pondělí 27. června 2011

Od filo těsta k baklavě - Výzva The Daring Bakers'

Každý první den v měsíci se nemůžu dočkat zveřejnění nové výzvy Odvážných pekařů. Často hádám, co to bude, nebo spíš co bych si přála, aby to bylo, ale zatím jsem se nikdy netrefila. Červnový úkol - tedy domácí filo těsto a z něj vytvořená baklava - jsem opět neuhodla, ale udělal mi opravdu velkou radost. To je ta pravá výzva pro odvážné pekaře! Žádná dávačka, ale pěkná dřina. Uhnětat těsto, vyválet a vytahat pláty tenké jako papír a pak z toho poskládat ukrutně sladkou baklavu. Já jí sice nejím, ale můj táta se po ní může utlouct. Když nad tím tak přemýšlím, tak celou dovolenou v Turecku i Bulharsku jsem zvládla bez dezertu, protože tyhle orientální cukrovinky mi nic neříkají.

Červnovou výzvu pro nás připravila Erica z Erica's Edibles. Protože jsem baklavu ještě nikdy nedělala, dodržela jsem recept a nepokoušela se o žádné experimenty. Vzhledem k tomu, že táta je jediný v okolí, kdo baklavu jí, jsem udělala jen poloviční dávku. Původní recept s fotopostupem a videem najdete zde.

Nejdříve si připravíme filo těsto

Ingredience (na cca 22x15cm formu):
185g hladké mouky (s vysokým obsahem lepku - třeba Babiččina volba nebo Šumavská mouka 00)
špetka soli
105ml vody
30ml rostlinného oleje
1/2 lžičky octa

Postup:
Do mísy prosejeme mouku se solí, přidáme vodu smíchanou s octem a olejem. Mícháme buď vařečkou, nebo lépe v robotu s "K" metlou, až se ingredience spojí. Pokud je směs moc suchá, opatrně přidáme vodu. Nástavec v robotu vyměníme za hnětací hák (nebo vařečku za ruce) a necháme hníst asi 10 minut (nebo hněteme ručně asi 20 minut). Vznikne nám krásně hladké, elastické těsto. Pokud jsme hnětli v robotu, dáme těstu ještě dvě minuty ruční péče a pořádně ho prohněteme, během toho s ním několikrát můžeme pořádně prásknout o podložku. Vytvarujeme bochánek, potřeme ho olejem, zabalíme do potravinové fólie a necháme ho odpočinout 30-90 minut. Čím déle, tím lépe - moje filo se povalovalo na lince asi 2,5 hodiny.
Během této doby si připravíme ořechovou náplň (na její recept dojde, tohle je jen pro informaci).
Z odpočinutého těsta odkrajujeme kousky o velikosti pingpongového míčku (nebo spíš o kousek menší) a na pořádně pomoučněné ploše je vyvalujeme co nejtenčeji to jde, do tvaru přibližně stejného, jako má naše forma. Mrkněte se na video nebo alespoň na fotky, ať si uděláte představu, jak na to. Jde to i normálním válečkem a finální natažení těsta do papírově tenkých vrstev jde rukama velmi dobře - těsto je poddajné a moc se netrhá. Pokud se přeci jen trošku natrhne, tak to nevadí, důležité je, aby nám zůstal alespoň jeden pěkný plát navrch. Celkem si takhle připravíme 16-18 vrstev těsta - odkládáme je na pomoučněnou plochu, každou vrstvu oddělíme také bohatou vrstvou mouky, aby se pláty neslepily. Tady se mi to ne zcela povedlo a poslední 4 pláty se mi slepily a byly úplně na... ehm... k ničemu. Doporučila bych je dávat na sebe jen asi po čtyřech až pěti, protože jinak na spodních plátech dost dlouhou dobu leží tíha těch dalších, což jim zjevně neprospívá.

Během odpočívání těsta jsme si připravili ořechovou náplň.

Ingredience:
1 lžička skořice
7-10 kuliček nového koření rozdrceného ve hmoždíři
85g oloupaných mandlí
80g vlašských ořechů (dala jsem pekany)
70g nesolených pistácií (dala jsem kešu)
75g cukru krupice

Postup:
Všechny ingredience promixujeme ve foodprocessoru (případně ořechy na jemno posekáme nožem a smícháme s cukrem a skořicí).

Konečně se můžeme pustit do skládání baklavy.

Ingredience:
filo těsto
ořechová náplň
cca 125g rozpuštěného másla

Postup:
Předehřejeme si troubu na 180°C. Pláty filo těsta seřízneme podle velikosti formy.
Dno formy vymažeme máslem a položíme první vrstvu těsta. Potřeme jí máslem a položíme druhou. Máslo. Těsto. Máslo. Těsto. Celkem pět vrstev, končíme máslem. Povrch posypeme 1/3 ořechové náplně. Pokračujeme se 3-4 vrstvami těsta, každou vrstvu potíráme máslem. Přidáme další třetinu ořechů a opět vrstvíme 3-4 pláty těsta a máslo. Posypeme poslední třetinou ořechů a posledními pěti pláty těsta, které opět oddělujeme máslem. Tohle byl pro mě fakt očistec - měla jsem sice jeden pěkný plát schovaný narvrch, ale ostatní čtyři byly opravdu ostudné. Nemohla jsem je od sebe odlepit, strašně se to trhalo a málem jsem se zbláznila. Do toho mi ještě pod nos topila trouba, takže ideální stav pro hození baklavy do koše a opití se na žal. Naštěstí jsem vytrvala a za pomoci jednoho vychlazeného Frisca jsem to nějak upatlala dohromady. Nakonec pomocí gumové stěrky zatlačíme okraje dospod a ostrým nožem nakrojíme baklavu na jednotlivé porce. Nemusíme dokrajovat až na dno. Vršek pečlivě potřeme zbylým máslem a dáme péct asi na 20 minut. Zatím si připravíme sirup (recept níže). Po dvaceti minutách baklavu vyndáme a dokrojíme v naznačených řezech až na dno. Pečeme dalších asi 20 minut dozlatova. Ihned zalijeme připraveným sirupem a necháme přes noc nasáknout.

A abych nezapomněla, tak tady je recept na ten sirup.

Ingredience:
150ml medu
150ml vody
140g cukru krupice
kus celé skořice
kus citrusové kůry (dala jsem pomerančovou)
několik hřebíčků

Postup:
Sirup začneme připravovat ve chvíli, kdy jsme dali baklavu do trouby. Všechny ingredience dáme do kastrolu a zahříváme na mírném ohni, až se cukr rozpustí. Vaříme 10 minut, občas promícháme. Nakonec sirup přecedíme.

To, čeho jsem se nejvíc bála - rozvalování těsta - bylo nakonec vlastně dost jednoduché. Kdyby se mi neslepily poslední vrstvy těsta, tak by i kompletace baklavy byla v pohodě. Dokonce jsem malý kousek i ochutnala - je to šíleně sladké, mastné a lepkavé, ale táta bude rád. Každopádně tohle byla výzva podle mého gusta a doufám, že další se ponese v podobně odvážném duchu.


21 komentářů:

  1. ty jo, boží ;) baklava, totálně utopená v sirupu = můžu kdykoliv a po lopatách!

    OdpovědětVymazat
  2. Chjo, dalsi polozka na mem Cooking TODO listu :D

    OdpovědětVymazat
  3. Já bych v tom tatínka nenechala, pomohla bych mu baštit :) Filo těsto je fakt vysoká škola pekařská, gratuluju k takové zručnosti a trpělivosti!!!

    OdpovědětVymazat
  4. Měla jsem chuť ji zkusit na brigádě v arabské večerce, ale po pár dnech a nových informacích o hygienických podmínkách... mno rychle mě to přešlo... :oX Ale někdy bych si ji někde dala... dokud to ještě moje zuby vydrží... :D

    OdpovědětVymazat
  5. Toto som vzdy chcela vyskusat, ale nejak som nenabrala odvahu, hlavne kvoli tomu,ze je to priserne sladke (to mam z pocutia, este som to nejedla) a s tym valkanim cesta uz vobec nie, nastastie sa mi podarilo kupit v obchode filo cesto...ktore caka na svoj osud v mraznicke...Este mam otazku, ten sirup do toho cely vsiakne?

    OdpovědětVymazat
  6. to cuketka: ja teda ne, ale tata mi psal, ze to neni baklava, ale oda na radost :-D
    to byF: jj, to znam
    to La cuoca: dekuju (s tou trpelivosti to neni tak horky - jak ja se vztekala!)
    to Ivet: a to ja bych ji zase na brigade v arabske vecerce ochutnala - hygiena-nehygiena :-)
    to Marianna: jop, vsechen sirup se mi vsaknul

    Lucie

    OdpovědětVymazat
  7. Ty bláho, tak tomu říkám výzva jako řemen! Osobně teda baklavu nemusím, je děsně sladká, lepavá a a vůbec hutná, ale filo těsto bych někdy zkusit chtěla. Ale nevím, jestli bych se pouštěla do něčeho, co sama nejím :-) Každopádně, smekám!

    OdpovědětVymazat
  8. to Madla: ja casto pecu pro nekoho a pak to ani neochutnam, takze mi to nijak nevadi... A kdyz jsem mela rano sraz s tatou, abych mu tu baklavu dala a videla jsem jak ma rozzarene oci, jak maly dite v cukrarne a pak mi psal, ze to neni baklava, ale Oda na radost, tak to je ta nejvetsi pochvala :-)
    Lucie

    OdpovědětVymazat
  9. Mňam mňam mňam, krása! A určitě to chutná minimálně tak dobře, jako to vypadá :)

    OdpovědětVymazat
  10. to anonymni (Pavla): kdybych to vedela, ze ji mas rada, tak napecu vic...
    Lucie

    OdpovědětVymazat
  11. Zdravím Lucie! :)
    Nedávno jsem navštívil váš blog a od té doby bych pořád jen něco pekl :D
    Dnes jsem se rozhodl pro cibulový koláč protože jsme ho doma ještě nedělali a snad ani nechutnali, jen jsem u vás nenašel recept ale tuším že v cukrářském kurzu jste se o něm zmiňovala. Mohl bych vás tedy poprosit o recept nebo říct, kde ho najdu, pokud jsem ho přehlídl? Předem moc děkuji :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Byla to celkem práce, co? :D Konečně jsem to taky sepsala, a už asi nikdy více :))

    OdpovědětVymazat
  13. to anonymni: je mi lito, ale cibulovy kolac jsem jeste nedelala, takze recept nemam... Zkuste klasicke krehke testo + napln (restovat cibuli s nejakou uzeninou, kdyz zmekne, tak dat na predpeceny korpus) a zalit smesi vajec a smetany) a dopect. A nebo, jak se rika UTFG ;-)
    to Meg: byl to mazec... A asi to nekdy zopaknu, ale maximalne ku prilezitosti nejakych extra kulatych narozenin taty :-)
    Lucie

    OdpovědětVymazat
  14. Ahoj :-) Je to sice naprosty off-topic, nicmene i presto by me to zajimalo-co delas za praci? Diky Linda

    OdpovědětVymazat
  15. to Linda: sice nevim, proc te to zajima, ale myslim, ze tajne to neni... Delam v asistentku / projektovou administratorku / holku pro vsechno...
    Lucie

    OdpovědětVymazat
  16. To se taťka ale má :) Kdyby věděl, kolik práce za tím je :D Plně s tebou souhlasím, že tohle byla výzva všech výzev! Každopádně se ti opět povedla skvěle (tatínek je svědkem :D) a já se jdu konečně podívat, co nás to čeká tentokrát :D Pečení zdar!

    OdpovědětVymazat
  17. ahoj můžu se zeptat jak ta výzva funguje? Moc se na těch jejich stránkách neorientuju. Jednou měsíčně dá některý člen recept a ostatní jej pak zkouší?

    Jinak krásný blog, můžu tě pozvat na prohlídku svého, rozjíždějícího se blogu? Díky Lenča

    OdpovědětVymazat
  18. to Catalina: dekuju moc - kazdopadne na tvych 40 vrstev nemam ani omylem :-D
    to happy.lenulka: ja jsem z toho byla ze zacatku taky lehce zmatena... Funguje to tak, ze se prihlasis a pristi mesic k 1. se ti zpristupni neverejna fora, kde se kazdy mesic zverejni recept a do 27. ho musis udelat a zverejnit na svem blogu. Muzes vynechat tusim 2x rocne, ale ne 2 vyzvy za sebou.

    OdpovědětVymazat
  19. Ahojky, né že by mě nebavilo si ji upéct, jen mám málo času tak jsem si ji naposled koupila u http://bonbonek.cz/index.php?load=sortiment&kat=9 kde jich maj nepřeberně a pak taky, když jsem měla na ni čas tak jsem si ji pak sama upekla z těsta filo co taky prodávaj abych porovnala a řeknu, že myslím v tom není rozdíl, jen mít do toho chuť a čas, tak pak si raději pochutnám na své domácí, když je s ní taková pržce, ale stejně bych řekla, že tam dávají nějaké koření co ji ochucuje nějak jinak a tak je to asi podle země, Turecká i Řecká jsou v chuti zcela odlišné a pak ta Libanonská je zas úplně jiná. Ale i tak jsem si šmákla. Ahojky Mirka

    OdpovědětVymazat
  20. Hmm Vás článek a recept na Turecké dobroty mě úplně přenesli na místa, která jsem v Turecku navštívila. A hlavně tedy tato úžasná místa, jako jsou Turecké bazary plné výborného jídla, voňavého koření, šťavnatého ovoce a výborné kávy. Moc děkuji za Váš recept, určitě vyzkouším a moc ráda se přenesu zpět na tyhle nádherné místa v Turecké Alanyi.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...