středa 24. září 2014

Ensaimada - Výzva The Daring Bakers'


Srpnovou (ano, vím, že už skoro konec září, nějak to letí) Výzvu pro nás připravila Swathi z blogu Zesty South Indian Kitchen. Vyzvala nás, abychom se pokusili upéct buď kürtőskalács (u nás známý jako trdelník) nebo ensaimadu.
Na trdelník jsem neměla morálku ani chuť; dávám si ho totiž jen jednou za rok - den před Štědrým dnem - na Staromáku, spolu s hnusným svařákem a nejmilejšími přáteli, a tak jsem se vrhla na ensaimadu. Jedná se o kynutý moučník původem z Mallorky; v receptu se má použít sádlo, což jsem zjistila pozdě (teď, jak to píšu), takže jsem použila máslo jako Swathi ve svém receptu. Ensaimada se tradičně plnívala dýňovou zavařeninou, ale dnes je běžně k dostání i se žloutkovým krémem, čokoládou nebo meruňkami. Já jsem dovnitř nacpala mascarpone s jahodovou a višňovou marmeládou (protože mi přebývalo v lednici) a trochu ze za to stydím. Každopádně ensaimada byla výborná a vláčná a já děkuji Swathi za výzvu.

Ingredience na 4 velké kusy (dělala jsem 8 "malých"):
300 g mouky (namíchala jsem napůl hladkou a polohrubou)
7 g sušeného droždí (nebo 14g čerstvého)
120 ml vlažné vody
1 velké vejce
velká špetka soli
60 g cukru krupice
30 ml olivového oleje
---
100 g změklého másla
---
250g mascarpone
malá sklenička marmelády
---
cukr moučka na poprášení

Postup:
V míse robotu promícháme mouku s droždím (pokud byste použili čerstvé droždí, pak si z něj, lžičky cukru a vody udělejte kvásek a nechte ho 15 minut v teple vzejít).
Přidáme ostatní ingredience a necháme hníst asi 5 minut.
Měkké a poddajné těsto dáme do olejem vymazané mísy, zakryjeme fólií nebo utěrkou a necháme 2 hodiny kynout, až zdvojnásobí svůj objem.
Vykynuté těsto vyklopímě na olejem potřenou pracovní plochu, splácneme ho a rozdělíme na 4 stejné díly (nebo 8, pokud chcete rozumné porce).
Vezmeme jeden díl a vyválíme ho na obdélník asi 30 x 10 cm pomažeme ho čtvtinou másla. Těsto následně pomocí prstů opatrně vytahujeme do délky i šířky (jde to dobře, nebojte), aby bylo co nejtenčí a cca 40 x 18 cm.
Povrch vzniklého obdélníku rovnoměrně pomažeme směsí mascarpone s marmeládou a z delší strany zarolujeme. Vzniklého hada zatočíme do tvaru šneka (vítejte v zoo) a dáme na plech vyložený pečícím papírem. Šneka ani trochu neutahujeme, naopak mu mezi jednotlivými "závity" necháme mezery, aby mohl ještě nakynout.
Plech přikryjeme utěrkou a necháme znovu kynout, tentokrát hodinu.
Troubu si předehřejeme na 180°C a ensaimady pečeme asi 20 minut dozlatova. Upečené je přesuneme na mřížku vychladnout a posypeme je moučkovým cukrem.

8 komentářů:

  1. Určitě by to šlo i s povidly nebo nutelou, co myslíš? To je právě to co mám otevřené v ledničce a potřebuji se toho "zbavit".

    OdpovědětVymazat
  2. Myslis, ze by sla udelat treba i tvarohova, nebo povidlova napln? Snad by z toho pak nebyla vylozene ceska buchta xD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Udelat by urcite sla a bude to proste takova kynuta buchta :)

      Vymazat
  3. just blogwalking.. Nice post and have a nice day :)

    OdpovědětVymazat
  4. hi,, i like to visit this site,, have a nice day :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...