sobota 8. května 2010

Sekaná


V jedné z mých oblíbených knížek (možná je to knížka úplně nejoblíbenější), 'Co život dal a vzal' od Betty MacDonald, pečou sekanou často. Děj se totiž částečně odehrává za velké hospodářské krize a sekaná se dá považovat za levné jídlo. Dokonce jí pečou - uplácanou do tvaru krocana - i na Den Díkůvzdání. Když je teda teďka ta krize, tak si upeču taky jednu sekanou.

Pro recept jsem sáhla do téhle kuchařky, zdá se mi, že na českou klasiku je nejlepší vzít nějakou takovou. Protože mám ráda česnek a majoránku, recept jsem lehce upravila.

Ingredience:
1,5 dcl mléka
1,5 rohlíku
1 malá cibule
50g slaniny
500g mletého masa (mix vepřového a hovězího)
2 vejce
2 stroužky česneku
sůl, pepř, majoránka
50g másla (sádla)

Postup:
Rohlíky jsem nakrájela na kostky a namočila do mléka. Slaninu jsem nakrájela na kostičky a na polovině jsem opekla cibulku do zlatova.
Maso jsem smíchala s vajíčky (kousek bílku jsem nechala na potření), s lehce vyždímanými rohlíky, cibulí, slaninou, česnekem, majoránkou, opepřila jsem a osolila (později se opět zjistilo, že málo - "Luci, dobrý, ale vy doma nemáte sůl?").
Hmotu jsem pořádně promíchala a rukama vytvarovala šišku. Na pekáči jsem rozpustila máslo, vložila jsem do něj sekanou a potřela ji bílkem.
Pekla jsem na 180°C asi hodinu a půl, během pečení jsem podlévala vypečenou šťávou, přilila jsem i trošku vody.
Sekanou jsem podávala s bramborovou kaší.

6 komentářů:

  1. Knížky od Betty MacDonald jsou také moje favoritky! Já jsem vždycky milovala bábinku (tu praštěnou), která vařila velmi svérazným způsobem "moc se s tím nepiplejte, mužský sežerou všechno!" :-)

    OdpovědětVymazat
  2. to Radka: presne, babinka je nejlepsi :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Lucie,

    sekná u mě má pověst jídla "rozemel vše co zbylo a udělej z toho hmotu", ale tohle vypadá náramně.

    Jakub

    OdpovědětVymazat
  4. to Jakub: ... a proto bych si ji jinde nez doma asi nedala :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Maminčina sekaná je mé oblíbené jídlo. Nejraději ji mám ve fázi ochutnávání hotového, kdy ještě není vzorně nakrájená, ale jenom takové rozpadající se kousky. Díky našemu řezníkovi není maso příliš jemně mleté. A taky podkládáme plátky slaniny...
    Bohužel je pravda, že mamka pracuje od oka, takže jestli někdy dojde na lámání chleba (dělání sekané), tak se sem nejspíš vrátím.

    OdpovědětVymazat
  6. to Paja: moje mama asi sekanou nikdy nedelala, takze nemam s cim porovnat... Kazdopadne tahle mi chutnala...

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...