neděle 26. září 2010

Dort Princezna - narozeninový


Švédský (to jsme ovšem nevěděli) dort Princezna jsme občas mívali doma, na oslavách různých narozenin, když jsem byla malá. Táta pracoval v hotelu Olympic, což byl nóbl podnik a dort Princezna byla nejspíš jejich chlouba. Tenká vrstva měkkého piškotu, marmeláda, krém a obrovská kopa šlehačky, všechno přikryté zeleným marcipánem. Dělali jsme si z Princezny legraci, že vypadá jako plesnivý bochník chleba. Když táta změnil zaměstnání, dort z hotelu už jsme neměli, protože pro nezaměstnance stál hříšné peníze (tuším, že to bylo něco kolem pěti set a dort v "normální" cukrárně stál tak stopade).
Po Princezně jsme si občas při něčích narozeninách vzdychli nad piškot-ovoce-želé nebo piškot-máslový krém dortem. Potom u nás v rodině přestaly být dorty "in" a na Princeznu se zapomnělo. A pak najednou, letos na jaře, vidím Princeznu i s receptem tady. Pokusným králíkem pro můj první dort potahovaný marcipánem se měl stát táta. Protože, kdo jiný vám odpustí, když to nebude vypadat profi.
Jelikož si moje drahá sestra naplánovala svatbu na den tátových narozenin a nebylo tedy vhodné péct ke svatebnímu dortu další, dostal narozeninový dort k svátku. Nakonec můj první marcipánový pokus nedopadl tak zle.


Ingredience:
(vystačí na dva dorty o průměru 12cm)
4 vejce
špetka soli 
80g cukru krupice
60g polohrubé mouky
60g škrobu
1/2 prášku do pečiva

---
2 lžíce škrobu
2 lžíce cukru krupice
200ml smetany 
3 žloutky
vanilková esence

---
4 lžíce malinového džemu
300ml smetany ke šlehání
---
500g marcipánu
zelené potravinářské barvivo
moučkový cukr na poprášení dortu




Postup:
Korpus jsem si připravila den předem. Troubu jsem předehřála na 180°C. Z bílků se špetkou soli jsem vyšlehala pevný sníh. Opatrně jsem do něj zašlehala žloutky a cukr. Vmíchala jsem mouku s práškem do pečiva a škrob. Pekla jsem ve vymazané formě asi 30 minut. 
Mezitím jsem připravila krém. Smíchala jsem škrob, žloutky, cukr a čtvrtinu smetany. Zbytek smetany jsem v kastrolu přivedla k varu a pomalu vlila do žloutkové směsi. Všechno jsem vrátila zpátky do kastrolu a na mírném plameni a za stálého míchání jsem vařila do zhoustnutí. Přidala jsem vanilku, kastrůlek jsem přikryla potravinářskou fólií a nechala vychladnout a potom přesunula do lednice. 




Druhý den jsem Princeznu dokončila. Korpus jsem dvakrát prokrojila. Vyšlehala jsem smetanu, dvě třetiny jsem smíchala s krémem a třetinu dala stranou. Na servírovací talíř jsem dala dva pruhy pečícího papíru a na něj doprostřed okruží z dortové formy. Do něj jsem vložila spodní díl korpusu, potřela džemem, čtvrtinou krému a přiklopila dalším dílem korpusu. Opět džem, krém a korpus. 




Sundala jsem okruží a celý dort potřela polovinou šlehačky. S druhým dortem jsem provedla to samé a oba dala na chvilku zatuhnout do mrazáku. 
Marcipán jsem obarvila gelovým potravinářským barvivem (bohužel jsem to trochu přehnala) a rozválela mezi dvěma kusy potravinářské fólie na dvě placky (měly by být o něco větší než dort, aby nám náhodou na konci někde kus nechyběl). 




Dorty jsem vyndala z mrazáku, odstranila pečící papír a potáhla jsem je marcipánem. Nebyla to zas taková věda, jak jsem čekala. Před servírováním by se měl dort pocukrovat moučkovým cukrem, ale táta to nesnáší - on totiž vždycky hrozně moc a navíc prudce otevře pusu, aby si kousl, ale vdechne cukr a pak nadává. Takže pro něj radši bez. 




Všechno nejlepší!

23 komentářů:

  1. Myslím, že je krásný...a ta barva? Mě osobně se tedy přesně takovýhle odstín líbí...hned bych si kousek dala.:-) Lucie Ufa

    OdpovědětVymazat
  2. Jedním slovem NÁDHERA! Vaše stránky mě moc baví. Lucie

    OdpovědětVymazat
  3. to Lucie Ufa: diky moc... Barva ma byt ale svetlejsi... Tak priste snad :-)
    to Lucie: dekuji

    OdpovědětVymazat
  4. jeee.... na ten jsem minule koukala tady http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=26252ale to mel labuznik jiny design a bylo k tomu spoustu fotek.. kam asi zmizely?

    OdpovědětVymazat
  5. milé, takhle se vratit k zapomenutému :) a navíc vypadá náramně a určitě tak i chutná, teď mám zrovna období různých narozenin a tak si ho nejspíš zařadím k dárkům :D, protože jsem se rozhodla darovat všem nějaký dort, no jo blázínek do pečení no :D

    OdpovědětVymazat
  6. Pěkné, milé, jako vždy obdivuji fotky. Dřív, bez dětí, jsem pekla dorty ráda. Pak na mateřské pro děti, ale to nebylo takových možností u zdobení. Dnes už jen obdivně koukám, jsou sice nové pomůcky a vychytávky, informací a návodů ještě víc, ale teď už není odvaha! Ráda mrknu na Tvé další krásné dortíky!

    OdpovědětVymazat
  7. to anonymni: To ja nevim, kam zmizely. To bude vedet spis autorka...
    to Luc Mac: ja cpu dorty k narozeninam vsem a doufam, ze se jim jeste dlouho nepreji - je toho tolik, co bych chtela vyzkouset
    to HaF: diky a neboj se toho... Nemuze se stat nic horsiho, nez ze to nebude k jidlu :-)
    to Petan: :-D

    OdpovědětVymazat
  8. zdravím Vás,
    před r 1989 jsem pracovala v Čedoku a na Vánoce jsme měli možnost si u hotelu Olympik objednat dorty. Dort Princezna byl velice oblíbený, ale vypadal jinak, než uvádíte. Piškotový korpus byl jen jedna vrstva pokrytá kopcem šlehačky a přikrytá bílým marcipánem, jemně pocukrovaná a asi i trochu posypaná kakaem. Měla tvar jako třeba krtkův dort. Mám dojem, že v té šlehačce byly i kousky ovoce. bylo to výborné.
    Tento dort podle mého odpovídal i názvu. Váš dort je určitě dobrý, ale pojmenovala bych ho jinak.

    OdpovědětVymazat
  9. to milado: Dobry den,
    Dort Princezna z Olympiku vypadal presne tak, jak pisu a i originalni svedsky dort Prinsesstårta se sklada z piskotu, slehacky, marmelady, kremu a marcipanu (viz. http://en.wikipedia.org/wiki/Princess_cake). Moje verze je z vice vrstev piskotu, protoze jsem se bala, za by mi slehacka neudrzela marcipan a cele by se to rozplaclo. Kazdopadne ingredience Princezny byly dodrzeny, zelena barva marcipanu taky.
    Je fakt, ze za "komancu" se originalni recepty prznily a davalo se do nich to, co tam nepatri, coz ovsem neznamena, ze piskotovy dort se slehackou a ovocem nebyl dobry - neni to ovsem dort Princezna.
    Zkuste si ji dat v IKEA, kdo jiny by mel vedet, jak ma chutnat svedsky dort nez Svedove ;-)
    Lucie

    OdpovědětVymazat
  10. Dobrý den Lucie,
    omlouvám se za můj předešlý mail. Mé vzpomínky nebyly přesné. Až teprve po jeho odeslání jsem si vyhledala další recepty. A nedalo mi to a udělala jsem ho k narozeninám mé dceři. Také jsem se bála, že šlehačka neudrží marcipán, ale bylo to v pořádku. Dort velice chutnal i jejím kolegům v práci druhý den. Takže úspěch a budu ho dělat! Přeji hodně výborných receptů!

    OdpovědětVymazat
  11. to milado: nic se nedeje, to se stane. Ja se snazim, kdyz pecu/varim podle nejakeho originalniho receptu, abych dodrzela ingredience prave podle toho originalu... Dort Princezna je vazne vyborny a kdyz pisete, ze to jde a marcipan drzi na slehacce, tak se asi hecnu a jeste to vyzkousim :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Jupíí, dort Princezna se stal dalším z mých pekařských a kuchařských pokusů a byl naprosto okouzlující :-) Dort dostal zelený marcipánový potah (stačilo hravě 300 gramů) a hnědé puntíky. Vypadal super a chutnal ještě líp.

    OdpovědětVymazat
  13. to natalie: to jsem rada, ze chutnal :-)

    OdpovědětVymazat
  14. Postupuji stejně jako vy, korpus a krém první den na zbytek se chystám druhý den po vychladnutí. Pracuji s domácími vejci takže má krém nádherně žluťoučkou barvu. Snad zítra půjde vše stejně hladce jako dnes. :) Díky za skvělý recept! :)
    Kateřina

    OdpovědětVymazat
  15. to Katerina: rado se stalo :-) Doufam, ze bude chutnat.
    Lucie

    OdpovědětVymazat
  16. Aneta Kovanová4. dubna 2012 v 19:11

    Můžu mít prosím dotaz? Četla jsem, že marcipánem potahovat lze jen máslové krémy (prostě "tužšího" typu), že se pod šlehačkou marcipán rozteče, jak to tedy je? Chci udělat dort který by byl marcipánovými figurkami ozdobem i z vrchu, ale máslové krémy mě nelákají, udržel by je ale vůbec nějak tento dort? za jakoukoliv odpověd dopředu mnohokrát dík :)

    OdpovědětVymazat
  17. Aneta: je mi lito, ale ja nejsem na potahovane dorty vubec expert... Tenhle mi vice mene drzel, ale vrstva slehacky (navic trochu zpevnene kremem) byla nizka... A v lednici se zacal pomerne brzy marcipan roztekat - ovsem nevim, zda je to vlhkosti z lednice nebo tim kremem... Jinak uspesne jsem na marcipanem potazeny dort pouzila cokoladovou ganache (maslove kremy nemam rada)...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, moc díky za odpověd :) Jo, čokoládová ganache je dobrý nápad! A kdysi, když jsem pročítala tyto stránky jsem narazila na větu, kde jste psala něco o vašem osvědčeném receptu na korpus, teďka to ale nemůžů najít. Jaký korpus je tedy asi tak nejlepší ?

      Vymazat
  18. Aneta: to bohuzel netusim, co myslite...

    OdpovědětVymazat
  19. Vyzkoušela jsem o víkendu jako pohoštění pro hosty. Jedním slovem pohádka....:-D Korpus úžasně nadýchaný a ta kombinace krému a malinové marmelády....prostě skvělé. Už se tu rozhlížím po dalším receptíčku, abych mohla zase něco dobrého spáchat a ohromit své hosty...děkuji....:-D

    OdpovědětVymazat
  20. Monika: ja dekuji za mila slova :-)

    OdpovědětVymazat
  21. Já ty ikeácké dorty můžu, určitě vyzkouším (jen musím sehnat zelené barvivo - copak se mi v obchodech vyhýbá?). Pořád peču ten mandlový http://www.mistrchuti.cz/svedsky-mandlovy-ikeadort/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak doufam, ze vam bude chutnat. Mam tu i jiny recept na Princeznin dort a ten je jeste lepsi.

      Vymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...