středa 17. února 2010

Brownies

Miluju úplatky! Ve formě, v jaké se objevují u nás v kanceláři.
Kolegyně: "vyplníš za mě docházku?"
Já: "no, hmm..."
Kolegyně: "donesu ti čokoládku"
Já: "jasně, proč ne!"

Tabulka sedmdesátiprocentní Lindt čokolády ležící týden na mém nočním stolku (vydržela týden jen proto, že čokoládu s vysokým podílem kakaa samotnou nejím. Být to Milka, nezůstane tam ani den). Jedna brownies tyčinka od kamaráda z Londýna. Jen jedna jediná. Půlhodinka na netu a jsem královna brownies.
Recept je převzatý z http://www.joyofbaking.com/.

Ingredience:
150g kvalitní čokolády (použila jsem Valrhona Manjari s 64% podílem kakaa)
120g másla
2 lžíce holandského kakaa
200g cukru krupice
lžička vanilkové esence
3 velká vejce
100g hladké mouky
špetku soli
100g kvalitní čokolády nasekané nadrobno (tady jsem použila zmíněnou Lindt se 70% kakaa)

Postup:
Troubu předehřejte na 180°C. Nižší čtvercovou formu nebo pekáček (20cm x 20cm) vymažte máslem nebo vyložte pečícím papírem. Já zvolila pečící papír, protože potom jdou brownies pěkně vyndat a nakrájet.
Ve vodní lázni rozpusťte prvních 150g čokolády spolu s máslem. Pokuste se neujídat. Pokud víte, že to nezvládnete, dejte na začátku více čokolády a másla, ať vám zbyde i na samotné brownies. Odstraňte misku z vodní lázně a do rozpuštěné čokolády přídejte kakao, cukr a vanilkovou esenci. Promíchejte dohladka a po jednom přidávejte vejce. Každé vajíčko pořádně zapracujte od hmoty, teprve potom přidejte další. Vmíchejte mouku, sůl a nasekanou čokoládu.
Přeneste hmotu (je dost "hutná") do připravené formy, uhlaďte a dejte péct na 30 minut. Čas je přibližný, hodně zálaží na konkrétní troubě. Pozor, abyste brownies nevysušili. Výsledkem má být křupavá kůrčička na povrchu a vláčný, téměř nedopečený střed.
Hotové brownies nechte vychladnout, rozkrájejte je na menší čtverečky a podávejte se šlehačkou nebo zakysanou smetanou. Nebo je nechte horké až vlažné a dejte si k nim vanilkovou zmrzlinu.
Jsou tak hříšně dobré, že jsem si radši dala jen kousíček a zbytek rozdala v jedné i ve druhé práci.

15 komentářů:

  1. Ještě, že nevedeme malé pekáčky, jinak by mě nepřečokoládovanou nedostali.

    OdpovědětVymazat
  2. Vymluvy, vymluvy...
    Je potreba jen znasobit ingredience a muzes delat velke pekacky az pekace :-D
    Anebo na strankach Blondyny Terezy (viz. "koho ctu" blog Poteseni z jidla, vetsi z jeho pripravy) je inspirace na zmenseni pekace pri peceni brownies... Ale nechci Te navadet ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Já miluju hořkou čokoládu. A sedmdesátiprocentní Lindtku dostávám za odměnu, jako bolestné, pro potěšení... všichni vědí, že ji můžu. Raději než sušenku si dám koláč, buchtu, bábovku, zkrátka něco pečeného, voňavého... Vypadá to, že brownies budě pro mě to pravé. Jen přemýšlím, jak vyřešit absenci malého pekáčku. Že bych použila dortovou formu?

    OdpovědětVymazat
  4. to Beruska: dortova forma se nezda, ale je taky dost velka... brownies jsou syte, takze staci kazdemu kousek (nehlede na to, ze ingredience nejsou nejlevnejsi)... Doporucila bych (jak psala Tereza na svem blogu) vzit klidne velky pekac a vystlat a prehradit ho alobalem (vlastne vytvorit ve velkem maly pekac)... Testo neni moc tekute, takze bych se nebala, ze se "alobalova postylka" rozpadne... :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Kamarádka mi doporučila - přeposlala link na tvůj recept na brownies, upekla jsem ho ségře k narozeninám místo dortu a za 10 minut byl pryč. Doporučuji tedy véééélký pekáč. Je dokonalý :)

    OdpovědětVymazat
  6. Už vím jak vypadá čokoládová smrt z přejedení... je krásnááá. Díky za recept.

    OdpovědětVymazat
  7. Dobry den Lucie,

    uz jsem podle Vasich receptu delala cokoladovy cheescake, tiramisu a panna cotu a vsechno se pokazde moc povedlo! Moji dalsi metou je prave brownies.
    Jen bych se chtela zeptat, muzu vanilkovou esenci nahradit vanilkovym luskem?

    Dekuji za inspiraci!

    Hanka

    OdpovědětVymazat
  8. Hanka: urcite ano. At se podari :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj Lucie.

    Tvé brownies jsem dělala už několikrát - na malý pekáč, na velký plech, jako muffiny i jako dortový korpus a vždy jsem sklidila velký úspěch. Skvělý recept! Všem doporučuji!

    Mori

    OdpovědětVymazat
  10. Brownies peču poměrně často, protože ty znamenají zaručený úspěch. Mám odzkoušený recept podle Kluků v akci, kteří mají na webu i pěkné video s postupem. Trik je podle mě ve správné délce pečení. Někdy stačí 2 minuty navíc a výsledek už není dobrý :( Mám o tom příspěvek na vlastním blogu

    OdpovědětVymazat
  11. Dobrý den, chystám se dělat Vaše brownies a chtěla jsem se zeptat jestli vajíčka se do čokoládové směsi zašlehávají a nebo jen zamíchají? A jestli musí být směs vychladlá? Moc Vám děkuji Jana

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...