neděle 21. února 2010

Baristický kurz


Někdy o víkendech chodím na brigádu do kavárny. Po tom, co nám šéf koupil nový kávovar se naše káva dá vypít bez mléka a cukru. Ano, i tohle je v Česku možné považovat za úspěch. Za tajemstvím dobrého espressa prý stojí tyto čtyři činitele: kávovar, mlýnek, směs a barista. Kávovar bychom měli, mlýnek snad taky, směs by ušla, teď jenom zdokonalit nás, baristy (my si teda říkáme kavárníci a kavárnice, ale budu používat jakože profi termín).
A tak došlo k tomu, že jsme vyrazili na výlet do Běchovic. Cesta byla strastiplná - už jen vstávat v půl sedmé bylo pro většinu z nás přinejmenším nezvyklé - popojíždění v koloně na Jižní spojce, bloudění ve sněhových závějích a menší dohadování s vrátným kolem parkování.


Školení začalo dobře - dostali jsme luxusní espressa a cappuccina a začalo se. Nejdřív teorie, přestávka na kávu, pak zase teorie, přestávka na oběd, další káva a pak ještě jedna.
Potom přišla praxe. Každý jsme vyrobili dvě espressa a musím říct, že s když vám někdo nastaví kávovar i mletí, jde to samo.


Dalším krokem v naší cestě za lepší kávou bylo cappuccino. To je ovšem věda! Našlehat mléko do pěny a nahřát na správnu teplotu, vytřást všechny velké bubliny, točit konvičkou, až je mléčná pěna krásně hladká a lesklá. A pak - nalití do hrnečku s espressem tak, aby vznikl obrázek - latté art.


Když nám odborník vedl ruku, dělali jsme cappuccina jedna radost. Jak nám ruce pustil, servírovali jsme abstraktní umění. Ale co, učení dělá mistra, takže teď budeme trénovat na našich nebohých hostech.


Kávová bilance - 6x espresso, 2x cappuccino. Uff.  

6 komentářů:

  1. Kávu nepijem, ale po tomto blogu asi začnem :-) Vyzerá to dokonale.

    PS: Pekna fotka kavárnice :-)

    Miloš

    OdpovědětVymazat
  2. Asi bych chtěla někdy o víkendu chodit na brigádu do kavárny. Jak se k tomu člověk dostane? =) Bohužel vzhledem k pití kávy by pro mě kurz baristů nebyl to pravé. Káva mi voní, avšak nechutná. Nejlepší bylo, když jsme ve škole realizovali nákup kávy z Brazílie a došly vzorky. Mále jsem se učichala k smrti.

    OdpovědětVymazat
  3. to Milos: diky :-)
    to Paja: ja uz ani nevim... delala jsem pri skole brigadu v jedne pizzerii a majitele maji i kavarnu a bar. Postupem casu jsem se z pizzerie presunula do kavarny a pak do baru :-)
    Myslim, ze k tomu, abys sla na kurz, tak nemusis to kafe pit ;-)

    OdpovědětVymazat
  4. Mohu se zeptat, co to bylo za kurs? Kdo to pořádá, kolik to stojí a tak? Docela rád bych si polechnul něco o kávičce od někoho, kdo tomu rozumí. Nebo se mám stavit někdy na kávu?

    A poznámka obecně: Náhodou jsem narazil na Váš (Tvůj?) blog a musím říct, že se mi tu tuze líbí. Řepa, hermelín, boršč a bio kuřátko, hmmm, všechno to vyzkouším. Nějak postupně asi. ;-)

    Matouš

    OdpovědětVymazat
  5. to Matous: tento kurz poradal distributior znacky Lavazza a jestli jsem spravne pochopila, tak to porada pro podniky, ktere odebiraji jejich kavu zdarma. Jestli se da prihlasit soukrome, to netusim... Jejich stranky jsou: http://www.espressobar.cz/
    Pokud te zajima kava, tak pro ochutnavani doporucuji kavarnu Al Cafetero (http://www.scuk.cz/d/al-cafetero/#), kurzy porada myslim napriklad http://www.doubleshot.cz/...
    Jinak diky moc za kompliment ohledne blogu :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Tak to mám asi peška, s Lavazzou nemám nic společného. :)

    Do Al Cafetera se chystám už delší dobu, bohužel ta lokalita není tak výhodná, abych to spojil s nějakou užitečnější cestou.

    Jinak kávě jsem propadl naplno. Krůček po krůčku, až doma najednou ručně melu. Je to neskutečná posedlost, ale potřeboval bych si ujasnit ještě pár základních vědomostí. O přípravu espressa ani tolik nestojím, doma jedu výhradně přes french press (a nemám důvod to měnit), ale rád bych ochutnal třeba 10 různých káv za sebou, abych si dokázal, že to mám už trošku "v puse". ;-)

    Každopádně děkuju za rady a za tipy, třeba se takhle virtuálně zase někdy potkáme pod nějakým tvým článkem, protože se tu teď nesjpíš budu pohybovat pravidelněji. ;-)

    Matouš

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...