pátek 12. února 2010

Rakvičky


Po několika více či méně zdařilých pokusech o macarons mi začaly přebývat žloutky. Hledala jsem a hledala, až jsem našla tip, co s nimi. Hit mého dětství - rakvičky - v netradičním tvaru. Vlastně jsou to spíš urničky, jak je nazvala moje kolegyně. Bohužel se nepovedly, vylezly z košíčků a uvnitř byly syrové.

Další várka macarons a další tři žloutky navíc - druhý rakvičkový pokus.
Recept jsem tentokát vzala ze své kuchařky - jsou tam dva. Jeden s amoniem a dvanáctihodinovou čekačkou a druhé bez amonia. Můžete hádat, které jsem dělala.

Ingredience:
3 žloutky
1 vejce
180g cukru moučka
lžička vanilkové esence
lžíce hrubé mouky (ne úplně plná)
smetana ke šlehání na ozdobu (čti na zakrytí nepovedeností)

Postup:
Troubu jsem zapnula na 200°C. Prvních pět ingrediencí jsem vyšlehala do pěny. Kuchařka doslova říká "šlehejte drátěnou metlou 45 minut". Jste-li masochisti, šlehejte, já mám robota Karla. Hmotou jsem pomocí cukrářského sáčku naplnila malé papírové košíčky asi do poloviny. Teplotu jsem snížila na 140°C a šup s urničkami do pece na 30 minut. Ne, nejsem morbidní. Dá si někdo věneček?
Všechny urničky popraskaly. Nebo spíš vybouchly jako sopky a vyplivly trošku lávy. Nevím, kde dělám chybu, možná peču moc zprudka. Každopádně na chuť to bylo ono. Krátery jsem zaplácla ušlehanou šlehačkou a dělala jsem, že je všechno v pořádku.

11 komentářů:

  1. Pod šlehačkou jsem skryla nepovedený tvar mého prvního Malakoffu. Momentálně řeším opačný problém. Mám nadbytek bílků, ale macarons mi nechutnaly, možná jsem je špatně skladovala a měla je sníst dřív než dva dny po koupi, ale stalo se. Ani nevím, jak chutnají rakvičky. Je to smutné. Kam ten svět spěje.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hodně záleží na kvalitě margarínu použitého k výrobě krému, pokud ho použijete. Dřív jsem si kupovala makronky v mé oblíbené cukrárně pořád a vždycky byly výborné, ale minulý týden se hodně zhoršily. Řekla jsem to zaměstnancům a oni si uvědomili svůj problém, protože změnili dodavatele, ale teď se vrátili k tomu starému a chuť je zase špičková.

      Vymazat
  2. Myslim, ze macarons nevadi, kdyz nejsou uplne cerstve, ja si je vzdycky kupuju v zahranici, pak je tyden vozim v kufru a jim je az doma a jsou vyborne... Mozna jsi mela nejake nedobre a nebo proste patris mezi ty, kterym nechutnaji - coz nedokazu pochopit :-)
    Jinak z bilku se da udelat treba dort Pavlova... a rakvicky jsou sladky, az to neni hezky :-D

    OdpovědětVymazat
  3. zkoušela jsem dělat rakvičky podle Vašeho receptu. Jenže jsem si vzpomněla v sobotu večer a nepodařilo se mi koupit ty úplně malilinkaté košíčky, tak jsem to dělala v těch na muffiny. Za 30min nebyly (pochopitelně) hotové ani náhodou, tak jsem jim dávala další a další čtvthodinky (zrovna jsem si koupila minutku :-). Nicméně o půlnoci mě to přestalo bavit, trochu jsem jim přitopila a pochopitelně je připálila. No nevadí, příště budu šikovnější.
    Ale když jsem jednu zkušebně rozbila, abych viděla, co se děje uvnitř, byla tam pořád "lepkavá". Myslíte, že to "dojde" nebo se maj péct až do sladkého konce?
    Barbora

    OdpovědětVymazat
  4. to Barbora: co se tyka rakvicek, tak bohuzel neporadim - sama vidite, ze mne se take nepovedly... Akorat diky tomu, ze praskly, tak se upekly i uvnitr. Prvni varka, kterou jsem delala byla uvnitr lepkava i po vychladnuti, tak bych rekla, ze nedojou...

    OdpovědětVymazat
  5. to Lucie:
    Tak mám za sebou třetí pokus s rakvičkama (děsně mě baví a ta chvála, co furt musím poslouchat... však víte :-)
    Moje poznatky:
    Musí se to pěct v malých košíčkách, "muffinové" se pečou přes dvě hodiny, což je trošku opruz. Malé jsem měla "do sucha" za hodinu (Ale pekla jsem na míň než na 140, konkrétně na značku mezi 100 a 150 na své stařičké troubě:-). A když jsem těsto nalila fakt jen na dno (ani ne do půlky), tak mi nepraskly.
    Díky za dobrý nápad.
    Barbora

    OdpovědětVymazat
  6. to Barbora: tri pokusy - to jste statecna :-)
    Ja je pekla v tech uplne nejmensich kosiccich, ale asi bylo vazne moc testa... Chystam se na Pavlovu, tak mi prebudou zloutky a asi bude dalsi rakvickovy pokus :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Nalijte je do formiček na vánoční košíčky. Ty jsou plechové a když se zahřejí, peče se to lépe než v papírových :-))
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  8. to Hanka: diky moc za tip, mezitim jsem ziskala rakvickove formicky, tak se do toho asi pustim...

    OdpovědětVymazat
  9. Lucie, sdilim vase kucharske a pekarske nadseni. Rakvicky jsem nedavno zkousela podle http://www.apetitonline.cz/recepty/6941-krehotinky.html...jsou moc moc dobre, priprava uplnje jednoducha. Prvni pokus jsem absolvovala s miniaturnimi formickami, takze to byla hrozna drbacka, prvni plech nedopeceny, druhy jsem nastesti zapomnela v troube a tak jsem prisla na to, ze potrebuji tak tu pulhodinku peceni (ne jak v receptu). Na druhy pokus jsem si poridila kovove formicky kosicky o prumeru cca 5 cm, takze plneni hracka, jen se musi trosku naolejovat a hlavne plnit jen na dno. Rakvicky krasne naskoci a vytvori dutinku....Mam na ne uz zavislost...Pokud je budete zkouset, hodne zdaru, ja se vrhnu na vase susenky s arasidovym maslem.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...