čtvrtek 6. dubna 2017

Čokoládová pěna a macarons s čokoládovo-mangovým krémem



Slunce. Moře, léto. Party, hudba, přátelé. Salát z chobotnice, čerstvá ryba, vychlazené bílé víno a čokoládová pěna s mořskou solí. Dovolená. Inspirace. Štěstí. Pro dnešek bude muset stačit ta pěna.

Čokoládová pěna

Ingredience na 4 velké porce:
120 g hořké čokolády (60% je ideální, ze 70% už mi pěna přišla moc hutná)
4 velká vejce; žloutky a bílky zvlášť
špetka mořské soli
25 g cukru krupice

Postup:
Čokoládu rozpustíme na vodní lázni a vmícháme do ní žloutky. Z bílků a soli ušleháme sníh, když je skoro hotový zašleháme cukr a šleháme, až nám vznikne pěkný lesklý sníh. Na třikrát ho zlehka vmícháme do čokolády. 
Pěnu můžeme buď nalít do malých skleniček a po ztuhnutí rovnou podávat nebo ji nalijeme do plastové dózy a po vychlazení ji porcujeme horkou lžící na jednotlivé bochánky. Kdo je líný, může přidat jen pár zrnek soli a rovnou se do pěny pustit, ostatní si připraví ještě macarons. 

Macarons

Ingredience na 40 ks:
125 g cukru moučka
138 g mandlové mouky
105 g bílku
105 g cukru krupice
kakao na posypání

Postup:
Dva plechy vyložíme pečícím papírem a pokud si nejsme jistí, že zvládneme dělat pravidelná kolečka, pod papír vložíme šablonu.
Mandlovou mouku s moučkovým cukrem promixujeme ve foodprocessoru a prosejeme přes jemné síto. 
Do mísy elektrického mixéru dáme bílky a cukr krupici. Nejprve šleháme na nízké otáčky, až se rozpustí cukr. Poté otáčky zvýšíme na střední a šleháme, až dosáhneme lesklé, ale stále ještě tekuté konzistence. Zvýšíme otáčky téměř na maximum a šleháme dál, až nám vznikne hodně pevný sníh. V případě potřeby šleháme ještě minutu na vysoké otáčkyDo sněhu přisypeme mandlovo-cukrovou směs a mícháme a obracíme stěrkou, dokud nedosáhneme tekuté konzistence - takové, kdy po vyndání stěrky z mísy, vytvořená špička pomalu klesá zpět, až po ní není ani stopy. 
Hmotou naplníme cukrářský sáček s hladkou koncovkou a na plech nastříkáme pokud možno pravidelná kolečka. Každým plechem důrazně praštíme párkrát o stůl, abychom se zbavili vzduchových bublin a macarons měly hladký povrch. Posypeme je kakaem. Opatrně vytáhneme papírovou šablonu zpod pečícího papíru a necháme je zaschnout tak, aby se při dotyku nelepily. 
Troubu předehřejeme na 150°C. a pečeme 18 minut. Vychladlé macarons odloupneme z papíru a než je budeme plnit, uschováme je do vzduchotěsné nádoby. 

Čokoládovo-mangový krém

Ingredience na 40 ks:
50 g změklého másla
225 g mléčné čokolády (40%)
125 g mangového pyré

Postup:
Čokoládu rozpustíme na vodní lázni a na třikrát přes ni přelijeme horké mangové pyré. Vmícháme na kostičky pokrájené máslo. Důkladně rozmícháme, můžeme promixovat tyčovým mixérem. Povrch krému zakryjeme fólií, aby neokoral a necháme přes noc v lednici. Druhý den plníme macarons. 

Dobrou chuť!

2 komentáře:

  1. Teda tenhle dezertík vypadá skvěle!

    Zkuste třeba náš rozvoz pizzy v Praze, určitě Vám zachutná.

    OdpovědětVymazat
  2. S radostí budu informace šířit dál :-) a těším se na další recepty a rady :-)))

    Helena Kolešová

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...