středa 24. listopadu 2010

Dýňová polévka


Recept na tuhle verzi dýňové polévky jsem dostala od Jakuba, kterému tímto moc děkuji. Je to totiž taková pecka, že jsme si jí s drahým vařili už dvakrát a to je teprve listopad. V lednu a v únoru bude ještě optimistická oranžová potřeba - snad budou na trhu nějaké dýně. 

Před samotným receptem musím přidat varování. Polévka vypadá jako dětská meruňková přesnídávka s přídavkem E161g (oranžové barvivo), takže ozdobená slaninou může na první dojem vyvolávat pochybnosti o kuchařově příčetnosti. Budete tedy potřebovat kapku odvahy, ale stojí to rozhodně za to.

Ingredience na 6 porcí:
1kg dužiny z dýně Hokkaidó
50g másla
1 střední cibule
2 stroužky česneku
1l zeleninového vývaru
2 bobkové listy
1/4 lžičky muškátového oříšku
15 ml citrónové šťávy
200g smetany (stačí 12% tuku)
sůl, pepř
---
300g slaniny
6 plátků toustového chleba + olej na osmažení (já radši používám obyčejný chleba a opékám nasucho, ale to je věc vkusu)
6 lžic zakysané smetany

Postup:
Na másle necháme zesklovatět cibuli nakrájenou najemno spolu s rozpláclými (však víte, jak to vždycky dělá Ital) stroužky česneku. Dýně se prý loupat nemusí, ale vzhledem k tuhosti slupky vždycky vyměknu a radši jí oloupu. Zbavíme jí semínek a pokrájíme na menší kostky. Z hrnce vyndáme česnek a naopak do hrnce dáme dýni. Chvilku jí opékáme a potom přilijeme horký vývar a citrónovou šťávu. Přidáme bobkový list, muškátový oříšek a osolíme, opepříme.
Přikryjeme pokličkou a vaříme asi tak půl hodiny, dokud dýně nezměkne. Sundáme hrnec ze sporáku, vyndáme bobkové listy a pořádně dýni rozmixujeme tyčovým mixérem. Do polévky vlijeme smetanu a už jen trochu prohřejeme a případně dochutíme.
Podáváme s opečenou slaninou, zakysanou smetanou a chlebovými krutonky.
 
 
Na téhle polévce ze všeho nejvíc miluju její hebkou konzistenci. A veselou barvu. A chuť muškátového oříšku. A to že drahému chutná. A pochválil jí. Prostě - zatím druhá nejoblíbenější hned po francouzské cibulačce.

97 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. Výborná dík za úžasnou večeři.Dynovy olej také seženete v dm drogerii fakt super.Hezky večer Petra

      Vymazat
  2. Hokaido se fakt loupat nemusí, kůra hodně obohatí chuť.

    Další trik je pořídit dýňový olej a trošičku ho přidat do talíře. Jen tedy je spíš dozelena a trošku zlomí onen oranžový odstín. Dýňový olej je vůbec úžasný. Mají ho buď ve zdravém sypání a nebo v řetězcích s německými majiteli - tj. Billa či Interspar.

    Moc dobrá je taky verze s čerstvým zázvorem, kokosovým mlékem a koriandrem - jak semínky, tak natí.

    Dýně nakoupit teď a uskladnit někde, kde bude sucho a tak do 20 stupňů. V lednu nebudou!

    Určitě taky jde prostě vytvoři základní dýňové pyré, zavařit a používat dle potřeby.

    OdpovědětVymazat
  3. díky za recept! máme v ledničce už měsíc dýničku z trhů a nevím, co s ní.:)

    OdpovědětVymazat
  4. téééda...na všechno co tu máš nafocené jsem dostala okamžitě chuť...nádherné fotky a určitě ještě lepší chuť:-)A je vidět jak si strašně šikovná, že máš všechna jídla taková čisťoučká a nedopaplaná jako mívám já...asi nějaký recept vyzkouším,ale jsou všechny spíš pro pokročilejší a šikovnější cukrářky....:-)

    OdpovědětVymazat
  5. Pokud by jsi chtěla vyzkoušet i jinou verzi dýňové polévky, můžeš zkusit tento recept http://spicynicole.blogspot.com/2010/11/dynova-polevka-s-parmazanovymi-krutonky.html :)
    Byla taky výborná :)

    OdpovědětVymazat
  6. Musím říct, že skoro každý kdo tuto polévku dělá, dýni loupe, a je to opravdu škoda. Slupka se rozvaří, a obohatí polévku na chuti i barvě...:-) Opravdu to zkuste...jinak souhlasím s pyré, také mám dýni na kostky v mrazničce, a na chodbě čekají ještě celé dýně...rozhodně si udělejte zásobu!!! A zkuste i třeba sušenky, nebo cheesecake... :-) Lucie Ufa

    OdpovědětVymazat
  7. to Theresa: tak at vam chutna
    to ZuzkaOu: chtela jsem si ten olej poridit, ale nejak jsem se k tomu nedostala... Pristi dyne to jisti :-)
    Delali jsme s drahym dynove kari, ale nechutnalo nam
    Pyre si asi nadelam, protoze dyni v nasem byte 1+1 bez spize nemam kde uskladnit, ale mrazak uz taky preteka... Achjo
    to Lemur: polevka (nebo cheesecake) je nejlepsi
    to anonymni: diky za pochvalu a neboj se toho, starsi recepty jsou vylozene pro zacatecniky (protoze jsem zacala poradne varit az s timto blogem) a i vetsina ostatnich neni moc narocna - porad se ucim... Drzim palce :-)
    to Spicy Nicole: mnam... a ten puntikaty talir mame na chate - v detstvi jsme se o nej se segrou hadaly :-D
    to Lucie Ufa: oukej, zkusim, ale mate me na svedomi, jestli se to nepovede a budu bez obeda ;-) Cheesecake jsem delala podle PW, byl silene sladky, ale i tak moc dobry - http://luciedvorakova.blogspot.com/2010/01/cheesecake-podle-pionyrky.html

    OdpovědětVymazat
  8. Krásně hřejivá polévka, hned bych si dala plný talíř. Dělám velice podobnou, jen trošku jednodušší: http://madlinakuchyne.blog.cz/0912/super-jedoducha-dynova-polevka
    Dýně mám moc ráda, tak snad na nějakou pěknou narazím.

    OdpovědětVymazat
  9. Lucko, úžasný!!! Vůbec chci pochválit celý tvůj blog, už mám přečtený celý. Moc se mi líbí fotky a nadhled s kterým píšeš. Pokaždé se těším na nový přispěvek.
    Ad dýňovka: Zkus do základu přidat mrkev, kousek oloupaného pomeranče, po špetce skořice, mletého nového koření a muškátu. Po rozmixování ještě strouhnu pom. kůru pro vůnim, lehce dosladím je-li třeba a až na talíři dozdobím smetanou. Tahle verze má trochu až vánoční chuť!

    OdpovědětVymazat
  10. to Lucie Alie: dekuju moc, to jsem rada, ze se blog libi :-)
    Nedavno jsem dynovou jedla v restauraci a byla prave delana na sladko (jako soucast adventniho menu) a bylo v ni jeste susene ovoce... Mnam!

    OdpovědětVymazat
  11. Hokaido je škoda loupat, kůra chuti přidá. Zcela zásadním vylepšením je dužinu nejprve opéct v horkovzdušné troubě, kde změkne, a to až do té míry, že začne trochu zlátnout, cca 45 minut 160 st. Teplo zkaramelizuje cukry a budete překvapeni výraznější chutí.

    OdpovědětVymazat
  12. Slečno, recept vypadá sympaticky, ale pokud tvoje drahá polovička není ženská, tak bych rozhodně psala: vařili místo vařilY

    OdpovědětVymazat
  13. to 333723: sakra... diky

    OdpovědětVymazat
  14. ;) jinak já každý rok už tak potřetí projedu net jestli nenarazím na nové recepty na dýňovou polívku a zůstávám u osvědčeného, dýňi umyju, pokrájím na větší kousky i se slupkou, pokapu olivovým olejem nebo máslem, dám zapéct tak na 3/4h do trouby. A pak postupuju podobně jako ve tvém receptu, jen přidávám jednu mrkvičku a nedávám citronovou šťávu..zkuste se slupokou fakt chutná lépe(ale musí to být hokkaido, u jiných to nejde).

    OdpovědětVymazat
  15. to 333723: z pecene dyne je taky dobra, mnam, uz se tesim, az si nejakou uvarim :-)

    OdpovědětVymazat
  16. Díky za recept. Byla to nezvyklá mňamka. Ovšem usilovně jsem šla podle receptu a nějak jsem před mixováním zapomněla vytáhnout bobkáče (to v receptu nebylo) a dvakrát mixér udělal vzzzm a už jsem lovila kousky :-D

    výběr profilu jsem nepochopila, takže anonymní :-)

    OdpovědětVymazat
  17. to anonymni: diky za upozorneni, v receptu upravuji :-)

    OdpovědětVymazat
  18. výborný recept,moc děkuji :)zkuste přidat špetku skořice a nové koření, dodá to tomu šmak. Hokkaido jsem neloupala a bylo to opravdu výborné.

    OdpovědětVymazat
  19. Děkuji, polévka byla opravdu vynikající!

    OdpovědětVymazat
  20. Výborný recept, nechala jsem se inspirovat a polévka byla výborná. Totálně jsem propadla dýním! :-)

    OdpovědětVymazat
  21. ta polévka byla fakt skvělá nikdy bych nevěřil že jídlo z dýně může tak dobře chutnat.

    OdpovědětVymazat
  22. Já zde uvedený recept obohacuji čtvrt lžičkou kari (na cca 3 litry polévky) a polévka je pak ještě jaksi ... kulatější :-)

    Moc hezké stránky !
    Saille

    OdpovědětVymazat
  23. to Saille: kulate Indicka ;-) Diky :-)

    OdpovědětVymazat
  24. Moc pěkné stránky a recept je super, taky mám dýňovou polévku moc rád.

    Jenom mě trošíčku mrzí ty hrubky: 4.pád žen.rodu jedn.čísla má krátké i, nikoliv dlouhé íííí. čili: "že jsme si JI s drahým vařili", "Zbavíme JI semínek", "Chvilku JI opékáme" atd. Vím že je to detail a že web včetně serveru i-hned, i-dnes apod. je takových chyb plný, takže si běžný čtenář asi už myslí, že je to tak správně. Ale není.

    OdpovědětVymazat
  25. Moje první dýňová polévka v životě! Tady je výsledek: http://fiftydiary.blogspot.com/2012/01/0109-312012.html
    Jinak hokkaido připravuju vždycky se slupkou, chce to jen pevný nervy, pořád je tvrdá jak šutr, ale pak se to najednou z ničeho nic zlomí a krásně změkne.

    OdpovědětVymazat
  26. to anonymni: dekuji za upozorneni, ale je to fakt velmi trapne, kdyz je ve vasem prispevku hrubek jako maku... :-D

    OdpovědětVymazat
  27. Lucie, moc děkuji za úžasný recept! Dosud jsem znala pouze dýňový kompot, ze kterého nejsem odvařená ani já, ani můj přítel. Realizovali jsme tedy tvůj recept na dýňovou polévku. Oproti předpisu jsem česnek přihodila krátce před dýní, aby se nespálil, a nechala ho tam. Již při druhém pokusu jsem ponechala i slupku. A výsledek? Kudy chodím, tudy vychvaluji, přestože se většina lidí ofrňuje...protože neochutnali. Moji kamarádi, kteří byli stateční a ochutnali, hned všichni chtěli recept a kamarádka tuto lahůdku přejmenovala na "orgasmickou polévku" :o)) Na řadě je francouzská cibulačka a také mne (díky komentářům) zlákala celerová polévka. Už se těším na další gurmánský zážitek :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to Polanka: jsem moc rada, ze jsi s receptem spokojena a doufam, ze ti bude chutnat i cibulacka (ma nejoblibenejsi) a celerova :-) Dekuju za mily komentar

      Vymazat
  28. Konečně jsem se odhodlala uvařit dýňovou polévku, je dobrá - ale: podlehla jsem tvrzení, že Hokkaidó není třeba loupat. Jo možná když je tzv. čerstvá (já jsem ji doma "sušila" cca 3 měsíce). Po dlouhém mixování v ní stále zůstávaly kousíčky slupky (a to jsem ji vařila přes hodinu; někdo říká, že stačí vařit dokonce jen cca 25 minut), které potom v polévce hodně vadí a mám potřebu je kousat, přestože jsou drobné. Příště tedy určitě oloupat, chuťově je jinak dobrá. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A skutečně jste měla dýni Hokkaido? Taky ji doma suším a rozvaří se.

      Vymazat
  29. Jitka: to je tedy k vzteku... Ja ji loupu vzdycky, bojim se totiz, jak by to dopadlo... Nepomohlo by polevce propasirovani pres jemny cednik?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem udělala, ale přesto propadly drobné kousky tvrdé slupky. No co, příště nebudu líná a oloupu. To jsou přesně ty chyby, které si pak každý zapamatuje. Jitka

      Vymazat
  30. Moc děkuji za skvělý recept. Právě jsem ji dodělala a je luxusní :)Uvidím, co na ni řekne moje drahá polovička. Jinak dýni jsem neloupala, šlupka se hezky rozvařila a následně rozmixovala. Příště to vidím na Vaši "francouzskou cibulačku" ;) Vypadá taktéž úchvatně.

    OdpovědětVymazat
  31. Ja ji mam nejradsi jen tak obycejne> dyne, cibule, maslo, creme fraiche, bujon, a alternativne i brambory.

    OdpovědětVymazat
  32. Mission:Food: tahle obycejna verze neni k zahozeni, ale chce to dobry domaci vyvar, ne kostku :-/

    OdpovědětVymazat
  33. Doporučuji ten recept trochu pozměnit. Jako výchozí surovinu použijte, a pak pokračujte dál podle zde psaného receptu, dýni opečenou v horkovzdušné troubě. Pokrájejte ji na kousky a opečte do zahnědnutí asi 50 minut při 160 st.C. Obsažené cukry zkaramelizují a polévka bude mít o stupeň lepší chuť. Pak můžete pokračovat podle popsaného receptu....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zapomněl jsem dodat, pak nebudete muset řešit problém zda slupka ano,nebo ne, zda loupat, nebo neloupat. Zapomněl jsem se podepsat..Pavel

      Vymazat
  34. Pavel: mam tu dva recepty na dynovou, jeden je z pecene dyne. A je pravda, ze chut pecene dyne je v polevce lepsi. Ovsem ne vzdycky je chut a cas ji opekat :-)

    OdpovědětVymazat
  35. Teď jsem jedla a nevím, jestli vůbec budu někoho přemlouvat, aby ochutnal. Raděj ji zdlábnu sama :-) Vynikající!!! Hana

    OdpovědětVymazat
  36. Keď pečiem hokkadio, jeme ju aj so šupkou. Dnes som robila krém a ponechala som aj šupku, že to teda vyskúšam. Ale...tie drobulilinké šupky mi kazili celkovú chuť (takže krém budem robiť už bez šupky). Do krému pridávam sójovú smotanu na varenie, dnes som vyskúšala s kokosovým mliekom. A "nesadlo" mi to. Chuť mlieka prebíjala chuť tekvice. A pri servírovaní porciu vždy dozdobím tekvicovým olejom a tekvicovými semienkami :-)

    OdpovědětVymazat
  37. Zuzana: oukej, budu se drzet verze bez slupky. Dynovy olej je moc fajn, ted uz ho mam :-)

    OdpovědětVymazat
  38. Ahojky, tak jsem neodolala a pokusila se, i se šlupkou upekla, pak postupovala přesně podle receptu. Až na jednu maličkost, nevšimla jsem si, že má být dýně kilo, a udělala jsem to z celé :-D Takže i když jsem do toho nalila smetany dvě a pak ještě mléko, máme takovou dobrou dýňovou kaši :-D Ale jedí to i děti a já si fakt mlaskám. :-) Druhý pokus snad bude polévka. Díky za pro nás super novinku! Eva

    OdpovědětVymazat
  39. Eva: no, dynove pyre je taky fajn ;-) Diky za komentar.

    OdpovědětVymazat
  40. Dneska jsem se konečně dostala ke svému prvnímu experimentu s dýní. Recept jsem sice trochu poupravila podle své chuti, ale i přesto jsem snad lepší polévku ještě nejedla! Místo klasického chleba jsem dělala krutonky z domácího celozrnného chlebu, kde byla spousta semínek, a moc se to k sobě hodilo. Mňam.
    Míša

    OdpovědětVymazat
  41. Misa: zda se, ze cas dynove polevky je zase tu a ja si ji snad budu muset taky uvarit :-) Jsem rada, ze chutnalo

    OdpovědětVymazat
  42. Děkuji za recept, polévka je opravdu skvělá. Tak jako celý blog :)Bára

    OdpovědětVymazat
  43. Tak my uz ji delali podruhe :) - z pecene HOkaido i se slupkou. Tentokrat jsem ale nedala smetanu do polevky na konci, je to vyborne i bez ni.
    Dala jsem ji nasi 1,5rocni Lucince k veceri - a jeji poznamka po prvni lzicce me odbourala - ze pry je to "bobůtka" (=dobrůtka) a nekolikrat zopakovala mnam mnam... takze fakt super. My s manzelem ji milujeme! Diky moc za inspiraci a krasne recepty!!
    Pripomina mi vybornou polevku z cervene cocky a susenych merunek, kterou jsme jedli ve skotsku a obcas ji varim...

    OdpovědětVymazat
  44. Dýňový čas je tu. Zkusila jsem polévku podle tohoto receptu a byla výborná*. L.

    OdpovědětVymazat
  45. Bara, Terka & L.: dekuju, jsem rada, ze vsem chutna :-)

    OdpovědětVymazat
  46. Lucko, ještě děkuji, že jste doplnila do receptu vyndat ty dva bobkáče, neb čert nikdy nespí, :-)). L.

    OdpovědětVymazat
  47. Je výborná-děkuji

    OdpovědětVymazat
  48. Ahoj, tak jsem využila rad ostatních a dýni napřed upekla i se slupkou a vážně šla rozmixovat úplně dohladka.
    Měla jsem ale trochu problém s dochucením, přišla mi pořád hodně nevýrazná, nakonec jsem přidala ještě prolisovaný česnek, zázvor a kari. Další věc je, že jsem z ní měla skoro omáčku, a to jsem ji ještě ředila vodou, aby to nebylo úplně hustý, stejně je to ale spíš hutnější krém, než polévka, tak to ještě budu muset nějak vychytat :) Každopádně díky za inspiraci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tahle verze je takova jemnejsi, hlavni je chut dyne... Ale se zazvorem si ji dovedu predstavit moc dobre :-)

      Vymazat
  49. Loni jsem podle tohoto receptu poprvé uvařila polévku a byla vynikající. Hokaidó dýni jsem neloupala, kůra opravdu krásně změkla.
    Dnes jsem použila muškátovou dýni, která se loupat musí, ale zážitek z polévky zůstává stejný. Už ochutnala rodina i známí a téměř všechny jsem je přesvědčila o tom, že dýňová polévka je opravdu gurmánský požiteček:o))
    Díky za receptík

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Muskatova dyne je moc dobra a u nas ji prodavaji naporcovanou, ze si clovek muze koupit jen jeden vyrez a nema tak litry polevky :-) Jsem rada, ze polevka chutnala.

      Vymazat
  50. tak jsem prave dovecerela a je naprosto suprova! mam rada i s chilli nebo zazvorovou, ale takhle priznava dyni v plny parade a s tou slaninou to bylo perfektni :) jen jsem v zaveru pridala vic citronove stavy, aby ta chut byla takova "spicatejsi"

    podzim je stejne fajn

    OdpovědětVymazat
  51. Polévku si uvařím, dýni jsem si pořídila a hledala jsem recept na polívku, která mi bude chutnat jako žádná a asi jsem ho našla :-)

    Just be yourself by Petra

    OdpovědětVymazat
  52. kaca: ja mam teda na podzim jiny nazor, ale u polivky souhlasim :-) Je skvela a ta slanina tomu dost pomaha ;-)
    Petra: tak snad chutnala :-)

    OdpovědětVymazat
  53. Díky za recept, jdu hned vyzkoušet :) jana

    OdpovědětVymazat
  54. Dobrý den, Lucie, dýňovou polévku zbožňuji a dělám ji na různé způsoby. Váš recept mi moc chutnal. Dnes jsem trochu experimentovala a výsledek je takový, že se musím podělit. Zpěnila jsem nadrobno pokrájenou cibulku na olivovém oleji, půl dýně Hokaidó jsem nakrájela na kousky (oloupanou, protože byla trochu strupatá), přihodila k cibulce a chvíli nechala společně smažit. Zalila jsem zeleninovým vývarem a uvařila doměkka. Rozmixovala, podle chuti přisolila, přidala trochu pepře a muškátového oříšku a nakonec v polévce rozmíchala půl plechovky kokosového mléka a půl lžičky kurkumy. Chuť byla trochu exotická, ale moc nám chutnalo.

    OdpovědětVymazat
  55. NynnCZ: tuhle exotickou variantu bych si dala hned :-) S trosku koriandru navrch...

    OdpovědětVymazat
  56. Naprosto luxusní polévka, okamžitě se zařadila mezi naše nejoblíbenější. Do základu přidávám jednu mrkev, smetany dávám poloviční množství a dýni neloupu, vařím normálně půl hodiny a úplně v pohodě :-) Adéla

    OdpovědětVymazat
  57. Moje první dýně, můj první pokus o dýňovou polévku a na webu jsem náhodně vybrala Váš recept. Prostě bomba! Celá rodina byla paf a bez téhle dýňové polévky se už určitě neobejdeme. Velké díky! :-) Jana

    OdpovědětVymazat
  58. Adela: tak to me moc tesi :-)
    Jana: super, to mam radost :-)

    OdpovědětVymazat
  59. Ahoj, mám doma dýni a říkám si, co bych z ní mohla asi tak udělat :-)
    Projížděla jsem spoustu receptů z dýní a nejednou narazím na tvoje stránky a říkám si, tak tohle je recept přesně pro mě (protože jsem polívková).
    Takže dnes k nedělnímu obědu bude dýňová poléka.
    děkuji za recept Petra :-)

    OdpovědětVymazat
  60. Naprostý luxus ! Děkuji za recept ;-) Nedávno jsem jedla dýňovou polévku s kokos.mlekem a chilli. Je to zajímavá varianta a pro pány jistě i chutnější :-)

    OdpovědětVymazat
  61. Naprosté blaho! Říkala jsem si,že bude asi dobrá, ale takovou parádu jsem fakt nečekala. DÍKY
    Alena

    OdpovědětVymazat
  62. Tak mam právě dovařeno. Nikde jsem nemohla najít recept na poifku z obyčejné klasické dýně. Zkusila jsem a jde to, nevím proč se říká, že má mdlou chuť, mě polívka přijde naprosto lahodná :) Jen jsem ji teda upekla s troškou oleje v troubě před tím, říká se, že je pak prý lepší, možná na tom něco je :)
    Díky za recept, v jednoduchosti je krása i v jídle ;)

    OdpovědětVymazat
  63. Petra: doufam, ze chutnala :-) Dky za komentar
    Petra Kovacikova: tenhle asijsky styl mam u dynove taky rada.
    Alena: ja dekuji za mily komentar, moc me tesi, ze vam chutna :-)
    Nyana: ja ji delam z ruznych dyni, kazda ma neco do sebe. Z pecene dyne je chut trochu lepsi, ale ne vzdycky se cloveku chce zapinat troubu a cekat... Diky za komentar.

    OdpovědětVymazat
  64. Mám intoleranci na laktózu, takze jsem smetanu nahradila sojovou a byla taky moc dobrá. Děkuji za recept, už jsem podle vás zkusila mrkvový dort a myslím, že budu i nadále pokračovat.

    OdpovědětVymazat
  65. Dnes jsem tuto polévku uvařila, a musím říct, že byla výborná! :) děkuji za recept Lucie!
    Moje foto zde: http://papajacrazyloved.blogspot.cz/2013/11/vynikajici-dynova-polevka-podle-chez.html
    Pavlína

    OdpovědětVymazat
  66. anonymni: bezva, to me tesi :-) Diky
    Pavlina: super, vypada bajecne :-)

    OdpovědětVymazat
  67. Ahoj Lucie, bezvadný blog, moc ráda vařím, vařím už léta-děti odrostlé, vozí recepty z celého světa, zkouším všechno možné, ale ráda zabrousím i na internet, hlavně na stránky Vaše a Kitchenette..teď mi bublá na plotně Vaše polévka z hokaido-dělala jsem i dříve, ale byla sladká a fádní, Vaše voní a chutná už teď a všichni doma se těší na výsledek. Zdravím a těším se na další vyzkoušení Vašich receptů! Eliška

    OdpovědětVymazat
  68. Doporučuji ještě na závěr na suché pánvi opéct kupovaná dýňová semínka ( teolem se trochu nafouknou a začnou tancovat na pánvi). Miluji, jak ještě teplé nasypu do polévky a ono to krásně zapraská. Chuťově je opecene semínko teochu jako oříšky. Mňam

    OdpovědětVymazat
  69. Slupka neloupat! Zůstanou jen tmavě oranžové tečičky a barva je bohatší. Špetka chilli aby tu chuť člověk jen tušil to jen podtrhne.

    OdpovědětVymazat
  70. Skvělý recept; dnes jsem ho vyzkoušela. Přidala jsem navíc jen trochu nastrouhaného zázvoru. Měla jsem připravenou smetanu, ale chuť byla nakonec tak výborná, že jsem ji ani nepoužila. Nakonec jsem do polévky kápla trochu dýňového oleje a chutnala všem. Dokonce jsem zapomněla na slaninu, takže nakonec je to trochu jiná varianta, ale musím se pochválit a poděkovat za skvělý recept! Polévka byla tak dobrá, že jsem si šla přidat a druhý chod měl smůlu. Zabrousím do hlubin blogu a podívám se po dalších podzimních receptech. :-)

    OdpovědětVymazat
  71. Boží!! Vydržela v hrnci asi 5 min, což u mě znamená úspěch. Jsem dnes kuchařem dne :) Konečne vím jak se cítí Pohlreich!! :D díkes :)

    OdpovědětVymazat
  72. Je dokonalá, podle jiného receptu už dýňovku nikdy neuvařím. Díky!
    Káča

    OdpovědětVymazat
  73. Opravdu vynikající.Moje první dýňová polévka a sklidila takový úspěch, že místo druhého chodu si všichni přidali dýňovou polévku. Fakt super! Recept mám už uložen a jiný nechci. Díky moc :-)

    OdpovědětVymazat
  74. fakt vynikající,já tam přidala ještě nové koření a kari a vůbec nedala slaninu a stejně luxus,děkuji :-)

    OdpovědětVymazat
  75. fakt vynikající,já tam přidala ještě nové koření a kari a vůbec nedala slaninu a stejně luxus,děkuji :-)

    OdpovědětVymazat
  76. Dobrý den! Moc děkuji za tuhle dýňovku!! Celá rodina ji miluje a nejvíc můj 4 letý mladý pán! Jsem pro něj díky Vašemu receptu "báječná vařitelka" :-) Krásný den, Dita Š.

    OdpovědětVymazat
  77. Taky se přidávám s poděkováním za recept. Je zajímavé, že dýně mi moc nejede, ale jakmile je v této polévce, tak si musím pokaždé přidávat.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...