neděle 9. května 2010

Jahodový dort - narozeninový



Sezóna jahod nás sice teprve čeká (jupí), ale proč se na ní nepřipravit předem? Třeba receptem na jahodový dort. Dělala jsem ho už loni, tedy nehrozilo, že se stane nějaká katastrofa a mohla jsem ho bez obav zopakovat u příležitosti kulatých narozenin mojí kamarádky. Jahody ze Španělska už měli alespoň nějakou chuť, takže hurá do toho.

Přípravu jsem zahájila téměř vědecky. V = π*r2*v. Ovšem někde jsem udělala chybu a dopadla zase jako při pečení sachru. Ještě, že není trestné přechovávat větší než malé množství dortů.


Recept je převzatý z magazínu 'Ona Dnes', předkládám ten původní na velkou formu, protože je vyzkoušený a nepředpokládám, že by někdo chtěl dělat to, co je na fotce (viz. výše).

Ingredience (na formu o průměru 23cm):
250g máslových sušenek (Club, Digestive Bisquits, jaké má kdo rád)
80g másla
---
1,25kg čerstvých jahod
180g třtinového cukru (nebo 150g obyčejného cukru krupice/krystal)
2 lžíce želatiny v prášku
450ml smetany ke šlehání
250ml zakysané smetany
---
80g loupaných mandlí

Postup:
500g jahod rozmixujeme s polovinou cukru a propasírujeme přes jemný cedník do kastrolu. Posypeme želatinou, necháme nabobtnat a zahříváme na mírném ohni, dokud se želatina nerozpustí (nesmí se ale vařit).
Troubu předehřejeme na 180°C, dno otevírací dortové formy vyložíme pečícím papírem. V robotu (food processor s nožem s dvojitou čepelí) rozmixujeme sušenky spolu s pokrájeným máslem. Pokud nemáme robot, tak máslo rozpustíme, necháme aspoň trošku vychladnout a smícháme se sušenkami, které jsme rozdrtili válečkem (jak získat sušenkový základ je popsáno zde). Sušenkovou hmotu upěchujeme (lžící, sklenicí, pěstí - jak je libo) na dno dortové formy a pečeme dozlatova - asi 10 minut. Dáme vychladnout.
Do jahodového protlaku vmícháme zakysanou smetanu oslazenou polovinou zbylého cukru a šlehačku vyšlehanou se posledním dílem cukru.
Na sušenkový základ vyskládáme špičkou nahoru seříznuté jahody - jednu vedle druhé a opatrně zalijeme krémem. Dáme přes noc ztuhnout do lednice, před podáváním ozdobíme plátky jahod a sekanými mandlemi.


Dort je svěží, s pěnovou konzistencí a po nakrojení i moc pěkný na pohled. Jahodové sezóně 'zdar!'

17 komentářů:

  1. Aneb matematika v praxi. Mým oblíbeným je porovnávání obsahu obdélníku a kruhu. Také změny poměrů jsou lahůdkou. Já stále čekám na domácí jahody, které i tak moc nemusím, ale když už si dám, tak jenom naše. Máme v plánu marmelády a podobné kousky, takže možná i na toto dojde.

    OdpovědětVymazat
  2. mmmmm, domaci jahody... Ja zadne nemam, kupuju na trhu, kdyz je sezona... A uz znam druheho cloveka, co je nemusi - coz nechapu :-)

    OdpovědětVymazat
  3. To je vážně nádhera a určitě tak i chutná! Jsou tam samé dobré ingredience. Jahodové sezóně zdar! :-)

    OdpovědětVymazat
  4. to Alena: ano, je moc dobry.. At ziji jahody :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Nepleteš si průměr a poloměr? :-)

    Rozhodně tedy esteticky jahodovej lepší než ten sachr!

    OdpovědětVymazat
  6. to Michal: ne, ne, nepletu :-) Akorat mam odjakziva problem s tim, ze vseho varim/pecu moc, aby me nahodou nekdo nepomluvil, ze jsem na nem setrila :-)
    Ten sachr moc peknej nebyl, ale babicka mi to nastesti odpustila...

    OdpovědětVymazat
  7. Tak tedy pekne dekuju, od ted je dort vyzadovan k nerozeninam, jsem zvedava, jak to budu resit v zime, nejsem Maruska a neznam Mesicky a nejsem ani milionar :-) ale byl vyborny a vynikajici a prepocet jsem dala na starosti polovickovi a zvladl to... :-D

    OdpovědětVymazat
  8. to Milena: jsem rada, ze chutnal, ale v zime bych doporucila oslavence prekvapit necim jinym (treba cokoladovym). Jak rikas, nejsi Maruska a zimni jahody ze skleniku stejne nemaji zadnou chut a to by u tohohle dortu byla skoda...

    OdpovědětVymazat
  9. tenhle dort je fakt úžasný! Dělala jsem ho včera a musí se krotit, abych ho pořád nechodila uždibovat. Trošičku jsem si upravila recept, protože jsem až při "pečení" zjistila, že nemám dost práškové želtiny, takže jsem musela experimentovat se ztužovačem, ale i tak se povedl na jedničku a nádherně ztuhl. Ta pěnová konzistence je opravdu božská a není moc sladký, což mi naprosot vyhovuje. Krému mi zbylo nějak moc, tak jsem zbytkem naplnila sklenice na víno, doplnila jahodami a ideální deuert byl na světě. Prostě bomba. Ať žijí jahody!

    OdpovědětVymazat
  10. to Madla: jsem rada, ze nejsem jedina, komu pri peceni prebyvaji kremy, testa apod. :-) Jahody jsou nejlepsi!
    Lucie

    OdpovědětVymazat
  11. Tak dortík jsem nedávno vyzkoušela a měl takový ohlas, že jsem ho musela také nafotit a rozšířit. Snad nevadí, každopádně moc chválím.

    OdpovědětVymazat
  12. Ire: pekne se ti povedl, sireni samozrejme nevadi :-)

    OdpovědětVymazat
  13. "Upečeno" a snězeno ;-) Ovšem základ byl malinový a kousky ovoce byly banány (bo jahody v akci už večer nebyly v regále ani jedny!!!...) I tak to byla pecka! Díky ;-)
    Zuzana Z.

    OdpovědětVymazat
  14. Zuzana: jsem rada, ze chutnal :-) A mozna je dobre, ze jahody dosly - ono na konci dubna stejne nebyly dobre...

    OdpovědětVymazat
  15. Tento dort patri mezi me oblibene. Tentokrat jsem zkusila vymenit jahody za boruvky. Dopadlo to vyborne!!! Dekuji za inspiraci. Marcela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. diky Marcelo, jsem rada, ze chutna. Delala jsem uz boruvkovy a malinovy, ted se chystam na broskve.

      Vymazat
  16. Lucko,
    už teď se mi sbíhají sliny. Zimu máme za sebou a pomalu se blíží sezóna jahod, tak se nemůžu dočkat, až si tenhle kousek sama udělám. Díky za inspiraci :). Veronika

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...