čtvrtek 6. dubna 2017

Čokoládová pěna a macarons s čokoládovo-mangovým krémem



Slunce. Moře, léto. Party, hudba, přátelé. Salát z chobotnice, čerstvá ryba, vychlazené bílé víno a čokoládová pěna s mořskou solí. Dovolená. Inspirace. Štěstí. Pro dnešek bude muset stačit ta pěna.

Čokoládová pěna

Ingredience na 4 velké porce:
120 g hořké čokolády (60% je ideální, ze 70% už mi pěna přišla moc hutná)
4 velká vejce; žloutky a bílky zvlášť
špetka mořské soli
25 g cukru krupice

Postup:
Čokoládu rozpustíme na vodní lázni a vmícháme do ní žloutky. Z bílků a soli ušleháme sníh, když je skoro hotový zašleháme cukr a šleháme, až nám vznikne pěkný lesklý sníh. Na třikrát ho zlehka vmícháme do čokolády. 
Pěnu můžeme buď nalít do malých skleniček a po ztuhnutí rovnou podávat nebo ji nalijeme do plastové dózy a po vychlazení ji porcujeme horkou lžící na jednotlivé bochánky. Kdo je líný, může přidat jen pár zrnek soli a rovnou se do pěny pustit, ostatní si připraví ještě macarons. 

Macarons

Ingredience na 40 ks:
125 g cukru moučka
138 g mandlové mouky
105 g bílku
105 g cukru krupice
kakao na posypání

Postup:
Dva plechy vyložíme pečícím papírem a pokud si nejsme jistí, že zvládneme dělat pravidelná kolečka, pod papír vložíme šablonu.
Mandlovou mouku s moučkovým cukrem promixujeme ve foodprocessoru a prosejeme přes jemné síto. 
Do mísy elektrického mixéru dáme bílky a cukr krupici. Nejprve šleháme na nízké otáčky, až se rozpustí cukr. Poté otáčky zvýšíme na střední a šleháme, až dosáhneme lesklé, ale stále ještě tekuté konzistence. Zvýšíme otáčky téměř na maximum a šleháme dál, až nám vznikne hodně pevný sníh. V případě potřeby šleháme ještě minutu na vysoké otáčkyDo sněhu přisypeme mandlovo-cukrovou směs a mícháme a obracíme stěrkou, dokud nedosáhneme tekuté konzistence - takové, kdy po vyndání stěrky z mísy, vytvořená špička pomalu klesá zpět, až po ní není ani stopy. 
Hmotou naplníme cukrářský sáček s hladkou koncovkou a na plech nastříkáme pokud možno pravidelná kolečka. Každým plechem důrazně praštíme párkrát o stůl, abychom se zbavili vzduchových bublin a macarons měly hladký povrch. Posypeme je kakaem. Opatrně vytáhneme papírovou šablonu zpod pečícího papíru a necháme je zaschnout tak, aby se při dotyku nelepily. 
Troubu předehřejeme na 150°C. a pečeme 18 minut. Vychladlé macarons odloupneme z papíru a než je budeme plnit, uschováme je do vzduchotěsné nádoby. 

Čokoládovo-mangový krém

Ingredience na 40 ks:
50 g změklého másla
225 g mléčné čokolády (40%)
125 g mangového pyré

Postup:
Čokoládu rozpustíme na vodní lázni a na třikrát přes ni přelijeme horké mangové pyré. Vmícháme na kostičky pokrájené máslo. Důkladně rozmícháme, můžeme promixovat tyčovým mixérem. Povrch krému zakryjeme fólií, aby neokoral a necháme přes noc v lednici. Druhý den plníme macarons. 

Dobrou chuť!

3 komentáře:

  1. S radostí budu informace šířit dál :-) a těším se na další recepty a rady :-)))

    Helena Kolešová

    OdpovědětVymazat
  2. Hey people! If some of you really necessity some assistance with essya adn homewrok you can ask ths guys for help! Dont be shy adn just do it! Check this personal writer and be free to it! Appreciate guys and have a pretty day for all!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...