středa 27. dubna 2011

Kremrole s pěnou z javorového sirupu - Výzva The Daring Bakers


Na dubnovou výzvu jsem se strašně těšila, protože tento měsíc byla tak trochu speciální. Od drahého, který je členem Odvážných kuchařů, jsem věděla, že budeme dělat něco podobného jako oni. Jejich úkolem bylo vytvořit jedlou nádobu a něčím jí naplnit. Jídlo mělo být slané. Drahý udělal bramboračku v domácím mini-bochníku chleba. Celé dva týdny, než byla zveřejněna naše výzva, jsem vymýšlela, co bych upekla a čím to naplnila. Prvního dubna se moje nápady sesypaly jako domeček z karet. 

Recept na duben připravila Evelyne, která nás vyzvala, abychom vytvořili pěnu z javorového sirupu a naplnili jí libovolnou jedlou nádobu. Recept na pěnu byl daný, výběr jedlé nádoby nechala Evelyne na nás, pro inspiraci nabídla recept na košíčky z ořechů nebo ze slaniny s čokoládou. Možná jsem stará konzerva, ale představa, jak se cpu kombinací slaniny, čokolády, javorového sirupu, vajec a smetany, mi neudělala dobře. Záchod máme doma jen jeden, takže touhle cestou nejdu, i kdyby mi všichni Kanaďani přísahali na smrt Wayna Gretzkyho, že je to to nejlepší jídlo na celém světě.

Bylo tedy třeba vymyslet něco jiného a to co nejméně sladkého. Po přečtení receptu na javorovou pěnu totiž bylo jasné, že bude ohavně přeslazená. Vzpomněla jsem si, že jsem jednou někde viděla čokoládové skořápky, které se vyráběly za pomoci nafouklých balónků. Kdybych je udělala z hodně hořké čokolády, tak by to mohlo jít. Zakoupila jsem mini-party-balonky a těšila se, jak to bude hezky vypadat. Nafouknu je, jejich spodní části namočím do čokolády, nechám ztuhnout a bude to. Plán super, ale balónky nešly nafouknout. Oukej, jdu na plán Bé. Listové těsto není sladké ani trochu, budou tedy kremrole. A když už jsem ta odvážná pekařka, udělám si domácí listové těsto - aspoň se k tomu konečně dokopu.

Listové těsto podle Lukáše Pohla: 

Ingredience:
300g másla
120g hladké mouky
---
220g hladké mouky
35g másla
1 žloutek
30ml smetany ke šlehání
špetka soli
1 lžíce octa
125-150ml vody
hladká mouka na podsypávání

Poznámka: Velmi doporučuji použít mouku s vysokým obsahem lepku, označena bývá jako "výběrová" nebo "00". Máslo v žádném případě nenahrazujte ničím jiným, to si můžete listové těsto koupit a ušetřit námahu a čas. 

Postup:
Nejdříve si připravíme máslové těsto.
Studené máslo nastrouháme do mouky a co nejrychleji propracujeme, aby se moc nerozpustilo. Vytvoříme kostku asi 10x10x5cm a dáme ztuhnout asi na hodinu do lednice.
Pak připravíme tzv. "vodánek"
Mouku, změklé máslo, žloutek, šlehačku, sůl a ocet dáme do robotu a za postupného přilévání vody uhněteme měkké pružné těsto. Množství vody záleží na druhu a kvalitě mouky, přiléváme proto opatrně. Pokud to přeženeme, můžeme dosypat trošku mouky. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme v pokojové teplotě odpočívat asi půl hodiny.
Máslovou kostku dáme mezi dva pečící papíry a válečkem jí roztlučeme na placku - asi centimetr vysokou.
Podložku si poprášíme hladkou moukou. Vodánek rozválíme do kříže (neřekla bych, že to jde úplně dobře a vlastně jsem se u toho dost navztekala. Nakonec to nejlíp šlo tak, že jsem vodánek rozdělila na poloviny, z obou vyválela delší úzký pruh a položila je kolmo přes sebe. Pak jsem je trochu připlácla k sobě, lehce poválela válečkem a se zamhouřeným okem to byl kříž). Do jeho středu položíme máslovou kostku/placku a konce těsta přes ní přeložíme jako obálku. Lehce rozválíme do obdélníku a ten přehneme na třetiny. Zabalíme do fólie a necháme v lednici odpočívat asi 20 minut.
Odpočinuté těsto opět rozválíme na dlouhý obdélník a přeložíme konce proti sobě do středu a pak přehneme na polovinu - vzniknou nám čtyři vrstvy. Těsto opět zabalíme a necháme 20 minut v lednici.
A nakonec ho zase rozválíme a přeložíme na třetiny. Při válení těsta si podsypáváme pracovní plochu moukou, při překládání mouku z povrchu těsta pečlivě oprášíme.
Těsto zabalené ve fólii necháme odležet do druhého dne. Potom ho můžeme třeba zamrazit.

Z množství surovin ve výše uvedeném receptu vznikne těsto na dva menší štrúdly. Proto jsem polovinu zmrazila a z druhé napekla kremrole - moje první v životě. Děkuji mé nejhodnější kamarádce Pavle, která mi zapůjčila trubičky na jejich upečení.

Kremrole

Ingredience:
listové těsto
vejce na potření
olej na potření trubiček

Postup:
Kovové trubičky lehce pomažeme olejem. Troubu si zapneme na 200°C.
Listové těsto rozválíme na obdélník cca 25x40cm a pomocí rádýlka (nemám, vzala jsem to nožem) nakrájíme dlouhé proužky silné asi 2cm. Potřeme je rozšlehaným vejcem a každý proužek natočíme na kovovou trubičku (vajíčkem potřenou stranou nahoru). Trubičky rozložíme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme asi 20 minut dozlatova.
Korpusy opatrně stáhneme z trubiček ještě zatepla. Necháme je vychladnout a pak plníme. Buď klasicky, italským sněhem či šlehačkou, nebo - jako v mém případě - javorovou pěnou.

Kanadská pěna z javorového sirupu

Ingredience:
120ml javorového sirupu
2 žloutky
1/2 balíčku (3-4g) práškové želatiny
180ml smetany ke šlehání

Postup:
Javorový sirup přivedeme k varu a sundáme z ohně.
Ve velké míse prošleháme žloutky a nejdřív do nich po lžičkách zašleháme asi polovinu sirupu - to proto, abychom žloutky nesrazili - a směs přelijeme zpět do hrnce se zbylým sirupem. Pořádně promícháme.
Do misky dáme cca 30ml studené smetany a navrch nasypeme želatinu. Necháme nabobtnat 5-10minut a potom přelijeme do sirupovo-žloutkové směsi. Pokud není dostatečně horká, aby se želatina rozpustila, trošku ji přihřejeme, ale nevaříme. Necháme odpočinout asi hodinu, občas promícháme.
Zbylou smetanu vyšleháme do tuha a po částech jí zamícháme do sirupovo-žloutkovo-želatinové hmoty. Necháme vychladit alespoň hodinu, ale lépe přes noc.
Pomocí cukrářského sáčku plníme připravené kremrole.


Je fakt, že listové těsto stáhlo přehnanou sladkost javorové pěny, ale i tak to na mě bylo moc. Rodičům, kteří mají javorový sirup rádi, to ale chutnalo. Každopádně - listové těsto bylo božské a už se nemůžu dočkat, až z druhé půlky upeču štrúdl. Nakonec bych tedy řekla, že dubnová výzva svůj účel splnila - naučila jsem se udělat nadýchanou pěnu a skvělé listové těsto.


A ještě jedna poznámka - určitě se podívejte na blog ke Catalině. Její interpretace je nápaditá, skvěle provedená a krásně nafocená (alespoň co jsem viděla v soukromém DB's fóru, ale ona to určitě brzy zveřejní i u sebe na blogu). Doufám, že se dostane do finále soutěže o nejnápaditější provedení - já jí tedy fandím.

19 komentářů:

  1. Opět musím smeknout. Domácí listové těsto mi zatím zůstalo zapovězeno, asi jsem moc líná. Klasické kremrole nemusím kvůli bílkovému sněhu. Javorová pěna by mohla být dobrá alternativa, i když bude sladká bude na mne až moc.

    PS: jsem zvědavá s čím přijde Catalina ;-).

    OdpovědětVymazat
  2. Já se přiznám, že jsem v kuchyni naprostý poleno, ale co čtu od včerejška Tvůj blog, začínám dost vážně uvažovat nad tím, že začnu vařit a péct :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Páni, jsem ráda, že jsem nakonec nedělala kremrolky, které mě taky napadly, nakonec to byly větrníčky (snad se přemůžu a odpoledne to dám na blog) :)

    Recept na listové těsto mám pořád založený a ještě jsem se k němu nedokopala. Rozválení do kříže byla přesně ta pasáž, kdy jsem si říkala "ha ha, to chci vidět".
    Každopádně moc hezky zpracovaná výzva!

    OdpovědětVymazat
  4. to coco: dekuju moc za pochvalu :-) Ja za sebe musim rict, ze penu uz opakovat nebudu, ale to testo neni zdaleka takova prace, jak se zda...
    PS: Catalina uz to ma zverejnene na anglicke verzi sveho blogu
    to Simone: tak ja budu drzet palce, at ti to jde a kdyztak dej vedet, jak se ti to dari :-)
    to Meg: jeee, dalsi DB v Cechach! Vitej v parte. Koukala jsem na tvuj gulas v bramboracku z DC a vypada dost dobre :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Krásně povedené kremrole, já sice klasicky sněhem plněné kremrole moc nemusím, ale s javorovou pěnou by mohly být super. Domácí listové těsto dělám podle tohoto receptu: http://madlinakuchyne.blog.cz/1101/kouzleni-z-domaciho-listkoveho-testa-a-par-receptu-k-tomu
    který je vyloženě blbuvzdorný a vyjdou mi z něj vždycky tři velké kusy těsta, ze kterého se dají udělat dva menší záviny, takže tím pádem má domácí lístkové u mě v mrazáku své pevné zastoupení :-)
    Vládnout alespoň rudimentální angličtinou, tak se do výzvy odvážných pekařek taky zapojím :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Asi si otevřu "Luciinu výzvu"... je toho tolik s čím se musím po tobě opičit. Kremrole to sice nebudou, ale to těsto rozhodně zkusím. Jo a tu mandlovou mouku jsem fakt koupila a za 14 dní jdu na dětskou oslavu narozenin, tak to by se macarons určitě hodily... vlítnu na to, nekecám!

    OdpovědětVymazat
  7. Lucie: Díky, hrozně mě to baví, patřit do takového spolku, i když mám pořád tendence vše dělat na poslední chvíli, tak snad to budu stíhat :))

    OdpovědětVymazat
  8. Po tom, co jsem koupila v naší italské prodejně (není moje, ale pracuji tam:-)) mouku na pizzu, řekla jsem, že mě od listového těsta už nemůže nic odradit. A vyšlo z toho něco tak dobrého, že sem v neděli ráno k snídani upekla tvarohové šátečky, a když jsem je donesla do postele( ano, ano...:-D) přítel jen podotknul: "kdes to koupila?" :-D hold ta vůně se z kuchyně do ložnice nedostala...škoda. No, vypadaly nádherně, prostě bych takové vůbec z kupovaného neudělala, takže od té doby si jednou za čas pohraju s těstem, a nadělám zásoby do mrazáku a bude to...to bych doporučila všem. Fakt to za to stojí...zase tak těžké to není.:-) A štrůdl je taky famózní...Ufa

    OdpovědětVymazat
  9. Neboj, stará konzerva rozhodně nejsi! :) Taky jsem se na tu slaninu neodvážila. Listové těsto jsem zatím nezkoušela, ale ty kremrole vypadají tak dobře, že ho snad budu muset udělat :D Každopádně se mi tvůj nápad moc líbí, i když stejně jako Madla nejsem fandou těch klasických kremrolí (ale to kvůli tomu sněhu, který je až moc sladký) a myslím, že s tou pěnou byly kremrole určitě méně sladké :) Moc děkuju za milou zmínku!

    OdpovědětVymazat
  10. Aj, tak to já sněhové kremrolky můžu (u nás jim teda vždycky říkávali trubičky, a limonádě sodovka a z toho pak v Čechách plynulo spousta nedorozumění:-)). O domácím listovém těstě jsem taky přemýšlela, stejně jako o x dalších blbostech, na které není čas, ani energie:-( Každopádně Tě, Lucko, obdivuju, že jen za poslední týden jsou tu 4 nové recepty - to bych fakt nedala:-))

    OdpovědětVymazat
  11. to Madla: no ja kremrole taky moc nemusim, ale zkouska listoveho testa dopadla na jednicku :-) Ta pena mi prisla jeste sladsi nez snih a javorovy sirup mi proste nejede... Pripada mi, ze ta anglictina neni tak slozita, co clovek nevi, to si najde ve slovniku
    to Kacka Zvykacka: ok, otevri - ja si zase otevru "Vyzvu Kacky Zvykacky" na tema "do kterych restauraci proste musim" :-D
    to Meg: ja jsem prave taky hrozna, ale terminy DB me vzdycky donuti se vzchopit :-)
    to Ufa: teda, ten tvuj pritel se ma :-)
    to Catalina: Neni vubec zac, takova krasa se musi sirit ;-)
    to Olinka: haha, sodovkou me jednou dostali jedni zakaznici v pizzerii, kde jsem delala..."jake sodovky mate?" "jak, jake? no normalni - s bublinkama" "no ale jake druhy?" "normalni, voda s CO2"... :-D
    Tyhle kremrole jsou uz 14dni stare, ale pravidla DB nedovoluji to zverejnit pred 27. daneho mesice. Coz ale nevylucuje, ze za posledni tyden jsem napekla a navarila nejak moc veci (jeste 3 mam rozepsane) :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Holky, jste jedničky, všechny! K Meg musím ještě mrknout, u Cataliny už jsem slintala, tady jsem se zasnila, ale ruštinu nám mlátili do hlavy až do maturit a o žádné výzvě pro pekařky v ruštině jsem zatím bohužel neslyšela, takže zůstávám u snění a vám,mladým pekařkám držím pěsti!!!

    OdpovědětVymazat
  13. Klasické kremrole taky moc nemusím, ale do těchto bych se zakousla hned! Moc mě zaujalo to domácí listové těsto! Podle receptu a popisu postupu bych to snad měla zvládnout tak jak najdu trochu víc času, určitě se do něj pustím! Nevím jestli jsem někdy domácí chutnala, ale určitě bude vynikající! Díky za recept!

    OdpovědětVymazat
  14. to Pavla: urcite ho vyzkousej, je fakt vyborne!

    OdpovědětVymazat
  15. Lucka, nadherne kremrole! A dakujem za odkaz na dalsiu sikovnu babu - catalinu, prave som kukla je blog a fakt klobuk dole! Pomoooc, pomaly nebudem stihat sledovat vsetky nadherne foodblogy!! Parada!!

    OdpovědětVymazat
  16. to Adusha: ja dekuju za mily komentar...

    OdpovědětVymazat
  17. Mám dotaz, myslíte, že to půjde, i když dám méně javorového sirupu? Nechci aby to bylo moc sladké... díky Kamča

    OdpovědětVymazat
  18. Kamca: nevim, nezkousela jsem... Ale trosku ubrat urcite pujde.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...