pondělí 25. dubna 2011

Mazanec


Je to dilema. Venku je krásně, skoro jako by bylo léto, a já bych vyrazila někam ven. Na procházku, na brusle, na zahrádku na jedno nebo tak něco. Zároveň mám v plánu asi tak pět miliónů receptů, které chci stihnout přes Velikonoce. Nezbývá, než vařit a péct v noci. 

Po placatém mazanci (který jsem připravila ráno, zatímco drahý spal po noční) a procházce s občerstvením, přišel na řadu druhý pokus, tentokrát s jiným receptem. Bylo vhodné, aby se povedl, protože byl určený jako dárek. 

Klasický velikonoční mazanec podle Pavlíny Berzsiové

Ingredience:
200ml mléka
120g cukru krupice
30g droždí
500g polohrubé mouky
špetka soli
3 žloutky
1 lžíce vanilkového cukru
kůra z jednoho citrónu
50g rozinek (předem namočených v rumu)
100g mandlí
120g másla
vejce na potření

Postup:
Z části vlažného mléka, lžičky cukru a droždí si připravíme kvásek a necháme ho na teplém místě vzejít. Prosejeme mouku se solí, přidáme kvásek, žloutky, zbytek cukru a mléka, vanilkový cukr, citrónovou kůru, rozinky a polovinu nasekaných mandlí a lehce propracujeme. Přilijeme rozpuštěné vlažné máslo a vypracujeme tužší těsto, které necháme asi hodinu kynout na teplém místě. Nakynuté těsto znovu propracujeme a zformujeme z něj bochánek, který dáme na plech vyložený pečícím papírem ještě dalších 30 minut kynout. Mazanec potřeme rozšlehaným vejcem, střed nařízneme do kříže a pečeme v troubě vyhřáté na 200°C asi 10 minut, poté snížíme teplotu na 160°C, mazanec zakryjeme alobalem a dopečeme asi 30 minut. Pokud je potřeba, nakonec alobal sundáme a bochánek necháme ještě zezlátnout. 


Protože se mi hrozně líbil nápad na upečení malých mazanců podle březnového Apetitu, udělala jsem těsto z dvojité dávky a půlkou naplnila muffinovou formu s hlubokými důlky. Těsta bylo moc, takže tak pěkně jako v časopise to nedopadlo, ale úplný průšvih to taky není. Ostudu jsem si totiž vybrala už před tím - v papírnictví...

Já: Dobrý den, já bych chtěla... no, já vlastně ani moc nevím, jak se to přesně jmenuje, ale je to takovej ten papír, jak se do toho třeba balí kytky, nebo se tím vyloží dárková krabice nebo tak... Víte co myslím?
Prodavačka: Vy myslíte hedvábný papír. 
Já: Asi jo a nejlíp nějakej barevnej.
Prodavačka: Máme jenom bílý, ale můžu vám dát krepový papír.
Já: Krepák? No to snad ani ne... Anebo jo, tenhle pruhovanej je pěknej.
Prodavačka: Je to všechno?
Já: Ne. Ještě bych potřebovala takovej ten jakoby provázek... přírodní... jako mašle se to používá.
Prodavačka: Vy myslíte lýko. To musíte do květinářství. 
Já: Jééé, děkuju. 
Prodavačka (v duchu): Proboha, co tohle mělo být?!

16 komentářů:

  1. Haha tak to se mnou taky někdy bývá v obchodech..:D ale ty malé mazance jsou fakt perfektní!

    OdpovědětVymazat
  2. Bacha na barvy na krepáku - nejsou potravinářské. Takže na focení fajn, ale jídlo, na které se nedejbože barva dostala, nekonzumovat.

    OdpovědětVymazat
  3. Tak ty mazancový muffiny jsou naprosto rozkošný! A to nedorozumění s paní prodavačkou rozhodně stálo za to. Prezentace je úchvatná (a to i kdyby měly být mazance otrávený...)!

    OdpovědětVymazat
  4. to Joll & Pavla: diky
    to Anna: jj, to vim - nastesti tyhle maji barvu jen z jedne strany :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Minimazance jsou krásný, taky jsem pekla, hrozně to odflákla, dala sušený droždí a dopadlo do dobře. Pekla jsem z poloviční dávky, ale recept je skoro úplně stejný. Hlavně se s tím moc nemazat!

    OdpovědětVymazat
  6. to Kacka Zvykacka: diky... Koukala jsem na ten tvuj a je krasnej - zadnej placak jako ty moje...

    OdpovědětVymazat
  7. Ty minimazance jsou úžasný a z toho rozhovoru v papírnictví jsem se skoro smíchy počurala (dítě už mi holt začíná skákat i po močáku ve chvílích, kdy se to naprosto nehodí .-)). Já dělala taky minimazance a taky mi vyšly takové plackoidní, ale na chuti byly vynikající, jemné, máslové, nadýchané, prostě úžasné. Ale abych byla takový machr a pekla po nevydařeném pokusu ještě z jedné dávky, to teda fakt nejsem :-) Takže klobouk dolů!

    OdpovědětVymazat
  8. to Madla: diky - ja se teda moc nesmala, pripadala jsem si fakt jak debilka, ale jsem rada, ze se aspon ctenari pobavi... :-)
    A ze jsem pekla vice varek, to neni odvaha, ale moje blbost, ze jsem naslibovala mazance kazdymu v okoli - kazdopadne placka neplacka, obe verze byly fakt super. A to je dulezity :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Malé mazance s jeníkovou horkou čokoládou byly epesní lucinko :o) děkuji*

    OdpovědětVymazat
  10. Môžem sa spýtať :) ono sa to pieklo v muffinkovej forme?

    OdpovědětVymazat
  11. domkac: to je vtip? Cetla jsi clanek?

    OdpovědětVymazat
  12. Ahoj Luci, mám dotaz. Tu muff formu jsi předtim nějak vymazala? Vypláchla vodou? Pečící papír? Anebo jsi tam těsto cpala rovnou a nepřichytilo se to? Dík:-)

    OdpovědětVymazat
  13. Veru: nevymazavala jsem, mam silikonovou formu.

    OdpovědětVymazat
  14. Ahoj Lucie,
    já jsem pekla podobný dárek - udělala jsem z vykynutého mazancového těsta cop, a ten pak namotala na zavařovací sklenici obalenou pečicím papírem, aby se dala po upečení vyndat. Taky to zajímavě vypadá.
    Lenka

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...