pondělí 20. června 2011

Jahodové přebytky


Jdu na trh a jsem naprosto přesvědčená, že jahody dneska nekoupím. Už jsme měli jahodové knedlíky, jahodový koláč, jahodový jogurt, jahody jen tak, máme i jahodový džem a vůbec všechno. Jenže pak je vidím (a cítím tu vůni) a zase neodolám a stoupnu si do fronty u stánku kunratických a chci si koupit alespoň malou krabičku. Během čekání si ujasním, že malá krabička je opravdu trapně malá a koupím velkou. Chci si jahody prostě užít - chápete, ne?
Pokud jste na tom jako já a nakoupené zásoby nestíháte zpracovat do koláčů, dortů či knedlíků a nechcete je mrazit, zkuste někoho pozvat na exkluzivní jahodové daiquiri. A nebo to nikomu neříkejte a odměňte se jednou... ehm... raději dvěma skleničkami - třeba při vaření jahodového džemu.

Ingredience na 2 drinky:
150g jahod
třtinový cukr podle chuti (doporučuji spíš méně)
šťáva z 1/2 limetky
2 panáky bílého rumu
2 velké sklenice ledových kostek

Postup:
Omyté a odstopkované jahody spolu se všemi ostatními ingrediencemi rozmixujeme ve stolním mixéru na co nejhladší pyré. Podáváme s brčkem.

Další příjemný přebytek mi vznikl při vaření džemu - jahody pustily spoustu šťávy, kterou jsou odebrala a přelila do vyvařených lahví. Jahodový sirup byl na světě.

11 komentářů:

  1. Hmmm, ten nápoj vypadá úžasně! Musím vyzkoušet :)

    OdpovědětVymazat
  2. úúúúúúžasnéééé! dokonalosť sama!

    OdpovědětVymazat
  3. Děláš to v normálním mixéru/food processoru? Já mám nějaký nástavec na drcení ledu, protože na mixéru píšou, že na led rozhodně ne! Ale nechce se mi ho vyndavat, takže mám pokušení otestovat mixér jen tak. Kačka/Klára

    OdpovědětVymazat
  4. Já sice nepiju alkohol, ale tady bych nejspíš udělala vyjímku, vypadá to fakt skvěle!

    OdpovědětVymazat
  5. to Len & Anetka: dekuju
    to Klara: v normalnim mixeru (mam nastavec na robotu)... U draheho v praci jsem si vzala hrubou ledovou trist, abych tam nedavala kostky, ale cestou domu trochu roztala a pak v mrazaku to zmrzlo do kompaktniho bloku tvaru valce o velikosti tak 15x10 cm a to jsem tam proste narvala a doufala, ze to dobre dopadne... Takze ledovy kostky jednou za cas asi nevadi ;-)
    to Catalina: zkus - jeden te nezabije a ten alkohol tam je citit jen malo...
    Lucie

    OdpovědětVymazat
  6. super!!!ja som tiez robila nieco podobne,ale s tequilou,takze si viem predstavit tu paradnu chut a chladivu sviezost:)a jahody proste milujeeeem:)

    OdpovědětVymazat
  7. Mozna trochu nesouvisejici, ale kde bych sehnal takovou peknou flasticku??

    OdpovědětVymazat
  8. mnaaam, tak toto si dam vzdy ked idem "zit", sezona-nesezona, uplne uzasny drink:-)

    OdpovědětVymazat
  9. to Martina: jahodova margarita je taky super, ale tequilu doma nemame... Jahody rulezzz :-D
    to byF: ja vubec nevim, kde se u nas vzala - z druhe strany jsou nakreslene svestky a napsano "slivovice", ale zadnou znacku to nema...
    to Lucia: to zni vtipne "ked idem zit" :-). Ja prave na tyhle drinky moc nejsem, ale kdyz jsou jahody ve forme, tak si rada dam...
    Lucie

    OdpovědětVymazat
  10. Já jsem se ještě nepřejedla jahod samotných, ale když postneš recept na džem, tak ten chci zkusit.
    Pro Catalinu : tak rum vynechte, bude to skvělé i tak :-)

    OdpovědětVymazat
  11. to Pavlinka: recept na dzem asi nebude, nejak jsem to nenafotila a taky se mi zda, ze rozvarit jahody s rebarborou a cukrem a dat je do sklenic neni na recept :-)...
    Lucie

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...