čtvrtek 27. listopadu 2014

Paris-Brest - Výzva The Daring Bakers'


Listopadovou výzvu pro nás připravila Luisa z blogu Rise of the Sourdough Preacher. Vyzvala nás, abychom upekli klasický francouzský dezert Paris-Brest. Juchuchůůů, na ten jsem se chystala už tak dlouho, že to začínalo být ostudné. Původně jsem směřovala k receptu od Pierra Hermé, ale jak už to se mnou tak bývá, nebyl čas a tak jsem vzala ten od Luisy. Byl na šest malých Paris-Brest, já jich potřebovala aspoň dvacet. Aniž bych si přečetla recept, udělala jsem všecho čtyřnásobek. Ooops, mám v mrazáku asi tak šest dávek oříškové pasty.

Recept na odpalované těsto jsem radši vzala svůj, na experimenty nebylo kdy. 

Ingredience - na deset malých Paris-Brest:

Pâte à Choux (Odpalované těsto)

62,5 g vody
62,5 g mléka
50 g másla
2,5 g cukru
špetka soli
84 g hladké mouky
105 g vajec (cca 2 velká)

Praliné (Oříšky v karamelu)

60 g mandlí
60 g lískových ořechů
80 g cukru krupice
15 ml vody

Crème Mousseline (Žloutkový máslový krém)

250 ml mléka
2 žloutky
55 g cukru krupice
20 g škrobu
1 vanilkový lusk
125 g másla

Postup:
Začneme den dopředu s přípravou Praliné. Cukr s vodou dáme do kastrolu se silným dnem a svaříme na 121°C. Vsypeme najednou ořechy i mandle a za stálého míchání necháme zkaramelizovat. Cukr po vsypání ořechů zkrystalizuje, ale casem se rozpustí a zhnědne. Praliné vyklopíme na plech vyložený pečícím papírem a necháme zcela vychladnout. Poté nalámeme na menší kousky a ve foodprocessoru rozmixujeme na pastu. Trvá to dost dlouho, tak vytrvejte. Ořechy i mandle pustí tuk a bude to.
Dál si uvaříme krém. Asi čtvrtinu mléka smícháme v misce se škrobem a žloutky. Zbytek mléka, cukt a dužinu z vanilkového lusku dáme do kastrolu a přivedeme k varu. Pomalu, za stálého míchání, přiléváme do misky k studenému mléku se žloutky. Tím temperujeme žloutky a nesrazíme je. Jakmile většinou horkého mléka ohřejeme žloutky, vše vrátíme do kastrolu a na mírném ohni za stálého míchání drátěnou metlou necháme zhoustnout. Konzistence bude jako puding. Krém přesuneme do misky a zakryjeme potravnářskou fólií. Necháme zcela vychladnout.
Já jsem zvyklá zašlehat do ještě horkého krému máslo, ale v receptu od Luisy se ušlehalo spolu s oříškovým krémem a nakonec se vmíchal žloutkový krém. Tak vám nevím. 
Teď budeme ještě potřebovat odpalované těsto. Mléko, vodu, máslo, cukr a sůl přivedeme k varu. Najednou vsypeme všechnu mouku a energicky mícháme, až se na dně hrnce vytvoří bílá vrstva. Těsto vyklopíme do robotu a necháme na pomalou rychlost míchat K-metlou, aby vychladlo. Po jednom přidáváme vejce, až získáme lesklé hladké těsto. Naplníme jím cukrářský sáček a na plechy vyložené pečícím papírem stříkáme kolečka. Necháme jim rozestupy, těsto se nafoukne.
Pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 20 minut. Troubu během pečení neotevíráme. Ihned po upečení každý věneček propíchneme nožem, aby unikla pára. Necháme vychladnout na mřížce.
A můžeme sestavovat.
Změklé máslo ušleháme s 80g praliné a vmícháme žloutkový krém. Každý věneček podélně rozřízneme, spodní část naplníme krémem a přiklopíme.

Díky Luise za výzvu, už bych se k tomu snad nedokopala. Jen mě trochu mrzí, že jsem nezvládla recept podle Pierra Hermé a tenhle je takový... No, odfláknutý. Na vršek Paris-Brest patří ještě plátky mandlí a krém bych příště udělala jen z oříšků. Ale co už, dobrota to byla i tak. 

6 komentářů:

  1. Your Paris-Brest look so delicious!

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, dnes jsem zkusila a krém je famózní! Jen ve žloutkovém krému je dost cítit ten škrob. šlo by to udělat i bez něj?

    OdpovědětVymazat
  3. It is offering the romantic, dancing, sad, and cheap sort of Dramas as well. Well, yes, cheap sort of soundtracks too, but over all the Dramas are nice and good to make a part of your play list. The Dramas album of this movie came on April 21, 2017. Let us have a check on the Dramas of Pinoy Channel (2020).

    OdpovědětVymazat
  4. Asian Drama, Watch drama asian Online for free releases in Korean, Taiwanese, Hong Kong,Thailand and Chinese with English subtitles on ksow DramaCool

    OdpovědětVymazat
  5. Video watch online HD today latest all new full episodes of Colors Tv Mujhse Shaadi Karoge Colors TV. Mujhse Shadi Karoge is an Indian hindi drama serial complete episodes.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...