pondělí 22. února 2010

Macarons s čokoládovo-malinovou ganache

Máte rádi hokej? Máte rádi někoho, kdo má rád hokej? Pokud aspoň na jednu otázku odpovíte ano, můžete si upéct jedlé hokejové puky.

Macarons:
90g bílků (3 - 4)
25g cukru krupice
200g cukru moučka
110g mandlí
lžička černého potravinářského barviva

Rozmixovala jsem mandle s cukrem moučka. Vyšlehala jsem bílky a když začaly vypadat jako pěna do koupele, přidala jsem nadvakrát cukr krupice. Šlehala jsem, až vznikl tužší sníh. Je potřeba dát pozor, aby se bílky nepřešlehaly. Správná konzistence je ta, kdy sníh vypadá jako pěna na holení. Sníh jsem opatrně zapracovala do mandlí s cukrem. Promíchala jsem, přidala barvivo a míchala dál. Údajně by mělo stačit padesátkrát míchnout. Ideální stav je, když se po vyndání vařečky z mísy udělá na povrchu hmoty špička, která zvolna klesne zpátky. Díky barvivu to celé vypadalo poměrně nejedle. Jako rozteklý asfalt. Z hmoty jsem pomocí cukrářského sáčku nadělala kolečka na plech vyložený pečicím papírem. Protože jsem trumpetka, tak jsem musela třikrát měnit koncovku na sáčku a "asfalt" byl všude kolem. Kolečka jsem nechala asi hodinu "zaschnout" a pak je pekla 12 minut na 160°C.

Čokoládovo-malinová ganache:
100g hořké čokolády (použila jsem 86% Figaro, ale je to na mě moc, příště dám max. 70%)
100ml smetany ke šlehání (aspoň 30% tuku a ne trvanlivá)
velká hrst malin (zima se zeptala, co jsem dělala v létě, mrazák odpověděl)
lžička černého potravinářského barviva

Čokoládu jsem nalámala na malé kousky a dala do misky spolu s rozmrzlými malinami. Svařila jsem smetanu a ihned ji přelila přes čokoládu. Chvilku jsem počkala a metličkou jsem to vyšlehala do hladkého krému. Přidala jsem barvivo a pořádně promíchala. Taky to nevypadalo moc jedle. Spíš jako bláto. U tohohle receptu se prostě neujídá. Ganache jsem dala vychladit.

Druhý den jsem macarons plnila. Vychlazenou náplň jsem ještě prošlehala metličkou a naplnila jí cukrářský sáček. To, že jsem opět několikrát měnila koncovku už asi nikoho nepřekvapí. Protože náplň byla díky vysokému podílu kakaa v čokoládě hodně hořká, do středu každého macaronu jsem přidala trošku oslazené kysané smetany.


Myslela jsem, že puky dělané s láskou pomůžou, aby vyhrál ten správný tým. Ráno jsem se dozvěděla, že to nevyšlo. Tak snad fanouškům aspoň osladily hořkou prohru.

17 komentářů:

  1. No, jako vždy se mi nepodařilo vložit komentář napoprvé. Jsem hold na Blogspot.com moc rychlá a než mi vyhodí okno s heslem, je už původní okno zavřeno. Takže mi to připomnělo moje červené palačinky, které jsme dělali na intru. Původně měly být černo-červené, ale bohužel neměli černé barvivo. Naštěstí existuje a ty tvoje macarons vypadají jako lávové kameny.

    OdpovědětVymazat
  2. Sice to mely byt hokejove puky, ale lavove kameny to muzou byt taky :-)
    Co se tyka barviva, tak cerne praskove se myslim nedela (aspon v CR), takze jsem pouzila gelove od Wiltonu.

    OdpovědětVymazat
  3. Milujem tvoje makaronky! dakujem za recept a inspirovala si ma fotkami :) pozri sa na moje na mojom blogu :)

    OdpovědětVymazat
  4. to Becca: rado se stalo... Koukala jsem na Tve a je jich nejak hodne :-) A vypadaji dobre (akorat jak jsi psala, chce to nebat se barviva)

    OdpovědětVymazat
  5. Lucie, tak tieto su paradne!! Ja som si kvoli macarons manii pred par tyzdnami objednala zopar gelovych farieb a cierna je samozrejme medzi nimi ;) Som zvedava ako sa mi podaria black macarons ;)

    OdpovědětVymazat
  6. to Adusha: dekuju za pochvalu a drzim palce (doporucuju te cerne dat fakt hodne, at je to cerne a ne sedive-spinave)...

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj Lucie, prosím Tě jako zkušenou, dají se macarons mrazit? Potřebuji jich udělat na jeden den větší množství a určitě to nebudu stíhat dělat den předem. Díky Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Evo, ja je bohuzel nikdy nezkousela mrazit, takze nemuzu poradit. Matne si vzpominam, ze na Apetit pikniku je prodavala jedna moje jmenovkyne a rikala, ze je mrazila (ovsem nevim, zda naplnene nebo prazdne)

      Vymazat
    2. Mám za sebou dvojitou várku podle Tvého receptu a jsou dokonalý! Praskly asi 3kousky ze 4 plechů! Díky moc a to mražení...prý to jde s nenaplněnýma...tak zkusím a dám vědět ;-) Eva

      Vymazat
    3. Evo, to jsem moc rada! Gratuluju k uspechu a tesim se na zpravu :-) Jestli chces, posli na mail ChezLucie@email.cz fotku macronek, budu rada.

      Vymazat
  8. Dobrý den Lucie =)
    Macarons máte moc krásné a povedené. Hodně sleduji všechny možné stránky a blogy kde se pečou makronky a všude je stejný recept kdy se má udělat cukrový rozvar na 118 stupňů =D Do toho jsem se nepouštěla, ale dostala jsem kuchařku Makronky, kde je recept, který používáte vy =) a myslím, že z něj jsou stejně dokonalé makronky jako ty složité. Moc vám děkuju za recepty na různé ozvláštnění =) a ještě se teda chci pochlubit, že se mi makronky povedly hned na první pokus a byly skvělý. Možná mám trochu víc vystrčenou nohu =D Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekuji :-) Jsem rada, ze se vam macarons dari, vystrcena "patka" nevadi :)

      Vymazat
  9. Jak to děláte, že se vám tak vedou? Já je teď zkouším sice teprve podruhé, ale vše špatně. Minule celé rozpraskaly a zůstaly zdrclé (to jsem asi málo ušlehala bílky) dnes to vypadalo líp, aj hezky zatuhly, ale teď při pečení začaly jakoby zpod kloboučku vytíkat a tak se mi místo makronek s nohou pečou patvary. Nevíte náhodou co udělat jinak? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak to delam? Upekla jsem tak asi 100 varek ;-) Zkuste nejaky novejsi recept, ten mi funguje lepe.

      Vymazat
  10. Dobrý den, Vaše makronky jsou krásné, poprvé jsem je pekla podle Vás, podruhé tedy dnes, podle receptu z bohynekuchyne.cz, taky se nepovedly! Dělala jsem je na podložce a krajní makronky popraskaly a prostřední zůstaly dobré! Druhý plech kde jsem zkoušela větší makronky, praskly všechny! Recept byl s cukrovým rozvarem. Myslíte že problém může být v mouce, melu si totiž mandle které mám na plátky, melu je v robotu a snažím se úplně na drobno! Příště zkusím koupit v obchodě už namleté! Pečení mi jde, ale ty makronky mi dávají zabrat!! :-) hezký den Zuzana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzano, zkuste nejaky muj novejsi recept, ten mi funguje lepe. Moucku kupuji uz namletou, ve foodprocessoru mi to neslo tak najemno. Pri dlouhem mleti se pak uvolni tuk a je to cele na baterky.

      Vymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...