sobota 30. dubna 2011

Jehněčí plec na česneku s rozmarýnem

Nedávno jsem čekala na Národce na tramvaj, měla jet až za pět minut, tak jsem šla očíhnout knížky do "Levných knih". Samozřejmě jsem se zasekla v sekci kuchařek a co nevidím - útlá mini-kuchařka s názvem Telecí, skopové, jehněčí, kůzlečí maso. Sice bez obrázků (nojo, já vím, že o obrázcích to není), ale jen za 7 korun. Uznejte, že to jsem tam nemohla nechat. 
V sobotu před Velikonocemi jsem koupila u řezníka krásnou jehněčí plec a v neděli dopoledne jsem si vzpomněla na svojí novou kuchařku. Česnek, bylinky, máslo, víno... Hmmm, to zní dost dobře.

Ingredience:
1kg jehněčí plece
---
125g másla
2 pořádné stroužky česneku
2 lžíce čerstvého rozmarýnu
sůl
pepř
---
100 ml červeného vína
1/2 lžíce hladké mouky
100 ml masového vývaru

Postup:
Troubu si předehřejeme na 190°C.
Připravíme bylinkové máslo - změklé máslo smícháme s nadrobno nasekaným rozmarýnem a prolisovaným česnekem, osolíme a opepříme. Jehněčí plec svážeme provázkem do úhledného válečku a potřeme jí ze všech stran připraveným máslem. Pečeme v předehřáté troubě asi hodinu (já měla 750g kus masa a 45 minut mu stačilo přesně akorát). Opečené maso vyjmeme z pekáče a zabalíme do alobalu.
Pekáč s výpekem postavíme na sporák, přivedeme k varu a zasypeme ho moukou. Vzniklou jíšku necháme asi 2 minuty provařit a zalijeme vínem. Necháme odpařit alkohol a přilijeme horký vývar. Vaříme ještě asi 3 minuty, nebo až se omáčka zredukuje na požadovanou hustotu. Dosolíme a dopepříme podle chuti.
Naporcované maso polité omáčkou podáváme třeba s bramborovou kaší a lehkým salátem.

Kdo by to byl řekl, jak poslouží kuchařka za 7 Kč?!

11 komentářů:

  1. Lukáš Hergott30. dubna 2011 v 13:20

    Naprostá lehká jarní úžasnost! A o fotkách to je...;) Ty tvoje mi dělají kulinářský požitek i takle na dálku.

    OdpovědětVymazat
  2. Kuchařka za sedm kaček - to jde :)) A jehněčí s česnekem jde absolutně kdykoliv, to je geniální kombinace. Úplně mi to zavonělo pod nosem. Omáčka má nádhernou barvu!

    OdpovědětVymazat
  3. La Cuoca: zejo, super koupe :-D Diky

    OdpovědětVymazat
  4. Diky,presne tohle jsem hledala.Taky mam koupene jehneci a zvazovala jsem co s nim...myslim,ze jsem nasla viteze.Nejakou takovou predstavu jako cesnek a rozmaryn jsem mela taky,takze jdu do toho....diky :)

    OdpovědětVymazat
  5. Tý brďo, to vypadá nádherně! Vždycky když vidím tvoje úžasné fotky, nemůžu se zbavit oslavných pubertálních výkřiků, ačkoli mám už třicetiny za sebou :-) Jehněčí na česneku s vínem a rozamrýnem, to musí být úžasná věc, maso vypadá nádherně šťavnatě, omáčka má úchvatnou barvu a k tomu jemná brambrovoá kaše - to je normální gurmánské nebe. Já bych se tak nechala k tobě pozvat na oběd ... :-) Závidím ti možnost koupit jehněčí, to u nás na malém městě fakt nejde :-(

    OdpovědětVymazat
  6. Lidus:
    fantasticke!
    -take jsme si letos jehnaku uzili :)
    jen mam otazku-proc se vlastne svazuje??

    OdpovědětVymazat
  7. to anonymni: neni vubec zac, snad si pochutnate :-)
    to Madla: pubertalni vykriky jsou (doufam) povolene i po tricitce - jinak jsem koncem roku nahrana ;-)
    Jo a s tim jehnecim to v Praze taky neni zadna slava... Nemrazene byva jen kolem velikonoc a to je ho jeste malo... Zrovna jsem mela fakt stesti...
    to Lidus: no ja myslim, ze hlavne aby drzelo tvar... Nasla jsem na netu jen duvody, proc se svazuje kure, ale u toho jineho masa to bude asi to same - http://www.apetitonline.cz/tipy-triky/428-proc-svazovat-kure-nez-jde-do-trouby.html

    OdpovědětVymazat
  8. Hledala jsem novou inspiraci a padla mi do oka tato.
    Právě jsme dojedli...vynikající, fantastické...prostě labůžo! Díky za recept.
    Vladka

    OdpovědětVymazat
  9. Ochucení výborné, ale za 45 minut se mi jehněčí ještě nepodařilo upéct. Měkké bylo po dvou hodinách.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...