úterý 24. května 2011

Cupcakes s citrónovým krémem a sněhovou pusinkou

Nejsem si úplně jistá, co mě to popadlo, ale slíbila jsem kolegyni, že ji napeču sladkosti na svatbu. Nechtějí klasický svatební dort (na ten bych si stejně netroufla), ale spoustu různých malých dortíčků. A tak vymýšlím, míchám, šlehám, peču, zdobím, chladím (a strašně se bojím, jak to dopadne) a budoucí manželé testují.

K těmhle citrónovým měli následující připomínky: moc citrónové, moc sladké, špatně se to jí. Já říkám: citrónové i sladké akorát a ano, špatně se to jí - pusinky lítají všude. Kdo má tedy rád citrónové dezerty a nevadí mu, že trošku nadrobí, ten se do nich může pustit.

Recept je převzatý z Joy of Baking, zlobivé pusinky jsou můj (ne moc praktický, ale dobrý) nápad.

Ingredience:
(na 12 dortíků)
113g změklého másla
90g cukru krupice
3 velká vejce
1 lžička vanilkového extraktu
nastrouhaná kůra z jednoho citrónu
195g hladké mouky
1,5 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
60ml mléka
---
150g lemon curd (koupila jsem hotový v Marks&Spencer, nikomu ale nebráním, aby si vyrobil vlastní, recept je třeba tady, nebo v češtině tady)
---
2 bílky
100g cukru krupice
2/3 lžičky octa
1 lžička kukuřičného škrobu

Postup:
Troubu si předehřejeme na 180°C. Formu na muffiny si vyložíme papírovými košíčky.
Máslo s cukrem utřeme do pěny a postupně vmícháme vejce. Přidáme vanilkový extrakt a citrónovou kůru.
Do mísy prosejeme mouku, prášek do pečiva a sůl.
Sypkou směs a mléko postupně střídavě zapracujeme do máslovo-cukrovo-vaječné směsi a vymícháme dohladka.
Hmotou naplníme připravenou formu a pečeme 15-20 minut dozlatova.
Vychladlé cupcakes vydlabeme a naplníme je připraveným citrónovým krémem. Přikryjeme fólií a necháme přes noc uležet v lednici.
Zatím si připravíme pusinky. Troubu předehřejeme na 120°C. Bílky šleháme na střední rychlost, postupně přisypáváme cukr, až se dopracujeme k lesklému pevnému sněhu. Přidáme ocet a škrob a promícháme. Pomocí cukrářského sáčku nastříkáme na plech vyložený pečícím papírem dvanáct pusinek takového průměru, aby pěkně seděly na připravené cupcakes. Pečeme asi hodinu, potom vypneme troubu, otevřeme dvířka a pusinky v ní necháme vychladnout (klidně přes noc).
Vychladlé pusinky posadíme na uleželé cupcakes a podáváme (pozor - pusinky nepatří do lednice).

14 komentářů:

  1. Koukám, že máš náročné "klienty" :D
    Ale já asi budu nenáročnější a ráda si tento recept opíšu a pokusím se o něco takového, jako máš ty!

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadají super, jen se mi nedaří rozklíčovat, jestli jsou na té fotce ještě v papírovém košíčku nebo už bez. Protože jestli jsou bez, tak mám ještě dost mezery... v neděli jsem dělala mrkvové a byly bezva, ale když se z košíčku vyndali, tak rozhodně takhle krásně nevypadaly.

    Jo a z nějakého důvodu mi nejde komentovat s nickem, ani na svém blogu, Kačka/Klára

    OdpovědětVymazat
  3. Ja by som sa teda vobec nestazovala! Vyzeraju krasne a s tou pusinkou je to podla mna velmi originalne ;o)

    OdpovědětVymazat
  4. jééé tie su super,ja mám zakázku od kamošky na svadobnú tortu ale uuuplne jednoduchú a chcú nejaké malé koláčiky, asi odkukám tieto s pusinkou od teba ak smiem :-) a ja som ešte dumala nad makaronkami 2 farby biele a bledulinkofialové môžu byť cool nie? Tina

    OdpovědětVymazat
  5. takym cupcakes nie je co vytknut, musia byt uuzasnee!

    OdpovědětVymazat
  6. Ačkoli osobně cupcakes moc nemusím, tyhle vypadají skvěle (ostatně jako všechny tvoje dobroty) a ta sněhová pusinka k nim krásně sedne. mám tak nějak pořád záhadně v mrazáku přebytky bílků, tak se na to asi brzy vrhnua zároveň vyzkouším i domácí výrobu lemon curd :-)
    Já bych jako svatebčanka takovou dobrotou rozhodně nepohrdla :-)

    OdpovědětVymazat
  7. to Natali: rozhodne doporucuju :-)
    to Ceady: a ja jsem za ne rada - aspon vyzkousim vice receptu :-)
    to Klara: jsou v kosicku, pac kdyz se vyndaji, tak jsou takove odrbane... Mozna, kdybych mela ten sprej, o kterem mluvi Stefanie z Joy of Baking a vystrikala s nim ty kosicky, tak by to slo ven hezky, ale na to prdim...
    PS: taky mi to komentare nejdou :-(
    to Marianna: oni si neztezovali, jen to neni to, co chteji. A diky moc!
    to tina24: jasne, klidne se inspiruj - proto ten blog pisu ;-) Makronky bych klidne udelala dvoubarevne, to by mohlo byt pekne. Drzim palce, at se vsechno povede a novomanzele jsou spokojeni.
    to Anetka a Madla: diky moc holky, jste mile :-)

    Lucie (stale mi nefunguje prihlasene komentovani)

    OdpovědětVymazat
  8. svatební pečení.. do toho jsem se taky nedávno vrhla.. dopadlo to asi lépe než jsem čekala. Všem chutnalo, dokonce i nějaký ten úžas padl :)
    Nicméně nyní vím, kolik za tím stojí práce.. upekla jsem asi takových 18 plechů macarons.. spoustu hodin pečení, zdobení.. A pak zmizely vcukuletu :-) a to je dobré znamení! tak přeji taky ať se daří!! a všem chutná!
    tady jak jsem se snažila http://uvarim.blogspot.com/2011/05/macorons-svatebni-zavan.html

    OdpovědětVymazat
  9. to Myartbook: no ja to mam jeste pred sebou, svatba je az za mesic. Uz ted je mi ale jasne, ze to bude mazec. Pekla jsem uz jednou na zakazku a pekne jsem se zapotila - ale ten super pocit, kdyz lidem chutna, ten je k nezaplaceni :-) Kazdopadne jsi strasne odvazna a sikovna. Ja bych se do macarons na svatbu nepustila, protoze by se urcite nepovedly (znam se)
    Lucie

    OdpovědětVymazat
  10. Cupcakes vypadají jako z cukrárny a já bych si určitě nestěžovala, naopak bych byla ráda, že někdo tak šikovný mi připraví sladkosti na svatbu a já mám od toho pokoj :D Dát pusinku na cupcake je hodně zajímavý nápad a řekla bych, že i chutný. Nepořádek by mi nevadil, já jím jako čuně i bez pusinek :D :D Krásná změna oprati klasickým s krémem :)

    OdpovědětVymazat
  11. to Catalina: ona si nevesta nestezovala, jen to asi nebylo to, co si predstavovala... Znas to - 1000 lidi, 1000 chuti... :-) Dekuju za mily komentar.

    OdpovědětVymazat
  12. Ahoj Lucie,
    prosím mám takový porblém ohledně všech cupcakes :d Peču poslední dobou jako divá a pokaždé se mi stane to, že když dopeču, tak vespod formy a vespod košíčku je vyteklé máslo. Nevíš z jakého důvodu se to děje? Je to normální? Či jak tomu zabránit? Může to být nekvalitními košíčky? děkuji předem moc za odpověď. Magdaléna.

    OdpovědětVymazat
  13. Magdalena: bohuzel me nenapada, cim by to mohlo byt, mne se to nedeje a to pouzivam ruzne kosicky.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...