středa 25. května 2011

Prezidentská bábovka

Tuhle bábovku jsem ochutnala loni v červnu na jedné svatbě. O rodinný recept jsem škemrala skoro rok, až se mi to konečně povedlo a já měla papírek se seznamem ingrediencí v kapse. Abych si ho náhodou nevyprala, doma jsem ho ihned připíchla na lednici k dalším podobným papírkům a obratem na něj zapomněla. Vzpomněla jsem si na něj až teď o víkendu, kdy jsem na přání svého 333. fanouška, resp. fanynky, měla upéct superbábovku. A to tahle určitě je. Super dobrá. Super vláčná. A super kalorická.

Ingredience:
na velkou formu - já mám asi malou, protože mi těsto vystačilo nejen na jednu větší bábovku, ale ještě na dalších dvanáct malých
200g cukru krupice
1 lžíce vanilkového cukru
250g změklého másla
6 žloutků
250ml smetany ke šlehání
300g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
špetka soli
kůra z jednoho citrónu
100g oblíbené čokolády
100g vlašských ořechů
4 lžíce tuzemáku (neměla jsem, tak jsem dala amaretto)
6 bílků

Postup:
Troubu předehřejeme na 160°C. Formu na bábovku pečlivě vymažeme máslem a vysypeme hladkou moukou.
Ve velké míse důkladně ušleháme cukry, máslo a žloutky. Vmícháme smetanu a mouku prosátou s práškem do pečiva a solí. Přidáme kůru, nastrouhanou čokoládu, mleté ořechy a alkohol a důkladně zamícháme. Z bílků ušleháme pevný sníh a opatrně ho zapracujeme do těsta.
Hmotu přelijeme do připravené formy (nebo forem) a pečeme asi 45 minut. Pomocí špejle vyzkoušíme, jestli je opravdu propečená.
Před podáváním posypeme moučkovým cukrem.

Děkuji Buchálkovým za úžasný recept!

20 komentářů:

  1. Tak zas vím, čím vyplním zkouškové. Dík!

    OdpovědětVymazat
  2. Tato babovka vyzera neodolatelne!!!! Kombinacia orechov a rumu, vzdy skvela!!!

    OdpovědětVymazat
  3. Hmmm, ty ses rozepsala/rozpekla/rozvařila a ještě jsi prozradila, že máš maličké bábovky. Už o nich pomalu začínám uvažovat, protože mi včera scukařka Svačinka poslala origoš recept na ty medovo levandulové bábovičky... o víkendu je chci zkusit a furt nevim, do čeho je dát, jestli neni škoda dělat z nich muffiny, když ty babovičky vypadají tak pěkně... Kačka/Klára, co se furt nemůže přihlásit, to je děs!

    OdpovědětVymazat
  4. to Dania, Marianna, Michaela: diky :-)
    to Klara: jen rozepsala (mam plny fotak a uz to chtelo ven)... Doufam, ze recept na ty babovicky bude a klidne v muffinovych formach ;-) Ale kdybys chtela, tak u Fialy maji nekolik druhu - no byla jsem tam pul hodiny, nez jsem si vybrala
    PS: prihlaseni funguje, jupije!

    OdpovědětVymazat
  5. WAW, opäť super a iste mňaaaam. Tina 24 No prihlásenie zase nefunguje

    OdpovědětVymazat
  6. Ty bláho, tak tomu říkám fakt kalorická bomba! Bábovku už jsem dlouho nedělala, tak až dopeču to, na co mám teď zálusk (levandulovo-citronové bábovičky, tymiánové cookies s mandlemi, čokoládové řezy se zakysankou), tak se do téhle královny bábovek taky pustím.
    Sakra, jak tak koukám na ty své oblíbené blogy, seznam toho, co chci upéct/uvařit se dost dramaticky protahuje :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Lucie: To se ví, že recept bude, možná vyměknu a formičky koupím. Už se na bábovičky těším. Ale! v receptu je i citronová cukrová poleva, kterou si na těch od Kokina nepamatuju, tak doufám, že zbytek receptu sedí... je totiž z londýnské cukrárny, Klára

    OdpovědětVymazat
  8. to Tina24: diky...
    to Madla: tak to ja nastesti takovej seznam nemam, resp. snazim se ho nemit ;-)
    to Klara: jupijou, to se tesim... dneska jsem nechala u Fialy skoro 700,- ale mam cukrarskej teplomer, barvu a dalsi kraviny... Babovicky maji porad krasny ;-)

    OdpovědětVymazat
  9. vypadá to opravdu vznešeně ;)






    http://willyouaccept.blogspot.com/2011/05/whats-going-on.html

    OdpovědětVymazat
  10. to לא ידוע: diky
    Lucie

    OdpovědětVymazat
  11. Tak to je vážně prezidentská bábovka ve všech směrech - chuti, vzhledu i kaloriích :D Je opravdu moc pěkná (miluju tu fotku, kde je celá pocukrovaná) a ty přísady...mňam!

    OdpovědětVymazat
  12. to Catalina: dekuju :-)
    Lucie (uz me ten zas***** bloger s***, porad nefunguje komentovani po vlasnim nickem)

    OdpovědětVymazat
  13. Jak máme asi doma přestat žrát sladký, milá Lucie? Posledně to byl ten koláč se švestkama a rumem, teď zas tohle... Chjo, jdu si povolit gumu v pase...:-)

    OdpovědětVymazat
  14. to Kachna: no to mi povidej, mila Kachno :-D Jak to mam asi delat ja, kdyz me vnitrni hlas nuti pect a gumu v pase nemam ;-)

    OdpovědětVymazat
  15. Dokonalá! Oříšková s kousky čokolády a krásně vonící po citrónu :-)Pekla jsem z dvoutřetinové dávky, akorát citrónovou kůru jsem dala z celého citrónu (a vůbec to nevadilo, naopak!) a vyšlo to akorát na jednu bábovkovou formu :-) Děkuju za vynikající recept!

    OdpovědětVymazat
  16. Niki: ja dekuju a jsem rada, ze sis pochutnala :-)

    OdpovědětVymazat
  17. Milá Lucie, poslušně hlásím Vám i všem ostatním fanouškům, že tahle bábovka je nejlepší, co jsem kdy pekla a jedla.=) Vaše Comtesa je sice báječná, ale prezidentská je zkrátka dokonalá!
    Moc za recept děkuji a opět chválím Váš blog=)
    Peťula

    OdpovědětVymazat
  18. Super bábovka.

    Konečně recept do pořádné formy :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...