sobota 16. ledna 2010

Rozmarýnové kuře a jablečný koláč


Ráda vařím a trávit v kuchyni přípravou jídla půl dne mi nejen nevadí, ale spíš mě to teší. Někdy ale "není čas, ptát se kdo je kdo" a je třeba udělat něco rychlého. Nebo spíš něco, s čím není moc práce. Párky s hořčicí a chlebem NEJSOU teplá večeře, takže by to chtělo něco lepšího.
V pátek to u nás v kanceláři vypadalo jako po vymření (prej sněhová kalamita - kulový - lyžovat všichni jeli!), takže jsem to zabalila brzo a šla na nákupy. V plánu byly domácí burgry, ale neměli správné maso. Další nápad byly lasagne, ale rajčata teď nevypadají zrovna dobře. Co naopak vypadalo a hlavně vonělo výborně, byl rozmarýn v květináčku a kuřecí čtvrtky. Přikoupila jsem ještě brambory, cibuli, mrkev a česnek plus milión dalších věcí, v důsledku čehož jsem vláčela domů dvě nacpané tašky všehomožného.
Doma jsem si navlíkla svoji novou (vlastne svoji první) zástěru, kterou jsem dostala od Ježíška (čti mámy) a před kuřetem na rozmarýnu jsem uplácala koláč. Přebývaly mi totiž mleté ořechy od vánočního cukroví a navíc jsem od Vánoc nepekla. Ostuda.
Recept na základní těsto je třeba tady, namísto švestek s rumem a skořicí jsem na náplň použila jednu vaničku polotučného tvarohu (ten jsem osladila asi 2 lžícemi cukru), 3 středně velká jablka nakrájená na plátky a asi 80g mletých vlašských ořechů. Fotka není, jelikož jsem nějak neschopná správně vyvážit bílou na foťáku při focení pod umělým světlem. 
Mezitím, co se pekl koláč, jsem připravila kuře. Omyté čtvrtky jsem osolila, lehce opepřila a vložila do pekáče. Přihodila jsem na větší kusy nakrájenou mrkev, cibuli a několi stroužků česneku. Přidala jsem několik (hodně) kousků másla a tři větvičky rozmarýnu. Padla na to celá nebohá rostlinka v květináči, ale ono je to lepší, protože bych jí stejně neudržela naživu víc než týden - a to si ještě hodně věřím.
Do druhého pekáče jsem dala oloupané brambory nakrájené na čtvrtky, osolila, přidala máslo a ještě pár lístků rozmarýnu.
Vyndala jsem z trouby koláč, a konečně - poprvé od Vánoc - to u nás doma zase vonělo "jako doma".
Zvýšila jsem teplotu trouby na 220°C a šup tam s kuřetem. Pekla jsem asi 10 minut, pak jsem teplotu snížila na 160°C a pekla ještě dalších 45 minut. Během pečení jsem ho trošku podlila vodou.
Zatímco se kuře peklo, rozhodla jsem se, že bych jako chtěla jít ven na kafe. Takže jsem se nakrášlila a vyrazila. Nějak se nám to kafe ale protáhlo (Rulandské šedé od Mádla), takže domů na večeři jsme došli po půlnoci.
No co, nevadí, zapnula jsem troubu, strčila do ní kuře, přidala pekáč s bramborami a za dvacet minut jsem servírovala voňavou večeři.

Asi se nad sebou budu muset zamyslet, co se týká těch fotek. Ze dvou jídel mám jedny fotky a to ještě jenom za syrova.

3 komentáře:

  1. Zdravím, chtěl bych se zeptat, jestli je vhodné i na kuřecí čtvrtky aplikovat stejný postup s nálevem, jako zde? http://luciedvorakova.blogspot.cz/2010/03/pecene-kure-se-stouchanymi-brambory.html. Děkuji za odpověd :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nezkousela jsem, ale myslim, ze neni duvod, proc ne. Jen bych zkratila jak dobu nalozeni v nalevu, tak dobu peceni...

      Vymazat
  2. jasné, tak jsem zrovna ty 4 stehna co mam naložil, dal jsem teda o něco slabší roztok a brzo ráno to z toho vyndam, díky za tip ;)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...