neděle 8. května 2011

Biscuit Joconde s jahodovou pěnou a bílou čokoládou


U příležitosti Dne matek jsem se rozhodla vrátit k lednové výzvě The Daring Bakers, kterou jsem o fous prošvihla, a vytvořit Imprime Entremets dessert zabalený do Biscuit Joconde. Že naprosto netušíte, co to je? To já na začátku taky nevěděla. V podstatě se jedná o ozdobený piškot s náplní. Vypadá to efektně, není to tak složité, jak se zdá a maminky (nebo kdokoliv jiný) budou ohromeny. 
Piškot jsem se rozhodla udělat puntíkovaný. Nevyšel zcela podle mých představ, ale na první pokus to docela ušlo. Jako náplň jsem zvolila máminy oblíbené jahody, které jsem navíc doplnila bílou čokoládou. 

Původní recept je od Asteroshe, která hostovala lednovou výzvu. Bohužel jsem se pro tenhle dort rozhodla na poslední chvíli a neměla jsem čas (čti byla jsem líná) si to celé překládat, recept na "biscuit" jsem tedy převzala od Cataliny

Ingredience 
(na dortík o průměru 12cm)
10g změklého másla
10g cukru moučka
10g bílku
11g dortové mouky (u nás se zřejmě neprodává, takže jsem si namíchala do zásoby - 250g hladké mouky, 70g kukuřičného škrobu - několikrát prosít přes jemné síto)
kapka růžového potravinářského barviva
---
28g jemně mletých mandlí
25g cukru moučka
10g dortové mouky
1 vejce (50g)
1 bílek (30g)
4g cukru krupice
10g másla
---
70ml smetany ke šlehání
70g kvalitní bílé čokolády
---
cca 200g jahod (potřebujeme získat 125g jahodového pyré)
25g cukru moučka
4g želatiny v prášku
60ml smetany ke šlehání


Postup:
Začneme vytvořením tzv. "décor hmoty". Máslo s cukrem vyšleháme do světlé pěny a zašleháme bílek. Přidáme mouku a promícháme dohladka. Hmotu obarvíme do požadovaného odstínu. Na plech si dáme pečící papír a pomocí cukrářského sáčku na něj naděláme puntíky na plochu zhruba 40x15cm. Hmotu můžeme také rozetřít v tenké (5mm) vrstvě po celé této ploše a pomocí zubaté cukrářské stěrky vytvořit pruhy nebo prostě to, čím chceme nazdobit "biscuit". Plech dáme do mrazáku a necháme ho tam alespoň hodinu. 
Teď si připravíme piškot. Troubu si předehřejeme na 250°C. Moučkový cukr a mouku prosejeme do mísy, přidáme mandle a zašleháme vejce. Šleháme dohladka, až hmota zesvětlá. V jiné míse vyšleháme z bílku a cukru krupice pevný sníh, ten pak zlehka vmícháme do mandlového těsta. Nakonec zapracujeme rozpuštěné máslo. Z mrazáku vyndáme plech s décor hmotou a rychle na ni nalijeme piškotové těsto. Rovnoměrně ho rozetřeme tak, aby vzor z décor hmoty byl zcela zakrytý. Dáme do předehřáté trouby, ihned snížíme teplotu na 200°C a pečeme asi 10 minut (já pekla jen sedm, doporučuji piškot opravdu hlídat, jde to rychle). Hotový piškot poznáme tak, že po jemném zmáčknutí se těsto vrátí zpět (je pružné). Plát upečeného těsta necháme asi pět minut vychladnout a poté ho překlopíme na pečící papír silně posypaný moučkovým cukrem - ten zabrání přilepení. Navrchu piškotu teď vidíme, jak se nám vydařil (nebo nevydařil) vzor. 
Teď přijde příprava na sestavení dortu. Na servírovací talíř si položíme okruží z dortové formy. Z piškotového plátu uřízneme dlouhý pruh, který bude přesně tak vysoký, jako forma a vysteleme jím její boky - vzorem směrem ven. Pokud jeden pruh nestačí, uřízneme další a pěkně je do formy utěsníme, aby pak nevytékala náplň. Zbylým piškotem pečlivě vyložíme dno formy. 
Krém z bílé čokolády si můžeme připravit den dopředu. V kastrůlku přivedeme k varu smetanu, stáhneme z ohně a přisypeme nalámanou čokoládu. Necháme minutku odstát a pak vymícháme dohladka. Vychladíme v lednici a šlehačem našleháme. Krémem naplníme připravené piškotové "hnízdo" - vystačí asi do třetiny výšky formy. 
Nakonec se pustíme do jahodové pěny. Jahody omyjeme, zbavíme stopek a rozmixujeme. Procedíme přes jemné síto, abychom se zbavili zrníček, přelijeme do kastrůlku a osladíme. Hladinu posypeme želatinou a necháme asi deset minut nabobtnat. Na mírném ohni zahříváme, ale nevaříme, až se želatina úplně rozpustí. Dáme vychladnout. Ušleháme šlehačku a vmícháme do ní jahodové pyré. Pěnou doplníme připravenou formu až po okraj, uhladíme a necháme zatuhnout v lednici. Před podáváním sundáme dortové okruží a dort ozdobíme jahodami. 

Protože jsem dort samozřejmě nemohla nakrojit, musíme se spokojit s fotkou, kterou pro mě udělal táta. 

27 komentářů:

  1. veeeelmo efektny dortik!!!!:)maminka bola uuuuurcite hrda:)

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá naprosto úžasně! Rozhodla jsem se, že o víkendu udělám tu jahodovou charlottu, tak doufám, že nebudu litovat, že jsem se raději neopičila po tobě :)

    OdpovědětVymazat
  3. to Martina: diky... Byla - jeste vecer snedla dva kusy :-)
    to Kacka Zvykacka: dik... Urcite nebudes, charlotta je super...

    OdpovědětVymazat
  4. Ke dni matek jsem dala velkou kytici, ale vy jste byla nápaditá. Recept na joconde uvádí také M.Slavíková ve svém Kouzlu dezertů. Určitě chutnal a ještě jste si dodatečně prubla výzvu.

    OdpovědětVymazat
  5. Vypadá úplně super. Kombinace jahod a bílé čokolády je skvělá a ty putníky jsou fakt nápadité. Navíc v tvém podání to nevypadá vůbec tak složitě, jako mi to přišlo u Cataliny. Škoda, že jsi tuhle výzvu nestihla, protože ses ní pospasovala fakt mistorvsky. Normálně smekáma slintám :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Od chvíle, co jsi řekla, že si ji taky vyzkoušíš, jsem čekala, až se se svým dílem pochlubíš :) A samozřejmě je s čím se chlubit! Dort vypadá opravdu parádně a dovedu si představit, jak na něj mamka koukala :) Navíc jahody a bílá čokoláda jsou super kombinace. Naprosto super!

    OdpovědětVymazat
  7. to anonymni: fakt? Kouzlo dezertu mam doma a ani jsem si nevsimla...
    to Madla: ono to neni slozite ani u Cataliny, jen ona neni tak lina jako ja a popisuje to uplne do detailu. Nestihla jsem ji proto, ze jsem tam jeste nebyla prihlasena a ted, kdyz uz jsem to zkusila, tak mi to ani neni lito... Nejde o to, se pochlubit na The Daring Bakers ve foru, ale naucit se nove kucharske a cukrarske techniky :-) Kazdopadne diky moc za pochvalu.
    to Catalina: dekuju dekuju dekuju... Akorat nejsem spokojena s tim, jak vypada "joconde" - cekala jsem, ze bude svetla a puntiky mnohem vice vyniknou...

    OdpovědětVymazat
  8. Vypada to moc dobre a hlavne jedel ! Mnam... Hodne se mi libi napad s tim "vzorovanym" piskotem. To budu muset vyzkouset.
    Skoda, ze internet neposkytuje moznost ochutnani :o)

    OdpovědětVymazat
  9. to anonymni: diky za mily komentar a souhlasim - taky vzdycky na cizich blozich jen slintam :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Můžu se nechat adoptovat? Dortík vypadá báječně!

    OdpovědětVymazat
  11. to HaF: my mame hrozne malej byt, takze to asi nepujde ;-) Diky

    OdpovědětVymazat
  12. ja odpadnem, tak toto je krasna torticka!! super!

    OdpovědětVymazat
  13. Ten je chutny! Mne by ho bolo aj luto zjest ;o)

    OdpovědětVymazat
  14. Je to naadhera, odpadla som pri pocitaci a tusim aj zrusim svoj blog, lebo toto sa mi nikdy nepodari:-))

    OdpovědětVymazat
  15. Jůůů :) vypadá to moc pěkně, taky to asi budu muset někdy vyzkoušet :)

    OdpovědětVymazat
  16. Cake flour kupuju v Marks and Spencer.

    OdpovědětVymazat
  17. to Marianna: dekuju... Mamce to lito nebylo a snedla hned dva kusy :-)
    to Lucia: diky moc... A zadne ruseni blogu! ;-) Ted jsem se divala na ten tvuj a kdyz zvladnes takove skvele ctyrchodove menu pro pratele, tak tenhle dort pro tebe bude uplna pohoda :-)
    to Meg: diky a urcite zkus - stravnici budou ohromeni
    to anonymni: koukala jsem tam po ni a nemeli ji... A i kdyby, tak se mi tam ty mouky zdaji hodne drahe a kdyz mi ta kombinace hladka+kukuricna funguje, tak nemam duvod menit...

    OdpovědětVymazat
  18. Vím, že Kouzlo dezertů máte,koupila jsem si ho právě na základě vaší chvály a pěkného psaní o paní M.Slavíkové a velmi povedeném receptu na "černou komtesu". V knížce je recept na jokonda řezy, ale těsto je obdobné, jen používá mandlovou mouku. Jinak hodně nápadů v dalších DB-výzvách. Jitka

    OdpovědětVymazat
  19. Dneska máme s manželem výročí svatby, tak jsem si říkala, že by to chtělo na večer nějaký speciální dezert a tak jsem se vrhla na tenhle. jen místo biscuit joconde jsem pod krémy udělala krustičku z mandlového griliáše. jenže ouha, tentokrát jsem nechtěla mít doma větší než malé množství dortů a protože mám dortovku o průměru 20 cm, říkala jsem si, že bude stačit, když ingredience na oba krémy vynásobím dvěma - jenže i tak je obou krémů žalostně málo, dávku jsem měla udělat tak čtyřnásobnou. No, ale chutnají dobře, tak bude dortík akorát nizoučký. Ale určitě jej někdy udělám ze čtyřnásobné dávky i s původním joconde piškotem.

    OdpovědětVymazat
  20. to Madla: biscuit joconde je ten nazdobeny piskot - ten tam nemas a misto nej grilias nebo jen vespod? No kazdopadne se tesim, az bude u tebe na blogu. S mnozstvim vzdycky hrozne bojuju, bud je toho malo, nebo moc, minule jsem vzala na pomoc matematicko-fyzikalni tabulky a stejne jsem mela 3litry naplne misto cca 1,5litru... Je to boj :-)
    Preju krasny vyroci a jeste spoustu stastnych let :-)
    Lucie

    OdpovědětVymazat
  21. Dobrý den, Luci, tak "krasavec" už skoro zmizel :)! Děkuju moc za skvělý recept a vlastně i chuťový zážitek! Jaconde - hlavně kontrast a pyré - na jedničku (možná bych dala malinko méně želatiny, ale to je drobnost). Bohužel mě vypekla čokoláda - dělala jsem na formu 16 cm, gramáže přizpůsobila, použila bílou čokoládu z Markse, ale NEZTUHLA! Takhle velké kopance se mi málo kdy zadaří, ale stalo se. Nějaký tip, co se mohlo v procesu tak moc pokazit? Děkuji moc a těším se na další recepty - dále v seznamu je poslední výzva, tak uvidíme :)

    OdpovědětVymazat
  22. Lakima: dekuju, jsem rada, ze chutnal :-)
    Co se tyka neztuhnuti cokoladove peny - je treba pouzit kvalitni smetanu ke slehani (33% tuku a vice), smes cokolady a smetany poradne vychladit a pak naslehat - je to krem tuzsi nez uslehana slehacka uz ve chvili, kdy se plni do "joconde".

    OdpovědětVymazat
  23. Dobrý páteční večer, jsem vaším blogem už dobře půl roku tak nadšena, že mi pečení tohoto dortíku přišlo jako nejlepší možný plán na páteční večer! (...momentálně jsem ve fázi "puntíky v mražáku" tak uvidíme, jaký bude výsledek) Každopádně jsem v mezičase navštívila blog The Daring Kitchen, abych se tedy konečně podívala na originál, a musím říct, že původní recepty nesahají vašemu blogu po kotníky. Máte můj veliký obdiv, za to, jak krásně vaše výsledky vypadají :-) Těším se na další recepty, Magda

    OdpovědětVymazat
  24. Magdo, dekuji moc za pochvaly a doufam, ze se dort povedl :-) Kdyby se vam chtelo, tak poslete fotku - jsem hrozne zvedava :-)

    OdpovědětVymazat
  25. Dort vypadá prostě nádherně. Opravdu se vám povedl. Chystám se ho také upéct. Jen tak pro inspiraci jsem koukala ke Catalině a tak mrazí postupně dort i s jednotlivými naplněmi. Také jste ho mrazila? Nebo jste ho dala jen do lednice? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ne, nemrazila. Pracovala jsem tak, jak sem uvedla v receptu. Diky a doufam, ze se vam podari :)

      Vymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...