pondělí 30. května 2011

Prague Food Festival 2011

Více méně jen v obrazech, protože už je po všem a já jsem zřejmě jediný foodie s blogem, který se ještě nevymáčknul. Souhlasím s většinou těch, kteří se k letošnímu festivalu vyjádřili spíše negativně, v tom smyslu, že to s festivalem jde od desíti k pěti.
Ano, je pravda, že ceny se od loňska zvedly (u některých stánku se dokonce zvedly v průběhu festivalu!). Ano, bylo zvoleno naprosto nevhodné místo. Ano, organizátoři to nezvládli. Chápu stížnosti na dlouhé fronty a na přísnou ostrahu vykazující návštěvníky z trávníku a zídek. Ale. Stěžovat si na organizátory, že jsem musel vystát tři fronty, i přes to, že je moje chyba, že nejsem schopný pochopit psaný text, je blbost. Tahat sebou řvoucí díte v kočáře a otravovat s ním všechny v okolí, je blbost. Psát komentáře o tom, že jsem byla neustále vykazována z trávníku, je blbost (normální člověk to pochopí napoprvé, byť se mu to, stejně jako mně, nemusí líbit). Zakázat kouření v celém areálu a nedat možnost areál opustit a vrátit se, je blbost.
Každopádně, i přes kupu negativních blogů, komentářů a výkřiků, jsem si letošní PFF užila. Jídlo bylo dobré a volný kousek stolu se vždycky našel. Možná jsem si to užila i proto, že do podniků, které se na PFF prezentovaly, chodím velmi, ale opravdu velmi sporadicky a proto mi vybrané lahůdky nepřipadají všední a obyčejné. Co mě letos vůbec, ale vůbec nenadchlo, byly dezerty. Je smutné, že u většiny jsem si povzdechla: "hmm, docela dobrý, ale umím lepší".

Snad se organizátoři pro příště poučí, že vybrat pro food festival místo, kde se nesmí skoro ani dýchat, natožpak jíst či pít, není úplně cool.


Ano, fronta byla, ale šlo to velmi rychle. Za deset minut jsme byli uvnitř.

Zúčastnila jsem se cooking show Apetitu na téma zdobení dortů. Debata s přítomným pánem o poživatelnosti růžových lístků byla smutná.

Není to vidět, ale jsem zapatlaná až za ušima. Má to ale velkou výhodu - nemusím na toi-toiku, můžu do zázemí pro personál.

Yasmin, Noodles - butterfish s udon nudlemi (nezaujalo)

Yasmin, Noodles - tom kha kai z kokosového mléka, limetkových listů a chilli papriček (chutnalo, ale asi proto, že já jsem ujetá na kokosový mlíko)

Mandarin Oriental, Essensia - kachní prsa „sous vide“, uzená kaše z celeru a brambor, lišky & glazé z červeného vína (mňam!)
 
Mandarin Oriental, Essensia - losos teryiaki a salát z nakládaného lososa a křupavé zeleniny (mňam)

Kulaťák - čokoládová pěna z tmavé čokolády s jahodovým krémem (blivajz - chutnalo to jako neupečený těsto a potvrdilo to mou rozpačitost z přítomnosti této restaurace na PFF - já vím, jsou od generálního sponzora)

Kulaťák - zelený chřest s pošírovaným křepelčím vejcem, holandskou omáčkou a krutonem (opět žádná pecka, chřest si udělám líp sama)

Kobe - grilovaný vysoký roštěnec Kobe a hovězí svíčková Jižní Amerika, smržová omáčka, pečené mini brambory s jarní cibulkou a kukuřičný klas (dobré, ale za 10G jsem čekala víc a extra protivný a znuděný kuchař tomu nedodal)

Le Grill & Garden @ Kempinski - grilovaný losos v bukovém dříví, fenyklovo-ředkvičkový salátek s uzeným pomerančovým dresinkem (jedno z nejlepších jídel, co jsme ochutnali)

a tady je vybalený z rakve

Le Grill & Garden @ Kempinski - grilovaný balíček z lilku a mozzarelly s pestem ze sušených rajčat (nezdálo se, ale naprosto geniální, klidně bych si přidala)
Bistro Florentýna - kachní paštika s mandlemi a vinným rosolem (Florentýna paštiky prostě umí - mohla by učit i mnohem, mnohem "lepší" restaurace)

Mozaika a Mozaika Krystal - paštika z kuřecích jater a smržů s domácím perníkem a hruškovou marmeládou (chutnala jak kupovaná játrovka) a cheesecake z kozího sýra s polevou z vanilkového lusku a jemné smetany (moje nejvíc "to chci" a zároveň největší zklamání - málo kozí, moc vanilkový) 

Mozaika a Mozaika Krystal - hovězí jazyk „sous vide“ pomalu tažený se zeleninou, podávaný s kroupovým rizotem (jazyk a šťáva super, rizoto s čerstvou majoránkou - mňam!)

Mozaika a Mozaika Krystal - burger Mozaika v medové housce s karamelizovanou cibulí, houbami a domácí majonézou (obyčejný, v dobré housce)
Radisson Blu, Alcron a La Rotonde - malinový macaron (trapas pro Alcron, dělám mnohem lepší)
Z reklamní Kenwood akce - chřestový krém (dobrý), čokoládový lanýž s pomerančovou omáčkou (konečně dobrý dezert!), kaše s jehněčí haší (šlo to)

Radisson Blu, Alcron a La Rotonde - Salát z lososa s mangem, mátou a thajskou bazalkou (osvěžující, pro mě nové překvapivé chutě a jedno z nej jídel na letošním PFF)

Aromi a La Finestra - přírodně kynutý chléb Novafeltria s pršutem a rajčaty (čekala jsem víc, hlavně od toho chleba, nicméně určitě bych si to znovu dala)


Aromi a La Finestra - tradiční rybí pánev ve stylu Marche (drahý se rozplýval, na mě to bylo moc "rybí". Oba jsme se ale shodli, že bouillabaisse Na Kopci je lepší)

La Gare - tart flambee (belgická pizza - nic víc, nic míň)

Les Moules - domácí pivní zmrzlina (pořád nevím, jestli mi to chutnalo nebo nechutnalo)

U Emy Destinnové - carpaccio z bizona s čerstvou domácí marmeládou z černého rybízu, restovaným extra panenským olivovým olejem s infuzí z vlašských ořechů, pečenými kousky pistáciových ořechů a hoblinami zralého chianti pecorino sýra (nevím, měli jsme dvakrát a ani jednou se na mě nedostalo)

U Emy Destinnové  - čokoládová ganache podávaná na coulisu z malin a portského s karamelizovanou dekorací z burského oříšku (konečně někdo umí udělat dezert)

U Emy Destinnové - grilovaný marinovaný Ahi tuňák se salátem z kraba, baby špenátu, rucolou a zálivkou ze sušených rajčátek, campari a citrusu (velká dobrota)

Nevím odkud, nevím co (dost pálivé, se smrtelně umučenými krevetami)
Nevím odkud - kokosové palačinky s pálivou papričkou a mangem (název si přesně nepamatuju a talíř jsem nevyfotila, protože to bylo strašně moc dobré a hlavně nepřeslazené)

Yasmin, Noodles - Bami goreng s vaječnou omeletou, smaženou cibulkou a krevetkami (dobré, ale dost obyčejné, krevety někam zmizely drahý říkal, že tam byly, ale malé)

Master gang
K dobrému jídlu je důležitá dobrá společnost. A tu jsem já měla. Možná i proto se mi letošní PFF líbil.

28 komentářů:

  1. Asi zkusím udělat letos pesto ze sušených rajčat. :o)

    OdpovědětVymazat
  2. úžasný článek a skvěle napsané hodnocení jednotlivých jídel :).

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuji, jsi jediný foodie, na jehož blogu jsem se konečně komplexně dočetla o PFF a také pěkně početla :-).

    OdpovědětVymazat
  4. to Ivet: no dala bych si rict :-)
    to Ceady a toffo: dekuju :-)
    to Natali: jeste mnohem vic - jen uz jsme meli plna bricha a prazdne penezenky...

    OdpovědětVymazat
  5. Taky se přidávám k chválám reportu:
    1) nejobjektivnější ze všech
    2) snad nejvíce jídel (njn chodit s kamarád se vyplácí hned z několika důvodů:-)
    3) konečně menu nepřeplněná hovězími líčky, jazky a jinými částmi krávy, popř. mořskými plody
    Líbilo, děkuji.
    Eva

    OdpovědětVymazat
  6. Festival byl na trapném místě a za trapné ceny. Strávit ho ve stoje, bez možnosti si sednout nebo odpočinou, pojídat mikrotalířky průměrně za 150 Kč jako v bufetu na nádraží bez židlí, mačkat se ve frontách, atd. Ubohé.

    OdpovědětVymazat
  7. Ty macronky sou rojetý už od pohledu snad se poučí třeba od mistra PH http://www.youtube.com/watch?v=5sb1FfFaEFc ...:)

    OdpovědětVymazat
  8. Až do poslední fotky jsem si říkala, že není možné, že byste tohle ve 2 všechno snědli :)

    V macarons je budoucnost :)! Kačka/Klára - to nefunkční přihlašování už mě pěkně štve

    OdpovědětVymazat
  9. Díky za popis festivalu, moc vystihuje mé vlastní pocity. Macaron jsem měla pomerančový, a byl pro mne velikým zklamáním - tuhý, studený jak právě z ledničky vytažený, nevýrazný krém, navíc v té várce co jsem viděla byly všechny krémy světlé, jak by byly jednoho druhu. Nadchnul mne Lokál - dobré jídlo i milé a pozorné "stevardky".

    OdpovědětVymazat
  10. Takže díky Lucii vím, že jsem o nic nepřišla, váhala jsem jestli mám jít do lesa nebo na fooďák:)) Nemám ráda takové mega akce z principu - copak je možné uvařit pro davy žvancechtivého lidu s láskou? Myslím, že princip dobrého jídla je na takových rádoby gastro událostech devalvován, narozdíl třeba od francouzských nebo italských venkovských slavností zaměřených na prezentaci jednoho produktu (např. lanýži, šneci, kaštany)... to mi připadá tak nějak logičtější :)

    OdpovědětVymazat
  11. to Eva: dekuju :-)
    1) objektivni to urcite neni, jen mozna mene hystericke ;-)
    2) to teda 100%
    3) my meli docela pestre menu, ale bylo to tezke, protoze licka, sushi a panna cottu na 1000 zpusobu mela pulka restauraci
    to anonymni: a jako tresinka na dortu jeste trapny a ubohy kritizujici anonym.... to je ale zivot :-D
    to Kuba: nj, PH je kral, kterymu se marne snazim priblizit... Mne by ani tak nevadilo, ze moc nevypadaly, ale cekala jsem nejake zajimavejsi prichute - moje malinova byla s obycejnou malinovou marmeladou. To mam jako vetsi fantazii nez borci z Alcronu?
    to Klara: to by byla nase smrt, tolik jidel :-)
    to anonymni: jak jsem uz psala, ja mela s malinovou marmeladou... :-(
    z Lokalu jsem nic nemela, protoze zrovna u nich mi pripada, ze se to cenove nevyplati - kdyz tam pujdu na obed, nebudu o tom ani premyslet, zato treba Essencia nebo Alcron, to budu muset setrit... Kazdopadne meli nejlepsi Plzen
    to La Cuoca: nevim, jak je to s varenim, ale neverila bys, jaky byl rozdil v servirovani... Nekteri to tak kydali jak hnuj (ze, pane z Kobe "mame nejdrazsi jidlo a nenavidime vsechny") a nekteri to nandavali s laskou a peci a pridali mily usmev a prani dobre chuti (Essencia, La Gare/Les Moules, Aromi, Alcron,...). Nicmene v lese nebo jeste lepe na francouzskem trhu by bylo vetsi bajo :-)

    OdpovědětVymazat
  12. souhlasím, taky jsem si pff přes všechnu snahu organizátorů docela užila...jen podotýkám, že ty rodiče těch řvoucích dětí taky občas chtějí mezi lidi a ne všichni mají funkční hlídačky...myslím, že v tom davu lidí nějakej malej křikloun až tak nevadil...

    OdpovědětVymazat
  13. to anonymni: nebudu tady rozpoutavat diskuze na toto tema, tim mene s anonymnim diskuterem... Lucie

    OdpovědětVymazat
  14. Ochutnali jste opravdu spousty dobrutek. Ja byla jen s pritelem, ale take jsme toho ve 2 dali celkem dost. Asi taky pristi rok musime vytahnout nejake kamarady, abychom toho ochutnali jeste vic a nezruinovali jen sve penezenky. Nam tedy masicko z Kobe moc chutnalo. 10G se nam davat nechtelo a kuchari opravdu usmevavi nebyli, ale to maso! Nam :) Marcela

    OdpovědětVymazat
  15. Klára : Rozhodně nejlepší fotky i popisky jídel ze všech blogů. Díky.
    Anonymní : nemám nic proti rodičům řvoucích dětí, ale na takové akce prostě ty děti nepatří. Taky trošku soudnosti a ohleduplnosti k druhým.

    OdpovědětVymazat
  16. To je pořádně podrobná recenze, za což jsem moc ráda, protože já se tam, ačkoli bych ráda, nedostala - Praha je trochu z ruky. Já jsem hlavně na to sladký, takže mě taky mrzí, že dezerty nic moc - zdá se mi to, nebo je prostě všichni podceňují?? Mimochodem, ten macaron je fakt takovej chudáček, tvoje jsou aspoň o 1000% hezčí a to nemluvím o chuti a kreativitě!

    OdpovědětVymazat
  17. to Marcela: mne Kobe taky chutnalo, ale kdybych si mela vybrat, tak Cestr vitezi :-)
    to Klara: dekuju moc
    to Catalina: taky se mi zda, casto mam problem si v restauraci vybrat, protoze nevidim nic zajimaveho na trojkombinaci palacinky (livance) / medovnik / horke maliny se zmrzlinou... Diky moc za pochvalu macarons - dneska rano jsem vymyslela, ze asi napecu nejake extra prichute a stavim se v Alcronu...
    Lucie

    OdpovědětVymazat
  18. Jejda, z těch fotek jsem dostal hlad, strašný.

    OdpovědětVymazat
  19. Super fotky i reportáž a je mi úplně jasné, že dezerty umíte 100x lepší :-)

    OdpovědětVymazat
  20. nedá mi to nezareagovat, ačkoli jsem nechtěla rozproudit v tomto směru diskusi (jen jsem měla v jednom momentu odlišný názor, snad se to smí)... ale snad šlo o akci pod širým nebem, žádnou velkou servírovanou večeři. Děti snad taky jedí... A většina z nich to tam neprořvala. Děti snad patří k našemu životu, proč je z toho vyčleňovat a nechávat je doma? Tak moc vám tam vadili? Já taky nesnáším nevychované fracky, kteří otravují ostatním život, ale za to spíš viním jejich rodiče, že je neusměrní. Ale normálně se chovající dítě mě přece nezkazí náladu...
    Za ten anonym se omlouvám - Markéta

    OdpovědětVymazat
  21. to Tenisak: to se mi taky casto stava :-)
    to Pavlinka: dekuju moc - ja prave doufala, ze nacerpam nejakou inspiraci a ono nic...
    to Marketa: to se samozrejme smi a dokonce je to vitano :-) Ale i tak myslim, ze nema cenu to resit... Je to stale stejna debata jako kuraci vs. nekuraci...
    Lucie

    OdpovědětVymazat
  22. Dekuji moc za krasne fotky. Festival mam bohuzel z ruky, tak jsem se potesila fotkama.

    OdpovědětVymazat
  23. to Petra: to jsem moc rada, ze aspon tak :-) Diky.
    Lucie

    OdpovědětVymazat
  24. Souhlasím, že dezerty byly zklamání. Mě nakonec nejvíc chutnal grapefruitový sorbet s karamelovou omáčkou ( jediné, co jsme ochutnali z Obecního domu - ale já jsem fakt ujetá na zmrzlinu) Třeba sabayon se žahourem Essencie byl na nic - rozmixované jahody s kapičkou vinné pěny, chuť se úplně ztratila. Pivní zmrzlině chyběl po mém soudu chuťový komplement, první líznutí dobrý, ale pak ten obr kopec skoro nešel ujíst, pak už dominovala jen hořkost.
    S těmi dětmi bych taky nebyla tak přísná. My naštěstí mohli tentokrát dceru nechat doma, ale nezatracuju nikoho s kočárkem, kdo se chová ohleduplně. Třeba my nemáme hlídací babičky, vešekeré hlídání tvrdě platíme, je to někdy dost složité. Ovšem tohle asi pochopí jen ten, kdo je též rodičem, dokud jsem nebyla, taky jsem nesnášela děti v letadle a na podobných akcích..Vlastní "řvoun" doma naučí jednoho schovívavosti, ale na bezdětné je to nepřesnoný zážitek:)
    Dv

    OdpovědětVymazat
  25. to Dv: s tou pivni zmrzlinou to je pravda, neco to proste chtelo. A samozrejme proti ohleduplnym rodicum s detmi nic nemam :-)
    Lucie

    OdpovědětVymazat
  26. Lucie ,ráda Vás čtu, objevila jsem Váš blog asi před půl rokem. Na tento článek jsem se dostala omylem, při vyhledávání inspirace na lososa. No a Vaše poznámka k dětem, mně fakt nadzvedla ze židle, že i po roce musím reagovat. To jako my co máme děti nesmíme nikam? nesmíme na veřejné akce, do restaurací a podobně? Zrovna na takovou akci pod širým nebem bych všechny tři děti vzala a vůbec by mne nenapadlo, že to může někomu vadit. Celkem jsem se zalekla některých reakcí. Až budete mít děti, tak budete sedět jen doma? Naprosto změníte život a stane se z Vás domácí puťka?
    S pozdravem Michaela, matka tří dětí

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak jsem uz psala, nebudu tady rozpoutavat diskuze na tema prav rodicu jednoho ci vice deti.

      Vymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...