úterý 15. prosince 2009

Luciiny kočičky

Určitě víte, jak to je s pochvalami. Musíte se pochválit sami, protože nikdo jiný to za vás neudělá. S dárky je to podobně. V neděli jsem měla svátek. Někdo si na mě vzpomněl a poslal mi přání, někdo si na mě vzpomněl ještě víc a dal mi i dárek a někdo na mě zapomněl a pak šel trhat luční kvítí. Aby mi nebylo líto, kdyby na mě zapomněli všichni, už v pátek jsem si - jen pro jistotu - vyrobila dárek sama. Vzala jsem to stylově a upekla si Lussekatter (Luciiny kočičky), což jsou švédské kynuté šafránové bochánky.

Recept je z Apetitu.

Ingredience:
  • 150g másla
  • 500ml mléka
  • 50g droždí
  • 1g šafránu
  • 250g měkkého tvarohu (ne z vaničky)
  • 100g cukru krupice
  • 2 špetky soli
  • 700 - 800g hladké mouky
  • 100g rozinek
  • 1 rozšlehané vejce na potření "kočiček"
Postup:

Máslo jsem rozpustila v kastrůlku, přilila mléko a ohřívala. Recept pravil "na teplotu lidského těla", ohřála jsem to samozřejmě zase moc, takže to bylo spíš "rozpálené lidské tělo", které muselo chvilku vychladnout. Droždí jsem rozdrobila do misky, přidala šafrán, cukr, sůl, tvaroh a mléko s máslem. Postupně jsem přidávala mouku a vypracovala hladké těsto, které jsem dala vykynout do koupelny k vlažnému topení na 50 minut.
Z vykynutého těsta jsem uhňácala asi 40 kočiček. 25 ve tvaru "brýlí", 10 ve tvaru "esíček" a 5 ve tvaru "šneků". Výsledně byly nejkrásnější "brýle", i když jak jsem se tak dívala na internet, klasika jsou spíš "esíčka". Nechala jsem je ještě kynout na plechu, potřela je rozšlehaným vajíčkem a vmáčkla do nich rozinky. Až budu kočičky péct příště, dám rozinky rovnou do těsta, protože navrchu se tak nějak divně vysušily. Pekla jsem je na 225°C asi 10 minut.

Tomu se říká PRAVÉ Luciiny kočičky.

6 komentářů:

  1. Lucka, krásne kočičky, ja som ich dnes chcela piecť, ale dávam prednosť vianočnému pečivu, lebo som v sklze ;) A prajem všetko najlepšie k meninám!

    OdpovědětVymazat
  2. to Adusha: dekuju moc (ja jsem v silenem skluzu, nemam jeste ani jedno cukrovi)

    OdpovědětVymazat
  3. vše nejlepší, Lucie! a díky za recept, dneska už ho ale nestihnu...

    OdpovědětVymazat
  4. také přeji vše nejlepší Lucie, váš foodblog pročítám již nějakou dobu a o vaření se zajímám (snad to má i nějaké výsledky :-D)Tohle je však poprvé co nějaký váš příspěvek komentuji. Veli mne totiž potěšilo (a prosím neberte to nějak škodolibě) že ještě nemáte napečené žádné vánoční cukroví. Já momentálně studuji na VŠ takže to můžu omlouvat zápočtovým obdobím, ale pravda je, že už 3 týdny zpátky jsem si říkala že čas perníčků už pomalu nastal. Bohužel, čas běží a teď když už je čas i na ostatní vánoční cukroví, aby se do Vánoc pěkně rozleželo, pořád mouky ve spíži stojí v řadě a vanilkové lusky pěkně probarvují lahev pálenky z vína. Jako u všeho co dělám, to zas letos bude na poslední chvíli - no, aspoň se to nesežere :-)
    Zdraví Vendula

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. diky :-)
      Ten muj komentar o nenapecenem cukrovi je z lonska, ale letos na tom jsem jeste hur, stehovala jsem se a nemam ani jeden druh... Ale co uz, radeji upecu pekny vanocni dort :)

      Vymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...