úterý 19. dubna 2011

Levandulové macarons

Jak se pozná, že jste blázen do pečení? Na oblečení se vám místo knoflíků začnou objevovat macarons.
Začne to pomalu a nenápadně.
Ale najednou jsou všude.
No dobře, kecám. Ale byla by to celkem sranda, ne?
Loni na Prague Food Festivalu jsem si dala ananasové carpaccio s mascarpone a levandulí a bylo mi jasné, že s levandulí bych to v kuchyni chtěla zkusit. Jenže, kde ji sehnat? Okolo kořenářství U Salvátora se pohybuju zcela mimo jejich otevírací dobu a v takových těch provensálských stáncích je levandule chemicky ošetřená. O víkendu jsem se zkusila zeptat na farmářském trhu na Kubáni a vida! Jestli jsem vás předběhla ve frontě, tak se omlouvám, ale já se vážně chtěla jen zeptat a moc jsem nedoufala.

Ingredience na skořápky (30 kusů):
90g bílků
50g cukru krupice
200g cukru moučka
110g mandlové mouky (jemně mletých mandlí)
pár kapek fialového potravinářského barviva (používám gelové od Wiltonu)


Postup:
Mandlovou mouku s moučkovým cukrem krátce promixujeme ve foodprocessoru a prosejeme přes jemné sítko. Z odleželých (1-4 dny v lednici) bílků a cukru krupice vyšleháme sníh. Do sněhu ve dvou až třech dávkách vmícháme mandle s cukrem, přidáme barvivo. Mícháme, až je hmota hladká. Naplníme jí cukrářský sáček s hladkou rovnou koncovkou (průměr cca 5mm) a na plech vyložený pečícím papírem stříkáme kolečka o velikosti dětského piškotu, děláme mezi nimi rozestupy asi 3cm. Celým plechem několikrát silně praštíme o stůl, čímž se jednak zbavíme vzduchových bublin, které mohou způsobovat praskání skořápek a za druhé tím srovnáme případné nerovnosti na jejich povrchu. Macarons necháme na plechu minimálně 30 minut zaschnout. Troubu si předehřejeme na 140°C a pečeme je 14-16 minut.
Necháme je úplně vychladnout na plechu, potom je můžeme skladovat ve vzduchotěsné (aspoň trochu) nádobě několik dní, než je naplníme.

Jestliže při jakémkoliv pečení platí, že teplota a čas jsou v každé troubě odlišné, tak u macarons to platí dvojnásob. Prostě si vychytejte svoje hodnoty. V minulé troubě jsem pekla na 160°C po dobu 10 minut a macarons byly skvělé. V současné troubě mi za této teploty praskají. Zkoušela jsem z jedné várky těsta péct na dvě různé teploty (125°C a 135°C) a výsledek byl velmi rozdílný. Macarons jsou prostě potvory!
 
Ingredience na krém:
80g změklého másla
160g cukru moučka
2 lžíce mléka
2 lžičky sušené levandule
 
Postup:
Změklé máslo šleháme elektrickým mixérem na nejnižší výkon, přidáme cukr, mléko a rozdrcenou levanduli. Zvýšíme otáčky mixéru a šleháme asi pět minut, až je krém hladký a našlehaný. Pomocí cukrářského sáčku naplníme macarons.
 
Tomuto typu krému se říká americký nebo cukrářský máslový krém (american buttercream, confectioners frosting) a jak je jasné už z ingrediencí, je příšerně, pro mě až nechutně, sladký. Dokonce zanechává hořkou dochuť z přemíry cukru. Doporučuji tedy zvolit nějakou jinou náplň, protože tohle je fakt moc.

55 komentářů:

  1. Vypadá to opravdu krásně a lahodně.
    A moc hezky si hrajete s úpravou fotek a s aranžováním! :) Moc hezké :)

    OdpovědětVymazat
  2. tak příště napiš, pošlu ti levanduli ze své zahrádky ;) já ji v kuchyni miluji! k zahození není ani levandulová esence. Jinak, moc pěkné knoflíky!

    OdpovědětVymazat
  3. to Mirabelle: dekuju moc :-)
    to vEruska: diky ;-)

    OdpovědětVymazat
  4. Lucka,krasne macarons!!!!a pacia sa mi aj tvoje kreativne fotografie:)

    OdpovědětVymazat
  5. Úplně cítím tu chuť Provance!

    OdpovědětVymazat
  6. Super vtípek :) Na levanduli se taky chystám, ale musím počkat, až nám vyroste na zahrádce a usuší se :D Z tebe je hotový mistr přes macarons :)

    OdpovědětVymazat
  7. to Martina: diky
    to Klara: ... ale vyletu primo na misto bych se stejne nebranila :-)
    to Catalina: fotila jsem rano ve spechu a nemela absolutne cas nic aranzovat a hlavne ani zadny napad. Mam jen bile a cerne obycejne talire, zadne pekne a fotogenicke retro nadobi ani latky. Casto pouzivam jako pozadi svoje svetry, tohle byl jen takovy momentalni napad, protoze macarons se nejak divne nafoukly a vypadaly jako knofliky :-)
    Zahradku ti teda muzu maximalne tak zavidet...

    OdpovědětVymazat
  8. To jsou doslova Knoflíky lásky :)) Do makrónků se chystám pustit co nevidět, a proto mám odborný dotaz - skutečně stačí nahradit ve všech původních receptech uváděnou mandlovou mouku rozemletými mandlemi? A musí být předtím opražené? Když jsem dříve makrónky dělávala, měla jsem ještě zásobu mandlové mouky z Francie, ale ta už došla (moc mi chutnala jen tak "syrová" :))

    OdpovědětVymazat
  9. Hmmm, zase další makronkové lákadlo, to se dělá :-) A ještě ve spojení s omamnou vůní levandule, kterou bych taky při pečení chtěla brzy vyzkoušet. Ještěže knoflíky nejsou jedlé, to by na mě pořád foukalo :-)

    OdpovědětVymazat
  10. to La Cuoca: ja jsem driv pouzivala mlete mandle, ted pouzivam mandlovou mouku (slozeni: 100% mandle) a rozdily tam jsou, ale pricitam je jine troube... Protoze jinak bych si tezko vysvetlila, ze z jemneji mletych mandli mam hrubsi a neleskly povrch macarons a z tech puvodnich, dost hrube mletych jsem mela macarons hladke a leskle a krasne. Konzistence jsou ale lepsi ty nove - jak rikam, nemuzu srovnavat, protoze jsem zmenila mimo surovin i troubu. Mandle jsem nikdy neprazila.
    to Madla: :-D

    OdpovědětVymazat
  11. V sobotu na Kubáni? Takové malé nic v zelené mikině s růžovou kapucí a nákupní taškou z pytloviny? To jsem Vás asi viděla:-) Říkala jsem si, že jste mně nějaká povědomá, ale netroufala jsem si se zeptat:-)

    OdpovědětVymazat
  12. to Alena: proboha ne! Ja rozhodne nejsem mala a urcite nevlastnim ani jednu tasku z pytloviny... Spis vyssi a prouteny kosik :-)

    OdpovědětVymazat
  13. Malé nic :), nedá se svítit, tohle už je vrchol všeho a definitivní nakopnutí k druhému pokusu o macarons. Příští týden jedu do Bruselu, tak se tam podívám po mandlové mouce v rozumném množství, nějaké barvě a jdu na to!

    OdpovědětVymazat
  14. to Kacka Zvykacka: Jo, jdi na to! Opareni prstu tady temer nehorzi ;-) A male nic nejsem, to musis uznat...

    OdpovědětVymazat
  15. Uznávám, jsi velká cukrářka! Mám v plánu udělat jich rovnou víc druhů, třeba se některé povedou. Ty původní byly moc dobré, ale měly dost pórovitou strukturu a žádné patky. Někdy v květnu na to vlítnu.

    OdpovědětVymazat
  16. Ahoj Lucie,
    krasne macarons sa ti podarili!! Nuz, z mojich macarons slubov sa nic nekonalo, tie clanky som si nestihla nastudovat a nakoniec som nemala ani cas piect ich podla vyskusaneho receptu. Mala som v plane urobit viacfarebne, ako kraslice, ale casovo mi to zial nevyslo :-( Inak, objednala som si mandlovu muku z ciech, tak som zvedava aj ja, ako sa bude spravat pri peceni ;) PRajem ti krasne velikonoce ;)

    OdpovědětVymazat
  17. to Kacka Zvykacka: :-D No nejlip kdybys je udelala do Valtic, at cestou nehladovime :-D
    to Adusha: diky moc. Ja jsem taky chtela delat misto kraslic, ale bilky jsem mela driv a ted zase uz zadne nemam, tak bude asi jen mazanec... Vesele Velikonoce i tobe.

    OdpovědětVymazat
  18. Mila Lucie, ty makaronky vypadaji krasne. Uz jsem se o ne jednou pokousela, ale vubec nevypadaly jako na obrazku (inspirace na tvem blogu). Vubec se mi neudelal takovy ten krabaty okraj s hladkym kopeckem. Byly to spis takove pusinky.
    Jinak dnes kolegyne v Lidlu objevila mandlovou mouku (mozna to byly jen mlete mandle) nejsem si jista. Takovy tip na vyzkouseni :)
    Hezke Velikonoce
    Marcela

    OdpovědětVymazat
  19. Jen k diskusím pro všechny na téma mandlová mouka (mleté mandle): koupila jsem ji předevčírem v Lidlu, mají ji teď v akci 200 g za 30 Kč. Pekla jsem z ní už 3x (no ano, během 2 dnů:-)) a když jsem vychytala teplotu trouby, tak první pokus špatný, druhý dobrý, třetí dokonalý. Takže z mouky z Lidlu to jde, po odvážení jsem ji ale ještě rozmixovala s cukrem a prosála přes jemné sítko.
    Hana
    P.S. A Lucii ještě jednou díky za recepty, zřejmě zplanýruju květináče s levadulí za oknem, co už mají poupata.

    OdpovědětVymazat
  20. to Marcela: to je mi lito... ale nevzdavej se a ono se to jednou poda :-) Mandlova mouka z Lidlu je zrejme stejna jako mandlova mouka z toho meho velkoobchodu - jsou to proste jen hodne jemne mlete mandle, nic vic, nic min - doma je tak ale nenamelu.
    to Hana: taky to tak s tou svou moukou delam... Jsem rada, ze se nakonec povedly
    PS: neni vubec zac (a kez bych mela za oknem neco, co by rostlo)

    OdpovědětVymazat
  21. Tak jsem si myslela jakou nesu novinu s mandlovou moukou z Lidlu a koukám, že tady už se všechno ví :)

    S těma Valticema nevím nevím... ale třeba něco vymyslím.

    OdpovědětVymazat
  22. to Kacka Zvykacka: takze to vypada, zes ji koupila a jdes na to? ;-)

    OdpovědětVymazat
  23. Kdyby bylo možné, nechat si u tebe na zakázku udělat třeba na narozeniny macaron pyramidu dej mi hned vědět!!!

    OdpovědětVymazat
  24. to Caroline: to si bohuzel netroufam... Macarons na zakazku jsem delala jen jednou a byla to naprosta katastrofa - jsou to potvory a ja si nejsem 100% jista, ze by se povedly... Zkus oslovit cukrarnu Saint Tropez - macarons delaji a mohly by byt svolni k vytvoreni pyramidy...

    OdpovědětVymazat
  25. Ty jsou tak krásné... Obdivuju všechny vaše macarons. Mě taky strašně baví, jen teda když se mi daří, ale už jsem snad vychytala ten správný postup, takže už se nad nima tak často nevztekám:) Levandulové zkouším taky, jsou moje nejoblíbenější spolu s čokoládovými. náplň do nich dělám tak, že šlehám máslo s medem (cukr vynechávám) a pak do toho přidám v hmoždíři nadrcené levandulové květy. S medem se levandule dobře doplňuje a med je nevtíravě sladký, takže to v kombinaci s už tak sladkou makronkou není přeslazené. Tento týden jsem ochutnala levandulové v Cafe St. Tropez a byla jsem dost zklamaná. Makronka byla lepkavá a hutná, náplně málo a chutnala nějak uměle. Viditelné stopy po levandulových květech jsem nenašla, tak to možná dochucují nějakým aromatem... No, Pierra Hermé nepřipomínaly ani vzdáleně. Tak ať se vám makronky daří a už se těším na nějaký další makronkový příspěvek. Mějte se krásně! Zuzana D.

    OdpovědětVymazat
  26. to Zuzana D.: dekuji za tip, medova napln s levanduli zni moc dobre :-) Na macarons ze St. Tropez mam podobny nazor, PH by je hnal ;-) Dekuji za mily komentar

    OdpovědětVymazat
  27. To vypadá nádherně. Ještě nikdy jsem makronky nejedla, ale i tak mám chuť to zkusit. Zvlášť tyhle levandulové. Teď jsem dělala pokus s levandulovými čokoládovými lanýži a jsem nový levandulový fanoušek. Apropo, Lucie, vy si melete mandle, nebo kupujete někde mandlovou mouku?

    OdpovědětVymazat
  28. to Vanda: levandulove cokoladove lanyze? To musi byt naprosta bomba :-) Co se tyka mandli - drive jsem si je mlela, pak jsem pouzivala mandlovou mouku, pak jinou znacku a pokazde vypadaly macarons jinak... Jenze jsem mezitim zmenila troubu, tak nevim, jestli je to tim nebo mandlema...

    OdpovědětVymazat
  29. Dneska jsem dělala skořápky na macarons podle tebe ( akorát jsem musela nahradit ořechy) a myslím, že se moc povedly (mám je na blogu) :) Děkuji za recept :)

    OdpovědětVymazat
  30. to Miska: orechove by nemusely byt vubec spatne :-)

    OdpovědětVymazat
  31. Zdravím, můžu se zeptat? Makronky jsem dělala podle Tebe, používala jsem i stejné barvivo ale bohužel mi zešedly.. A ty máš moc krásnou barvu, jaká je finta?:-)

    OdpovědětVymazat
  32. to anonymni: nevim, nesednou mi... mozna je to tim, ze se podepisuju pod svoje komentare ;-)

    OdpovědětVymazat
  33. Jéé, pardon, na to jsem zapomněla :-) jsem Terka.. a můžu mít dotaz? kolik jsi tam dala toho barviva? na plechu jsem je měla krásně fialové a jen co jsem je dala do trouby, tak zešedly :-/

    OdpovědětVymazat
  34. to Terka: ja to nedavkuju presne - spis tak od oka, ale neupecene je to vzdycky hodne syta barva a pak behem peceni zesvetla... Takze zkus dat vice... Pouzivam gelova barviva od Wiltonu, tohle je odstin Violet.

    OdpovědětVymazat
  35. Moc děkuju! Právě jsem použila gelové od Wiltonu, tak to radši o víkendu zkusím znovu a dám vědět jestli to zabralo! Ještě jednou díky! :-) Terka

    OdpovědětVymazat
  36. to Terka: tak snad se to povede :-) Drzim palce

    OdpovědětVymazat
  37. Kde se dá koupit mandlová mouka?

    OdpovědětVymazat
  38. Mockrát děkuju za recepr na levandulové macarons, už pár dní chci něco se sestrou upéct něco nového (obě dvě jsme milovnice přes sladké), ale nic nás nenapadlo.Myslím, že bych ty macarons příští týden zkusila.

    OdpovědětVymazat
  39. to MaTty: tak snad se povedou a budou chutnat :-) Drzim palce

    OdpovědětVymazat
  40. Jsou opravdu krásné. Mám taky gelové barvy od Wiltonu, ale fialový makronky mi prostě moc nejdou. Vždycky jsou z nich spíš modré...:(

    OdpovědětVymazat
  41. anonymni: no taky obcas koukam, jaka barva vyjde... :-(

    OdpovědětVymazat
  42. Lucie: Nevěřím, že ti nějaké makronky nevyjdou. Dívala jsem se na to, co už jsi zvládla a teda klobouk dolů. Jsi úžasně šikovná :)

    Lidka

    OdpovědětVymazat
  43. Lidka: jee, dekuju, ale zrovna makronky jsem nezvladla tolikrat... :-)

    OdpovědětVymazat
  44. Začínám objevovat kouzlo foodblogů a jsem fakt ráda, že jsem na Vás narazila. Levandulové macarons mě totálně učarovali! Vypadají báječně (a sexy nafocené :)). Tak mi nezbývá než se těšit na levandulovou sezónu ;)

    OdpovědětVymazat
  45. Katerina: dekuju za mily komentar a doufam, ze se podari :-)

    OdpovědětVymazat
  46. Tak už se mi na půdě suší levandule ze zahrádky, jsem na to opravdu zvědavá, nekodáži si tu chuť levandule představit - musím pak vyzkoušet i ten cheesecake. V Lednici se namě smějí 4 Philadelfie, tak furt zvažuji jaký udělat :P

    OdpovědětVymazat
  47. MalinkaL: ja bych doporucila obycejny bez prichute a dat k nemu spoustu ovoce :-)

    OdpovědětVymazat
  48. Mohu se zeptat, co přesně myslíte těmi odleženými bílky? Vyklepnout je do hrnečku a nechat 1 - 4 dny v lednici? Rozumím tomu správně?
    Díky, Zuzka

    OdpovědětVymazat
  49. Zuzka: ano, tak je to mysleno. Nicmene doporucuji pouzit nejaky novejsi recept na ty skorapky, tenhle uz mi nefunguje...

    OdpovědětVymazat
  50. Ahoj Lucia, prosim ta nevies mi poradit, preco nemam take pekne okraje na macarons ??? mam ich uplne obycajne,- nie ako typicke,tvoje macarons :(

    OdpovědětVymazat
  51. Barbarita: macarons jsou potvory a je opravdu velmi mnoho moznosti, co se mohlo pokazit. Procti si tady vsechny recepty se stitkem "macarons" i diskuze pod nimi a treba prijdes na to, kde jsi udelala chybu.

    OdpovědětVymazat
  52. Ahoj Lucie
    zajímalo by mě u levandulových macarons jsi použila fialovou barvu.Zdá se mi že jsou ještě přibarvené po upečení, nastříkané barevným potr.sprejem ?!?! Rozdíl je vidět na límečku.
    Už jsem je zkoušela a fialová barva se mi po upečení proměnila v béžovou- přesně jako máš u límečku.Nevím zda nepoužívám špatnou gelovou barvu...myslím značku.Moc děkuji za rady.

    OdpovědětVymazat
  53. Nasta: pouzila jsem jen gelove barvivo do testa, zadny sprej pouzit neni. Pouzivam Wilton, ale je fakt, ze po delsim pobytu v troube hnedne (jak je videt na vnitrku macarons - kde bylo nejvetsi teplo pri doteku s plechem na peceni).

    OdpovědětVymazat
  54. Ahoj Luci,
    chtěla bych se zeptat, jaký jiný krém krom toho levandulového by jsi doporučovala? Chtěla bych levandulové zkusit, protože bych si je ráda udělala na svatbu (máme jí do fialova).
    Moc děkuji za info.
    Zuzka

    OdpovědětVymazat
  55. Zuzka: bud cokoladovou ganache (podle chuti mlecna, horka nebo bila) s levandulo nebo nejaky krem na bazi mascarpone a kremoveho syra
    (250g mascarpone
    125g krémového sýra
    1/4 lžičky levandulového extraktu
    med a citrónová šťáva podle chuti), jen pozor, tyhle kremy netuhnou tolik jako maslove nebo cokoladove a stava se, ze brzy macarons rozmaceji.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...