středa 18. srpna 2010

Chocolate chips cookies (podruhé)


Asi je to trauma ze skautských táborů v dětství a nebo jsem prostě rozmazlená Pražačka, ale nesnáším spaní ve stanu. Nepřipadá mi to jako bezva dovolená. Nevyspím se. Všechno mě bolí. Nepovažuju za vtipný, když na mě v botě číhá brouk. Nehledě na to, že stanová plachta není zeď (ač si mnozí zjevně myslí, že ano). Když k tomu všemu utrpení přičtu ještě věčně smradlavé toi-toiky, studenou sprchu a bláto, je snad jasné, že takhle si ideální víkend rozhodně nepředstavuju.
Jednou za čas (čti jednou za 5-7 let) se to dá přežít. Po návratu je ale nutné si říct "home, sweet home" a něco domácího si upéct. Energie po dvakrát třech hodinách spánku člověku zrovna moc nepřebývá, takže něco rychlého a z ingrediencí, které jsou doma.

Recept je převzatý z Paris Pastry a jako u všech amerických receptů upravený v oblasti cukru. Směrem dolů, samozřejmě.

Ingredience na 15 velkých sušenek:
150g hladké mouky
1/4 lžičky jedlé sody
115g změklého másla
150g třtinového cukru
špetka soli
1 lžička vanilkového extraktu
1 velké vejce
100g čokoládových čoček (prodává např. Marks&Spencer nebo Robertson)

Postup:
Troubu zapneme na 180°C. Dva plechy vyložíme pečícím papírem.
Do mísy prosejeme mouku se sodou a dáme stranou. V jiné míse utřeme máslo s cukrem a solí (dobře to jde ve foodprocessoru). Přidáme vanilku a pečlivě vmícháme vejce. Po částech zapracujeme mouku (tu už spíš ručně). Vznikne nám velmi mastné těsto, nebo spíš taková "patlavá" hmota. Opatrně do ní vmícháme čokoládové čočky.
Pomocí dvou lžic / kleštiček na zmrzlinu / rukou klademe na plechy "bobky" o velikosti ping-pongového míčku. Necháme jim dostatek prostoru kolem, protože se roztečou do průměru cca 8-10cm.
Pečeme dozlatova 10-12minut.


Musím konstatovat, že se začínám blížit chuti skvělých sušenek z Marks&Spencer. Ještě kousek a je to doma.

23 komentářů:

  1. Já se před 2 týdny vrátila z 5denní dovolené pod stanem v Paříži a nemohu si to vynachválit. Podotýkám, že nejsem "přírodní" typ a tuto aktivitu jsem od dob dětství provozovala poprvé a hodlám v ní pokračovat. V zahraničních kempech ale, se splachovacími čistými záchody a uzamykatelnými sprchami s teplou vodou :)

    OdpovědětVymazat
  2. To jsi mě pobavila. Jak Tě chápu. Naprosto z hloubi duše nenávidím spaní ve stanech, nedej bůh, pod širákem, sjíždění vody a jiné ryze přírodní šílenosti. V dětství jsem byla několikrát k těmto aktivitám zneužita, tudíž jsem si necivilizační blbosti využila na dva životy dopředu. Předloni, když jsem se vrátila z povinné vysokoškolské historické exkurze (sice v chatkách, ale děsných), první, co jsem šla dělat, bylo upéct si nějaké to sladké. Myslím, že jsem se zmohla jen na Margot bábovku, ale i tak jsem si každé zamíchání vařečkou náležitě užila.

    OdpovědětVymazat
  3. Také mě to pobavilo :) V podstatě celé dětství a dospívání jsem trávila někde v přírodě a i když i teď se občas do ní ráda vrátím, tak jen na jeden den, případně s kvalitním zázemím přes noc :))

    OdpovědětVymazat
  4. to Terezka: o takovem komfortu si na festivalu muzeme nechat jen zdat...
    to coco-choc: presne tak - diky skautu mam naspano v prirode na tisice let dopredu a tam, kde neni sprcha, nejedu :-)
    to Aja: ja jsem asi mestske ditko skrz naskrz - kdyz jsem byla mala a jezdili jsme na chatu, tak jsem vzdycky odmitala vylezt z auta, jakozto posledniho utociste pripominajiciho civilizaci...
    Nicmene, abych jen nenadavala - festival jsem si uzila a za pomoci alkoholu jsem se i ve stanu vyspala...

    OdpovědětVymazat
  5. :-) Tak to já se dnes vrátila z týdenního sjíždění Lužnice...a díky samonafukovacím karimatkám a skvělým spacákům jsem spala pomalu lépe než doma, ale to bylo asi tou přírodou, šuměním jezu, ... No, holt, někdo to má tak, druhý tak...:-)
    Jinak tyhle cookies už vypadají luxusně...:-) myslím, co se týče té rozteklé čokolády, jinak vypadaly dobře i ty předchozí..:-) Lucie Ufa

    OdpovědětVymazat
  6. to Lucie ufa: tak ja mam sumeni jezu a takove veci taky rada - ale maximalne na 1 noc a pak hupky supky do mesta... Ale tak uz to je zarizene - nekteri lide jsou "mestske typy" a nekteri "prirodni typy"...
    Ty puvodni se mi zdaly OK - dokud jsem neochutnala tyhle :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Se spaním ve stanu s tebou naprosto souhlasim. Asi jsem taky moc zhýčkaná :) Ty cookies vypadají dost lákavě :)

    OdpovědětVymazat
  8. to Terez(k)a: diky za podporu. Muj drahy se dost "tvaril", kdyz cetl tenhle clanek, tak aspon vidi, ze nejsem jedina ;-)

    OdpovědětVymazat
  9. Hmm, krásné a chtuné sušenky za trochu toho nepohlí stály :-) Jen doufám, že si je můžu upéct, i když si o stanování můžu nechat ještě pár let zdát. :-( Já naopak patřím mezi ty "přírodní typy" a teď na mateřské jsem docela nešťastná, že nemůžu na fesťák, na sjíždění Vltavy a podobné akce. :-(

    OdpovědětVymazat
  10. to Madla: ja bych si je stejne upekla i bez nepohodli - to byla jen takova vymluva :-)
    Jinak podle fotek, ktere jsem videla u sve byvale spoluzacky, ktera ma ted cerstve mimino, se neni treba omezovat... S 6ti tydennim synem spala ve stanu, leze po kopcich a jezdi na sermirske bitvy...

    OdpovědětVymazat
  11. Moc dobré, zatím asi nejlepší, co jsem pekla. Akorát bych tam klidně dala ještě o trochu méně cukru. A chtěla bych se zeptat, jestli by se tam dal dát i jiný cukr (třeba krystal nebo krupice), protože třtinový je přece jen trochu dražší. Pro tentokrát jsem tam dala třtinový, ale radši bych si ho šetřila třeba do kávy :-) Jana

    OdpovědětVymazat
  12. to Jana: ja bych taky klidne ubrala cukru, otazka je, co by to udelalo s konzistenci... S jinym nez trtinovym cukrem jsem to nezkousela, tak nevim. Kazdopadne bych se primlouvala za pouziti alespon poloviny mnozstvi trtinoveho, protoze ma jinou (takovou karamelovou) chut nez ten bily...
    Lucie

    OdpovědětVymazat
  13. Zkoušela jsem hodně cookiesek, ale tyhle jsou bezkonkurenční! Dělala jsem je přesně podle receptu, ten cukr je opravdu otázka... Na mě je to taky moc (ale já bych třeba vůbec nemusela solit jídlo, takže nevím zda to brát podle mě :D) a zbytek rodiny je nadšen, že je vše akorát :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to Luckam: se soli to mam podobne :-) Diky, jsem rada, ze jste si pochutnali :-)

      Vymazat
  14. Včera došlo na tyhle cookies a podle mě ty z Markse a Spencera strčí do kapsy- zdají se mi, že tam jsou příliš cítit po sodě. Pro mě vítězí rozhodně domácí cookies! Jen malý update - v M a S už chocolate chips nemají, vždy časem obměňují sortiment a přestali je brát. Takže ty moje pocházely z Robertsona.

    OdpovědětVymazat
  15. Dv: ja ti nevim... na double chocolate chips cookies z M&S jsem zavisla :-) A dik za tip na cokoladove chipsy (proc v M&S vsechny super veci rusi a to co nikdy nekupuju nechavaji?!)

    OdpovědětVymazat
  16. Ano, máme z Markse a Spencera totožnou frustraci..

    OdpovědětVymazat
  17. právě jsem je dopekla a jsou moc dobré, cukru jsem ještě trochu ubrala..a čokoládové čočky jsem na zkoušku koupila v Lidlu, 52% podíl kakaa a chutnají vcelku dobře :-)

    OdpovědětVymazat
  18. Terez: diky za komentar, jsem rada, ze chutnaly :-) A cocky z Lidlu - to je dobry tip - dekuju!

    OdpovědětVymazat
  19. Tak jsem se dnes snažila upéci tyhle cookies a ještě čokoládové muffiny. Muffiny se povedly, jsou úžasný (jen jsem do nich ještě přidala oříšky), ovšem ty cookies... Ehm trochu víc se mi roztekly a chutnají tak nějak lepkavě... :o) Každopádně už tady mám vybrané další super recepty! :o) Děkuju, krásné stránky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty cookies jsou tak nejak lepkave (je to ten chewy typ), ale pokud se moc roztekly, tak je mozne cely plech i s testem pred pecenim vychladit v lednici a melo by to byt lepsi. Diky za mily komentar :)

      Vymazat
  20. Upekla jsem, povedly se, děkuju za recept!:) Místo poloviny čokolády jsem dala pistácie, protože na pistáciových cookies z MS pro změnu ujíždím já.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...