sobota 23. dubna 2011

Mazanec - placatec

Nebudu si hrát na hvězdu a přiznám se rovnou. Asi se mi nepovedl. Teda, spíš určitě, než asi. Mazanec jsem nikdy nedělala, ale těsto je podobné nebo stejné jako na vánočku (jen odpadá to zapeklité pletení) a nemůže to tím pádem být žádná věda, ne? Nebo jo? 

V kuchařce jsem našla dva recepty - klasický a "chalupářský". I přes ten název, který mi zní dost odpudivě, jsem se rozhodla ten druhý vyzkoušet. Chutná dobře, není skoro vůbec sladký, ale krásný bochánek, který jsem vytvarovala na plechu, se v troubě změnil v placatý, popraskaný a trapný důkaz mojí nešikovnosti. Ano, je to tak, šoupla jsem toho chudáka do málo vyhřáté trouby. No nic, člověk se pořád učí a mně se v troubě právě dopéká mazanec druhý, klasický, který vypadá o dost líp.

Chalupářský mazanec podle Pavlíny Berzsiové

Ingredience: 
2 velké brambory
20g droždí
1 lžíce cukru krupice
100ml mléka
400g polohrubé mouky
1 žloutek
1 vejce
špetka soli
30g sušených meruněk
30g jablečných křížal
30g rozinek
50g medu
80g sádla
1 bílek (na potření)
50g mandlí

Postup:
Den předem si uvaříme brambory ve slupce, oloupeme je a necháme vychladnout.
Z droždí, cukru a vlažného mléka a lžíce mouky si připravíme kvásek a necháme ho na teplém místě vzejít.
Do velké mísy prosejeme mouku, na jemno nastrouhané brambory, žloutek, vejce, sůl, nakrájené meruňky a křížaly, rozinky propláchnuté horkou vodou, med, vzešlý kvásek a lehce propracujeme. Přidáme rozpuštěné vlažné sádlo a vypracujeme hladké těsto, které nelepí. Doporučuji použít robota, protože tohle míchání už není relax, ale utrpení.
Těsto necháme v míse přikryté utěrkou kynout v teple asi 30 minut, znovu propracujeme a necháme kynout ještě 15 minut.
Vytvarujeme z něj bochánek, který dáme na plech vyložený pečícím papírem a ještě 15 minut necháme kynout. Nakonec ho potřeme bílkem, prostředek nakrojíme do kříže a posypeme sekanými mandlemi.
Pečeme v troubě předehřáté na 200°C asi 10 minut, poté snížíme teplotu na 160°C, mazanec zakryjeme alobalem a dopečeme asi 30 minut. Pokud je potřeba, nakonec alobal sundáme a bochánek necháme ještě zezlátnout.


Přeji krásné Velikonoce, plné povedených experimentů!

14 komentářů:

  1. podle mě vypadá skvěle, chutně a originálně!:)

    OdpovědětVymazat
  2. to Joll Burr: diky... Je videt, jak moc fotky lzou ;-) Ale na chut dopadl nastesti dobre...

    OdpovědětVymazat
  3. Mně právě 4 kousky kynou na plechu, tak zabíjím čas - jsem se přišla kouknout, jak to dělá profík ;)- udělala jsem menší a doufám, že moc placatý nebudou

    OdpovědětVymazat
  4. Já už bochánek dojídám... Pekla jsem v pátek, protože nám tatínek odjížděl na velikonoční vandr a tam rozhodně musí bochánek vzít s sebou! Každopádně ten Luciin vypadá skvěle! Neříká se, že čím víc prasklin tím je lepší? No, říká se to teda u chleba, ale proč to nevztáhnout i na bochánek, že? Jinak - peču dle stejného receptu jako vánočky - a ty, díky pradávné brigádě v pekárně, pletu rovnou ze šesti a jsou hotové hned! :-) Zdraví Ivana

    OdpovědětVymazat
  5. Mně se praskliny vždycky líbily :) Já vím, že to nastřihávání mazance do kříže má jakýsi symbolický význam, ale máma se mi vždycky snažila vnutit, že je to i proti tomu, aby to tolik nepraskalo. Ovšem pravdou je, že mamka vždycky peče takové obludy, které prostě nemají šanci a prasnout vždycky :)
    No já jdu nakoupit a budu péct také :)

    OdpovědětVymazat
  6. Já mám náhodou ty prasklé mazance (a vánočky taky) nejraději!
    Přeji pohodové Velikonoce!
    P.S. Mně včera mazanec praskl a zplacatěl taky - asi erupce na slunci - chichi...

    OdpovědětVymazat
  7. to Jolana: nevim, co dela profik, ale ja pecu mazancove placky ;-) Drzim palce
    to Ivana: mne ani tak nevadi ty praskliny, jako spis to, ze je vysoky asi 2,5 cm... Ale co, s merunkovou marmeladou byl k snidani a chutove si nemuzu stezovat... Kazdopadne plest vanocku ze sesti? Jsi machr. Ja bych si zauzlovala ruce :-)
    to Aja: nase mamka pro jistotu nepece zadne mazance a babicce zlodeji ukradli receptar, takze musim zkouset nove recepty a obcas se holt nezadari... Drzim palce, at se povede...
    to HaF: Hezke Velikonoce i Tobe (ja bohuzel vim, ze sluncem to nebylo, ale asi budu predstirat, ze jo)

    OdpovědětVymazat
  8. Vypadá trochu placatě, ale hlavně jde o to, aby se dal jíst... Když mi bylo 10, rozhodla jsem se, že budu péct poprvé mazanec. Našla jsem si recept v časopise Vlasta. A pustila se do díla... Po hodině urputného tvarování z těsta vznikl docela dobrý bochánek, i po upečení vypadal nádherně, ale ukrojit šel jen na cirkulárce. Máma když přišla jukla do receptu, a hned viděla co bylo špatně. Já jako začátečník si to neuvědomila... V receptu totiž chybělo máslo.:-) takže od té doby si myslím, že na tom, jak to vypadá tolik nezáleží, hlavně když se to dá jíst.:-D Ufa

    OdpovědětVymazat
  9. Jaký je recept neposoudím, sama raději klasiku, ale pokud se prasknutí mazance týká babičky vždycky říkaly že to je znamení kvalitních ingrediencí :-), mě taky vždycky praskne a vůbec mi to nevadí. Pokud se placky týká, tak bylo asi těsto moc řídké, příště tedy stačí malinko upravit poměr tekutých a sypkých složek, nebo zkuste mazanec na plechu obepnout kruhem třeba z pečicího papíru, ta první varianta je ale lepší. Martina68

    OdpovědětVymazat
  10. to Ufa: neco pravdy na tom bude :-) Kazdopadne jsi musela byt neuveritelne odvazna - mazanec v 10ti letech!
    to Martina68: copak babske povidacky; nekdy plati, nekdy ne... Ridke to testo nebylo, opravdu jsem ho dala do malo rozpalene trouby a to je ta chyba... Kazdopadne diky za tip, treba nekdy vyuziju...

    OdpovědětVymazat
  11. Mazanec je určitě moc chutný. Těch skvělých ingrediencí... mňam. Já bych řekla, že mazanec a vánočka jsou těžká těsta a toho droždí je tam podle mne málo. Ale třeba tento mazanec nemá být moc nakynutý. Hlavně že chutnal, to je nejdůležitější.

    OdpovědětVymazat
  12. Hlásím absolutně stejný výsledek, dva dokonalé disky...

    OdpovědětVymazat
  13. to anonymni: budu verit, ze takhle proste vypadat mel :-)
    to Tonio: delal jsi tenhle? Tak treba to tak fakt ma byt...

    OdpovědětVymazat
  14. Dobrý den, když jsem na recept koukala poprvé, četla jse název receptu něco jako "mazanec-Placare:), říkala jsem si asi francouzský recept:), asi bych to stím učením neměla tolik přehánět:), Veru

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...