětVymazat
  13. to Catalina: tyhle se daji povazovat za zdrave ;-) Treba kdyz tu smetanu ke slehani vymenis za jogurt...
    Lucie

    OdpovědětVymazat
  14. Tak tvarohové se strouhankou jsem dělala minulý týden s třešnovou omáčkou, mňam. Použila jsem vaničkový tvaroh, té strouhanky tam nebylo moc, tak tam znát nebyla, nebyl tam sníh, byly tužší což velmi chutná mému muži :o) Daly se tvarovat do pingpongáčů.
    Tento víkend jsem dělala tvarohové nočky - s nevaničkovým tvarohem, sněhem a krupicí, tvarovala jsem lžícema, dělala jsem to z kila tvarohu, měli jsme takovou menší holčičí párty - naše cácorky slavily 7. let, proto jsem zvolila měkčí variantu a slavilo to úspěch jak u malejch tak u velkejch.
    Teplý jahody taky nemam ráda, ani kompot, přijdou mi takový rozblemclý. Omáčku děláme tak, že jahody rozmixujeme, osladíme a dochutíme smetanou. Na talíři servírujeme knedlíčky přelité omáčkou a dozdobené kopečkem zakysané smetany, to je teprve lahoda! Je to naše rodinnné stříbro, co se dědí z generace na generaci, jídávala jsem je už jako malá na chatě z našich jahod, mívali jsme jich spoustu. Teď si kupujeme bedýnky v místní jahodárně a taky jsou moc dobré.
    Přebytečné jahody rozmixujeme a zamrazíme a dáváme si do nosu i v zimě :o))

    OdpovědětVymazat
  15. to monca: diky - rada si ctu o tom, jak to chodi u jinych lidi v kuchyni :-)
    Lucie

    OdpovědětVymazat
  16. Ja dělávám knedlíky jen z mouky a tvarohu. Dovnitř dávame jahody, meruňky, či předminulý týden jsme dávali třešně. Jsou to sice takové jednohubky - jedna třešně, jeden knedlíček - ale je to prudce jedné.
    Strouhanku smažíme na ty knedlíky. Na másle se osmaží strouhanka, a pak se přidá cukr, a třošku se to nechá projít teplem. A tím knedlíky sypeme.
    Když děláme neplněné knedličky (tvaroh, sníh...) tak děláme ovocnou omáčku, ale vždy teplou. Nejraději mám z malin, přepasírovanou...
    Budu se muset inspirovat a zkusit studenou !

    OdpovědětVymazat
  17. to Petra: na merunkove se tesim, to davam ovoce taky dovnitr a navrch kopec strouhaneho tvarohu, rozpusteneho masla a cukru moucka - ach, to je takova dobrota! A malinova omacka - to bych si dala rict... Ja totiz nemam rada jen tepelne upravene jahody, ostatni ovoce mi nevadi.
    Lucie

    OdpovědětVymazat
  18. Mňam:)Velice ráda jsem na trefila na tento recept na jahodovou omáčku s neplněšnými knedlíky si pamatuji ze školky:) a nikde jse na ni nenašla recept(asi proto že se předppokládá že je to tak jednoduché že se tím něchtějí optěžovat) chtěla bych aby ty kuchařky byly psané pro obyčejné smrteníky:) jako je tento blog moc děkuji:)

    OdpovědětVymazat
  19. anonymni: ja mam kucharku "Varime zdrave, chutne a hospodarne" a ta je psana normalne. Doporucuji :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...