čtvrtek 30. října 2014

Pumpkin Pie / Dýňový koláč



Když jsem v sobotu vyrazila na Náplavku na trh, od vody šla hrozná zima a já zatoužila po nějakém utěšujícím podzimním jídle. Koupila jsem dvě dýně - hokkaidó a halloweenskou. A místo toho, abych - jako celé léto - postávala s kamarády u řeky, popíjela kávu nebo se cpala burgrem, utíkala jsem prokřehlá domů a hokkaidó jsem hned strčila do trouby. Z druhé dýně jsem vydlabala dužinu a trochu ji rozvařila a rozmixovala na pyré. Mezitím jsem koumala, co všechno z těch dvou mini-dýní (nepovleču přece nějakýho obra tramvají) připravím. Chtěla bych polévku, roládu, bramborovo-dýňovou kaši nebo cupcakes? Zmrzlinu, možná pumpkin bread a nebo kváskový chleba s dýňovým pyré? Cheesecake a dýňovo-květákové placky? Nebo že bych konečně upekla jeden ze svým restů - klasický pumpkin pie? 

Ingredience na 23 - 26 cm koláčovou formu:
175 g hladké mouky
1/2 lžičky soli
14 g cukru krupice
113 g vychlazeného másla
30 - 60 ml ledové vody
---
3 velká vejce
425 g dýňového pyré
120 ml smetany ke šlehání
110 g třtinového cukru
1 lžička mleté skořice
1/2 lžičky mletého zázvoru
1/8 lžičky mletého hřebíčku
1/2 lžičky soli

Postup:
Začneme přípravou těsta. Do foodprocessoru dáme mouku, sůl a cukr a promixujeme. Přidáme na kostičky nakrájené máslo a mixujeme tak dlouho, až vznikne sypká drobenka. Přidáme 30 ml vody a necháme zpracovat. Nehněteme ho kdovíjakdlouho, jen dokud nezačne držet pohromadě. V případě potřeby přilijeme trochu vody. Těsto vyklopíme na pracovní plochu, rychle vytvarujeme bochánek, který splácneme a vzniklý "disk" zabalíme do fólie. Necháme chladit 30 - 60 minut.
Vychlazené těsto rozválíme na pomoučněné pracovní ploše na kruh o kus větší než je forma a tu těstem vyložíme. Přimáčkneme do záhybů formy a přebytečné těsto odřízneme. Formu s těstem dáme opět na 30 minut do lednice. 
Troubu rozehřejeme na 190°C. 
Připravíme náplň. V míse lehce prošleháme vejce a k nim přidáme i ostatní ingredience, Důkladně promícháme a vlijeme na připravený základ z těsta. 
Pečeme asi 45 minut, dokud se náplň nezpevní. Podáváme v pokojové teplotě - jen tak nebo se šlehačkou oslazenou javorovým sirupem. 


20 komentářů:

  1. Zrovna jsme dělali projekt do angličtiny a museli upéct cosi dýňového, škoda, že jsem ten recept neznala už ve středu. :-D

    OdpovědětVymazat
  2. Dýňové pečení mě bere už delší dobu. Recept určitě zařadím do řady. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem teď 4 týdny za sebou dodávala do kavarny same dýňové věci. Už toho mají asi dostu, musím udělat změnu :-)

      Vymazat
  3. Pekna dyne! Takovej roztoilej vyraz ma... :)

    OdpovědětVymazat
  4. Vyskúšam. Tekvice je momentálne dosť lacná :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Dýňový koláč peču přesně jednou do roka a zrovna teď o víkendu byl ten čas. Ještě mám kousek, ale dlouho nevydrží :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já peču z dýně ráda, ale tuhle klasiku jsem nějak dlouho opomíjela.

      Vymazat
  6. Na tento recept padla polovina naší poslední na zahrádce vypěstované hokkaidó. A stálo to za to! Díky za recept, přesně takovýto jednoduchý jsem hledala. Dýňový koláč jsem dělala poprvé a opravdu se povedl. Trošku jsem se ze začátku lekla těch zvláštních množství (113 g másla :) ), ale počítám, že to asi je to přepočítané z nějakého zahraničního receptu...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že se recept hodil :-) Ano, je to z receptu z joyofbaking.com

      Vymazat
  7. Jirka Bobr: Jsem jen obyčejnej českej chlap, můžete mi prosím prozradit co je za zvíře foodprocessor?

    OdpovědětVymazat
  8. Konečně jsem se odhodlala a zkusila včera koláč jako dezert na předvánoční rodinný oběd. Dost jsem se bála, protože jsem dýni ještě nikdy nepekla/nevařila, ale dopadlo to dobře. S těstem se pracovalo skvěle a náplň byla chuťově dobrá, sice bych to nemohla jít pořád, ale jako občasné zpestření se hodí :) Díky za inspiraci! Lucie

    OdpovědětVymazat
  9. Dobrý den, technická otázka :-) ta vajíčka udrží náplň pohromadě? Nebude to téct?

    OdpovědětVymazat
  10. Super!! díky!! Už umím polívku, se kterou mám úspěchy na podzimních oslavách narozenin a teď začnu nosit i koláč! Po vychladnutí byl pryč doslova okamžitě. děkuji! jdu koupit další dýně. Zdravím :)

    OdpovědětVymazat
  11. Now you will be get online all the seriale online daily updates on our blog. Fs online daily share with you all the latest stuff in dh.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...