čtvrtek 30. září 2010

Koláč s cuketou a kozím sýrem


Jak jsem přišla na takový dobrý koláč? Úplnou náhodou. Kamarádka měla donést nějaké slané občerstvení na čísi posvatební mejdan, ale nestíhala. Tak jsem se nechala ukecat, že místo ní něco upeču já. Jelikož je skvělá kuchařka, nechtěla jsem jí udělat ostudu ("ježišmarjá, co se to s ní děje, že donesla takovej hnus?!") a bylo tedy vhodné upéct něco alespoň trochu pěkného a samozřejmě i poživatelného.
Protože jsem měla v hlavě, co se týká nápadů na náplň slaného koláče, totálně vymeteno, šla jsem pro recept do Apetitu. Našla jsem číslo, kde bylo několik stran plných krásných quichů, ale žádný se mi nějak nezamlouval. Jak se mi často stává, začetla jsem se do dalších a dalších stran časopisu a v úplně jiné kapitole, než té "quichové", jsem našla tenhle recept.

Ingredience na koláč o průměru 26cm:
1 balení listového těsta
hladká mouka
500g cuket
sůl
kousek másla
4 vajec (lehce prošlehaná)
280g smetany ke šlehání
pepř
140g čerstvého kozího sýra

Postup:
Nejprve si nastrouháme omyté cukety, jednu malou, nebo půlku velké necháme vcelku a nakrájíme jí na velmi tenké plátky nebo kolečka. Nastrouhané cukety promícháme se lžičkou soli a v cedníku necháme okapat, případně ještě vymačkáme rukama. Nakrájenou cuketu posolíme a necháme vypotit.
Zapneme si troubu na 200°C. Vroubkovanou formu vyložíme dvěma pruhy pečícího papíru, které dáme křížem přes sebe (koláč pak půjde lépe přendat na servírovací tác). Na pomoučněném vále rozválíme listové těsto a vyložíme jím připravenou formu. Těsto propícháme vidličkou, přikryjeme kolečkem pečícího papíru a posypeme fazolemi. Pečeme 10-15 minut, sundáme papír s fazolemi, korpus potřeme troškou rozšlehaného vajíčka a dopečeme ještě 5 minut. Necháme vychladnout.
Plátky nebo kolečka cuket osušíme a na másle z obou stran opečeme. Dáme je stranou a v pánvi za stáleho míchání asï 3 minuty opékáme nastrouhané cukety. Přendáme je do mísy a promícháme je s vejci a smetanou, osolíme a opepříme.
Teplotu v troubě nastavíme na 180°C. Na předpečený korpus přendáme cuketovou směs, rozdrobíme kozí sýr a poklademe plátky nebo kolečky opečené cukety. Pečeme asi 40 minut.


Místo listového těsta lze použít i těsto křehké a koláč nemusí být nutně kulatý.

9 komentářů:

  1. Jé, slané koláče! Ty já peču pořád! S brokolicí, s cuketou, se špenátem, s kapustou,s houbami, se slaninou... Je to takové vděčné jídlo "z jednoho plechu":-) Dá se tam použít kdeco a vždy to chutná báječně.

    OdpovědětVymazat
  2. Zase báječné čtení na noc! To zase budou divoké sny! Koláče vypadají skvěle, jak píše Alena, je na nich fascinující ta možnost nekonečných kombinací!

    OdpovědětVymazat
  3. to Alena: taky je pecu rada, ale zrovna tenhle bohuzel neni ten pripad "z jednoho plechu"... Clovek tim zaspini pulku kuchyne, ale stoji to za to...
    to HaF: tak nekonecnych, az me zadna nenapadla z hlavy :-D

    OdpovědětVymazat
  4. Pěkný slaný koláček.Taky na slaných koláčích doslova ujíždím. Zrovna zítra se chystám péct špenátový s čerstvým kozím sýrem - z listového těsta domácí výroby :-)

    OdpovědětVymazat
  5. to Madla: ja teda radsi z krehkeho, ale domaci listove zavidim... Zatim jsem na nej nasla cas jen jednou...

    OdpovědětVymazat
  6. Lucie, moc dobrý! Pekla jsem variantu s "čerstvým", kravským sýrem a lá kozí sýr od tety z farmy a byl báječný. A cukety jsem nesmažila, ale položila je na vymazaný plech a v troubě jakoby ogrilovala na cca 195°C.

    OdpovědětVymazat
  7. to Janina: jsem rada, ze chutnal... Tip s ogrilovanim zni dobre - dekuji :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Dobrý deň,

    recept je to určite chutný, skoro ako všetky z listkového cesta, syra a nejakej zeleniny.

    Mám jeden dotaz, lebo presne nechápem túto časť: ´přikryjeme kolečkem pečícího papíru a posypeme fazolemi.´ Akými fazolemi a prečo?

    Ďakujem za odpoveď

    OdpovědětVymazat
  9. anonymni: fazole se davaji proto, aby se testo pri peceni nenafukovalo. Pouzijte jakekoliv fazole nebo i jine lusteniny (pouzivam je opakovane) - tady je fotka pro predstavu - http://www.flickr.com/photos/40995944@N00/3224201085/

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...