čtvrtek 11. února 2010

Brokolicový krém



Venku to vypadá, že zima už nikdy neskončí - což, jak doufám, není pravda - takže je potřeba se během čekání na jaro trošku ohřát nějakou dobrou polévkou. Optimistická brokolicově-zelená je to pravé pro někoho, kdo je skrznaskrz pesimista a začíná z toho mrazu venku uvažovat o... no... ještě nevím o čem.

Včera jsem bloumala po obchodě a vymýšlela a hned zase zavrhovala, co bude k večeři. Losos a pečené brambory? Ne, jsem líná tahat těžkou tašku. Pečené kuře? Ne, trvá to moc dlouho. Karbanátky? Ne, nechci nic smaženého. Prostě inspirace veškerá žádná. Mám totiž zamrzlej mozek. A pak jsem skoro zakopla o bedny plné krásných brokolic. Bezva! Cibuli, olej, koření, zakysanou smetanu a chleba doma mám. Jak se říká u nás doma: "polívka je grunt, ostatní je špunt."

Ingredience:
brokolice
olivový olej
cibule
kuřecí (nebo jiný) vývar
sůl, pepř, kmín
sýr Gran Moravia
zakysaná smetana
starší chleba

Postup:
Na olivovém oleji jsem nechala zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli, přidala jsem kmín a na menší kousky rozebranou a pokrájenou brokolici. Zalila jsem to celé vývarem (mám v mrazáku zásobu luxusního kuřecího), osolila, opepřila, přidala ještě trochu vody, přikryla pokličkou a zmírnila oheň. Vařila jsem do změknutí brokolice (myslím, že tak asi 10-15 minut). Sundala jsem hrnec z ohně a rozmixovala brokolici tyčovým mixérem. Ochutnala jsem, ještě jsem přisolila a strouhla jsem tam trošičku sýra Gran Moravia. Potom jsem zcela mimo postup šla na "jedno" (dvě dvojky bílého). Po návratu jsem na pánvičce opekla chlebové kostičky (peču nasucho, s omastkem mi nejedou), které jsem nasypala na polévku s kapkou zakysané smetany.
Dobrou chuť.

8 komentářů:

  1. Na brokolicové polévce mi nejvíce chutná opečený chleba. Ale mojí nejoblíbenější brokolicovou úpravou je neupravená. Umytá a samostatně chutná jako mladý hrášek. A ten miluju.

    OdpovědětVymazat
  2. výborný typ jak zužitkovat zbytek brokolice, protože pro jednoho je jedna celá brokolice moc...

    OdpovědětVymazat
  3. Lucko, polévka včera dopadla luxusně! Podle stavu mojí lednice jsem místo parmazánu a vína dodala žloutek rozšlehaný ve smetaně. Myslela jsem si, že bezmasou polévku budu mít pro sebe tak na 3, 4 jídla. Ouha, ona voněla, chutnala celé rodině a příště vařím přesně podle Tvého receptu :-)

    OdpovědětVymazat
  4. to Janaen: jsem moc rada, ze vsem chutnala :-) Se zloutkem byla urcite moc dobra...

    OdpovědětVymazat
  5. Ja teda vynechala ten kmin, protoze ho nemusim, ale tenhle recept je luxusni! :) Miluju zeleninovy kremy, coz mi pripomina, ze taky musim podekovat za recept na dynovou polevku, ktery jsem uvarila obrovskej hrnec a byl za den pryc :)) Ze zbytku dyne jsem udelala dynovy placky a jeste dynovy salat a musim rict, ze doma z my dynovy manie po par dnech prestali byt tak nadseny jako ja :D

    OdpovědětVymazat
  6. Lucie skvělé recepty.Mám dotaz,sýr philadelpia ani buko není u nás k sehnání,mohu se zeptat,čím ho nahradit?Moc děkuji,Bencová

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli jde o cheesecake, tak jiny cream cheese (treba velka Tesca maji nejakou svou znacku, Kaufland taky)...

      Vymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...